En matbild

Guider

Matbloggat

Författare Ämne: Säsong för ärtsoppa?  (läst 11205 gånger)

ivanl

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 329
    • Visa profil
Säsong för ärtsoppa?
« skrivet: 2009-04-02 21:05 »
Blev lite fundersam när lunchrestaurangen idag, 2 april, alltjämt hade ärtsoppa och pannkakor på menyn.
Hade för mig att säsongen är oktober till mars.

Men är det någon som vet vilken som är den "officiella" ärtsoppssäsongen, och varför?

Jonas

  • Köksbiträde
  • ***
  • Antal inlägg: 134
    • Visa profil
SV: Säsong för ärtsoppa?
« Svar #1 skrivet: 2009-04-03 07:47 »
När jag gjorde lumpen så fick vi ärtsoppa varje torsdag året runt.
Har inte hört talas om någon typ av säsong av ärtsoppa på krogen heller, sen att man inte serverar ärtsoppa på sommaren ute på stan kanske inte är så konstigt.

Mickan

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1532
    • Visa profil
SV: Säsong för ärtsoppa?
« Svar #2 skrivet: 2009-04-03 08:16 »
Torkade gula ärter har vi väl alltid?
Video meliora proboque deteriora sequor

agnetasch

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 4442
    • Visa profil
SV: Säsong för ärtsoppa?
« Svar #3 skrivet: 2009-04-03 12:11 »
Är inte "säsongen" lite flytande? Jag har oftast tillämpat fr.o.m september t.o.m april på matsedlar. Mest för att nutidsmänniskan uppfattar varm fläskmat (ärtsoppa o bruna bönor) som typisk vintermat.
Om det finns någon historisk orsak kan det ju vara att höst-fläsket tog slut någon gång under våren ::)

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6541
    • Visa profil
    • Matforum
SV: Säsong för ärtsoppa?
« Svar #4 skrivet: 2009-04-03 12:15 »
Jag tycker också att ärtsoppa (ja egentligen soppa över huvud taget) gör sig bäst när det är kallt ute.

Men apropå säsong och det Mickan skrev, kan man göra ärtsoppa på färska ärtor?
Den som inte frågar får inga svar.

agnetasch

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 4442
    • Visa profil
SV: Säsong för ärtsoppa?
« Svar #5 skrivet: 2009-04-03 12:38 »
kan man göra ärtsoppa på färska ärtor?
Ja det kan man, eller rättare sagt;det kunde min mamma, det plågade hon hela familjen med hela somrarna. Gröna ärtor i tunn, vit mjölstuvning, inte ens pannkakor efter >:(
Måste finnas ett bättre recept. Någon?

Lucy

  • Diskare
  • **
  • Antal inlägg: 94
    • Visa profil
SV: Säsong för ärtsoppa?
« Svar #6 skrivet: 2009-04-03 14:05 »
Här är ett recept på en väldigt festlig grön ärtsoppa som ju brukar vara väldigt uppskattad, ingen vardagsvariant kanske men det frågades efter godare recept så...

http://www.receptcentralen.se/fest/creme-ninon/

Hasse

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 1428
    • Visa profil
SV: Säsong för ärtsoppa?
« Svar #7 skrivet: 2009-04-03 17:12 »
Åh, jag skulle kunna äta ärtsoppa på midsommarafton! Tycker att det är så ljuvligt gott.

Men som sommarsoppa borde det gå att servera grön ärtsoppa kall. Man behöver ju inte göra en äkta Crème Ninon om man tycker det är för lyxigt, utan kan skippa vinet. En doft cayenne? Citron? Någon ört, kanske? Vilken ört passar med ärtor?

agnetasch

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 4442
    • Visa profil
SV: Säsong för ärtsoppa?
« Svar #8 skrivet: 2009-04-03 17:49 »
Eftersom man har torkad timjan i gula ärtor kanske man kan ha färsk timjan i färsk ärtsoppa. Timjan är nog en bra ärtört ;D

Mickan

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1532
    • Visa profil
SV: Säsong för ärtsoppa?
« Svar #9 skrivet: 2009-04-03 20:37 »
Crème Ninon! Googla själv för det finns en uppsjö av fina recept.
Video meliora proboque deteriora sequor

ivanl

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 329
    • Visa profil
SV: Säsong för ärtsoppa?
« Svar #10 skrivet: 2009-04-03 23:08 »
Eftersom man har torkad timjan i gula ärtor kanske man kan ha färsk timjan i färsk ärtsoppa. Timjan är nog en bra ärtört ;D
Färsk timjan i ärtsoppa på torkade ärter är inte så dumt det heller ;-)

agnetasch

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 4442
    • Visa profil
SV: Säsong för ärtsoppa?
« Svar #11 skrivet: 2009-04-04 11:44 »
Eller ättika? Jag vill gärna ha lite ättika i de gula ärtorna så det kanske är gott i en sval, syrlig ärtsommarsoppa. Spåna, spåna.....

ivanl

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 329
    • Visa profil
SV: Säsong för ärtsoppa?
« Svar #12 skrivet: 2009-04-04 12:17 »
Om det finns någon historisk orsak kan det ju vara att höst-fläsket tog slut någon gång under våren ::)
Aha! Där har du nog förklaringen!

