Citera
Wrangham illustrates this with an array of observations and experimental evidence. He cites a BBC TV show about an "Evo Diet Experiment" that followed nine volunteers who gave up processed food for 12 days and ate only the kinds of food that humans are supposedly wired to eat, mostly raw nuts, fruits, and vegetables. At the end of the experiment, the volunteers had improved cholesterol and blood pressure, and they also lost a lot of weight, despite the fact that the food was chosen to give them the required amount of calories per day. Wrangham even meets with some modern-day raw foodists, who are all very slim. He finds ample evidence that people who eat mostly raw food "thrive only in rich modern environments," and they usually feel very, very hungry. An actual "evo" diet, Wrangham notes, would deliver even fewer calories; require some actual hunting and gathering; and, being more like the diet of chimps, need to be chewed for hours and hours every day.
Cooked food, by contrast, is easier to digest, gives you more energy, and takes no time to eat. Cooking also kills bacteria and renders many natural poisons inactive. So the simple expedient of heating food gave us access to many more safe calories every day, which was a survival jackpot. Once we started to eat soft, cooked food, our jaws and teeth were no longer required to munch ceaselessly, and they became smaller and more delicate. That is why we don't look like apes anymore. Similarly, the more cooked food we ate, the less industrial-strength digestion we had to do, and the smaller our guts became. In the same way that our bodies evolved to better walk on two legs, our bellies changed to better handle well-done over rare. This had two enormous payoffs. First, as our guts got smaller, this freed up energy for our brains to operate on a larger and larger scale. (Leslie Aiello and Peter Wheeler first discovered the relationship between gut size and brain size, dubbing it the Expensive Tissue Hypothesis.) Second, as we spent less time eating, we had more time to do other things with those rapidly expanding brains.
Citat från: vilsjin skrivet 2012-07-27 18:34
McGee har skrivit en del om det och på PubMed kan man hitta hur mycket som helst, skall gräva lite. Återkommer senare.
Citat från: webguide skrivet 2012-07-29 08:34
Det beror på hur sjuk jag skulle ha varit.
Citat från: webguide skrivet 2012-07-29 08:34
Men, det kan ju vara intressant att testa nån gång ändå.
Citat från: Andreas skrivet 2012-07-27 12:16
Nej det är sant, visst är det svårt att tänka sig att sluta äta tillagat. Men om du mådde riktigt dåligt och dieten i fråga gjorde att du verkligen mådde mycket bättre så kanske det ändå inte vore helt uteslutet?
Citat från: vilsjin skrivet 2012-07-27 13:13
Vad det gäller hur nyttigheter förfars vid tillagning kan ni titta på denna: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2722699/?tool=pmcentrez (Effects of different cooking methods on health-promoting compounds of broccoli)
Citat från: webguide skrivet 2012-07-24 22:16
Jo, visst är frukt och grönsaker gott. Men jag vill inte utesluta "saker" pga en diet, jag är inte intresserad av att sluta äta godis, att sluta äta gåslever, att sluta äta tillagat kött, etc.etc.
Citat från: Andreas skrivet 2012-07-24 16:55
Fast frukt och grönsaker är väl gott i rått skick? Och personligen tycker jag att råbiff är jättegott! Råa organ har jag aldrig ätit så det har jag svårt uttala mig om.
Citat från: webguide skrivet 2012-07-24 08:22
Om det han säger är sant (är ganska tveksam till"hälsoprofeter") så är det om inte annat inte gott