En matbild

Guider

Matbloggat

Författare Ämne: Vad bakade du för matbröd senast?  (läst 265154 gånger)

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6541
    • Visa profil
    • Matforum
Vad bakade du för matbröd senast?
« skrivet: 2007-05-06 13:41 »
Alla som vill får hemskt gärna i denna tråd berätta lite kort vad man bakat för matbröd! Och ställ gärna följdfrågor den som vill!

(Vill du diskutera eller tipsa om något bakverk lite mer utförligt så starta en egen tråd med bakverkets namn, exempelvis "focaccia".)

Här är vad jag bakat senast:
¤ Ungerskt potatisbröd
¤ Gáhkko (på bakhäll)

[Edit: Denna tråd handlar numera enbart om matbröd.]
« Senast ändrad: 2007-09-24 08:20 av Andreas »
Den som inte frågar får inga svar.

kryddburken

  • Kock
  • *****
  • Antal inlägg: 976
  • Li - Kryddburken
    • Visa profil
    • Kryddburken - matblogg
SV: Vad bakade du för matbröd senast?
« Svar #1 skrivet: 2007-05-07 14:22 »
Här hemma blev det senast kryddig råglimpa
http://kryddburken.wordpress.com/2007/05/05/kryddig-raglimpa/

& snabb-frukostbullar som jag gjorde på jobbet.
http://kryddburken.wordpress.com/2007/05/01/frukostbullar/
(lite dålig bild på frukostbullarna, de är taget med mobilkameran)

Fikabröd bakar jag sällan... kommer inte ihåg sist!

crlhrv

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1301
    • Visa profil
    • Mina foton och allt annat
SV: Vad bakade du för matbröd senast?
« Svar #2 skrivet: 2007-05-07 15:15 »
Jag bakar nästan bara en enda sak, kikärtsflatbröd. Eller ibland Focaccia.. räknas det ;)
Tittar gärna på djur. Och äter dem också.

agnetasch

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 4441
    • Visa profil
SV: Vad bakade du för matbröd senast?
« Svar #3 skrivet: 2007-05-07 18:28 »
crlhrv;har man sagt bu får man säga bä.Recept på kikärtsflatbröd tack.

agnetasch

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 4441
    • Visa profil
SV: Vad bakade du för matbröd senast?
« Svar #4 skrivet: 2007-05-07 18:46 »
Andreas,faktiskt så provbakade jag ett hyfsat bröd som jag ska ha till ett kalas.Efter många om o men blev det så här:
Solroskransar 2 st
6 dl mjölk         1 pkt torrjäst
2 tsk salt         2 msk råsocker
2 msk smör/rapsolja      900 g Vetemjöl Special = 15 dl
Fyllning:
Olivolja 2msk
100 g rostade solroskärnor
Lite torkade nässlor.
Ev.oregano c:a 1 msk
Värm mjölken,vispa ut den med jästen o lite mjöl.Tillsätt salt,socker o fett.Rör i mjölet o låt jäsa 30 min.Dela degen i två delar.Kavla ut varje del i en kaka, 30x40 cm. Strö på solrosfrön o pressa ner dem i degen.Pensla med olivolja o strö på nässlor o oregano.Rulla ihop,vrid om några varv o forma degen till en krans.Lägg på plåt o låt jäsa i 30 min.Sätt ugnen på 250°Pensla kransen med ljummen mjölk o sätt in den i nedre delen av ugnen i 250°.Sänk värmen till 200° o grädda i  25 min.Låt kallna på galler under duk.
« Senast ändrad: 2007-05-08 18:18 av agnetasch »

crlhrv

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1301
    • Visa profil
    • Mina foton och allt annat
SV: Vad bakade du för matbröd senast?
« Svar #5 skrivet: 2007-05-07 19:59 »
Agnetasch, här kommer receptet på kikärtsflatbröd (blir rätt många)

1kg mjöl
30gr honung
Nästan 1pkt torrjäst
6dl vatten
1msk krossade kumminfrön
1msk krossade korianderfrön
salt

Blanda och knåda till en smidig deg, tillsätt sedan en burk kikärtor och mosa/knåda in dem i degen. Använd händerna och verkligen mosa in dem i degen, försök att inte mosa dem helt då de ger en trevlig struktur till brödet om man låter vissa bitar vara kvar.

Dela degen i tio bitar (eller fler) och kavla ut till 0.5cm tjocka plattor, använd ordentligt med mjöl.
Lägg bröden direkt på ugnsgallret (ingen plåt!) och grädda en eller två i taget och kör på 230 grader i 4-5 minuter tills bröden har bubblat till sig och de ser färdiga ut.

