Skriv svar

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.
Bilagor och andra tillval
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Ämnessammanfattning

Skrivet av Hasse
 - 2016-04-19 17:29
Bortsett från mjölkens övriga innehåll förutom fett, blir det så här:

1 msk grädde 40% plus 1 msk vatten ger 20% fett.

Nu har du 2 msk vätska och måste då späda med 2 msk vatten för att komma ned till 10% fett.

Nu har du 4 msk vätska och måste späda med 4 msk vatten för att komma ned till 5% fett, och så vidare.

1 msk 40% grädde måste alltså spädas med 7 msk vatten för att blandningen ska innehålla 5% fett.
Skrivet av kurt
 - 2016-04-19 17:04
Nu består ju mjölk också av mjölksocker (laktos) och proteiner också, så formellt så borde inte grädden spädas med vatten utan med fettfri mjölk, annars späder man inte bara ut fettet utan också mjölkens andra komponenter
Skrivet av amba
 - 2016-04-18 19:32
Jag tänkte omvandla 40% grädde till ungefärlig lantmjölk på ca 4% eftersom den tagit slut hemma hos oss. Jag vill inte heller ha en massa förtjockningsmedel som det verkar vara i mindre fet "grädde".  Tänkte att om jag tar en msk 40% grädde + 2 msk vatten = 20% + 2 msk vatten = 10% + 2 msk vatten = 5% så borde jag nästan ha ca 1 dl lantmjölk till gröten imorgon bitti. Eller vad tror ni? Försökte med procenträkning först men det här verkar enklare.
Skrivet av Minaro
 - 2013-06-09 14:03
Har inte använt matlagningsgrädde på flera år och kommer nog aldrig göra igen. Så länge man har lite koll när man smaksätter kan man uppnå alla smaker man önskar lika bra med vispgrädde+mjölk.

Finns ju andra fördelar med att inte köpa matlagningsgrädde (som jag tänkte mycket på när vi slutade) - Man behöver aldrig fundera på "Ska jag laga mat eller använda grädde till desert?". Köper man bara vispgrädde får du det du betalar för och det kan användas till allt :P
Skrivet av Mickan
 - 2009-03-31 19:51
Citat från: Yoghurt skrivet 2009-03-31 19:16
Tyvärr inte så enkelt alla gånger. Tomatpuré som kokas i några minuter kan skära sig.


Nej, men i detta fallet är det lätt. Har aldrig skurit sig för mig!
Skrivet av Yoghurt
 - 2009-03-31 19:16
Citat från: Mickan skrivet 2009-03-30 20:42
Det skär sig inte vid små mängder. I så fall skulle första skvätten skära sig...


Tyvärr inte så enkelt alla gånger. Tomatpuré som kokas i några minuter kan skära sig.
Skrivet av Krista
 - 2009-03-31 10:09
Toppen, tack för alla svar! :)

Lite pengar sparar man ju (plus att man slipper tillsatser):

6 dl matlagningsgrädde = ca 20 kr
3 dl vispgrädde + 3 dl mjölk = ca 13 kr

Fick denna fundering när jag läste att lättkokosmjölk bara är vanlig kokosmjölk som de blandat med vatten.
Skrivet av Mickan
 - 2009-03-30 20:42
Det skär sig inte vid små mängder. I så fall skulle första skvätten skära sig...
Skrivet av Yoghurt
 - 2009-03-30 19:09
Vid 20 % fett borde det inte vara några problem men späder du ännu mer så finns det en liten risk att det skär sig om du använder mycket tomater eller vitt vin. Det är mycket därför joxet finns.
Skrivet av Mickan
 - 2009-03-27 21:23
Spädd visp skär sig aldrig! Kanon! Spara pengar? Ja! Tycker att 0,5 dl visp gör mycket nytta medan 2,5 dl lättprodukt inte tillför mycket mer än tillsatser.
Skrivet av Sweber
 - 2009-03-27 19:16
Jag har inte köpt andra gräddar än vispgrädde på drygt ett år och jag köper inte vispgrädden på 36% då den innehåller karragenan eller vad det heter. Jag anväder vispgrädde, mjölk och kryddor och fonder för att få till den smak jag önskar. Jag saknar inte lättprodukterna, men kan inte redvovisa om och i så fall hur smaken på maten ändrats efter bytet. Det viktigaste skälet till att jag bytt bort lättgrädde är att jag vill inte betala för en massa vatten och jag vill bestämma själv vilket fortjockningsmedel/redning som hamnar i min mat.
Skrivet av Andreas
 - 2009-03-27 17:01
Hur mycket pengar tjänar man på att späda vispgrädde till matlagningsgrädde?

Och blir smaken, bortsett från fetthalten, samma? Om matlagningsgrädde består av vispgrädde + vatten + förtjockningsmedel borde det inte bli någon som helst skillnad. Men om matlagningsgrädde istället består av fettfiltrerad vispgrädde + förtjockningsmedel så kanske matgrädden har mer "andra smaker" än vispgrädde+vatten? I en köttgryta kanske man inte märker nån skillnad i vilket fall, men det vore ändå intressant att veta.
Skrivet av Hasse
 - 2009-03-27 16:45
Kan inte tänka mig att joxet skulle vara något att sträva efter.

Gör som PerG skrev. Ta hälften vispgrädde och hälften mjölk. Red eventuellt med mjöl om det blir för tunt.
Skrivet av Krista
 - 2009-03-27 16:21
Inte är jag rädd för fett inte, det är mina kronor jag är rädd om ;D

Recept:
1 hackad lök
600 gram strimlad fläskfilé
5 dl matlagningsgrädde
...

Känns bara dumt att köpa två tetror matlagningsgrädde (dessutom med massa jox i) om man lika gärna kan använda spädd, med mjölk är nog bättre ja, vispgrädde. Jag borde formulerat mig bättre; tänkte mest om nån provat eller om "joxet" i matlagningsgrädde kanske är viktigt när man halverar fetthalten.
Skrivet av Hasse
 - 2009-03-27 15:48
Krista, om du är rädd för fettet, ta hälften så mycket vispgrädde istället.

Men varför använda matlagningsgrädde? Den är dyrare än vispgrädde och innehåller onödigt "jox".

Annonser

Powered by EzPortal