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6541
    • Visa profil
    • Matforum
SV: Säsong för ärtsoppa?
« Svar #13 skrivet: 2009-04-04 12:24 »
Här är ett recept på en väldigt festlig grön ärtsoppa som ju brukar vara väldigt uppskattad, ingen vardagsvariant kanske men det frågades efter godare recept så...

http://www.receptcentralen.se/fest/creme-ninon/

"5 dl små gröna ärtor", vad menas med "små", är det vanliga frysta ärtor typ Findus det?

Går det inte att få tag i färska gula ärtor (samma som de man normalt köper torkade) och koka soppa på? Och blir det då ungefär som helt vanlig ärtsoppa?
Den som inte frågar får inga svar.

Jonas

  • Köksbiträde
  • ***
  • Antal inlägg: 134
    • Visa profil
SV: Säsong för ärtsoppa?
« Svar #14 skrivet: 2009-04-04 12:33 »
Hör väl inte hemma i den här tråden men en riktigt bra gaspacho en het sommardag måste vara bland det godaste man kan äta.

ivanl

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 329
    • Visa profil
SV: Säsong för ärtsoppa?
« Svar #15 skrivet: 2009-04-04 12:34 »
Jag tror att färska gula ärter kan vara ganska svårsmälta....
Kan bli ganska ljudlig och bubblig nattsömn efter en sådan middag!  ;D

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6541
    • Visa profil
    • Matforum
SV: Säsong för ärtsoppa?
« Svar #16 skrivet: 2009-04-04 12:44 »
Så gula ärter blir alltså mindre svårsmälta av att torkas, det räcker alltså inte med att koka dem menar du?
Den som inte frågar får inga svar.

Hasse

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 1428
    • Visa profil
SV: Säsong för ärtsoppa?
« Svar #17 skrivet: 2009-04-04 12:51 »
Andreas, ja med "små gröna ärtor" menas vanliga djupfrysta.

Torkade gröna ärtor finns att köpa och ger en utmärkt soppa. Det går också bra att blanda torkade gröna och gula ärtor vid koket.

Jag har alltid trott att gula och gröna ärtor var olika arter, men det verkar felaktigt. ICA[1] skriver att "Gröna ärter är omogna färska frukter. När de mognar skiftar färgen till gult, rött, svart osv. Fröna av mogna ärter torkas. "


[1] http://www.ica.se/FrontServlet?s=mat_recept&state=mat_recept_dynamic&viewid=1408154
« Senast ändrad: 2009-04-04 12:56 av Hasse »

ivanl

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 329
    • Visa profil
SV: Säsong för ärtsoppa?
« Svar #18 skrivet: 2009-04-08 21:13 »
Så gula ärter blir alltså mindre svårsmälta av att torkas, det räcker alltså inte med att koka dem menar du?
Nja, det vet jag ärligt talat inte, men däremot blir ärterna mindre svårsmälta av blötläggning, och det är tämligen svårt att blötlägga färska ärter ;)

staffan

  • Gäst
SV: Säsong för ärtsoppa?
« Svar #19 skrivet: 2015-10-15 12:49 »
Så längesedan jag kunde hita/köpa torkade gröna ärter. jättegoda att göra stuvning av, som ätes till kanperstekt kallrökt fläsk.

kurt

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 453
    • Visa profil
SV: Säsong för ärtsoppa?
« Svar #20 skrivet: 2015-10-17 18:58 »
Torkade gröna ärtor ger en bättre ärtsoppa eftersom man slipper skalen

 

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator. Om du blir medlem hos Matforum visas det du skriver direkt.

Använd ditt riktiga namn eller smeknamn. Inlägg där namn är företags-, produkt-, hemside-, eller bloggnamn kommer inte att godkännas. Reklam är ej tillåtet. Formulera dig vänligt.

Namn: E-post:
Verifiering:
Stava ordet kjaffägredde rätt!:
Hur många laxar finns i en laxask? Skriv antalet med bokstäver!:

- Annonser -