En matbild

Guider

Matbloggat

Nyliga inlägg

Sidor: 1 ... 8 9 [10]
91
Köksredskap, utrustning och maskiner / Är det jag eller bara en kass termometer?
« Senaste inlägg av MickeK skrivet 2018-10-23 14:31 »
Lite osäker om var jag skulle skicka detta men hittade inget kring fritering och även om det handlar om tillagning är min termometer inblandad.

Har inte friterat i någon större utsträckning. Köpte en sådan där fritös de haft på ICA, men mängden olja man behöver fylla upp med är för mycket för att laga en rätt i ensamhushåll och så tyckte jag inte smaken blev så bra. Den står mest i källaren.

Blev dock lite sugen på egna pommes o lite friterad torsk härom kvällen o startade en kastrull på spisen för ändamålet. Läste sedan på via nätet o läste att ca 180-185 grader skulle det vara. Min digitala termometers (en sån där från ICA med tid- o temptagning) avkännare ner i kastrullen gick ganska fort upp i 180 trots att plattan var ställd nedåt 4-5 vilket förvånade.

Receptet sa man skulle testa värmen med en bit lök. Den skulle då 'koka' o anta gyllenbrun färg ganska fort om tempen var ok för vidare fritering.

Om jag varit erfaren nog hade jag kunnat göra bedömningen men då min upplevelse ligger för långt ifrån vad anvisningen sagt känns det fel. Trots gott o väl 180 grader blev löken knappast gyllenbrun. Det kom visserligen småbubblor kring den men den förblev vitblekt sladdrig (likt förvälld) hur länge som helst. Förväntade mig också lite 'fräs' då jag la i löken och det blev det sannerligen INTE då jag la i något på 185 grader (och mer).

Jag fick improvisera och var väl uppe kring 270-280 grader innan min potatis och senare fiskbitar med smet gick runt. Det blev rätt hyggligt trots allt även om ytan kunde blivit lite frasigare.

Beskrivningar kan ofta vara knapphändiga och min 'upplevelse' av mitt försök fick mig förstås att betvivla termometern. Men att skillnaden på lämplig temp skulle vara kring 100 grader låter ju osannolikt. Liksom att termometern verkar hålla temp då jag tillverkar mitt snus i ugn (32 tim 90-95 grader) och det blir helt perfekt.

Vänder mig till er mer erfarna 'friterare'. Förstår ni mina tvivel och hur jag upplevt mitt försök. Tänkte utnyttja oljan till en anna måltid ikväll och funderade så mycket sist och kände mig oklar över om jag gjort rätt eller ej att jag passar på att höra med erfarna. Kommentera gärna och ge bra anvisningar. Ska man t.ex. dra på hög värme direkt eller smyga upp tempen från låg?

Tacksam för allt som kan göra mina friterade måltider till den njutning jag hoppas på :)92
Råvaror, halvfabrikat / SV: Frysa in morötter?
« Senaste inlägg av Mat-Janne skrivet 2018-10-17 15:28 »
Det finns bakterier som klarar sig alldeles utmärkt utan syre. T.ex. Clostridium botulinum

Intressant. Det visste jag inte.
93
Råvaror, halvfabrikat / SV: Frysa in morötter?
« Senaste inlägg av Hasse skrivet 2018-10-17 14:12 »
Helt rätt, Andreas. Det finns bakterier som klarar sig alldeles utmärkt utan syre. T.ex. Clostridium botulinum*) som kan orsaka svåra förgiftningar.

Förpackning i vakuum innebär alltså inte att innehållet måste bli bakteriefritt.

*) https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/bakterier-virus-parasiter-och-mogelsvampar1/bakterier/clostridium-botulinum
94
Råvaror, halvfabrikat / SV: Frysa in morötter?
« Senaste inlägg av Andreas skrivet 2018-10-17 14:10 »
Jag tänker på anaeroba bakterier. Sådana borde väl kunna finnas i jord också?
95
Råvaror, halvfabrikat / SV: Frysa in morötter?
« Senaste inlägg av Mat-Janne skrivet 2018-10-15 17:49 »
Att man vacuumförpackar kommer från idén att när man tar bort syre så kan inte bakterier (eller annat för den delen) leva och utvecklas. Jämför med en konserv.  Inga jordbakterier kan leva i en syretom eller kraftigt syrefattig miljö. Observera att maskinen som används måste vara av bra kvalitét så den verkligen skapar ett ordentligt vacuum samt att påsarna är täta och får en bra förslutning.

Att tvätta det som ska vacuumförpackas kan väl rekommenderas eftersom du kommer packa upp maten förr eller senare så du då slipper få en sandlåda på diskbänken ...  :-\
96
Råvaror, halvfabrikat / SV: Frysa in morötter?
« Senaste inlägg av Andreas skrivet 2018-10-15 14:25 »
Behöver morötterna tvättas innan vacuummaskinsinpackning? Jag tänker så att inga jordbakterier som älskar den miljön växer jättebra i påsarna.

En god anledning till att vilja förvara morötter länge är att man odlat dem själv och att de är mycket godare än affärens!
97
Råvaror, halvfabrikat / SV: Frysa in morötter?
« Senaste inlägg av agnetasch skrivet 2018-10-15 07:43 »
Klart ponnyn ska ha en morot ;D
98
Vad säger Electrolux? Att de vill att du ska köpa en ny? Eller?
Att få igång den är nog inga problem för händiga människor. Var bor du?
99
Råvaror, halvfabrikat / SV: Frysa in morötter?
« Senaste inlägg av Mat-Janne skrivet 2018-10-14 15:49 »
Det är säkert inte försvarbart på det ekonomiska planet. Däremot kan det vara otroligt bra om man behöver en morot pronto som när man är lat och inte orkar gå för att att handla, alternativt när kompisen tog med sin nya ponny på middagsbjudningen ...   ;D
100
Råvaror, halvfabrikat / SV: Frysa in morötter?
« Senaste inlägg av agnetasch skrivet 2018-10-12 08:19 »
Frågan är om det är ekonomiskt försvarbart att fylla frysen eller kylen med morötter. Morötter kostar ju nästan "ingenting" Även att vakumförpacka kostar en slant.
Gör en stuka i trädgården eller på balkongen istället ;)
Sidor: 1 ... 8 9 [10]
- Annonser -