Show posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.

Topics - Hasse

32
Om forumet / Problem med snabbsvar
2011-05-19 13:31
Det tycks som om funktionen "snabbsvar" krånglar ibland. Felet kan inträffa om du använder snabbsvar och direkt skriver ditt svar längst ner i en tråd.

Om du istället först klickar på knappen "SVARA" under det sista inlägget och skriver ditt svar på den sida som dyker upp sedan, så uppträder inte felet.

De som har märkt detta fel får tyvärr klara sig utan snabbsvar tills Andreas hunnit kika på vad som kan orsaka problemet.
38
Hur gör du din bästa rödvinssås?

Jag gör ungefär så här:

Jag hackar en morot, en liten lök, tre skivor bacon och fräser detta i smör. Om jag har färska champinjoner så tar jag med ett par av dessa också. Tillsätter svartpeppar, torkad timjan och ett par lagerblad.

När detta har fräst ihop en stund späder jag med 2 dl rött vin och lika mycket buljong, samt en matsked balsamvinäger. Detta får sakta sjuda tills knappt hälften av vätskan återstår.

Såsen måste balanseras med sötma, så lite socker är absolut på sin plats. Jag brukar vara försiktig med sockret men ha i en liten slurk honung som komplement.

Silas, smakas av omsorgsfullt och reds lätt med majsstärkelse.
41
Idag gjorde jag ett experiment genom att skära hasselbackspotatisar och förbereda dessa genom att ångkoka dem. Tanken var att det sedan kanske skulle räcka med att ge dem en snabb avhyvling i het ugn för att få dem färdiga. Men det blev inte bra. Smaken var god, men de öppnade sig inte och liknade mest vanlig, kokt potatis som brynts lätt i ugnen.

Om man vill förbereda hasselbackare så långt som möjligt, hur ska man göra?
44
Egentligen borde falukorv vara helt OK mat. Men jag tror att prispressen påverkar kvalitén på ett katastrofalt sätt, och vad kan man egentligen förvänta sig av en charkprodukt som kostar 24,90 kr/kg?

Så problemet var alltså att hitta en god falukorv, och det har jag gjort. Ja, det vill säga det är ingen falukorv, utan en medisterkorv. Men den ser ut som en falukorv, tillagas som en falukorv och smakar god falukorv.

Jag funderar på vad egentligen skillnaden är mellan falukorv och medisterkorv?
45
Juletid är köttbulletid och jag vill gärna veta hur man gör många köttbullar på ett någorlunda rationellt sätt hemma. Jag har hört tips som att spritsa ut smeten och att steka i ugn. Ugnsstekning har jag provat men jag tyckte att bullarna blev torra, så jag måste ha gjort något fel.

Hur gör ni för att göra många köttbullar på ett arbetsbesparande sätt?
46
Medieavdelning / Kinas mat
2010-11-05 20:11
"Den kinesiska matkulturen är lika brokig som landet är stort. Fredrik Önnevall bjuder på en matresa långt från standardrätten "friterade räkor i sötsur sås". Med maten i fokus bjuds på möten med både ormuppfödare och stjärnkockar i såväl storstad som landsbygd."

Så skriver SVT[1] om programserien "Kinas mat" som har premiär i SVT1 den 11 november. Det första avsnittet handlar om tofu och jag såg det redan nu på http://svtplay.se/ . Jag tycker att det var intressant och kommer att försöka följa resten av serien. Programmet påminner en aning om "Solens mat" med besök hos småskaliga tillverkare och vanliga människor, men vi rör oss i en annan kultur med en annan programledare, så det är ändå olika.


[1] http://svt.se/2.130975/kinas_mat
47
Igår gjorde jag ett experiment. Tanken var att förbereda pannstekt biff för att sedan låta den gå färdigt i ugnen.

Jag tog en 2 cm tjock skiva rostas och lät den brynas i het stekpanna. Efter att köttet fått kallna några timmar i kylen, lät jag det gå färdigt i ugnen, 100 oC varmluft, till en centrumtemperatur av 60 oC.

Eftersom jag bara använt denna metod en, enda gång, är det svårt att dra några slutsatser. Snittytan blev perfekt medium, men köttet var inte så mört som jag önskar. Det kan i och för sig vara en tillfällighet och bero på köttet.

Har ni använt denna metod, och vad är era erfarenheter?
48
Jag är ganska usel på att laga festmat och tänker att en inspirationstråd för mat att bjuda på kunde vara på sin plats.

Vilken festmat bjöd du på senast?

För min del bjöd jag på:


  • Liten smörgås med ansjovis, smörfräst kapris och kokt ägg på grovt bröd.

