En matbild

Guider

Matbloggat

Nyliga inlägg

Sidor: 1 [2] 3 4 ... 10
11
Maträtter, recept, tillagning / SV: Recept på spickekorv?
« Senaste inlägg av Skogis skrivet 2017-11-13 20:47 »
Fick kolla min köttbibel och visst finns det recept på spickekorv.
Det finns t o m 3 olika att välja på.

Kryddningen är 2-3gr vitpeppar, 1gr kryddnejlika och 1-2gr socker per kg massa. Tillsättning av lök skiftar alltifrån 0-6gr per kg.
Det som skiljer mellan recepten är vilken sorts kött som använts.


12
Maträtter, recept, tillagning / SV: Recept på spickekorv?
« Senaste inlägg av kurt skrivet 2017-11-13 20:29 »
Gjorde sådan till förra julen, då med recept från webben, tänkte göra igen - men hittar inte receptet jag gick efter då :-O

Köpte den nyligen utgivna boken "Isterband, spickekorv och chorizo", för att hitta något bra, men där fanns bara en gotländsk variant som inte lät så spännande.

Någon som har lust att leta i någon gammal kokbok och se vad ni hittar, för att sedan berätta för mig? :-)

Minnet är kort, men jag har för mig att det skulle ligga i grovsalt tre dygn, och sedan hänga på tork i ett par veckor. Men andra varianter är såklart okej.

Hur som, den blev supergod!

Den boken gas ut första gången 1983, en ny utgåva 2011, oklart vilken av utgåvorna som anses vara nyligen utgiven?
13
Maträtter, recept, tillagning / SV: Recept på spickekorv?
« Senaste inlägg av ulltand skrivet 2017-11-13 15:43 »
http://www.martenssonskok.se/2014/05/en-salt-korv-och-en-dag-pa-jobbet.html
Har såklart googlat, det var för övrigt därifrån jag beställde boken jag nämner i trådstarten.

Så recept från webben behövs inte, utan från gamla kokböcker.

Men tack ändå.
14
Maträtter, recept, tillagning / SV: Recept på spickekorv?
« Senaste inlägg av ulltand skrivet 2017-11-13 15:41 »
Det enda jag kan tipsa om är att vänta med att hälla i saltet så länge du kan när du blandar smeten.
Tack!

Korven jag gjorde blev salt då jag lade den i grovsalt, och det är den metoden jag är ute efter.
15
Denna smoothie prövade jag igår, och jag som precis kommit igång med träningen tycker det passar utmärkt med en proteinsmoothie.

Ingredienser

En halv ananas
500g fryst mango
1 Banan
2dl Kvarg (gärna vaniljsmak)
3dl mjölk
Tillagning

Skala och skär ananasen i små bitar, gör samma med bananen. Lägg den frysta mangon, kvargen och mjölken tillsammans med frukterna du precis skalat. Ta en stavmixer och börja bearbeta alltsammans tills du fått en jämn och fin smoothie. Serveras välkyld.


källa: www.smoothiesrecept.se
17
Maträtter, recept, tillagning / SV: Recept på spickekorv?
« Senaste inlägg av Skogis skrivet 2017-11-13 15:00 »
Det enda jag kan tipsa om är att vänta med att hälla i saltet så länge du kan när du blandar smeten.

När jag gör emulsionskorv eller vanlig färskkorv åker saltet i så snabbt som möjligt, men när jag gör isterband eller korv som ska torka har jag fått tipset om att inte hälla i saltet förrän på slutet.

Jag minns inte på rak arm varför med det har något med saltets inverkan på cellväggarna att göra.
Kan vara osmosen som hjälper till att torka ur cellerna och bibehålla köttstrukturen i korven.
18
Maträtter, recept, tillagning / SV: Recept på spickekorv?
« Senaste inlägg av ulltand skrivet 2017-11-13 14:15 »
Tack för ditt svar "Skogis" :-)

Det handlar nog om att jag vill hitta receptet som blev supergoda korvar förra julen, men i brist på det så får jag kombinera diverse andra recept.

Mest handlar det om att jag vill hitta det perfekta efter att korven stoppats, alltså saltning och sedan torkning.
19
Maträtter, recept, tillagning / SV: Recept på spickekorv?
« Senaste inlägg av Skogis skrivet 2017-11-13 13:18 »
Gissar att du är lika kunnig som jag i att goggla.

http://www.ostgotamat.se/recept/vasterlosakorv
http://forum.robsoft.nu/viewtopic.php?f=36&t=118897

Är det bara saltningen och torkningen som är speciell för spickekorv? Kryddningen verkar vara lite vad man själv tycker om.
20
Maträtter, recept, tillagning / SV: Recept på spickekorv?
« Senaste inlägg av ulltand skrivet 2017-11-13 11:41 »
Jepp, deras recept får vara lite inspiration, men inte mer :-)

Tack för tips!
Sidor: 1 [2] 3 4 ... 10
- Annonser -