En matbild

Guider

Matbloggat

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - webguide

Sidor: [1] 2 3 ... 51
1
Maträtter, recept, tillagning / SV: korvskinn
« skrivet: 2017-11-12 11:11 »
Vad gjorde du konkret? Vände ut och in och skrapade med en slö kniv?

Nej, man separerar tarmen från fettkappan med en vass kniv, sen går tarmen igenom dett antal valsar som pressar ur den, den hamnar sen i ett vattenbad där man punkterar den på mitten och vänder ut och in på den, sedan körs den genom en gummivals som avlägsar ludd etc. jag var på boskassidan, grissidan fungerar på ungefär samma sätt men med mycket högre hastighet. Vi slaktade a 250 nörkreatur varje dag och nästan 1000 grisar. Sen tar man hand om massor av annat på boskapssidan, Vommen har en muskel som säljs, det är det som kallas för komage (eller trippa, t.ex. Trippa alla Romana) på restaurangmenyer. Sen tog vi hand om kappen, det är nötkreaturs blindtarm, den används till salami och liknande korvar.
Fettet tas också tillvara och ibland långtarmen. Det handlar mycket om knivteknik i ett tarmrenseri, tarmen är mycket tunn och det gäller att hålla kniven på rätt sätt och hålla den rakbladsvass, annars kommer skär man sönder tarmen.

2
Maträtter, recept, tillagning / SV: korvskinn
« skrivet: 2017-11-11 10:08 »
Du lagar mat från grunden. All heder åt dig! Själv köper jag "färdig" tarm om jag ska stoppa korv, vilket inte händer så ofta.

Om jag inte minns fel, så har Webguide någon gång nämnt att han har jobbat i ett tarmrenseri.

Haha, ja det stämmer, det har jag gjort. Är fortfarande en fena på att ståla knivar.

3
Konsumentfrågor / SV: Fejkad kokosmjölk
« skrivet: 2017-11-01 09:12 »
En annan sak jag lärde mig med detta är att
"Utsätts kokosmjölken för temperatur under 15° vid transport eller förvaring separerar fett och vätska"

Jag har alltid tror att så skulle de vara, har aldrig öppnat en burk som inte varit separerad i en fast klump och en skvätt vätska :)

Tipset man fick var att man kan värma burken i vattenbad för att få mjölken att gå ihop igen. Men det var inget som var tvunget om man skulle använda mjölken i matlagning.

Precis, jag bruar värma den så att den går ihop så det skvätter mindre när man häller upp inenhållet. :)

4
Konsumentfrågor / SV: Fejkad kokosmjölk
« skrivet: 2017-11-01 06:05 »
Nja, det vette fasen.
Har en tilltro till att Kung Markatta har bättre produkter överlag, det var väl mer ordvalet från deras sida jag reagerade på.

Har stött på att man skriver ut E-nummerna i klartext istället för just E-nummret i innehållsdeklarationen för att gör produkten finare i andra sammanhang.
Men det är bara tjyv och rackarspel i mitt tycke.

Jo, man skulle väl behöva se processen mer i detalj för att avgöra kvaliten. E-nummer i form av konsistensgivare har ju sin plats i vissa fall. Ofta använder man dem ju själv i köket i nästa skede, kanske majsstärlkelse för att förtjocka något eller gelatin för att skapa stabilitet etc. I det här fallet är det dock tveksamt, man kan ju t.ex. använda förtjockningsmedel för att göra tillverkningen billigare genom att tilsätta en större andel vatten än grundråvara och bibehålla viskositeten genom att tillsätta förtjockningsmedel.
Vissa e-nummer är hälsosamma och det är rena bonusen att de används i livsmedel.

Jag skall se till att hålla ett smaktest på ett par olika varianter.... Återkommer med resultat! :)

5
Konsumentfrågor / SV: Fejkad kokosmjölk
« skrivet: 2017-10-31 13:21 »
Nu fick man ju kolla lite vad som skrivs om kokosmjölk och kokosnötsextrakt.
Enligt Markattas hemsida
"Kung Markattas ekologiska kokosmjölk tas fram genom att kokosfruktköttet från ekologiskt odlade kokosnötter pressas och sedan blandas med vatten för att uppnå den rätta krämigheten."

Enligt Santa Marias hemsida
"All kokosmjölk tillverkas med utgång från kokosnötextrakt, för att kunna kontrollera den slutgiltiga fetthalten som önskas på kokosmjölken.
Tillverkning av kokosmjölk går till så att kokosnöten rensas och skalas. Därefter tar man bort det vita kokosköttet som sedan krossas/mals. Därefter pressas kokosköttet och får då ut det vi kallar för kokosnötssextrakt. Därefter tar man och tillsätter vatten, mängden avgörs beroende på kokosnötextraktets kvalitet (fett/vatten), så att man kommer upp i rätt och önskad fetthalt."

Alltid lär man sig något  :)

Ja se där, då är det ju samma produkt tycks det.

6
Konsumentfrågor / SV: Fejkad kokosmjölk
« skrivet: 2017-10-29 17:47 »
Det hade jag ingen aning om. Jag tror aldrig att jag har läst innehållsförteckningen på en burk kokosmjölk, trots att jag använder det då och då i matlagningen.

Hur är skillnaden i smak?

Jag har inte testat dem mot varandra, men när jag upptäckte det här var när jag köpte Änglamarks kokosmjölk och tyckte att den smakade sött och blaskigt, eller kvalmigt kanske är rätt ord.
Då läste jag innehållsförteckningen för jag undrade ju förstås varför i hela friden den smakade som den gjorde och upptäckte det hela. Så i det fallet är det en mycket uppenbar smakskillnad, kung markattas smakar inte alls så och inte hemmagjord mjölk heller. Det skall ju smaka kokos helt enkelt eftersom det är allt som är i, kokos och vatten.

