En matbild

Guider

Matbloggat

Författare Ämne: Att tina djupfryst - hur?  (läst 59157 gånger)

Kari

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 2142
    • Visa profil
Att tina djupfryst - hur?
« skrivet: 2008-02-19 13:51 »
Hur tinar man kött bäst? I mikron, på diskbänken, i vatten eller kylskåpet?

Vi tänker oss två scenarion, köttet ska tillagas dagen efter och det inte är brådis.
Det andra är snabbast tänkbara, helst på någon timme.

Vad är bäst?

Hasse

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 1428
    • Visa profil
SV: Att tina djupfryst - hur?
« Svar #1 skrivet: 2008-02-19 15:32 »
Tumregeln är: Frys in snabbt, tina långsamt. Du ska alltså tina köttet i kylen.

Om det är bråttom, så tinar jag i ljummet vatten. Men då har köttet en tendens att släppa en massa vätska, så det blir inte bra. Att tina i mikron blir inte heller bra, enligt min erfarenhet. Köttet har en tendens att bli tillagat på ytan, även om man kör mikron i upptiningsläge.

Slutsats: Tina i kylen. Om det är bråttom, köp färskt kött!

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6541
    • Visa profil
    • Matforum
SV: Att tina djupfryst - hur?
« Svar #2 skrivet: 2008-02-20 11:27 »
Håller helt med Hasse, men det hade varit intressant att veta var gränserna går - nånstans måste det så att säga finnas en optimal upptiningskurva där man förlorar förhållandevis lite vätska. Hur mycket vätska (vikt) förlorar man om man tinar upp en köttbit på exempelvis 1, 2, 4, 8, 16 respektive 24 timmar?

Och nä jag har inte tänkt göra det experimentet själv, se det som en utmaning till er andra! :) (Fast det finns förstås redan nån infrysningsforskare på Nya Zeeland som gjort detta.)
Den som inte frågar får inga svar.

roffekock

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1269
  • Ta inget för givet !!!!!
    • Visa profil
SV: Att tina djupfryst - hur?
« Svar #3 skrivet: 2008-02-20 12:36 »
Om man ska snabbtina gör jag det i kallt vatten jag tycker att det går snabbare.
Varför? Vet ej. Det är som när det kliar på näsan man kliar men varför gör man det? Reflex? ;)
Men det finns svar på detta ANDREAS kan du kolla?

/rolf
Matforum är bäst

Hasse

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 1428
    • Visa profil
SV: Att tina djupfryst - hur?
« Svar #4 skrivet: 2008-02-20 16:26 »
Rolf, i kallt vatten går det snabbare än vad då? Jag förstår inte.    ???

roffekock

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1269
  • Ta inget för givet !!!!!
    • Visa profil
SV: Att tina djupfryst - hur?
« Svar #5 skrivet: 2008-02-20 18:40 »
Än varmt eller ljummet.

/rolf
Matforum är bäst

Hasse

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 1428
    • Visa profil
SV: Att tina djupfryst - hur?
« Svar #6 skrivet: 2008-02-20 19:09 »
Aha! Men jag kan inte få in i min fysikaliska världsbild varför det skulle gå snabbare i kallt vatten jämfört med ljummet. Fast å andra sidan så begriper jag inte heller varför det kliar på näsan.     :D

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6541
    • Visa profil
    • Matforum
SV: Att tina djupfryst - hur?
« Svar #7 skrivet: 2008-02-21 09:39 »
Hasse: Jag tror det kliar för att huden är torr eller har en beläggning av något som irriterar dina hudreceptorer och så skickas signaler till din hjärna som gör att du upplever att det kliar. ;)

Håller med om att det låter orimligt att det skulle tina snabbare i kallt vatten men det är så klart ett skonsammare sätt att tina enligt det Hasse skriv först här i tråden om "längre tid är bättre".