Just det här receptet är hämtat från en engelsk hemsida därför är mängderna angivna i vikt istället för volym.
Jag brukar inte följa recepten slaviskt utan bara köra på känsla, receptet ovan syftar mest till inspiration.

Tittar gärna på djur. Och äter dem också.

agnetasch

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 4441
    • Visa profil
SV: Vad bakade du för matbröd senast?
« Svar #6 skrivet: 2007-05-08 09:15 »
Låter mycket gott!Hur äter du det?Lägger du på något eller ska det vara som mattillbehör?

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6541
    • Visa profil
    • Matforum
SV: Vad bakade du för matbröd senast?
« Svar #7 skrivet: 2007-05-08 11:07 »
Igår körde jag ett varv till i bakmaskinen - läs om det i bakmaskinstråden strax, dessutom var jag tvungen att testa Annes kakor - läs om det i ny tråd.

& snabb-frukostbullar som jag gjorde på jobbet.
http://kryddburken.wordpress.com/2007/05/01/frukostbullar/

Kikade på receptet och de verkar trevliga. Är annars lite rädd när det står snabb i samband med bröd, oftast är det jättekort jästid och det brukar inte bli bra, men du menar ju snabba i arbetsinsats inte i jästid. Måste prova!

Andreas,faktiskt så provbakade jag ett hyfsat bröd som jag ska ha till ett kalas.
...Lite torkade nässlor.

Det där måste jag också prova! Spännande med torkade nässlor. Tyvärr har jag inga såna hemma, har du förslag på ersättare?

Har dock snart massor med nässlor på tomten, hur gör jag för att torka dem och hur förvarar jag dem bäst över vintern?

Agnetasch, här kommer receptet på kikärtsflatbröd (blir rätt många)
...
Lägg bröden direkt på ugnsgallret (ingen plåt!) och grädda en eller två i taget och kör på
230 grader i 4-5 minuter tills bröden har bubblat till sig och de ser färdiga ut.

Wow! Också spännande! Detta borde ju fungera bra på min bakhäll!
Den som inte frågar får inga svar.

agnetasch

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 4441
    • Visa profil
SV: Vad bakade du för matbröd senast?
« Svar #8 skrivet: 2007-05-08 12:00 »
Andreas;jag bara plockar nässlor,lägger dom i ett durkslag som jag ställer framför varmluftsfläkten (ett väldigt användbart köksredskap)Dagen efter är dom torra o läggs i icke tät plastlåda.I brist på nässlor tar man inget annat,att jag använder dom i solroskransarna beror på att jag vill åt ett visst utseende;lite rulltårtsaktigt.Jag har massor av nässlor.Är det någon som har något bakrecept med nässlor?

crlhrv

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1301
    • Visa profil
    • Mina foton och allt annat
SV: Vad bakade du för matbröd senast?
« Svar #9 skrivet: 2007-05-08 17:35 »
Jag äter kikärtsbröden som chips tillsammans med guacamole, aubergineröra, hummos eller bara det jag är sugen på. Meningen är nog att de ska tillagas precis så att de fortfarande går att rulla ihop så man t ex kan använda dem till tunnbrödsrulle men mina blir alltid så krispiga istället. Ja, alltså det är bara en hypotes.
Tittar gärna på djur. Och äter dem också.

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6541
    • Visa profil
    • Matforum
SV: Vad bakade du för matbröd senast?
« Svar #10 skrivet: 2007-05-08 18:53 »
läggs i icke tät plastlåda
...
Är det någon som har något bakrecept med nässlor?

Varför icke-tät? Tar de inte åt sig fukt då?

Här såg jag ett nässelbröd som verkar intressant:
http://www.icakuriren.se/recept_visa.asp?iId=1893
Har du provat det? Borde fungera med torkade nässlor också. Fast var hittar man hasselnötsolja?

30gr honung

Apropå honung, när man hettar upp honung försvinner det mesta av honungssmaken, varför då använda honung i saker man hettar upp?
Den som inte frågar får inga svar.

agnetasch

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 4441
    • Visa profil
SV: Vad bakade du för matbröd senast?
« Svar #11 skrivet: 2007-05-08 19:08 »
Blir nässlor fuktiga i icke-tät burk?Fråga inte mig,jag har bara alltid gjort så;burk med locket lite på svaj.Men burken står ju inte på något fuktigt ställe utan i ett vanligt rum.Fast jag ska väl säga att det är mest svamp jag torkar så jag har inte nån jätterfarenhet av just nässlor.
ICA-kurirens bröd såg gott ut,det ska jag testa.Ett par nävar torkade nässlor blir nog bra.Men hasselnötsolja,var kan det finnas?Det låter gott!

kryddburken

  • Kock
  • *****
  • Antal inlägg: 976
  • Li - Kryddburken
    • Visa profil
    • Kryddburken - matblogg
SV: Vad bakade du för matbröd senast?
« Svar #12 skrivet: 2007-05-23 23:43 »
Bagels blev det!
Hittade nåt recept för länge sen när jag sökte på nätet, så slog jag sak i saken & gjorde ett gäng bagels!

