En matbild

Guider

Matbloggat

Författare Ämne: ResturangFilé???  (läst 29388 gånger)

Robban

  • Kökspraktikant
  • *
  • Antal inlägg: 2
    • Visa profil
ResturangFilé???
« skrivet: 2008-12-21 20:08 »
Hej, Finns det någon här som har koll på vad en Resturangfilé är för något finna på Citygross en fryst köttbit som packas som en fläskfilé med denna Resturangfilé är stort missfoster till köttbit och då blir man lite misstänksam inna man vill köpa detta tingest! Billig är den med. Så det känns som en konstruerad köttbit från matindustrin!


Mvh

Robban! 

Kalle.holmqvist

  • Kökspraktikant
  • *
  • Antal inlägg: 9
    • Visa profil
SV: ResturangFilé???
« Svar #1 skrivet: 2008-12-21 21:38 »
Hehehe...ser förpackningen ut så här?

agnetasch

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 4441
    • Visa profil
SV: ResturangFilé???
« Svar #2 skrivet: 2008-12-22 10:19 »
Det känns som en konstruerad köttbit från matindustrin!
Usch, det kanske är en sån där köttbit som är uppfödd i ett provrör :o

Jag läste Citygross flygblad o dom har överhuvudtaget en väldigt konstig vokabulär när det gäller kött:
Benfritt sidfläsk. Finns det med ben?
Skånska revben. Vad är det?
Sen en massa falska revbensspjäll; karréspjäll o kotlettspjäll. För att inte tala om Ribbestek av sida???
Hoppas att oxsteken av märgpipa är mörad ;D

Men restaurangfilé är ju det ultimata filénamnet; det kan ju vara precis vad som helst.

Robban

  • Kökspraktikant
  • *
  • Antal inlägg: 2
    • Visa profil
SV: ResturangFilé???
« Svar #3 skrivet: 2008-12-22 14:21 »
Ja, det får nog vara för mig!

annamaria

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 2076
    • Visa profil
SV: ResturangFilé???
« Svar #4 skrivet: 2008-12-22 16:29 »
Kan det inte vara fläskytterfilé som kallas så?

agnetasch

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 4441
    • Visa profil
SV: ResturangFilé???
« Svar #5 skrivet: 2008-12-23 08:41 »
Men "fläskytterfilé" finns ju inte! Benfri kotlettrad ska det vara i så fall:
 http://matforum.nu/index.php?topic=176

annamaria

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 2076
    • Visa profil
SV: ResturangFilé???
« Svar #6 skrivet: 2008-12-25 16:40 »
Okej, fläskytterfilé finns i alla fall att köpa men det är benfri kotlettrad - så är då inte restaurangfilé kotlettrad?

Hasse

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 1428
    • Visa profil
SV: ResturangFilé???
« Svar #7 skrivet: 2008-12-25 17:00 »
Problemet är väl att det är så mycket som kallas filé. Restaurangfilé är kanske utskuren fläskkotlett, eller så är det skinka eller något annat. Vem vet?

Det kanske till och med är så, att en restaurangfilé är en bit benfri restaurang???  ;)

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6541
    • Visa profil
    • Matforum
SV: ResturangFilé???
« Svar #8 skrivet: 2008-12-26 10:42 »
Förmodligen var jag den enda som inte fick ihop Robbans inlägg om fryst restaurangfilé på citygross med Kalle Holmqvists bild på en burk. Men så såg jag Kalles burk i fiskdisken och insåg att Kalle narras, fy skäms Kalle! :)
 
Vad gäller citygross frysta restaurangfilé så är inte det en fläskfilé ändå, en extra fin utvald filé, det vill säga en sån som brukar serveras på restauranger, därav namnet? Citygross har ju t o m en specialhemsida om sitt fina kött. http://www.farsktsvensktkott.se
Den som inte frågar får inga svar.

Desiree

  • Kökspraktikant
  • *
  • Antal inlägg: 3
    • Visa profil
SV: ResturangFilé???
« Svar #9 skrivet: 2008-12-27 17:46 »
Hej!

Jag tycker restaurantfilén ser ut som en stor helt oputsad fläskfilé. Jag handlar ofta på City Gross och har sett dem där i frysdisken men aldrig färsk. Det kan ju vara svårt att känna igen en fryst köttbit. Vissa kunskaper har jag doch eftersom jag har jobbat med kött och chark i manuell disk och lärt mig stycka.

