En matbild

Guider

Matbloggat

Författare Ämne: Klimp på norrbottensvis  (läst 27027 gånger)

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6541
    • Visa profil
    • Matforum
SV: Klimp på norrbottensvis
« Svar #20 skrivet: 2013-11-14 11:26 »
Kul reflektion! Men undrar om inte alla de utrikiska varianterna uprsungligen också var fattigmansrätter i sina respektive land?
Den som inte frågar får inga svar.

agnetasch

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 4441
    • Visa profil
SV: Klimp på norrbottensvis
« Svar #21 skrivet: 2013-11-15 07:25 »
Men undrar om inte alla de utrikiska varianterna uprsungligen också var fattigmansrätter i sina respektive land?
Klimp måste kanske exporteras för att bli glamoröst ;)

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6541
    • Visa profil
    • Matforum
SV: Klimp på norrbottensvis
« Svar #22 skrivet: 2013-11-15 11:30 »
:) Jo så är det väl, exotisk mat är alltid "finare" än den inhemska. Fast jag inbillar mig att pendeln håller på att svänga där lite.

I saob står förresten följande:
[KLIMP.sbst1] liten bulle beredd- av skorpmjöl, mjöl, ägg, mjölk, mandel m. m. (vanl. serverad till soppa); förr äv. om (vanl. till soppa serverad) bulle av kött. l. fiskfärs, frikadell; äv. koll. o. ss. ämnesnamn; stundom äv. i utvidgad anv., om dylika bullar med andra ingredienser, ss. grönsaker o. d.

Men saob har ju hela Sverige som perspektiv, frågan är vad som egentligen är "norrbottensvis" så som i rubriken här i tråden efterfrågar.
Den som inte frågar får inga svar.

Svante N Andersson

  • Gäst
SV: Klimp på norrbottensvis
« Svar #23 skrivet: 2014-11-30 19:34 »
Klimp: Mjöl, salt och vatten - punkt! Smaken får du från soppan eller den gryta du lagar - helst renkött eller s.k. "Lappkok" (blandat märgpipa. sidben och benkött).  Mors recept irriterade. Du tar tills det blir "LAGOM" - Vad är lagom? Jag har funnit ut att när skeden, sleven, kan stå upprätt i smeten är det lagom. Lite kuriosa bara. I Malung lagade man soppa med klimp, medan i Lima gjorde man klimp med soppa. Man får väl som alltid prova sig fram. Jag föredra den lappländska modellen.

kurt

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 453
    • Visa profil
SV: Klimp på norrbottensvis
« Svar #24 skrivet: 2014-12-01 04:17 »
Nu var ju vetemjöl historiskt något mycket ovanligt i norra Sverige, och byter man ut det mot korn- eller rågmjöl så håller det väl inte ihop?

PS De flesta recept på bröd från norra Sverige har modifierats så att de idag innehåller mest vetemjöl, med råg- eller kornmjöl som bara en smakgivare!

 

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator. Om du blir medlem hos Matforum visas det du skriver direkt.

Använd ditt riktiga namn eller smeknamn. Inlägg där namn är företags-, produkt-, hemside-, eller bloggnamn kommer inte att godkännas. Reklam är ej tillåtet. Formulera dig vänligt.

Namn: E-post:
Verifiering:
Skriv ordet klöjm baklänges!:
Stava ordet kjaffägredde rätt!:

- Annonser -