Lyxbröd tycker jag, det är så otroligt gott & saftigt! Här kommer recept! http://kryddburken.wordpress.com/2007/05/23/437/

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6541
    • Visa profil
    • Matforum
SV: Vad bakade du för matbröd senast?
« Svar #13 skrivet: 2007-05-24 09:52 »
Bagels förtjänar en egen tråd! Fortsatt bagel-diskussion här:
http://matforum.nu/index.php?topic=191.0
Den som inte frågar får inga svar.

justrom

  • Köksbiträde
  • ***
  • Antal inlägg: 222
    • Visa profil
SV: Vad bakade du för matbröd senast?
« Svar #14 skrivet: 2007-06-17 20:11 »
Jaha ja. Det blev Catrins filmjölkslimpa från senaste ICA Buffé.
Mycket god blev den iaf och väldigt lätt att göra.

Anne

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1083
    • Visa profil
    • Anne's Food
SV: Vad bakade du för matbröd senast?
« Svar #15 skrivet: 2007-06-19 21:56 »
Jag bakade i eftermiddags - små lätta kakor med pecannötter och vanilj, och klassiska syltkakor :)
Anne's Food - min matblogg

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6541
    • Visa profil
    • Matforum
SV: Vad bakade du för matbröd senast?
« Svar #16 skrivet: 2007-06-20 09:09 »
Justrom: jag letade rätt på receptet
http://www.ica.se/FrontServlet?s=mat_recept&state=recept&receptid=581857
och det verkar ju vara en klart trevlig limpa med både solrosfrön, mandel och russin/aprikoser.

Använde du russin eller aprikoser?

Följde du annars receptet till punkt och pricka eller bytte du ut något?

Anne: Ah. Mer kakinspiration. Pecankakorna
http://annesmat.blogspot.com/2007/06/mjuka-kakor-med-pecanntter-och-vanilj.html
är något jag vill pröva.

Något speciellt fabrikat på pecannötter du rekommenderar?

Småbrödsformarna du använder, hur stora är de i cm?

När kommer din bok med dina bästa kakrecept ut?
« Senast ändrad: 2007-06-20 09:31 av Andreas »
Den som inte frågar får inga svar.

Anne

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1083
    • Visa profil
    • Anne's Food
SV: Vad bakade du för matbröd senast?
« Svar #17 skrivet: 2007-06-20 11:17 »
Andreas, så många härliga frågor.. :) Den sista, särskilt. Eh, ja, any day..

Småbrödsformarna är från Ica och de är väl kanske 3-4 cm? Nu är jag inte hemma så jag kan inte mäta, men jag skulle tippa på 3.

Pecannötter köper jag alltid precis efter jul när det är rea på hela nötter. Jag brukar köpa ett par kilo, ägna ett par dagar åt att knäcka dem framför tv:n, stoppa rubbet i en burk i kylen, och sen bara med pecannötter under våren. Nu är burken i det närmaste slut, så det här var sista rycket...
Anne's Food - min matblogg

crlhrv

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1301
    • Visa profil
    • Mina foton och allt annat
SV: Vad bakade du för matbröd senast?
« Svar #18 skrivet: 2007-06-21 11:36 »
Satte en rågbrödsdeg i går som just nu håller på att jäsa över alla kanter. Försöker också slänga ihop ett ölbröd och en focaccia med potatis- och rosmarintopping.
Tittar gärna på djur. Och äter dem också.

Urban

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 1355
    • Visa profil
SV: Vad bakade du för matbröd senast?
« Svar #19 skrivet: 2007-06-24 10:40 »
Calle: Hur gör man ett ölbröd?. Det låter jättespännande!, berätta  :).
Får brödet smak av öl, eller tillsätter man öl för att ge brödet andra egenskaper?

 

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator. Om du blir medlem hos Matforum visas det du skriver direkt.

Använd ditt riktiga namn eller smeknamn. Inlägg där namn är företags-, produkt-, hemside-, eller bloggnamn kommer inte att godkännas. Reklam är ej tillåtet. Formulera dig vänligt.

Namn: E-post:
Verifiering:
Stava ordet kjaffägredde rätt!:
Write pancake in Swedish!:

- Annonser -