På 60-talet kunde man i Polen köpa sig ett grillspett i ett grillstånd på gatan. Underbart gott, en smak som jag aldrig glömmer.
När jag senast besökte närmaste ICA-butik demonstrerades en ny produkt; mörad fläskkarré som var kryddad med PRECIS de kryddor jag minns från de polska gatuköken. Ej troligt att jag får reda på deras kryddning, troligtvis en rub; mycket paprika, en mycket liten eftersmak av timjan + en viss smak av....tvål.
Är det någon som har recept på en sån här polsk grillkrydda eller någon idé om vad den kan bestå av?
Jag tycker att färsk koriander kan ha en smak som påminner om tvål.
ICA, då var det nog grisen som var polsk
Citat från: kurt skrivet 2017-04-08 18:26
ICA, då var det nog grisen som var polsk
;D
Hur jag än ska krydda min polska gris så ska jag börja med att beställa starkt paprikapulver. Vanligt paprikapulver "försvinner" i grillningen. Även timjan var en flopp.
Jakten fortsätter.
Citat från: Hasse skrivet 2017-04-06 23:44
Jag tycker att färsk koriander kan ha en smak som påminner om tvål.
OTP: Men angående smaken, det har forskats en del på det -
http://www.vardagspuls.se/kropp--halsa/darfor-hatar-vissa-koriander/
http://www.obsid.se/livsstil/varfor-smakar-koriander-tval/
Tvålsmaken kan tydligen även kännas av OR6A2-känsliga i kanel. Jag kanske ska ha lite kanel i min polska grillkrydda?
Är det kanske Kielbasakryddning?
1 tablespoon granulated garlic. 1 tablespoon fine ground black pepper. 1 tablespoon pickling salt. 2 tablespoons sugar. 2 tablespoons paprika. 1 teaspoon ground celery seed. 1 teaspoon marjoram. 1/2 teaspoon freshly ground nutmeg 1/2 teaspoon ground coriander seed. 1/2 teaspoon dried thyme.
Nu börjar det likna nåt :)