En matbild

Guider

Matbloggat

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Visa inlägg - kurt

Sidor: [1] 2
1
Konsumentfrågor / Ica basic
« skrivet: 2016-03-06 19:14 »
För den som undrat vad  Ica basic  blandfärs och Ica basic nötfärs är för något, så är det uppenbarligen s.k. EU-färs, d v s kött från hela Europa blandat:

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6383920

2
Restauranger har dålig koll på allergener, 40% av 50 st kontrollerade restauranger har inte koll på de 14 ingredienser som de är skyldiga att hålla reda på:

http://www.svt.se/plus/dalig-koll-pa-ingredienserna-trots-lagstiftning

3
SLU och Lunds Universitet har sammanställt samhällskostnaderna för de fem vanligaste livsmedelsburna sjukdomarna i Sverige: campylobacterios, salmonellos, yersinios, shigellos och EHEC. Norovirus (vinterkräksjuka) är inte med, även om det också ofta är livsmedelsburet. Samhällskostnaderna beräknas överstiga 1 miljard kronor, 60% av det står campylobacterios, men EHEC är mycket dyrare per sjukdomsfall:

http://www.agrifood.se/Files/AgriFood_PB20155.pdf

4
Medieavdelning / Hur görs matprogrammen i TV?
« skrivet: 2015-08-11 06:37 »
Reddit har frågat folk som arbetar med matprogram i TV hur inspelningarna går till, i många fall är kockarna bara skådespelare som presenterar mat som de inte själva tillagat eller tagit fram recept för. Även i Sverige så är det ju inte kändiskockarna som skapar recepten för kokböcker i alla fall, det sköts av mindre kända kockar.

https://www.reddit.com/r/AskReddit/comments/3febaz/redditors_who_have_worked_on_the_set_of_cooking/

http://www.couriermail.com.au/entertainment/tv/tv-cooking-shows-what-they-dont-want-you-to-know/story-fn8yvfst-1227477185607

5
Guldfågeln återkallar ett stort parti av kyckling eftersom det kan finnas metallbitar i kycklingen. Metalldelarna hade lossnat från en maskin.

http://www.mynewsdesk.com/se/guldfageln/pressreleases/guldfaageln-aaterkallar-ett-antal-kylda-kycklingprodukter-med-foerpackningsdatum-den-29-juni-1-juli-2015-1189341

Denna gång försöker de i alla fall inte skylla på utomstående som när det påstods finnas glas i kycklingen för några år sedan

6
Salmonellautbrottet på Öland fortsätter att växa - minst 70 personer drabbade. Grundproblemet är ju naturligtvis kockar som inte tillagar fläskfilén korrekt och/eller kontaminerar den tillagade fläskfilén med råa livsmedel:

http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=86&grupp=3671&artikel=6204105

7
Kunskapen om  vegetarisk och vegansk mat i svenska matprogram = 0

Exempel på pinsamheter från Mons Kallentoft & Markus Aujalay

http://www.etc.se/debatt/svt-sprider-logner-om-vegetarianer

9
Nobis Hotels hängmörade biff från utvalda gårdar på Gotland - kom från Uruguay!

http://www.dn.se/nyheter/lyxkrogens-gotlandska-biff-kom-fran-uruguay/

10
Konsumentfrågor / Utbrott av Listeria - 12 döda
« skrivet: 2014-02-26 15:01 »
Sedan första oktober 2013 har det rapporterats 63 fall av Listeria (grov underrapportering eftersom symptomen är de samma som influensa) i Sverige, och 12 personer som varit infekterade av Listeria har dött (dödsorsaken behöver inte vara listeriainfektionen i alla dessa fall, det är patienter som ofta har andra sjukdomar också). Man misstänker att kall påläggsmat är orsaken, i flera fall har man konstaterat att det är samma listeriastam (gemensamt ursprung) som orsakat sjukdom:

http://folkhalsomyndigheten.se/nyheter-och-press/nyhetsarkiv/2014/februari/okning-av-fall-med-listeriainfektion/
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5795005

11
SVA/SLU har undersökt förekomsten av Salmonella spp., Yersinia enterocolitica, Yersinia pseudotuberculosis och E. coli O157:H7 i vildsvin. Av 88 undersökta vildsvin fann man att 10% av djuren bar på Salmonella, 20% av djuren bar på Yersinia enterocolitica och 20% av djuren bar på  Yersinia pseudotuberculosis, medan  E. coli O157:H7 inte hittades alls.