  • Helstekt fläskfilé med whiskygräddsås och pommes frites.

  • Vaniljglass med varma hallon.

49
Det har varit torrt i trädgården och därför kan det vara intressant att veta hur mycket regn som faktiskt faller ned. Regnmängd mäts i millimeter, och med det menas hur högt vattnet stått på marken om ingenting hade kunnat rinna undan.

Det enklaste sättet att mäta regnmängden är att köpa en regnmätare. Ett annat sätt är att ställa ut en hink med raka kanter (cylindrisk hink) och helt enkelt mäta med en linjal hur högt vattnet står i hinken. Problemet är att de flesta hinkar inte är cylindriska, utan öppningen har en större diameter än botten.

För att råda bot på detta problem gjorde jag ett enkelt kalkylark där man matar in diametern på hinkens öppning i centimeter och hur många deciliter vatten som finns i hinken. Som resultat erhålls regnmängden i millimeter.

Filen kan öppnas i Microsoft Excel eller annat kompatibelt program t.ex. OpenOffice.org

Håll tillgodo!
50
Uppdatering: Tjänsten Picnik finns tyvärr inte längre.


Ett enkelt sätt att förminska en bild så att den passar Matforum, är att använda onlinetjänsten "picnik".

Observera! Arbeta alltid med en kopia av din originalbild! Om något går galet vill man ju ha originalet kvar.

Börja med att surfa till

http://www.picnik.com/

och klicka på "Get started now!" Nästa skärmbild dyker upp efter några sekunder och där klickar du på "Upload a photo".







Det öppnas ett fönster där du kan välja en bild från din dator. När du valt bilden visas ett fönster med flera möjligheter att redigera bilden, men för att ändra storlek klickar du på "Resize".







Nu ska du ställa in bildens bredd och höjd så att den längsta sidan är (högst) 500 pixlar 700 pixlar*. Låt rutan "Keep Proportions" vara förbockad, annars kommer bilden att förvrängas. Klicka "OK".

*) Matforum tillåter numera 700 pixlar som längsta sidlängd.







Nu är det dags att spara bilden, så du klickar på "Save & Share".







På nästa skärmbild ska du ge din modifierade bild ett namn. Det är lämpligt att ge bilden ett nytt namn. Jämför ovan under "Observera".







Med reglaget "JPG Compression Quality" kan du ändra hur stor plats bilden kommer att kräva. I bilden ovan har jag justerat till storleken 56,7 KB. Ju lägre värde desto sämre bildkvalitet, men enligt Matforums regler får bilden inte vara större än 100 KB.

Slutligen klickar du på "Save Photo" och det öppnas ett fönster där du kan välja var, i din dator, du vill att bilden ska sparas.

Därmed är det klart och du kan ladda upp bilden till Matforum!
51
Handen på hjärtat! Hur ofta vaskas det bakom spisen?
52
I en tråd om bakning skrev David

Citat från: David skrivet 2010-06-18 23:45
...delar degen i 3 delar med lasersvärd...


Jag blev nyfiken. Vad är ett lasersvärd i detta sammanhang? Google ger en massa träffar som har med Star Wars att göra, men jag misstänker starkt att det inte är sådana lasersvärd som David pratar om.   :)
53
I tråden "Filé eller inte filé"[1] har det dykt upp olika meningar av vad som kännetecknar tournedos respektive chateaubriand.

Citat från: agnetasch skrivet 2007-05-28 08:38
Förlåt,glömde svara på frågan om vad Chateaubriant är.Det är oxfilé stekt i skivor.Skivor som är skurna av den tjocka delen på filén,i motsats till Tournedos då man är o karvar i den smala änden(dom med snörena omkring sig)


Citat från: David skrivet 2010-05-26 09:37
Sen vill jag bara på bästa messerschmidt-sätt påpeka att jag i mitt evinnerliga kunnande och fullkomligt ofelbara minne och intellekt, hävdar synnerligen oroväckande bestämt att Tornedous är tillagad i skivor medan Chateaubriand preparerad "hel" och sedan skivad.


Hur förhåller det sig egentligen?



[1] http://matforum.nu/index.php?topic=176.0
54
Jag tänker på en maträtt.

Ställ frågor som jag kommer att besvara med ja eller nej. Den som först gissar rätt fortsätter med att tänka på en ny maträtt.

Detta är en långsam tävling! Endast en fråga innan ett svar avges!
55
För några veckor sedan var jag i Rotterdam och passade då på att äta rijsttafel. Drygt tjugo smårätter med varierad kryddning serverades med ris. Det var mycket gott!

