En matbild

Guider

Matbloggat

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Johan_

Sidor: [1] 2 3 4
2
Allt om knivar & skärbrädor / SV: Sliptekniker på slipsten
« skrivet: 2017-09-13 14:29 »
Sök på Whetstone sharpening på youtube så hittar du massor

3
Måste även säga att jag absolut inte är något proffs. Bara någon som tycker det är kul. Så om någon har andra åsikter eller tycker jag säger fel rätta mig gärna.

4
6000 duger mer än väl att sluta på tycker jag. Men jag tycker det är roligt att ta det ett steg längre så jag har en bit bräda som jag limmat en bit läder på med "mockasidan" utåt. På denna har jag lite tormek brynpasta http://www.clasohlson.com/se/Brynpasta-PA-70/20-4415. Så blir eggen skinande blank. Jag tycker inte du ska börja med grövre sten än 1000 innan du fått lite vana och lärt dig att hålla en konstant vinkel på kniven medan du slipar. Någon annan här kanske är av en annan uppfattning. Visst kommer det ta lite längre tid att lägga en bra egg med en 1000 än med en 400 eller tom en 220 men du kan ju se det som övning nu i början och de "fel" du gör blir inte lika grova om du har en finare sten. Börja sen med att kolla lite youtube för att få tips, sök på Whetstone sharpening. Tänk dock på att de flesta videor förmodligen slipar hårda japanska knivar så har du lite billigare knivar med inte lika bra stål så vill du ha lite större vinkel på eggen då eggen annars inte kommer klara sig speciellt länge.

5
Min första sten var en 1000/6000. Sen la jag till en 400 när jag vant mig lite. Det jag läste och fick rekommenderat när jag skulle börja var att inte ha grövre än 1000 som nybörjare då du inte är van och det är lätt hänt att det blir lite fel. Och en grövre sten tar ju bort material snabbare så det är mer att rätta till då. När jag slipar nu använder jag oftast bara 1000 sen 6000 och sen en "läderstropp" med brynpasta på. Sällan jag använder 400 faktiskt, det är klart det går snabbare om kniven är väldigt slö eller du vill lägga en "ny" egg men jag gjorde det utan större problem på en 1000 sten när jag började. Och jag har japanska knivar med hårt stål, har du billigare knivar är det förmodligen lite mjukare stål så ser ingen anledning att du ska köpa grövre än 1000.

6
Maträtter, recept, tillagning / SV: Grillad sparris
« skrivet: 2017-05-06 18:37 »
Jag har heller aldrig haft problem. Har testat bara med olja salt o peppar med bra resultat samt att linda 2 st sparrisar med bacon och sen grilla vilket blivit ok. Med baconlindad tycker jag sparrisen blivit "överkokt" när jag tycker baconet är klart eller baconet lite för lite stekt när sparrisen är klar. Så testa igen du

7
Maträtter, recept, tillagning / SV: Sous vide light
« skrivet: 2017-04-26 14:38 »
Jag har provat fast ett annat fabrikat. Tror det var Anova. Lånade den av en bekant och körde ett par dagar för att testa. blev väldigt nöjd med vissa saker, har för mig högreven blev väldigt bra när jag körde den o sen vände på grillen för att få lite yta. Kyckling däremot var ingen favorit här hemma då den kändes lite för rå trots att temperaturen var tillräcklig, men hade nog kunnat bli bra om man laborerat lite med temperaturer och hittat vad som passade oss. Lax blev oxå bra har jag för mig. Fördelen är ju att du kan få "rätt" temperatur rakt igenom det du tillagar istället för att steka en köttbit som blir väldigt väl tillagad ytterst men knappt färdig inuti. Vi körde den i en vanlig kastrull kommer inte ihåg hur stor volym. maskinen är väl stor som en normal mans underarm ungefär. Tror dock inte man ska använda vanliga zippåsar utan ska ha vakuummaskin så man får ur luften. För oss blev det inget köp, Jag gillade det och tyckte det var en kul grej men min fru var inte lika imponerad och då hade det inte blivit så mycket använt

9
Jag kanske har fel men är inte måttet som anges på stekpannor högst upp och inte botten. vilket gör att tex De Buyer 32 cm är mindre i botten?

