En matbild

Guider

Matbloggat

Författare Ämne: Salladsslunga  (läst 16044 gånger)

Hasse

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 1428
    • Visa profil
Salladsslunga
« skrivet: 2008-06-15 16:35 »
Idag har jag plockat fram stora börsen och investerat fyrtio kronor i en salladsslunga av äkta plast. Den fungerar utmärkt, men vi får väl se hur länge den håller. Billiga prylar har en tendens att pensionera sig ganska fort...
« Senast ändrad: 2008-06-15 17:45 av Hasse »

agnetasch

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 4441
    • Visa profil
SV: Salladsslunga
« Svar #1 skrivet: 2008-06-15 18:11 »
Är du så våldsam med dina husgeråd Hasse? Det får väl bli en salladsslunga i gjutjärn nästa gång då ;D
 

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6541
    • Visa profil
    • Matforum
SV: Salladsslunga
« Svar #2 skrivet: 2008-06-16 08:30 »
Agneta: Salladsslunga i gjutjärn, kan det verkligen vara praktiskt, rostar inte en en sån väldigt fort? ???

Skämt åsido tack så mycket för salladsslungebilden Hasse, jag har faktiskt aldrig sett en sån ens på bild och undrat hur de ser ut. Var köpte du den?

Fast vid vilka tillfällen behöver salladen egentligen vara så torr att det inte räcker med ett durkslag?
Den som inte frågar får inga svar.

MiGa

  • Köksbiträde
  • ***
  • Antal inlägg: 207
    • Visa profil
SV: Salladsslunga
« Svar #3 skrivet: 2008-06-16 14:57 »
Den är bra när man vill ha salladen krispig och torr tex vid garnering ;D

Hasse

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 1428
    • Visa profil
SV: Salladsslunga
« Svar #4 skrivet: 2008-06-16 16:05 »
Agneta: Ja! En salladsslunga i rejält gjutgods, sammansatt med en precision som får en schweizisk urmakare att bli grön av avund. En sådan vill jag ha!

Andreas: Jag köpte slungan på Lidl. Måste erkänna att jag har tyckt att just en salladsslunga är ett ganska onödigt köksredskap, men nu förstår jag inte hur jag har kunnat leva i nästan femtio år utan en sådan.

Principen är en skål och inuti denna en korg som roterar snabbt när man vevar. Det kvarvarande sköljvattnet på salladsbladen slungas iväg, precis som när man centrifugerar i tvättmaskinen.

Fiffigt nog kan man börja med att fylla skålen med vatten och skölja salladen där, sedan häller man bort vattnet, sätter på locket och vevar! Resultatet blir en fräsch, krispig sallad.

Genialt!    ;)

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6541
    • Visa profil
    • Matforum
SV: Salladsslunga
« Svar #5 skrivet: 2008-06-17 13:04 »
Hasse: Oj vad trevliga bilder och med actionsudd på veven och allt! Går slungan att använda till annat än sallad?

Hasse, Miga: Ni använder bägge ordet krispig, menar ni alltså att salladen på nåt vis blir mer krispig när den är torr?
Den som inte frågar får inga svar.

Hasse

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 1428
    • Visa profil
SV: Salladsslunga
« Svar #6 skrivet: 2008-06-17 16:13 »
Andreas, faktum är att jag har tänkt försöka sälja bilderna till TV-shop. Skölj - Veva - Klart! låter som en bra slogan, tycker jag.    :D

Skämt åsido, du får läsa hela mitt förra inlägg med en liten ironisk underton. Visst, salladsslungan är faktiskt bättre än jag trodde, men jag kan leva utan den också. Salladen blir torr, men det blir den om man lägger den i en handduk också. Fast slungan är tveklöst värd de fyrtio kronor jag betalade.

MiGa

  • Köksbiträde
  • ***
  • Antal inlägg: 207
    • Visa profil
SV: Salladsslunga
« Svar #7 skrivet: 2008-06-18 01:33 »
Krispig tycker jag är ett bra ord för torr o färsk sallad :)

roffekock

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1269
  • Ta inget för givet !!!!!
    • Visa profil
SV: Salladsslunga
« Svar #8 skrivet: 2008-06-18 10:32 »
En salladsslunga är ett av en salladsälskares viktigaste redskap som bör finnas i varje kök. Orsaken till att jag slungar min sallad är först och främst att jag vill ha en torr sallad när jag ska ha någon form av oljedressing på den annars fastnar inte den på salladen. Men den kan användas till mycket den har dessutom en god durkslagsanvändning. Köp en i dag och låt stå framme annars finns risken att den inte används. :D

/rolf

ps. Jag har kommenterat denna slunga tidigare SÖK.
« Senast ändrad: 2008-06-18 10:35 av roffekock »
Matforum är bäst

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6541
    • Visa profil
    • Matforum
SV: Salladsslunga
« Svar #9 skrivet: 2008-06-18 12:15 »
Hasse: Jag måste erkänna att jag inte förstod den lilla ironin men nu när jag ser den var det riktigt roligt!

Miga:  :)

Rolf: Ah oljedressingen fastnar bättre på torr sallad, äntligen en riktigt bra motivering, tack!