Det skulle vara roligt att göra något liknande själv och därför blir jag glad för recept.
56
I kväll skulle jag göra majonnäs och gjorde precis som jag brukar: En äggula, lite senap, en skvätt vinäger och salt. Därefter vispa och tillsätta olja.

Men majonnäsen vägrade att tjockna. Vad kan jag ha gjort för fel?
57
Har börjat snegla lite på GI utan att vara fanatiker på något sätt. Nu hör till saken att jag är väldigt förtjust i klassisk husmanskost och saknar därför redda såser och grytor. (Och potatis  :'( )

Jag undrar, hur illa är en sås redd med vetemjöl sett ur ett GI-perspektiv? Är det att betrakta som totalförbjudet eller kan jag unna mig det emellanåt?
58
Är bjuden på en tvådagars utflykt i en mindre båt tillsammans med en person som äter LCHF-diet.

Jag har lovat att ordna maten och behöver tips på maträtter. Det ska lagas i förväg och förvaras i kylväska. Det finns inte någon möjlighet till uppvärmning.

Tacksam för alla förslag!
59
Matadormix är en godisblandning bestående av vingummi, lakrits och dragé. Normalt är jag inte speciellt förtjust i sötsaker, men om jag får syn på en Matadormix i affären har jag svårt för att låta bli ett köp.

Ingredienslistan förtäljer om socker, sirap stärkelse, gelatin färgmedel med mera, men jag låter inte min glädje förtas av detta, utan kastar mig snabbt över ett seriöst(?) smaktest.

Doften från en nyöppnad burk är som en doft av himmelriket! En härlig, syntetisk symfoni av fruktgodis, där ingen doft sticker ut eller dominerar.

Vingummi förekommer i huvudsakligen två former. Dels som små pengar, dels som skulpturala avbildningar av olika frukter. Dessa är olikfärgade och de olika nyanserna återfinns både bland pengarna och fruktfigurerna. Vad jag funnit är smakerna endast beroende av färgen, inte vingummits form. Dragéer förekommer dels som avlånga stavar, dels lite knubbigare, nästan äggformade. Lakritsen finns både som stavar och små pengar.

Vingummit har en underbar, seg konstistens utan att fastna i tänderna. Dragéerna har ett härligt, sprött skal. Lakritsen är ganska mjuk och tenderar att fastna i tänderna.

Det skulle bli alltför omfattande att recensera alla sorter som finns med i förpackningen, men jag vill ändå lyfta fram några.

Den gulvita ananasen är aningen av en besvikelse. Kulören är tilltalande men först efter flera tuggor börjar den syntetiska smaken framträda och man får tugga ganska länge innan smaken möjligen kan associeras till ananas. Likaså hamnar de ljusgröna päronen på minussidan med odefinierad smak. Goda, men inte på topp!

Den orangea apelsinen är däremot en höjdare! Den härligt, syntetiska smaken kommer omedelbart efter första tuggan, och utvecklas sedan till att faktiskt påminna om apelsin. Mums!

Bananen har en något jolmig syntetsmak, men är ändå mer än godkänd med sin tydliga smak av konstgjord banan. Mycket god!

Citronen är mycket god med en explosion av syra direkt efter första tuggan, varefter smaken utvecklas till behagligt syntetisk under det fortsatta tuggandet. Mums!

De ljusa, avlånga dragéerna är fantastiska! En perfekt smak av syntetisk kolaböna som knappast överträffas av någon konkurrent. Löjligt goda!

Trots att lakritsen drar ner totalbetyget på grund av sin konsistens och något menlösa smak, måste betyget bli bra.

Jag ger 4 av 5 matadorer!    ;)
60
Jag skrattade gott åt beskrivningen "sfäriskt bakverk" från susning.se i ett annat inlägg[1]. Ibland blir beskrivningar lite överambitiösa och snarare komplicerar än förenklar och förklarar.   :)

Finns det fler roliga beskrivningar? Ja då. Fyll på med fler!

Från Wikipedia[2]:

Sås, flytande tillbehör till maträtt. Såser kan bland annat tillagas genom redning eller emulgering. Sås används till att öka välbehaget när man äter.

Brunsås är en tämligen brun sås gjord på steksky, buljong och även en del krydda.

Soppa är en maträtt bestående huvudsakligen av vätska, samt däri lösta smak-, närings- och konsistens-ämnen. Soppor kan även innehålla bitar av i soppan kokade fasta födoämnen i varierande storlekar.

Gratäng är en maträtt som tillagas i ugn. Exempel på gratänger är potatisgratänger som Janssons frestelse, pastagratänger och lasagne.



[1] http://matforum.nuindex.php?topic=2818.msg29935#msg29935
[2] http://sv.wikipedia.org/

Annonser

Powered by EzPortal