Eftersom jag är ny här passar jag på att tacka för ett intressant och trevligt forum   :)

Mvh
Desiree

Smulan

  • Kökspraktikant
  • *
  • Antal inlägg: 2
    • Visa profil
SV: ResturangFilé???
« Svar #10 skrivet: 2008-12-27 18:55 »
Jag handlar aldrig på Citygross, men jag hade nog ställt personalen mot väggen och frågat vad denna "filé" är för något om jag skulle vara intresserad att köpa den. Man vill ju inte köpa grisen i säcken :o

Lasse

  • Diskare
  • **
  • Antal inlägg: 57
    • Visa profil
SV: ResturangFilé???
« Svar #11 skrivet: 2008-12-28 01:07 »
Desiree
Fryst och färskt är samma sak. Färskt kött är obehandlat dvs inte kokt, saltat rökt osv. Kan alltså vara fryst! 

Desiree

  • Kökspraktikant
  • *
  • Antal inlägg: 3
    • Visa profil
SV: ResturangFilé???
« Svar #12 skrivet: 2008-12-28 08:33 »
Lasse, färskt kött är obehandlat rått icke fryst kött. Fryst kött kan vara obehandlat rått kött som är fryst.  Bara sådant kött som är rått och aldrig har varit fryst eller behandlat på något sätt kan betecknas färskt. Ursäkta om jag inte uttryckte mig tilllräckligt tydligt.   :(

Lasse

  • Diskare
  • **
  • Antal inlägg: 57
    • Visa profil
SV: ResturangFilé???
« Svar #13 skrivet: 2008-12-28 09:16 »
Saxat från Livsmedelverket.
http://www.slv.se/templates/SLV_NewsPage.aspx?id=7796&epslanguage=SV

Vad är vad?

    *
      Varor som behandlats så mycket att det färska köttets utseende förändrats är köttprodukter.
    *
      Kött som saltats med moderna saltningsmetoder som inte förändrar det färska köttets utseende är köttberedningar.
    *
      Kött utan tillsatser som endast har kylts eller frysts är färskt kött.

Desiree

  • Kökspraktikant
  • *
  • Antal inlägg: 3
    • Visa profil
SV: ResturangFilé???
« Svar #14 skrivet: 2008-12-28 14:30 »
Lasse, låt oss inte "gräla" om detta!  ;)
Vad livsmedelsverket och andra övergripande instanser säger vet jag en del om. Om de sedan alltid har rätt är en helt annan fråga! Betänk Camillas matuppror som du kan se ett upprop till på detta matforum.
Som jag ser det är det en definitionsfråga, färskt är färskt och aldrig behandlat på något sätt, ej heller fryst. Alla livsmedel åldras och påverkas  av djupfrysning men det går betydligt långsammare än om vi förvarar dem som ofrysta i t ex kyl. Det sker alltså en viss förändring av såväl kött som andra livsmedel i frysen. Varför skulle man annars i livsmedelsbutik vara tvungen att uppge om det kött man säljer är färskt eller om det har varit fryst?
Vad jag svarade på i ursprungsfrågan var att det kan vara svårare att känna igen en fryst styckningsdel av kött än motsvarande färks aldrig fryst eller på annat sätt behandlad köttbit.
Vi är nog många som upplever att det är skillnad på färskt, icke upptinat, alltså aldrig djupfryst kött och kött som varit djupfryst. Även om det upptinade köttet oftast duger gott nog.
God Fortsättning!

Hasse

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 1428
    • Visa profil
SV: ResturangFilé???
« Svar #15 skrivet: 2008-12-28 14:38 »
Filé är ett kärt samtalsämne. Kika gärna i dessa trådar:

http://matforum.nu/index.php?topic=176.0
http://matforum.nu/index.php?topic=2331.0

Johan_

  • Diskare
  • **
  • Antal inlägg: 63
    • Visa profil
SV: ResturangFilé???
« Svar #16 skrivet: 2008-12-30 19:35 »
Det måste väl finnas en innehållsförteckning på förpackningen som talar om vad det är och var den kommer ifrån? Annars får det inte säljas

MiGa

  • Köksbiträde
  • ***
  • Antal inlägg: 207
    • Visa profil
SV: ResturangFilé???
« Svar #17 skrivet: 2008-12-31 01:23 »
Resturangfilé kommer från suggan därför större.

