En matbild

Guider

Matbloggat

Författare Ämne: Bästa glöggfest-godiset?  (läst 14803 gånger)

Sofia

  • Köksbiträde
  • ***
  • Antal inlägg: 119
    • Visa profil
Bästa glöggfest-godiset?
« skrivet: 2008-11-23 16:02 »
Jag tänkte ha en trevlig glöggkväll hos mig nästa helg, eftersom det är första advent. Ska förstås ha pepparkakor och lussekatter, men det hade varit kul att fixa någon typ av julgodis också. Finns det några tips på vilket julgodis som passar bäst till en glögg-fest? (Eftersom jag ska baka pepparkakor och lussekatter också, är det bra om det inte är allt för komplicerat...)

Glad för alla förslag, gärna beprövade recept!

Fredrik Goldhahn

  • Köksbiträde
  • ***
  • Antal inlägg: 184
    • Visa profil
    • www.eventkock.se
SV: Bästa glöggfest-godiset?
« Svar #1 skrivet: 2008-11-24 09:02 »
Jag tycker glögg är sött som det är så just "godis" skulle jag inte ställa fram. Däremot Pepparkakor och blåmögelost en hel hög! Det är en av de där helt sanslöst bra kombinationerna....
Fredrik Goldhahn
http://www.eventkock.se

Filippa

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 383
    • Visa profil
SV: Bästa glöggfest-godiset?
« Svar #2 skrivet: 2008-11-24 09:06 »
I ICAs Buffé fanns det massvis med gott som kanske inte var godis varianten bla dadlar med mandel och choklad - som verkar rätt gott till glögg.

Anne

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1083
    • Visa profil
    • Anne's Food
SV: Bästa glöggfest-godiset?
« Svar #3 skrivet: 2008-11-24 09:50 »
Saffranstryffel med vit choklad är gott :)
Anne's Food - min matblogg

Daddy-T

  • Kökspraktikant
  • *
  • Antal inlägg: 32
    • Visa profil
    • Ostbloggen
SV: Bästa glöggfest-godiset?
« Svar #4 skrivet: 2008-11-24 10:42 »
Håller med om pepparkakor och grönmögelost. Själva skall vi försöka göra ett försök att korsa
det franska och svenska genom att göra pepparkaksmakroner med roquefortkräm.

agnetasch

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 4442
    • Visa profil
SV: Bästa glöggfest-godiset?
« Svar #5 skrivet: 2008-11-24 17:08 »
Doppa fruktbitar till hälften i en riktigt god mörk choklad; banan, ananas, satsumas o vindruvor. Glögg är som sagt sött, det kan behövas något friskt till.

Sofia

  • Köksbiträde
  • ***
  • Antal inlägg: 119
    • Visa profil
SV: Bästa glöggfest-godiset?
« Svar #6 skrivet: 2008-11-24 20:50 »
Hmm, jag håller med om att glögg är sött och pepparkakor ju erkänt är det bästa, men jag är en sån himla jul-godis-fantast! Man måste ju passa på...

Saffranstryffeln lät ju fantastiskt lockande måste jag säga! (Men jag har också sett de där dadlarna i ICA-tidningen, och de ser inte dumma ut.) Chokladdoppad frukt är ju aldrig fel, och det är sant att det behöver ju inte bli så himla sött om man doppar dem i mörk choklad (vilket råkar vara min favoritsort). Hmm, å andra sidan låter dadlarna och saffranstryffeln lite mer juligt. Det blir svårt att välja...

MiGa

  • Köksbiträde
  • ***
  • Antal inlägg: 207
    • Visa profil
SV: Bästa glöggfest-godiset?
« Svar #7 skrivet: 2008-11-24 23:40 »
I senaste Allt om Mat >
MiniScones med saffran och fikon till glöggen.
Till 34 Miniscones:
8 torkade fikon klippta i småbitar
50 g smör
4 dl vetemjöl (240g)
2 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
1 1/2 msk flytande honung
1 påse saffran (0,5g)
2 dl mjölk
Gör så här:
1.Sätt ugnen på 250 grader.Hacka fikonen i bitar.Smält smöret.Blanda alla torra ingredienser samt fikon i en skål.
2.Tillsätt smör och mjölk och blanda snabbt ihop till en deg.Fördela degen i 24 dubbla småbrödsformar(kan använda vanliga
muffinsformar men grädda några minuter längre) ställda på en plåt.
3.Grädda mitt i ugnen ca 8 min.Låt sconesen svalna och servera ljumna eller rumstempererade.Går även bra att frysa.
Man kan servera dom  som de är eller med lite färskost eller bredbar mögelost. :)

Filippa

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 383
    • Visa profil
SV: Bästa glöggfest-godiset?
« Svar #8 skrivet: 2008-11-25 09:17 »
Du Anne, den där saffranstryffeln - finns det måhända ett litet ynka recept på den ? En vore ytterligt tacksam - då kanske jag kan glänsa som en julstjärna på tryffelhimlen :-)

Anne

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1083
    • Visa profil
    • Anne's Food
Anne's Food - min matblogg