Fast å andra sidan - djupfrysningsbyrån har en sida om upptining http://www.djupfrysningsbyran.se/om_djupfryst/upptining.html Där står att man inte ska tina i oöndan och att man kan skicka ner lösfrysta grönsaker direkt ner i grytan och "Likaså kan kött- och fiskprodukter läggas direkt i stekpannan eller stoppas in i ugnen. För panerade och vissa andra produkter är upptining direkt olämplig."

Och när jag tänker efter gör man tjälknul genom att stoppa köttet direkt i ungen från frysen.

Direkt från frysen i stekpannan eller ugnen - det innebär ju snabb upptining... hur går det ihop?
Den som inte frågar får inga svar.

roffekock

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1269
  • Ta inget för givet !!!!!
    • Visa profil
SV: Att tina djupfryst - hur?
« Svar #8 skrivet: 2008-02-21 11:35 »
Men du menar väl inte att 45 års praxis skulle ljuga. Om du nu ser dej omkring lite ska du finna att kallt vatten fördras överallt,det måste väl ändå betyda något.
Tack för din redogörelse av näsans små egenheter. ;)

/rolf
Matforum är bäst

Chrrr

  • Gäst
SV: Att tina djupfryst - hur?
« Svar #9 skrivet: 2012-01-18 14:52 »
Att det skulle gå snabbare att tina i kallt vatten än i varmt faller på sin egen orimlighet.

Experiment: Lägg fruset kött i ljummet vatten. Efter en stund är vattnet kallt. Den värmeenergin har väl till största delen gått till köttet.

Vad är det för 45 års praxis du hänvisar till?

Skaft

  • Gäst
SV: Att tina djupfryst - hur?
« Svar #10 skrivet: 2012-10-06 17:35 »
Man tinar långsamt för att bevara kvalitén på köttet.. därför är kallt vatten att föredra... Det går däremot snabbare att tina med varmt vatten.

Måste tyvärr meddela att motsatsen är en myt.

MVH

Skaft

siggetomaten66887

  • Gäst
SV: Att tina djupfryst - hur?
« Svar #11 skrivet: 2013-06-10 21:29 »
det bästa är och bäst samt lättast, släng frysta köttet direkt i stek pannan ,har du inget smör ta vatten ,men aldrig margarin ,det gör att proteinerna blir till maskar .hehe 8)

matbenn

  • Kökspraktikant
  • *
  • Antal inlägg: 10
    • Visa profil
SV: Att tina djupfryst - hur?
« Svar #12 skrivet: 2013-06-14 12:07 »
det bästa är och bäst samt lättast, släng frysta köttet direkt i stek pannan ,har du inget smör ta vatten ,men aldrig margarin ,det gör att proteinerna blir till maskar .hehe 8)

Tack sigge. :)

webguide

  • Kock
  • *****
  • Antal inlägg: 961
    • Visa profil
    • Vassaknivar.se
SV: Att tina djupfryst - hur?
« Svar #13 skrivet: 2013-06-14 12:48 »
Bäst av allt, frys aldrig in köttet till att börja med, så slipper du tina det! :)

Hasse

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 1428
    • Visa profil
SV: Att tina djupfryst - hur?
« Svar #14 skrivet: 2013-06-14 14:45 »
Men allvarligt talat, fruset kött direkt i pannan? Jag är ytterst tveksam till denna metod, för att uttrycka mig milt.    ;)

matbenn

  • Kökspraktikant
  • *
  • Antal inlägg: 10
    • Visa profil
SV: Att tina djupfryst - hur?
« Svar #15 skrivet: 2013-06-17 10:36 »
Jag misstänker ironi. Men är inte hundra. :)

 

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator. Om du blir medlem hos Matforum visas det du skriver direkt.

Använd ditt riktiga namn eller smeknamn. Inlägg där namn är företags-, produkt-, hemside-, eller bloggnamn kommer inte att godkännas. Reklam är ej tillåtet. Formulera dig vänligt.

Namn: E-post:
Verifiering:
Stava ordet kjaffägredde rätt!:
Hur många laxar finns i en laxask? Skriv antalet med bokstäver!:

- Annonser -