En matbild

Guider

Matbloggat

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Visa inlägg - Andreas

Sidor: [1] 2 3 ... 55
1
Måste tipsa om att Clas Ohlson har en 80-kronors doseringstratt som man med tummen styr om det skall komma smet eller ej. Enligt pålitlig källa fungerar den toppen "inte ett spill" för både ischoklad och knäck!

Finns kanske andra liknande varianter också, nån som vet?

2
Man ska inte dricka mjölk till blodpuddingen och leverbiffen för då får man inte i sig allt järn sägs det.

Men hos mjolk.se (som drivs av lrf och väl inte direkt är opartisk...) står följande

"Det finns inga vetenskapliga belägg för att mjölk till maten hämmar järnupptaget. I Sverige har det tidigare funnits en föreställning om att kalcium kan hämma järnupptaget i kosten, men denna föreställning grundade sig på forskning som numera motbevisats." http://www.mjolk.se/fragor-och-svar/hindrar-mjolk-kroppen-fran-att-ta-upp-jarn/#!/fragor-och-svar/hindrar-mjolk-kroppen-fran-att-ta-upp-jarn/

Motbevisats av vem?!?

3
Attention alla syltexperter!

När man kokar köttgryta blir det skum av protein som man tar bort för att skummet kan ge besk smak.

När man kokar lingonsylt blir det också skum. Men vad består det skummet av? Och är det verkligen sant att sylten möglar lättare om man inte skummar? Mögel är svamp och sylt kokas, kan verkligen mögel överleva kokningen? Eller är det så att syltmögel älskar att växa på syltskum?

4
I  Natalia Kazmierska kolumn Makaronknark - som medelklassens ebola står att det äts lika mycket socker på 40-talet som nu, dvs 40 kilo socker per dag år.

40 kilo genom 365 dagar blir avrundat 110 gram per dag. Det låter ganska mycket. Vilka är de huvudsakliga källorna till allt detta socker?

I kolumnen nämns ketchup som något som skapar panik. Enligt dn:s laboratorieanalys av ketchup år 2006 innehåller de ketchupsorter som har mest socker 24 gram socker per 100 gram ketchup. För att komma upp i 110 gram socker från ketchup krävs alltså minst 110/0,24 = 458 gram ketchup. Äter nån ens en tjugondel av det till ett mål mat?

5
Köksredskap, utrustning och maskiner / Soppamaskin
« skrivet: 2014-10-07 16:45 »
Mycket konstigt ska man då se! Vad är den stora nyttan med en soppamaskin?  ???

6
"Några ingenjörer i USA driver ett företag som lovar gourmetburgare till snabbmatspriser. Målsättningen? Att göra snabbmatsanställda arbetslösa."

http://www.folkbladet.nu/929258/robot-ska-gora-snabbmat-annu-snabbare

"Burger robots may improve consistency and sanitation, and they can knock out a rush like nobody’s business. Momentum’s robot can make a burger in 10 seconds (360/hr). Fast yes, but also superior quality. Because the restaurant is free to spend its savings on better ingredients, it can make gourmet burgers at fast food prices."

http://singularityhub.com/2014/08/10/burger-robot-poised-to-disrupt-fast-food-industry/

7
Dieter, kostråd & hälsokost / Alkohol orsakar cancer
« skrivet: 2014-05-19 09:39 »
"Även om det finns vissa belägg för att måttlig alkoholkonsumtion kan ha positiv effekt på hjärt-kärlsjukdom visar forskningen att alkohol som helhet orsakar betydligt mer skada än nytta. ... World Cancer Report 2014 visar att alkohol ligger bakom 5 procent av all cancer, vilket gör alkohol till den näst största enskilda orsaken (efter tobak) till cancerinsjuknande. ... Till exempel ökar risken för bröstcancer med cirka 10 procent för varje litet glas vin per dag."