Sofia

  • Köksbiträde
  • ***
  • Antal inlägg: 119
    • Visa profil
SV: Bästa glöggfest-godiset?
« Svar #10 skrivet: 2008-11-27 09:46 »
Aha! Nu börjar det verkligen likna något, massor med bra tips! Kanonbra. Nu gäller det bara att välja... Det lät väldigt mysigt med scones.  :)  Suck. Att välja är ju det svåraste som finns.

annamaria

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 2076
    • Visa profil
SV: Bästa glöggfest-godiset?
« Svar #11 skrivet: 2008-12-12 13:07 »
Jag gjorde också goda juliga scones förra julen: http://annamariasmatblogg.blogspot.com/2007/12/cyberkocken-mitt-bidrag.html

och så superenkel god kola:http://annamariasmatblogg.blogspot.com/2007/12/anna-pannas-julkola.html

Enkelt och bra så du kan ha båda  ;D


Mimmi

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 443
    • Visa profil
SV: Bästa glöggfest-godiset?
« Svar #12 skrivet: 2008-12-14 18:43 »
Vi åt av dessa pepparkakor med ädelkesella på när vi hade gäster förra helgen. Det blev uppskattat. Enkelt och mycket gott!

ttt

bryggens

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 440
    • Visa profil
SV: Bästa glöggfest-godiset?
« Svar #13 skrivet: 2008-12-28 16:55 »
Visst, glögg och pepparkakor.
ttt.

kardemummagumma

  • Kökspraktikant
  • *
  • Antal inlägg: 5
  • Säg mig vad du äter och jag ska säga dig vem DU är
    • Visa profil
    • Kardemumma Gumman
SV: Bästa glöggfest-godiset?
« Svar #14 skrivet: 2008-12-28 21:25 »
Självklart pepparkakor & ädelost!  :P I förrgår blev det pepparkakor med en röra av ädelost & creme fraiche på ... mums!

ttt

Kvasthilda

  • Köksbiträde
  • ***
  • Antal inlägg: 189
  • Matlagning är en konst - och jag är konstnär
    • Visa profil
    • alias Kvasthilda - en snäll häxa...
SV: Bästa glöggfest-godiset?
« Svar #15 skrivet: 2009-01-06 23:17 »
Lite sent kanske men man kan väl dricka glögg efter nyår med? Och det blir väl fler jular.

- Pepparkakor med ädelost och fikonmarmelad
- Dadlar som man kärnar ur och stoppar i en bit ädelost i och sedan doppar i mörk choklad.
Det gör inget om det är enkelt.

Matmamma Karin

  • Kökspraktikant
  • *
  • Antal inlägg: 6
    • Visa profil
    • Matmammans Blog
SV: Bästa glöggfest-godiset?
« Svar #16 skrivet: 2011-11-24 20:58 »
Jag gillar de klassiska baconlindade dadlarna... Och som nån skrev, knapriga pepparkakor med mögelost... Mums!
Matmamman

Rymdsmula

  • Köksbiträde
  • ***
  • Antal inlägg: 104
  • http://nysansmat.blogspot.com
    • Visa profil
    • Nam Nam
SV: Bästa glöggfest-godiset?
« Svar #17 skrivet: 2011-11-25 00:01 »
Om man tycker om fikon så choklad doppade fikon en höjdare. Man smälter choklad 70% eller mjölkchoklad i mikron och doppar torkade fikon av bra kvalité i chokladen. Super gott!

FridaJ

  • Kökspraktikant
  • *
  • Antal inlägg: 3
    • Visa profil
SV: Bästa glöggfest-godiset?
« Svar #18 skrivet: 2012-12-03 11:16 »
I senaste Allt om Mat >
MiniScones med saffran och fikon till glöggen.
Till 34 Miniscones:
8 torkade fikon klippta i småbitar
50 g smör
4 dl vetemjöl (240g)
2 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
1 1/2 msk flytande honung
1 påse saffran (0,5g)
2 dl mjölk
Gör så här:
1.Sätt ugnen på 250 grader.Hacka fikonen i bitar.Smält smöret.Blanda alla torra ingredienser samt fikon i en skål.
2.Tillsätt smör och mjölk och blanda snabbt ihop till en deg.Fördela degen i 24 dubbla småbrödsformar(kan använda vanliga
muffinsformar men grädda några minuter längre) ställda på en plåt.
3.Grädda mitt i ugnen ca 8 min.Låt sconesen svalna och servera ljumna eller rumstempererade.Går även bra att frysa.
Man kan servera dom  som de är eller med lite färskost eller bredbar mögelost. :)

Har någon provat att göra dessa laktosfria? Funkar det?

annamaria

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 2076
    • Visa profil
SV: Bästa glöggfest-godiset?
« Svar #19 skrivet: 2012-12-05 21:42 »
Jag gör det mesta laktosfritt, dvs här då laktosfritt smör och mjölk. Det blir ingen skillnad alls. Funkar finfint! Kokar laktosfri knäck just nu, blir jättebra!

 

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator. Om du blir medlem hos Matforum visas det du skriver direkt.

Använd ditt riktiga namn eller smeknamn. Inlägg där namn är företags-, produkt-, hemside-, eller bloggnamn kommer inte att godkännas. Reklam är ej tillåtet. Formulera dig vänligt.

Namn: E-post:
Verifiering:
Skriv ordet klöjm baklänges!:
Write pancake in Swedish!:

- Annonser -