Men nåt jag fortfarande undrar över är om det är nåt mer än salladsblad som är praktiskt att centrifugera i en salladsslunga?
Den som inte frågar får inga svar.

roffekock

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1269
  • Ta inget för givet !!!!!
    • Visa profil
SV: Salladsslunga
« Svar #10 skrivet: 2008-06-18 15:49 »
En salladslunga kan användas till allt som ska slungas tex makaroner som man ska ha i salladen dom vill man ju inte ha blöta detsamma gäller tex fetaost ja det gäller att använda fantasin,vi kan väl göra en tråd om vad man kan använda den till. Oj nu ramla det ner varför inte gurka som ska läggas in så slipper du att grisa ner fingrarna och strömmingsfile som varit i 1-2-3 lag och ska i majo, inte vidare trevligt med blöt filé där inte. :D :D

/rolf
Matforum är bäst

roffekock

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1269
  • Ta inget för givet !!!!!
    • Visa profil
SV: Skära eller riva sallat?
« Svar #11 skrivet: 2009-04-21 19:16 »
När vi nu ändå är i gång med sallad så är det säkert flera som har tänkt på en salladsslunga (ett måste annars fäster inte oljan på bladen) ta liten plasthink och gör några större hål ca 20 mm i botten sätt ett kort snöre i handtaget och snurra runt i luften (utomhus) :o ::) och här har du sparat 400 spänn. Tvärbra. ;D
OT. Ja

/rolf
Matforum är bäst

Hasse

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 1428
    • Visa profil
SV: Skära eller riva sallat?
« Svar #12 skrivet: 2009-04-21 19:52 »
Eller köper man en slunga för fyrtio kronor på Lidl. Då har man i alla fall sparat 360 kr.   ;)

http://matforum.nu/index.php?topic=1738.0

roffekock

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1269
  • Ta inget för givet !!!!!
    • Visa profil
SV: Skära eller riva sallat?
« Svar #13 skrivet: 2009-04-21 20:35 »
Är då detta en plastspann som du får för 40 kr. :D

/rolf
Matforum är bäst

Kocken

  • Diskare
  • **
  • Antal inlägg: 62
    • Visa profil
SV: Salladsslunga
« Svar #14 skrivet: 2009-05-15 09:07 »
När man gör klyftpotatis eller någon typ av råstektpotatis sköljer man oftast bort stärkelsen i vatten, att sedan torka potatisen i durkslag eller handduk är tidsödande. Så slunga potatisen torr i salladsslungan innan du steker eller ugsbakar den går både fort och är enkelt.
Driver en webbutik med köksredskap

legobit

  • Kökspraktikant
  • *
  • Antal inlägg: 6
    • Visa profil
SV: Salladsslunga
« Svar #15 skrivet: 2009-06-20 23:25 »
Bara en tanke, finns det någon salladsslunga med inbyggd vätskepump?
min tanke är.

1. skölj sallad
2. Slunga salladen torr och häll av vatten.
3. Tillsätt dressing (oljebaserad), maskinen "pumpar" tillbaka vätskan till mitten av slungan så den får rinna igenom salladen en gång till.

Tanken är ett jämt och tunt lager på all sallad, vet inte om det är en bra ide igentligen men känns som det kunde vara det.

agnetasch

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 4441
    • Visa profil
SV: Salladsslunga
« Svar #16 skrivet: 2009-06-21 10:43 »
Idéen är nog inte dum,inte om man kan servera salladen också i slungan.Att få två oljekladdiga saker att diska (slunga OCH salladsskål) är mer än jag önskar mig i alla fall.

toeloop

  • Kökspraktikant
  • *
  • Antal inlägg: 5
    • Visa profil
SV: Salladsslunga
« Svar #17 skrivet: 2009-06-22 16:18 »
Jag har köpt min från Tupperware och är supernöjd!

Rookie-T

  • Köksbiträde
  • ***
  • Antal inlägg: 235
    • Visa profil
SV: Salladsslunga
« Svar #18 skrivet: 2009-07-12 23:41 »
det är nog inte bara jag som tycker att en salladslunga är  en sådan där grejj som bara står och samlar damm. I alla proffesionella kök jag spenderat tid så har ALDRIG en salladslunga setts till. Du doppar salladen i en skål med Isvatten och sen är det liksom klaaart. Stå och fjanta med en slunga. Nää.

Och en slunga med vätskepump? Är det inte bara lättare att "krispa" salladen i isvatten sen dressa den i en skål innan servering ;)

F.a,n va jag låter negativ då :P
53 55 47 20 4d 49 4e 20 52 c3 96 56 21

Anders Öhman

  • Diskare
  • **
  • Antal inlägg: 58
    • Visa profil
    • Öhmans Mat & Vin
SV: Salladsslunga
« Svar #19 skrivet: 2009-07-13 00:05 »
För mig är salladsslungan oumbärlig.
Har bloggat om användning etc samt hur du enkelt förvarar sköljd och slungad sallad.
Läs här:
http://ohmansmatovin.blogspot.com/2009/07/min-kokskompis-salladsslungan.html

 

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator. Om du blir medlem hos Matforum visas det du skriver direkt.

Använd ditt riktiga namn eller smeknamn. Inlägg där namn är företags-, produkt-, hemside-, eller bloggnamn kommer inte att godkännas. Reklam är ej tillåtet. Formulera dig vänligt.

Namn: E-post:
Verifiering:
Write pancake in Swedish!:
Hur många laxar finns i en laxask? Skriv antalet med bokstäver!:

- Annonser -