http://www.dn.se/debatt/okant-bland-svenskar-att-alkohol-orsakar-cancer/

8
"Över hälften av isbergssalladen som odlas i Sverige sållas bort redan ute på åkrarna. Röta, skadeinsekter, fel storlek på salladshuvudena och överproduktion anges som de främsta orsakerna till svinnet .... motsvarande 500 000 liter bensin."

http://hd.se/inrikes/2014/03/31/stort-svinn-av-isbergssallad/

9
"Frusen färdigmat, torra pulvermixer, processade charkvaror och kolsyrad läsk. De varugrupperna hamnade i topp när amerikanska forskare i våras kartlade vilka produkter som innehåller mest tillsatser med fosfor.  ... Livsmedelstillsatser med fosfor kopplas i en ny stor studie till en fördubblad risk för att dö i förtid, bland annat i hjärt- och kärlsjukdomar. Halva Sveriges befolkning har ett så stort intag av fosfor att de berörs. Livsmedelsverket vill se en europeisk översyn av användningen."

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/svep-har-ar-maten-med-mest-av-skadliga-fosfortillsatser_8773206.svd?sidan=10

10
"Ny studie visar att ämnet Bisfenol A (BPA) kan orsaka förlamande huvudvärk. Forskare uppmanar människor som ofta drabbas av migrän och huvudvärk att undvika att använda saker av plast som till exempel brickor till mikrovågsugnar och PET-flaskor."

http://www.expressen.se/halsa/plastflaskor-kan-vara-orsaken-till-migran/

11
I Norge har köttförpackningar med falska avhuggna kroppsdelar till Halloween väckt rabalder senaste veckan. Det hela slutade med att Europris som sålde kroppsdelarna vek sig för opinionen, som tyckte att det hela var alltför skrämmande, och drog in sortimentet.

Och javisst ser de otäcka ut! Tänk om en sån där hand legat i köttdisken på Ica...

http://www.nrk.no/sorlandet/halloween_-_avkappede-kroppsdeler_-1.11310302

12
"...Genom att rotera flaskan eller burken skapas en virvelström som behåller innehållet stilla, medan temperaturen sänks snabbt. Resultatet är att V-Tex Compact är 80 procent mer energisnål än dagens apparater som gör samma sak."

http://www.idg.se/2.1085/1.530362/motsatsen-till-mikrovagsugnen---v-tex-kyler-dryck-pa-ett-par-minuter

"...designed to rapidly cool up to two beverages at one time. V-Tex Compact will cool both cans and bottles of all shapes and sizes, from a 150ml can to a wine bottle. ...  There is no need to add ice and no having to dispose of the melted waste ice once the user has finished cooling their drinks. "

http://www.v-tex-technology.co.uk/v-tex-compact/4566007324

13
"Popcorn är den nya supermaten. Det visar ny forskning på University of Scranton i Pennsylvania. ... – Popcorn innehåller 100-procent obearbetade fullkorn och en portion kan ge 70 procent av det dagliga intaget av fullkorn och mängder med antioxidanter... Framförallt är det så kallade polyfenoler, en antioxidant som sänker kolesterol och förhindrar vissa typer av cancer" http://www.svd.se/mat-och-vin/popcorn-ar-nyttigare-an-gronsaker_6959665.svd

Men stämmer SvD-rubriken, är verkligen popcorn nyttigare än grönsaker?  ;)

(Artikeln har några månader på nacken, men jag har inte sett den förän idag så för mig är den ny.)

14
På Södersjukhuset har nästan 50 fall med patienter där köttallergi kopplad till fästingbett konstaterats. Symtomen kommer i regel 2-7 timmar efter köttintag. Kända symtom är nässelutslag, rodnad och svullnad i ansiktet, illamående, dirré och buksmärtor. Dessutom för hälften av patienterna andningspåverkan och blodtrycksfall. Den som drabbas får helt enkelt avstå från att äta kött från ko, gris, lamm och vilt för resten av livet.

Boven i dramat tros vara en kolhydrat kallad alfa-gal, den finns hos fästingar och hos fyrfota däggdjur, men inte hos människor. Den som blir fästingbiten löper risk att utveckla allergiantikroppar mot alfa-gal. De flesta har råkat ut för minst 10 fästingbett innan utveckling av köttallergi.

