En matbild

Guider

Matbloggat

Författare Ämne: Den egna köksträdgården  (läst 84012 gånger)

Sweber

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 415
    • Visa profil
SV: Den egna köksträdgården
« Svar #40 skrivet: 2008-05-11 16:56 »
Elka, tack för berömmet. Den är inte editerad utan helt orginal från kameran. Inte beskuren eller uppskärpt eller så. Min enkla ljuslåda funkar riktigt skapligt.

Andreas, denna tråd heter "Den egna köksträdgården." Jag har ingen egen köksträdgård, jag har inte ens en delad.  Det är helt och hållet min fru som pysslar med köksträdgården. Med detta vill jag ha sagt att jag har ingen aning om hur länge sparrisplantorna lever. Om du skulle få för dej att googla fram svaret får du gärna dela med dej av det. (skulle ju kunna fråga frun faktiskt, återkommer om jag får ett vettigt svar.)
Weber One Touch Gold 22,5" lätt modifierad, samt Weber Go-Anywhere helt i orginal.

Sweber

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 415
    • Visa profil
SV: Den egna köksträdgården
« Svar #41 skrivet: 2008-05-12 10:08 »
Rätt vårdade ska tydligen sparrisplantorna leva i 20-30 år.
Weber One Touch Gold 22,5" lätt modifierad, samt Weber Go-Anywhere helt i orginal.

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6541
    • Visa profil
    • Matforum
SV: Den egna köksträdgården
« Svar #42 skrivet: 2008-05-14 08:26 »
20-30 år, det är länge! (Var inte orolig över "Egna", alla får diskutera odling i den här tråden.)

Nu har jag sökt lite på det här med sparrisodling och hittade den här upplysnade Karin von Schenck-sparrisartikeln i Vi i Villa http://www.viivilla.se/tradgard/vaga-odla-egen-sparris.aspx
¤ "Det finns de som haft samma plantor i 20-30 år och längre. I en villaträdgård är nog 10-15 år mer realistiskt."
¤ "...kan övervintra långt upp i landet... längst kusten upp mot Umeå, Skellefteå kan man lyckas med husbehovsodling, liksom i Dalarna"
¤ "djup på minst 30, helst 50 centimeter"

Uppåt Umeå, Skellefteå låter rätt lovande för min del, fast 50 cm var väldigt djupt!

Och här fanns lite annan intressant info http://www.sparris.net
¤ "Sparrisen blir bitter om den vid skörden skärs av för nära jordstammen"
¤ "Viktig är en snabb uppvärmning av marken på våren. Sparrisen börja växa vid temperaturer över 12 grader. Tillväxten och därmed avkastningen bestäms till stor del av marktemperaturen."

Den sista punkten låter nästan som man skulle behöva nåt slags jordvärmare för att lyckas häruppe...
Den som inte frågar får inga svar.

Lisa H

  • Kökspraktikant
  • *
  • Antal inlägg: 41
    • Visa profil
    • Huslig
SV: Den egna köksträdgården
« Svar #43 skrivet: 2008-05-14 11:16 »
Jag har precis startat upp ett minijordgubbsland i pallkrage. Hoppas på en hyfsad skörd nästa år och kanske ytterligare mera året efter?    :D


Mer information och värdelöst vetande finns i bloggen.




Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6541
    • Visa profil
    • Matforum
SV: Den egna köksträdgården
« Svar #44 skrivet: 2008-05-14 14:39 »
Jag älskar jordgubbar!

Men jag begriper mig inte riktigt på pallkrageodling, vad vinner man på att använda pallkragar jämfört med att gräva ner plantorna i backen på gammalt hederligt vis?
Den som inte frågar får inga svar.

