En matbild

Guider

Matbloggat

Författare Ämne: Går smaklös billig ost förvandla till god ost genom att lagra själv?  (läst 69911 gånger)

agnetasch

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 4445
    • Visa profil
Den där oktoberosten var ingen herrgård, det var en grevé (köpt som "Matlagningsost" då vet man inte riktigt vad man får) Grevé är igen ostsort jag gillar, därför tyckte jag inte lagringen tillförde något (klarspråk; bläää) men alla våra gäster tyckte om den. Den var också svår att skära så det fick bli tärningar. Passade hyfsat till vitlöksoliver o halvtorkade cocktailtomater. Men någon mer grevé kommer jag nog inte att lägga i ostlagret :-\

Mickan

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1532
    • Visa profil
Lite off topic kanske men har en Stilton jag köpte på rea i januari. Tänkte öppna den på julafton. Blir intressant att se om den blivit bättre eller om den bara är förtorkad och ledsam.
Video meliora proboque deteriora sequor

agnetasch

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 4445
    • Visa profil
Igår öppnade vi julosten vi köpte förra året. Lite starkare, mycket saltare. Tja....god :-\

Mickan

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1532
    • Visa profil
Lite off topic kanske men har en Stilton jag köpte på rea i januari. Tänkte öppna den på julafton. Blir intressant att se om den blivit bättre eller om den bara är förtorkad och ledsam.

Toppen var den. Inte för torr och med ett intensivt sting.
Video meliora proboque deteriora sequor

Lars Steier

  • Gäst
Yes, smaklös hushållsost blir kanon efter 7-10 mån lagring i ett skåp i köket.
Bäst är dom fetare ostarna, 30+ och mer.

Bara lägg dom i vänteläge, kolla att inte plasten/vaxet är skadat.

Sedan, är och njut...

Har säkert 10 ostar hemma på gång med varierande ålder som bara vänar på mej.

Det är t.o.m. så att god lagrad herrgård kan slänga sej i väggen mot dessa hemmalagrade ostarna.

Lars

agnetasch

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 4445
    • Visa profil
Jag lagrar alltid mina ostar 12 mån, oflexibelt kanske, men lättare att hålla ordning på dom o mer smak ;)
Hushållsosten är favoriten, helst den mindre modellen. Jag har upptäckt att när Willys har extrapris på 2 kg:s hushållost har Willys Hemma extrapris på den lilla på 1 kg.

JKM

  • Gäst
Jag fick smaka en cheddar, som "gömts undan" på ett ostlager som lagrats där i trettiofem månader. Den var himmelsk. Det var en vanlig Kvibille.

ulltand

  • Gäst
Riktigt kul att läsa om alla lagringsexperiment!

Just nu står jag med, mer än frivilligt (bra pris), extralagrad Boxholmsost, sorten är special - vilket innebär andrasortering.

Den är mer än god som den är, men jag funderar på att göra något med ett par bitar. Kanske lägga en i en saltlag, se till att den är helt under ytan. Någon som testat det? Har läst de flesta inläggen, men tror inte jag sett något sådant.

En bit får nog hamna i en plastpåse med en skvätt saltlake, och där jag vänder då och då, istället för att pensla.

Vad tror ni?


Mat-Janne

  • Diskare
  • **
  • Antal inlägg: 55
    • Visa profil
Tror nog att tesen: "man får vad man betalar för" stämmer rätt bra i de flesta sammanhang. Visst kan man tillföra smakämnen genom att lägga i lag eller krydda på olika vis men om inte originalet innehåller det du vill uppnå så ...

Har inte testat själv (eller smakat), men en kompis till mig köper en mellan-till-högkvalitativ ost, virar in den oöppnad i en systemkasse och förvarar den i sin jordkällare i ett år. Funkar varje gång säger han. Kommer att provsmaka i vår!
Mvh Mat-Janne (som egentligen heter något annat)

agnetasch

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 4445
    • Visa profil
Det räcker att köpa en billig ost, det är inte priset utan typen av ost som bestämmer resultatet. Hushåll, edamer o julost blir bäst. Greve o grynpipiga ostar ska man undvika.

Varför virar han in osten i en plastkasse? Bättre att lägga den i en plastlåda med rejält lock (så inte mössen kan bryta sig in)

Urban

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 1360
    • Visa profil
Jag har en Julost (edamer), som inköptes för 2 år sedan. Jag har ingen aning om hur den är. Men den ska öppnas och avsmakas i år. Jag har lagrat Riddarost och gräddost i lite drygt ett år. Och dom växer verkligen i smak.

 

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator. Om du blir medlem hos Matforum visas det du skriver direkt.

Använd ditt riktiga namn eller smeknamn. Inlägg där namn är företags-, produkt-, hemside-, eller bloggnamn kommer inte att godkännas. Reklam är ej tillåtet. Formulera dig vänligt.

Namn: E-post:
Verifiering:
Write pancake in Swedish!:
Hur många laxar finns i en laxask? Skriv antalet med bokstäver!:

- Annonser -