I USA finns 1000 kända fall, och där kallas köttallergi för ”alpha-gal allergy”.

Källor
¤ http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/svensk-studie-ger-svar-pa-allergigata/
¤ http://www.allergia.se/index.php/artiklar/23-6-13-sekottallergi

15
Varje gång vi handlar med våra Ica- eller Medmera-kort så registreras alla våra inköp, varenda liten vara, i en stor databas. Genom att analysera inköpen kan butikerna sedan skicka riktade erbjudanden. Att ge den som brukar köpa chokladkakor rabatt på chokladkakor är ganska självklart. Men det är bara början.

I en krönika för i PC för alla berättas hur den amerikanska butikskedjan Target räknar ut vem som är gravid för att i god tid kunna skicka rabatter på blöjor och babykläder: "Genom att kika på nyblivna föräldrars konsumtionsvanor och följa dem några månader bakåt i tiden kunde man snart se vissa mönster hos i synnerhet kvinnliga kunder. De började exempelvis köpa parfymfria varor och mjukgörande krämer. Med andra ord kunde Target snart testa sin teori genom att blanda ut sina traditionella erbjudanden med rabatter på barnprodukter – för att några månader senare fascinerat konstatera att försäljningen ökade på den typen av varor. Markant!" http://pcforalla.idg.se/2.1054/1.523038/sa-blir-du-kartlagd--av-din-matbutik

Undrar just vilka fler såna här samband det går att se..?

16
"Siemens presenterar ... kyl-fryskombination som ska behålla fräschören hos livsmedel .. längre... Genom att hålla temperaturen strax över 0 °C och syreatmosfären låg minskar risken att mögel utvecklas, och vitaminer och näringsämnen håller sig längre. Därmed ska konsumenten inte behöva handla känsliga varor lika ofta, exempelvis rått kött eller fisk."

http://www.nyteknik.se/nyheter/energi_miljo/miljo/article3756853.ece

17
"Kvinnor och män som dagligen äter minst ett par frukter utvecklar mindre ofta bråck på stora kroppspulsådern i buken jämfört med mindre flitiga fruktätare. ... en av flera tänkbara förklaringar är att frukt innehåller mycket så kallade antioxidanter som bland annat kan motverka inflammation i blodkärlsväggen... "

http://www.unt.se/uppsala/frukt-skydd-mot-pulsaderbrack-2584303.aspx

18
Här är en länk till en video som visar äggkorvstillverkning med äggkokaren Aaron Egg Cooker: http://www.idg.se/2.1085/1.522427/ifa-2013--vi-kokar-agg-med-egg-cooker

Hade varit roligt veta hur den egentligen fungerar, vad den kostar och var man får tag i en.

19
Medieavdelning / Pallafrukt.se
« skrivet: 2013-09-13 16:40 »
Det här är väl en bra idé? På http://pallafrukt.se/ kan den som har frukt över registrera sig och den som vill ha frukt få tag på frukt.

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article17466989.ab

20
"Bosch och Siemens varnar nu sina kunder för diskmaskiner tillverkade mellan 1999 och 2005. ... – Det är ett relä som med tiden inte klarar av det den ska. ...det finns en mycket liten risk att diskmaskinerna kan börja brinna... De som tror sig ha en diskmaskin i farozonen uppmanas att kontakta Bosch eller Siemens så snart som möjligt. – Antingen kommer vi och reparerar den kostnadsfritt eller så får man köpa en ny diskmaskin och då ger vi 20 procents återbetalning på inköpspriset..." http://www.aftonbladet.se/nyheter/article17429577.ab

Besök denna länk för att kontrollera om din diskmaskin berörs https://dishcareaction.com/sv-se

Sen ser det ut som på bilden nedan om maskinen är i riskzonen. Min är det. :(

Sidor: [1] 2 3 ... 55
- Annonser -