Totalt bar 38,6% av djuren någon av dessa bakterier.

http://pub.epsilon.slu.se/10620/1/jacobson_etal_130812.pdf
http://www.slu.se/sv/om-slu/fristaende-sidor/aktuellt/alla-nyheter/2014/2/matforgiftningsbakterier-funna-hos-svenska-vildsvin/

Kommentar: Det är inte ovanligt med Yersinia enterocolitica i griskött, däremot är det nog oväntat mycket Salmonella och  Yersinia pseudotuberculosis funnet,

12
SvD listar "10 vanligaste typerna av matfusk"

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/10-vanligaste-typerna-av-matfusk_8645320.svd

Men det gör det utan att på något sätt ange någon referens eller annat stöd varför just dessa tio former av matfusk skulle vara vanligast!

Fusket med spannmål skall enligt SvD bestå i att "Dyrare ingredienser drygas ut. I år blev höstskörden i Sverige dålig på grund av en regning höst.", vilket för mig är helt obegripligt!


13
Nyheter uppsnappade från media / Mindre nitrit i Svensk mat?
« skrivet: 2013-05-25 13:14 »
Det har föreslagits att nitrit skall förbjudas i obearbetade livsmedel, detta skulle då gälla t ex julskinka, stekfläsk, Kött och Charkföretagen  jobbar dock hårt för att få fortsätta med nitriten:

http://www.kcf.se/om_kcf/ledare/2013/nr-5-2013

14
Konsumentfrågor / Fördomar om pizzerior bekräftade
« skrivet: 2013-03-28 14:04 »
Det är ju alltid trevligt att få sina fördomar bekräftade. Som t ex att skruvar regelbundet kan hamna i pizzorna, och att pizzasåsen blandas i  en cementblandare:

http://www.dn.se/ekonomi/pizzeria-mixade-sas-med-cementblandare

15
Medieavdelning / Ny tidning ska granska matindustrin - Hunger
« skrivet: 2013-03-25 16:59 »
Svenska Dagbladets Mats-Eric Nilsson blir chefredaktör för den ny mattidningen Hunger, som skall  granska fusket i matbutiker och på krogen men även göra hemmakockar mer självklara.

http://www.svd.se/mat-och-vin/ny-tidning-ska-granska-matindustrin_8029806.svd

Vem som skall annonsera i tidningen är oklart, men kanske har tidningen redan beslutat att fusket sker i matbutiker och på krogen men inte i resten av livsmedelsindustrin?

16
Sverige har de 3:e högsta matpriserna i Europa, förga förvånande är det främst frukt och grönt som är extra dyrt i Sverige:

http://www.scb.se/Pages/Article____345324.aspx

17
Den franska livsmedelskedjan Picard, som endast säljer djupfrysta matvaror, etablerar sig i Sverige. Den 13 februari öppnas den första matbutiken i Stockholm och inom fem år ska det finnas ett femtiotal runt om i landet.

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5369363

De verkar mest ha färdigrätter:

http://www.pasasparis.com/paris-markets/picard-delicious-frozen-food-in-france/
http://myfrenchlife.org/2012/06/13/gourmet-frozen-food-in-france/

Det skulle vara intressant att veta om de säljer djupfryst mjölk och djupfryst kaffe också? Eller de kanske inte har varor som de inte har tillräckligt bra marginal på?

18
Konsumentfrågor / Färgad fläskfilé säljs som oxfilé!
« skrivet: 2012-10-16 07:11 »
Flera ton fläskfilé har färgats och sålts till svenska grossister som oxfilé – och kan ha nått restauranger och butiker. Livsmedelsverket har gått ut med en varning i EU.

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/flaskfile-saljs-som-oxfile_7584668.svd

19
Konsumentfrågor / Siklöja eldas upp i värmeverk
« skrivet: 2012-10-09 11:06 »
90% av den siklöja som fångas i norra Vänern hamnar i ett värmeverk i Karlstad. Och fiskarna får då betala 80 öre per kilo för att bli av med sin fullt ätbara fisk.

http://www.svd.se/mat-och-vin/matkultur/toms-pa-rom-blir-vardelos-enligt-industrin_7555558.svd

20
Jag brukar köra lax i 45 grader.

Lustigt, det är samma temperatur som jag odlar Listeria vid.

Sidor: [1] 2
- Annonser -