Show posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.

Messages - hullan

1
det är ju naturligtvis första alternativet och jag har så gjort, men jag får lite känslan av att dem gärna hänvisar till FAQ:n på sin hemsida... Jag får liksom inget riktigt svar från dem

Någon här som vill hjälpa till, vad säger ni om den andra frågan?
2
Nu surfar jag plötsligt på morgonen fram att rapsolja tydligen är ganska giftig??? Jag hittar mest engelska artiklar på ämnet som talar om den giftiga Canola-oil eller rapeseed-oil. Och vad jag förstår är detta alltså vår svenska hederliga rapsolja...  Så då kan man alltså inte använda det mer???

Jag börjar fundera på om man kan använda någon olja alls?

Olivolja tål inte temperaturer utan blir giftig vid upphettning, rapsolja verkar nu vara totalt giftig i sig, finns det någon bra olja?

Man får ju snart sluta äta, litar inte på något längre... :(

Vet någon mer?
3
Startar en ny tråd för att inte röra till saker och ting.


Jag har lite problem med en skeppshult-panna som jag inte lyckas få bukt med. Den kvarglömdes över en natt med vatten i för ca 3 månader sedan. Jag har sedan dess givit den religiös skötsel men den vill sig inte riktigt.

Den fungerar bra att laga mat i nu men jag är inte riktigt säker på vilken färg en panna SKA ha? Jag hade för mig att en gjutjärnspanna ska ha en tydlig svart färg men om jag håller min panna i starkt dagsljus är den liksom lite mer brunaktig i färgen. Jag har kokat ur den med vatten, bränt ur den med salt och värmt in rapsolja och smort och donat.

Är det kanske normalt att de har en lite brun/röd ton eller är det "ingrodd" rost eller vad man ska säga? Har denna färgton någon negativ inverkan, är det kanske inte så lämpligt att äta mat lagad i den?

Igår när jag kokade ur vatten i pannan luktade det ganska starkt av någon doft som inte var direkt äcklig men ändå påtaglig. Jag hade smort in den med rapsolja innan och torkat bort överflödig olja innan jag kokade ur vatten i den.

Man har ju hört att rapsolja ska bilda ganska otrevliga ämnen vid upphettning men det var ju det kokande vattnet som började ryka när det kokade. Var det också den upphettade oljans otrevliga ämnen som luktade? kanske inte så bra att andas in de där ångorna? :(

Då bör det väl inte heller vara så smart att "bränna in" stekpannor med rapsolja som jag sett många tips på...

Vet att här finns många duktiga! Hoppas någon har tid!
4
Tackar!

Och tack för svaret!

Okej, jag misstänkte också att det nog skulle dofta något värre än den lite brända "scent" jag känner nu :)
5
Väcker denna tråd lite igen, hoppas det är ok.

Jag råkade göra misstaget med min nya Skeppshult att ställa den i vatten över natten och den blev lite rostig. Lyckades få bukt med det någorlunda, man kan förnimma en brun/röd remsa längs "väggarna" men någon allvarlig rost finns inte längre så det är väl inte så farligt?

Jag gav den min kärlek under ett par dagar efter den incidenten, hettade upp rapsolja i pannan i ugnen, fräste bacon på låg värme, diskade ur med hett vatten - oljade in och ja ni kan grejen.

Vid den senaste inoljningen torkade jag bort överflödig olja naturligtvis, där låg alltså inget lager i den men den har ju ändå haft en lite flottig hinna - detta är nu kanske 4 - 5 veckor sedan och den har inte använts pga jag flyttat.

Nu min fråga: finns det risk att rapsoljan i den kan ha härsknat? alltså den hinna som finns i pannan då den inte använts på lite över en månad?

Grejen är att jag vet inte hur härsken olja luktar? :) Om jag luktar i den så kan jag känna en svag doft av lite "bränt", luktar ungefär lite som upphettad olja eller som när en kaka blivit lite bränd i ugnen typ...

Det luktar alltså inte direkt äckligt eller motbjudande och inte heller direkt skarpt... vad säger ni?

Vad bör jag göra som nästa steg? koka ur fettet med vatten? fräsa lite bacon en gång till?

Hoppas någon har tid med mig! hade uppskattats! mycket bra och intressant forum!  

Annonser

Powered by EzPortal