agnetasch

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 4441
    • Visa profil
SV: ResturangFilé???
« Svar #18 skrivet: 2008-12-31 10:03 »
Varför skriver dom inte det på förpackningen då? På Martin Olsson står det so-filé på so-fílé, dom gömmer sig inte bakom fantasinamn.
Är det Mat-Tina som uppfunnit dom käcka köttorden? Hon började ju hos Citygross/kött med att deklarera: "Utbudet av varor är så oerhört stort att det blir svårt att välja för de flesta om man inte får hjälp" Fast inte vet jag om det är någon hjälp med uttryck som Restaurangfilé o Benfritt sidfläsk ;D

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6541
    • Visa profil
    • Matforum
SV: ResturangFilé???
« Svar #19 skrivet: 2008-12-31 12:13 »
Håller helt med, det borde mer tydligt framgå på förpackningen vad det är.

Resturangfilé kommer från suggan därför större.

Är det bara storleken som skiljer eller märker man nån skillnad i övrigt på en filé från en sugga och en vanlig?
Den som inte frågar får inga svar.

MiGa

  • Köksbiträde
  • ***
  • Antal inlägg: 207
    • Visa profil
SV: ResturangFilé???
« Svar #20 skrivet: 2008-12-31 12:43 »
Vissa säger att även smaken kan vara något mer likt vilt .

roffekock

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1269
  • Ta inget för givet !!!!!
    • Visa profil
SV: ResturangFilé???
« Svar #21 skrivet: 2008-12-31 21:11 »
Resturangfilé är mycket rätt file av sugga el so filé. Ni som kanske inte vet så är det ett vanligt förekommande kött i våra diskar i dag. Och inte minst på våra glasskrogar där man inte drar sig för att servera det som kalvfile. 8) Och sägas ska att det behöver int vara ett sämre kött för det. På den gammla tiden var det vanligt att man slaktade grisar som fått en kull smågrisar först eftersom det sades att köttet var mer moget då (detta gällde vid hemslakt).

Ni som tycker att det låter konstigt att detta ej är angivet på förpackningen så har ni väl aldrig sett att det på tex kokött står att djuret har kalvat innan det slaktades eller tex en älg som haft ett par tvillingkalvar innan nådaskottet. :D

Hur gammalt får ett djur vara för att få kallas kalvkött,respt mellankalv? ???

Gott NYTT ÅR PÅ ER ALLA GLADA TOMTENISSAR

/rolf
Matforum är bäst

Mickan

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1532
    • Visa profil
SV: ResturangFilé???
« Svar #22 skrivet: 2009-01-06 12:43 »
Jag har sett det flera gånger och då har det varit fläskytter. Inget fel på styckningsdetaljen men passa er för de marinerade. Mycket salt, socker och vatten. Jag vill inte köpa 80 % kött.
Video meliora proboque deteriora sequor

ingvar

  • Kökspraktikant
  • *
  • Antal inlägg: 1
    • Visa profil
SV: ResturangFilé???
« Svar #23 skrivet: 2009-01-29 12:22 »
En liten detalj i sammanhanget är ju att om nu restaurangfile är so-file och säljs som nåt extra fint så kan man tänka på att slakterierna betalar betydligt sämre för en sugga än för ett slaktsvin, ju äldre suggan är desto mindre betalt, ofta hamnar dom neråt 6 kr/kg....

agnetasch

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 4441
    • Visa profil
SV: ResturangFilé???
« Svar #24 skrivet: 2009-01-29 12:36 »
Förr kunde mindre nogräknade köttleverantörer skicka på en "sugg-kött" Det ställde ju alltid till trassel eftersom man inte kände aromen/smaken förrän man började steka o att då byta ut kanske 100 kg kött i en handvändning var inte lätt. Men det var aldrig någon som nekade, det hade bara blivit ett beklagligt "missförstånd" Haha, försöka duger ;D

annamaria

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 2076
    • Visa profil
SV: ResturangFilé???
« Svar #25 skrivet: 2009-01-29 13:33 »
Smakar so annorlunda då?

agnetasch

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 4441
    • Visa profil
SV: ResturangFilé???
« Svar #26 skrivet: 2009-01-29 17:48 »
Det smakar GRIS, om du förstår hur jag menar. Det går att få i sig det men det är inte gott.

