En matbild

Guider

Matbloggat

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - kurt

Sidor: [1] 2 3 ... 23
1
Maträtter, recept, tillagning / SV: Recept på spickekorv?
« skrivet: 2017-11-13 20:29 »
Gjorde sådan till förra julen, då med recept från webben, tänkte göra igen - men hittar inte receptet jag gick efter då :-O

Köpte den nyligen utgivna boken "Isterband, spickekorv och chorizo", för att hitta något bra, men där fanns bara en gotländsk variant som inte lät så spännande.

Någon som har lust att leta i någon gammal kokbok och se vad ni hittar, för att sedan berätta för mig? :-)

Minnet är kort, men jag har för mig att det skulle ligga i grovsalt tre dygn, och sedan hänga på tork i ett par veckor. Men andra varianter är såklart okej.

Hur som, den blev supergod!

Den boken gas ut första gången 1983, en ny utgåva 2011, oklart vilken av utgåvorna som anses vara nyligen utgiven?

2
Maträtter, recept, tillagning / SV: korvskinn
« skrivet: 2017-11-11 14:49 »
Vad gjorde du konkret? Vände ut och in och skrapade med en slö kniv?

3
Råvaror, halvfabrikat / SV: Varför undvika mejeriprodukter?
« skrivet: 2017-10-20 15:48 »
Nu är det ju ingen i denna tråd som har några invändningar mot mejerivaror. Men generellt sett så brukar ju t ex inte veganer uppskatta mejerivaror, sedan finns det ju andra problem med metanfisande kor också

http://www.npr.org/sections/thesalt/2014/04/11/301794415/gassy-cows-are-warming-the-planet-and-theyre-here-to-stay

4
Just när det gäller frukt, så vore det ju bra om sockerhalten deklarerades!

5
Råvaror, halvfabrikat / SV: Frysa rotsaker och grönsaker
« skrivet: 2017-10-04 13:31 »
Och de allra flesta grönsaker som man fryser skall blancheras på något sätt (vatten, ånga eller i mikrovågsugn), för att stoppa alla enzymaktiviteter.


http://nchfp.uga.edu/how/freeze/blanching.html
https://www.extension.umn.edu/food/food-safety/preserving/freezing/the-science-of-freezing-foods/
https://www.thespruce.com/blanching-vegetables-before-freezing-1327660

Även alla kommersiellt frysta grönsaker blancheras givetvis innan de fryses t ex gröna ärtor:

https://www.hd.se/2009-06-27/artsasongen-ar-igang

6
Gladpack innehåller inte mjukgörare och klarar 120 grader, så det hade fungerat bra, används ofta vid pastejbakning

http://www.godt.no/#!/oppskrift/443/kjoettpudding-i-serranoskinke

7
Annars hade det ju fungerat bra med en vanlig avlång kakform också!

8
Det går utmärkt att finna fläderrecept med ännu mera socker

http://blogg.alltommat.se/jenkfood/2013/07/10/fladerblomssaft/


9
Maträtter, recept, tillagning / SV: Stekt lök
« skrivet: 2017-07-26 19:33 »
Om man vill snabba på maillardreaktionen som skapar smak och färg så skall man höja pH-värdet, t ex med bakpulver

http://blog.khymos.org/2012/06/04/maximizing-food-flavor-by-speeding-up-the-maillard-reaction/

Av samma skäl behandlas salta pinnar och kringlor med någon form av basisk lösning innan de tillagas

http://blog.khymos.org/2008/09/26/speeding-up-the-maillard-reaction/

10
Övrigt om mat / SV: Flytande kväve
« skrivet: 2017-07-17 18:38 »
Varför skulle Etanol innehålla Metanol?

Har man inte kontroll på sin jäsprocess, så kan svampar eller bakterier som producerar en blandning av etanol och metanol växa där, det är en av de vanligaste orsakerna till metanol förekommer i etanol. Det är något man bör tänka på när man köper t ex ett naturvin och på köpet kanske blir blind

DOI 10.1186/s40064-016-3303-1

11
Övrigt om mat / SV: Flytande kväve
« skrivet: 2017-07-11 11:59 »
Förutom kemikalier från tillverkningsprocessen så kan kan själva tanken också innehålla bakterie- och svampsporer (de konserveras pga nedfrysningen) , är den inte av livsmedelskvalitet så lär ju inte termosen rengöras som livsmedelsbehållare bör göras.

DOI: 10.1590/S1516-35982014000500004 

Etanol är också bara etanol, ändå vill man ju inte dricka etanol som innehåller metanol!

12
Övrigt om mat / SV: Flytande kväve
« skrivet: 2017-06-30 19:55 »
I Engelsktalande länder talar man dessutom om flytande kväve av livsmedelskvalitet (food grade), det är ju destillerad luft. Jag vet inte om den annars kan innehålla eller förvarats i något olämpligt kärl ?

13
På bilden som jag ser så står det inte "Kållappshjärta" utan "Kållapphjärta".

15
Jag undrar fortfarande; HUR FÅR NI REDA PÅ VILKEN BLODGRUPP NI TILLHÖR?

De flesta som inte tillhör Jehova Vittnen är ju beredda att ta emot blodtransfusion om det skulle behövas (inklusive diverse läkemedel som tillverkas av blodkomponenter). Då måste man ju också ställa upp och ge blod/plasma (hur skulle det se ut annars?) och då får man också veta vilken blodgrupp man tillhör

17
Allt om grillning & BBQ / SV: Polsk rub
« skrivet: 2017-04-08 18:26 »
ICA, då var det nog grisen som var polsk

18
Maträtter, recept, tillagning / SV: Cassava frites
« skrivet: 2017-03-31 08:26 »

19
Jag är också intresserad av tips. Jag försökte odla ramslök själv. Köpte en planta o satte på tomten på ett lund-liknande ställe. Inte gick det bra; den tjuriga plantan gick ut som det heter :(

Även om den hade tagit sig, så hade den ju varken varit vild eller gratis (det påverkar smaken!)!

20
Är kycklingen djupfryst, så är den nog också marinerad. Så det är nog marinad (saltvatten) som rinner ur med proteiner i

Sidor: [1] 2 3 ... 23
- Annonser -