Lisa H

  • Kökspraktikant
  • *
  • Antal inlägg: 41
    • Visa profil
    • Huslig
SV: Den egna köksträdgården
« Svar #45 skrivet: 2008-05-14 14:46 »
Förhoppningsvis slipper jag en massa ogräs, kanske kan stoppa sniglar lättare osv. Det stora plusset är att jag slipper stå på knä, nu kan jag t ex sitta på pall och plocka. Om jag nu får några gubbar. :D

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6541
    • Visa profil
    • Matforum
SV: Den egna köksträdgården
« Svar #46 skrivet: 2008-05-15 08:18 »
Ah jo bekvämare arbetshöjd borde förstås bli. Men jag tycker även det borde göra skillnad i plantornas klimat, blir det inte mer frostkänsligt högre upp?

Hur fixar man förresten smartast fågelnät till jordgubbsplantorna i en krage?
Den som inte frågar får inga svar.

Lisa H

  • Kökspraktikant
  • *
  • Antal inlägg: 41
    • Visa profil
    • Huslig
SV: Den egna köksträdgården
« Svar #47 skrivet: 2008-05-15 09:22 »
Jag ska fota sedan och visa. Maken har gjort ett "ställ" där jag ska ha nätet. Det ska fästas med krokar i en sida så det är lätt att ta bort sedan på en sida.

Traditionellt arbete, jag kan inte snickra och han kan, så han får snickra och jag bakar. :D

Mimmi

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 443
    • Visa profil
SV: Den egna köksträdgården
« Svar #48 skrivet: 2008-05-18 10:17 »
Den egna köksträdgården är inbäddad i snö, fruktträden och vidderna likaså. Det blev ett litet bakslag....

http://mimmismat.wordpress.com/2008/05/18/snon-faller-i-min-tradgard/

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6541
    • Visa profil
    • Matforum
SV: Den egna köksträdgården
« Svar #49 skrivet: 2008-05-18 15:47 »
Lisa: Ah ja det vore intressant att se!

Mimmi: Jag tänkte faktiskt på dig när jag hörde om snöfallet, har du där något du tror tar skada av snön på något vis? Här i Umeå har det inte fallit nån kvarliggande snö även om det varit lite flingor i luften någon dag. Men nätterna är rejält kalla, minus 6 som värst i veckan. Potatisen ligger på groddning i källaren och solrosfröna likaså.
Den som inte frågar får inga svar.

Mimmi

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 443
    • Visa profil
SV: Den egna köksträdgården
« Svar #50 skrivet: 2008-05-18 16:39 »
Andreas: Jag är riktigt orolig för blommorna i bigaråträdet, de var fullt utslagna. I ett av äppelträden var det långt gången knopp som fick sig en köldknäpp, får se hur det går.
Potatisblasten står upp i alla fall, det är bara att avakta. I värsta fall kan potatisen skjuta ny blast.
I odlingstunneln såg det bra ut vad jag kan se, tror inte att det varit så kallt om nätterna.
Som tur är har vi inte satt ut några plantor på friland ännu, vi diskuterade detta förra veckan men beslöt att skola om istället ifall det skulle bli en kallperiod.

Vad har du för potatissorter på groddning?


Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6541
    • Visa profil
    • Matforum
SV: Den egna köksträdgården
« Svar #51 skrivet: 2008-05-19 10:49 »
Ajdå, blommande träd ja det kan bli knepigt. Här är äppelträdsblommorna ganska långt borta än. Visste inte att potatis kan skjuta ny blast, det var intressant, undrar just hur mycket en sån sak påverkar tillväxten.

Mina potatissorter kan ses här: http://matforum.nu/index.php?topic=1391.msg15975#msg15975
Den som inte frågar får inga svar.

Mimmi

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 443
    • Visa profil
SV: Den egna köksträdgården
« Svar #52 skrivet: 2008-05-19 17:01 »
Andreas: Oj, vad gott med mandel. Brukar du göra dopp i kopp på din? Höjdarkäk enligt min mening.

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6541
    • Visa profil
    • Matforum
SV: Den egna köksträdgården
« Svar #53 skrivet: 2008-05-21 09:27 »
Nä faktiskt inte, brukar bara koka den rätt upp och ner och äta den som vanlig potatis, den är ju så god som den är.

