En matbild

Guider

Matbloggat

Författare Ämne: Frysa rotsaker och grönsaker  (läst 14276 gånger)

Hasse

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 1428
    • Visa profil
Frysa rotsaker och grönsaker
« skrivet: 2009-01-05 18:21 »
I ett annat inlägg[1] nämnde Agnetasch att hon brukar frysa kålrot. Detta gjorde mig nyfiken rent allmänt på infrysning av rotsaker. I butikerna är ju frysdiskarna fulla av diverse grönsaksblandningar och man kan t.o.m. hitta fryst färskpotatis.

Vad har ni för erfarenheter av att frysa grönsaker och rotsaker? Vilka blir bra respektive mindre bra? Ska man förvälla först? Hela eller i bitar?


[1] http://matforum.nu/index.php?topic=2372.msg23931;topicseen#msg23931

annamaria

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 2076
    • Visa profil
SV: Frysa rotsaker och grönsaker
« Svar #1 skrivet: 2009-01-05 19:04 »
Jag frös in hackade tomater i fryspåsar i höstas. Fungerar bra att använda i stället för krossade tomater men absolut inte i sallad eller så.

agnetasch

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 4441
    • Visa profil
SV: Frysa rotsaker och grönsaker
« Svar #2 skrivet: 2009-01-06 09:01 »
Som sagt; kålrot går bra. Likaså rotselleri o palsternacka. Små bitar o gärna styckfrysta så man kan ta vad man behöver.
Blomkål; om det räcker med ett halvt huvud till middagen fryser jag resten i småbuketter.
Paprika i bitar o i halvor (passar på när paprikan är billig)
Förväller aldrig någonting.

Ger mig aldrig på potatis. I nödfall potatismos.

Gerd Sjöberg

  • Gäst
SV: Frysa rotsaker och grönsaker
« Svar #3 skrivet: 2017-10-01 17:47 »
Tänkte ge lite tips på sådana grönsaker som jag brukar frysa in och det fungerar jättebra. Selleriblast i cm-bitar, purjolök i skivor både det gröna o vita, grönkål klippt i små bitar, färsk pepparrot och färsk ingefära.

kurt

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 453
    • Visa profil
SV: Frysa rotsaker och grönsaker
« Svar #4 skrivet: 2017-10-04 13:31 »
Och de allra flesta grönsaker som man fryser skall blancheras på något sätt (vatten, ånga eller i mikrovågsugn), för att stoppa alla enzymaktiviteter.


http://nchfp.uga.edu/how/freeze/blanching.html
https://www.extension.umn.edu/food/food-safety/preserving/freezing/the-science-of-freezing-foods/
https://www.thespruce.com/blanching-vegetables-before-freezing-1327660

Även alla kommersiellt frysta grönsaker blancheras givetvis innan de fryses t ex gröna ärtor:

https://www.hd.se/2009-06-27/artsasongen-ar-igang

 

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator. Om du blir medlem hos Matforum visas det du skriver direkt.

Använd ditt riktiga namn eller smeknamn. Inlägg där namn är företags-, produkt-, hemside-, eller bloggnamn kommer inte att godkännas. Reklam är ej tillåtet. Formulera dig vänligt.

Namn: E-post:
Verifiering:
Skriv ordet klöjm baklänges!:
Hur många laxar finns i en laxask? Skriv antalet med bokstäver!:

- Annonser -