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6541
    • Visa profil
    • Matforum
SV: ResturangFilé???
« Svar #27 skrivet: 2012-10-18 11:44 »
Häromdagen fick jag för första gången i en frysdisk här i Umeå se sofile/restaurangfile (på skylten/förpackningen), fotograferade förstås.
Den som inte frågar får inga svar.

annamaria

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 2076
    • Visa profil
SV: ResturangFilé???
« Svar #28 skrivet: 2012-10-19 11:40 »
Har glömt att skriva här...jag har köpt den. Inte god, håller med agnetasch! Stor och smakar blurk.

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6541
    • Visa profil
    • Matforum
SV: ResturangFilé???
« Svar #29 skrivet: 2012-10-19 16:16 »
Blurk? Och GRIS? Hade varit intressant med en lite mer målande beskrivning av hur sofile/restaurangfile smaker! Menar ni ungefär jordigt/unket/surt? ???

Tyvärr kan jag inte köpa Coops sofile och smaka själv eftersom jag numera av princip inte köper annat än svensk gris.
Den som inte frågar får inga svar.

annamaria

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 2076
    • Visa profil
SV: ResturangFilé???
« Svar #30 skrivet: 2012-10-21 20:48 »
Väldigt svårt att beskriva köttsmak. Men kött smakar det, väldigt mycket kött. Inte surt eller dåligt utan kanske mer åt leverhållet eller vilt eller något sådant. Som sagt svårt att beskriva. Det är inget du missar!

agnetasch

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 4441
    • Visa profil
SV: ResturangFilé???
« Svar #31 skrivet: 2012-10-22 07:45 »
Om man någonsin har satt sin fot i ett grisstall vet man vad "grissmak" innebär ;)

webguide

  • Kock
  • *****
  • Antal inlägg: 961
    • Visa profil
    • Vassaknivar.se
SV: ResturangFilé???
« Svar #32 skrivet: 2012-10-22 12:55 »
Om man någonsin har satt sin fot i ett grisstall vet man vad "grissmak" innebär ;)

Hehe, jag har jobbat på tarmrenseriet på ett slakteri.

agnetasch

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 4441
    • Visa profil
SV: ResturangFilé???
« Svar #33 skrivet: 2012-10-23 10:57 »
Respekt ;D

Kanilja

  • Gäst
SV: ResturangFilé???
« Svar #34 skrivet: 2013-09-09 21:00 »
Vi åt sofile igår marinerade den och grillade. Jättegott ! Tycker att allt kött man köper är vaccat är inte mört. Men denna slog vanlig filé med hästlägnder

Åke Johansson

  • Gäst
SV: ResturangFilé???
« Svar #35 skrivet: 2014-02-21 11:03 »
 :)

Nillan

  • Gäst
SV: ResturangFilé???
« Svar #36 skrivet: 2014-08-28 19:17 »
Hej! Jag jobbar som lunchkock på en restaurang här i Sölvesborg. Och dom använder sofile i sin kvällsmeny och det smakar jättegott!! Vi har en härlig bbqsås på , och det smakar gudomligt !!

agnetasch

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 4441
    • Visa profil
SV: ResturangFilé???
« Svar #37 skrivet: 2014-08-30 08:20 »
Vad heter denna rätt på menyn?

Sussi Bolin

  • Gäst
SV: ResturangFilé???
« Svar #38 skrivet: 2014-11-28 11:09 »
 Det smakar lika bra som vanlig fläskfilé, fast inte lika mör ????

JonasBååth

  • Diskare
  • **
  • Antal inlägg: 58
    • Visa profil
SV: ResturangFilé???
« Svar #39 skrivet: 2015-11-03 14:21 »
Vad gäller frysta mystiska detaljer så är det såklart svårt att veta om det är det faktum att det är sugga, uppfödningen, eller hanteringen av köttet som är problemet. Över lag kallas so-filé sannolikt restaurangfilé eftersom den främst säljs mot restauranger, jag tror att det hade blivit stoppat som missvisande marknadsföring annars vid det här laget. Vissa menar att den smakar bättre än vanlig fläskfilé, andra menar att den smakar sämre. Över lag verkar dock ätare vara eniga om att den smakar mer än en ordinär fläskfilé.

 

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator. Om du blir medlem hos Matforum visas det du skriver direkt.

Använd ditt riktiga namn eller smeknamn. Inlägg där namn är företags-, produkt-, hemside-, eller bloggnamn kommer inte att godkännas. Reklam är ej tillåtet. Formulera dig vänligt.

Namn: E-post:
Verifiering:
Stava ordet kjaffägredde rätt!:
Hur många laxar finns i en laxask? Skriv antalet med bokstäver!:

- Annonser -