10
Råvaror, halvfabrikat / SV: Färsk gurkmeja
« skrivet: 2017-03-02 13:01 »
Det jag har sett ser då ut som rot. Och enligt wikipedia https://sv.wikipedia.org/wiki/Gurkmeja Så är det "Jordstam (rhizom)" som används som livsmedel. Vad är skillnaden mellan Rhizom och rot?

11
Råvaror, halvfabrikat / SV: Färsk gurkmeja
« skrivet: 2017-02-24 09:02 »
Har du frågat på tex en Ica butik i närheten om inte de kan ta hem åt dig. Häromkring (i Värmland) finns det hos vissa, brukar ligga i små tråg på grönsaksavdelningen

12
Allt om grillning & BBQ / SV: Grillöverdrag Weber
« skrivet: 2016-07-14 14:34 »
Vet inte vad de tål men jag brukar alltid vänta tills grillen är kall. Och om det regnar brukar jag vänta tills den torkat innan jag drar på överdraget för att inte stänga inne fukten. De ska väl klara sig helt utan överdrag egentligen så är ingen fara att vänta lite.

13
Är det någon som testat trä från rosenbuske? Ska skära ner våra snart och har några lite kraftigare gamla grenar och funderade på om man kunde använda det i smookern? samt hur smaken blir?

14
Jag har väl kollat på Anova och Sansaire tycker det svider lite för mycket i plånboken att gå över de ca 2000:- de kostar:). Ni som han nån av dessa eller annan i ungefär samma prisklass eller billigare får gärna skriva vad ni tycker, vad är positivt och negativt med dem?

15
Jag har börjat bli lite sugen på en cirkulator. Någon som har några nya tips?

17
Det gör jag med. Vi ska förmodligen renovera kök till våren och har tittat på den hällen med en liten flexzon som jag länkade till. Men fria zooner verkar ju underbart men 40 000:- eller 8000:- får nog rasa snarare än krypa ner i pris:)

18
Ok här har du ett annat alternativ http://www2.bsh-group.com/siemens-home/se/produktlista/ugnar-haellar-mikrovaagsugnar-spisar-och-flaektar/haellar/EH975SZ17E?breadcrumb=hobs

eller om du vill lägga ännu mer pengar:
http://www2.bsh-group.com/siemens-home/se/produktlista/ugnar-haellar-mikrovaagsugnar-spisar-och-flaektar/haellar/EH875KU11E?breadcrumb=hobs

Men annars om du kollar på den med flexzon jag länkade till tidigare så visst bredden är bara 21cm men du har ju mer än nog på längden, så det som skulle bli om du har 25cm botten är att du skulle få ett litet utstick på 2 sidor. En liten "nymåne" om man tänker så, vilken som mest kommer sticka utanför zonen med 2cm per sida. detta borde inte spela någon roll tycker jag då pannan borde bli uppvärmd åndå?


19
Om du kollar på induktionsspisar så finns det en del som har "flexzon" då får du så stor yta du behöver se här tex http://www.elgiganten.se/cms/siemens-flexinduction/siemens-flexinduction-spishallar-for-flexibel-matlagning/

20
Hur mycket arbetar ni er smet? Jag brukar mala själv till hamburgare oftast högrev som jag bara brukar krydda med salt och peppar. Läste nånstans för länge sedan att man inte skulle arbeta för mycket med färsen utan bara snabbt forma till burgarna utan att bearbeta den för mycket. Detta har gett väldigt goda burgare men de är svåra att steka eller grilla då de lätt går sönder om jag inte låtit dem vila ordentligt. Såg sen någon kock på tv som sa att man måste arbeta med färsen ordentligt med händerna för att få den att hålla ihop ordentligt. Kommer inte ihåg argumentet för att inte arbeta för mycket men tror det var med saftighet och struktur på burgaren att göra. Så hur mycket jobbar ni med er färs och vad blir bäst tycker ni?

Sidor: [1] 2 3 4
- Annonser -