I skåne har man skördat de första frilandsbubbarna (Honeoye). http://www.atl.nu/Article.jsp?article=46853 Och mina jordgubbsplantor har ännu långt till blom. Hå hå ja ja.
Den som inte frågar får inga svar.

Mimmi

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 443
    • Visa profil
SV: Den egna köksträdgården
« Svar #54 skrivet: 2008-05-21 19:02 »
Kanske, att vi får smaka några bigarråer i år, efter snöfallet förra helgen.

http://mimmismat.wordpress.com/2008/05/21/blir-det-nagra-bigarraer-i-ar/

Mimmi

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 443
    • Visa profil
SV: Den egna köksträdgården
« Svar #55 skrivet: 2008-05-24 15:38 »
Nu har vi rensat ogräs och gallrat i sallatslandet. Det blev en hel del som gav en god måltid.

http://mimmismat.wordpress.com/2008/05/24/gallring-gav-god-lunch/

Mannen har även sått haverrot, kardborrerot och svartrötter.

Hur går det för er andra?
 
Agnetasch: Har du några planer för balkongodling? Du nämnde ngt om det tidigare, har jag för mig.

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6541
    • Visa profil
    • Matforum
SV: Den egna köksträdgården
« Svar #56 skrivet: 2008-05-27 21:29 »
Idag kom potatisen i jorden och täcktes med fiberduk. Jordtemperaturen låg på 11,5 grader. Grönsakerna sätts nog till helgen.
Den som inte frågar får inga svar.

agnetasch

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 4441
    • Visa profil
SV: Den egna köksträdgården
« Svar #57 skrivet: 2008-05-28 10:09 »
Mimmi: planer har jag alltid, även på balkonglådeodling. Jag tror det blir ett besök hos handelsträdgården o inköp av jord o lite trevliga plantor(tomater,gräslök m.m)
I vår har jag koncentrerat mig på vildtulpaner, narcisser o udda krokusar. Men nu är dom snart avklarade o då kan jag börja greja med mer ätbara saker igen.

Mimmi

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 443
    • Visa profil
SV: Den egna köksträdgården
« Svar #58 skrivet: 2008-05-28 21:23 »
Andreas: Vad har du för grönsaker på gång? Frösådda eller uppdragna plantor.
Angetasch: Vilka sorter av tomater har du provat tidigare? Vore kul om du berättar vad du får med dig hem från handelsträdgården. Det låter som du haft mycket vackra blommor i vår, ingen bild?

Jag har faktiskt djävulsöron i mitt land....
http://mimmismat.wordpress.com/2008/05/28/djavulsoron-i-mitt-land/

agnetasch

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 4441
    • Visa profil
SV: Den egna köksträdgården
« Svar #59 skrivet: 2008-05-29 11:16 »
För två år sedan började jag att odla tomater i balkonglådor. Det gick jättebra med frösådda Tiny Tim, Blomsterlandets vanligaste tomatfrö, vi vadade i tomater.
Förra året tyckte jag att jag kunde detta så jag skickade efter en massa tomatfröer o planterade både i balkonglådor o på friland framför altanen(tvingade mannen att gräva upp gräsmattan) Jag hade Green Grape, Solguld, Yellow Canary, Elberta Girl, Gold Nugget, Olive, Santa o vildtomater. Allt regnade bort. Tack för det >:(
Men skam den som ger sig, jag gör väl ett nytt försök i år, men då blir det med färdiga plantor o då får jag väl ta vad som bjuds.
Jag funderar även på att odla tomater upp-o-ner:
http://www.minifarmhomestead.com/gardening/tomato.htm

 

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator. Om du blir medlem hos Matforum visas det du skriver direkt.

Använd ditt riktiga namn eller smeknamn. Inlägg där namn är företags-, produkt-, hemside-, eller bloggnamn kommer inte att godkännas. Reklam är ej tillåtet. Formulera dig vänligt.

Namn: E-post:
Verifiering:
Stava ordet kjaffägredde rätt!:
Write pancake in Swedish!:

- Annonser -