7
Konsumentfrågor / SV: Fejkad kokosmjölk
« skrivet: 2017-10-29 17:42 »

Skiljer det på kokosextrakt och kokosmjölk?

Man använder extrakt för att göra kokosmjölk. Men i "riktig" kokosmjölk använder man rått fruktkött och vatten. Ett extrakt är ju i sig alltid processat.

8
Konsumentfrågor / Fejkad kokosmjölk
« skrivet: 2017-10-27 07:40 »
Hmmm, vet inte om det här är rätt forumkategori...

Men en sak angående kokosmjölk, de flesta fabrikat förutom Kung Markatta är tillverkade på extrakt (eller en blandning av kokosnöt och tillsatser), exempel:
Kung markattas kokosmjölk - Ingredienser: Kravmärkt Kokosnöt (60%), vatten.
Icas kokosmjölk: Kokosnötsextrakt, Vatten, Förtjockningsmedel (E466), vegetabiliskt emulgeringsmedel (E435).

Nu är jag ingen generell motståndare mot E-nummer, men jag tycker att det är fel att sälja det som kokosmjölk när det inte riktigt innehåller kokosmjölk utan en extraktbaserad produkt som mha tillsatser ges samma konsistens som kokosmjölk.  Om man gör egen kokosmjälk så tar man en kokosnöt, river köttet kokar upp det med vatten och silar av köttet, alltså samma metod som Kung Markatta använder sig av.

9
Annars har ju Hotmix släppt en hemversion, Hotmix maskin är betydligt robustare än Thermomix och klarar högre temperaturer (Hotmix home klarar ca 150 grader).

10
Frukt innehåller med fruktos än man tror. Det är bla därför man inte bör dricka mycket färskpressad juice.

11
Allt om grillning & BBQ / SV: Angående bbq kyckling
« skrivet: 2017-09-26 06:05 »
Då är det förmodligen Gay Satay du menar, då är det vanligast med jordnötssås (som ofta kallas för sataysås).

12
Allt om grillning & BBQ / SV: Angående bbq kyckling
« skrivet: 2017-09-13 06:07 »
Heh, ser ut som om någon försöker fixa till sig lite länkar. (Med tanke på den borttagna länken) :)

13
Allt om knivar & skärbrädor / SV: Tips på knivar
« skrivet: 2017-09-12 14:22 »
https://www.vassaknivar.se/ har ju en del kul märken, ja jag har intressen i den siten men det blir ju svårt att svara nått annat för mig.... (Tänker på om någon blir upprörd och ser det som att jag gör reklam) :)

14
Hu,då blir det knepigt! Jag tänkte mest ett vitt standardvin som passar i osso buco, risotto o sånt.

Problemet med det resonemanget är att du vill ha olika smaker på t.ex. en vitvinssås och på en risotto(beroende på vad du tänker göra för sorts risotto). I vissa fall vill du tillföra druvsötma och i andra fall hög syra.

15
Tusen tack för den manualen! Men kan man få den "på papper" också? Jag har nämligen ingen skrivare...

Det finns tjänster på nätet där du kan få det utskrivet, annars kan du kanske betala nån här för att få det utskrivet och postat till dig. :)

16
Victorinox har väldigt bra och prisvärda knivar! Du behöver egentligen bara EN kniv skulle jag säga - en inte alltför stor kockkniv. Den kan du använda till det allra mesta. Brödkniv är väl bra att komplettera med men där behövs inget särskilt imponerande.

Jag håller med, ett bra nybörjarkitt är en bra kniv, evntuellt ett skärpstål (som du skall lära dig hantera) så att kniven håller skärpan länge mellan slipningarna.
En bra kniv, bra=håller skärpan länge, men kanske framför allt en som du trivs med och som är välbalanserad och ligger bra i handen. Du kan skära i princip vad som helst med den, specialknivar kan du komplettera med senare.
En bra kniv är t.ex. Masahiro MV Kockkniv 18 cm
Om du köper en lite dyrare kniv så får du genomgående bättre kvalité och eftersom du bara behöver en kniv så kostar den ändå ungefär som att köra 3 billiga knivar...

17
Övrigt om mat / SV: Flytande kväve
« skrivet: 2017-07-13 10:17 »
Förutom kemikalier från tillverkningsprocessen så kan kan själva tanken också innehålla bakterie- och svampsporer (de konserveras pga nedfrysningen) , är den inte av livsmedelskvalitet så lär ju inte termosen rengöras som livsmedelsbehållare bör göras.

DOI: 10.1590/S1516-35982014000500004 

Etanol är också bara etanol, ändå vill man ju inte dricka etanol som innehåller metanol!

Varför skulle Etanol innehålla Metanol?

18
Övrigt om mat / SV: Flytande kväve
« skrivet: 2017-07-11 11:14 »
I Engelsktalande länder talar man dessutom om flytande kväve av livsmedelskvalitet (food grade), det är ju destillerad luft. Jag vet inte om den annars kan innehålla eller förvarats i något olämpligt kärl ?

Det är nog mest ett modeord, Kväve är ju helt inert så kväve är kväve ehlet enkelt.

19
Övrigt om mat / SV: Flytande kväve
« skrivet: 2017-06-30 09:51 »
Bumpar denna urgamla tråd - hur gick det, fick någon tag på lite flytande kväve?

Nej, jag har inte försökt igen sen dess.

20
Kållapp är vedertaget och man kan slå upp vad det är om man inte vet. Nej, det var "kållapphjärta" jag syftade på som hittepå.

Aha...

Sidor: [1] 2 3 ... 51
- Annonser -