En matbild

Guider

Matbloggat

Författare Ämne: Amerikanska chokladjättemuffins, recept?  (läst 12575 gånger)

Krista

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 376
    • Visa profil
Amerikanska chokladjättemuffins, recept?
« skrivet: 2009-05-13 10:43 »
Jag vill baka amerikanska jättemuffins. Har försökt mig på det ett antal gånger, men det har aldrig blivit bra utan de har blivit motsatsen till följande:

-saftiga
-hög rund topp, som en kupol
-mer hög än bred
-seg och liksom lite knäckig överdel

Jag är övertygad om att det ska vara drygt 2 dl olja i smeten, den mängden till 6 muffins alltså. Och ja, tanken är att man ska behöva ta pauser under ätningen av en muffin och eventuellt behöva bearbeta upplevelsen hos en terapeut efteråt.

Är det nån som har lyckats få till muffins som uppfyller ovanstående punkter? Tips kring muffinsbak i allmänhet och jättemuffinsbak i synnerhet mottages också med tacksamhet! :)

ena

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 468
    • Visa profil
    • enas mattankar
SV: Amerikanska chokladjättemuffins, recept?
« Svar #1 skrivet: 2009-05-13 11:02 »
mitt recept kvalar inte in när det gäller  mängden olja men brukar bli höga o fina om man har stabila formar :) ca 12 st blir det av det här receptet

2½ dl strösocker
4½ dl vetemjöl
2 msk vaniljsocker
2 krm salt
1 dl kakao
2 ägg
3 dl mjölk
75 gr smör
½ dl rapsolja
200 gra mörk choklad, helst +60%

Blanda allt torrt. Smält smöret o häll kall mjölk.
Vispa ägg, mjölk o smörblandningen samt oljan i ett par minuter med elvisp.
Rör ihop mjölblandningen med äggsmeten så det blir en jämn smet.
Fördela i stora muffinsformar ca 12 st. De ska vara fyllda till knappt 3/4.
Hacka chokladen grovt och tryck halvvägs ner i muffinsen.
Grädda mitt i ugnen (200 grader) i 20-25 minuter.

man kan göra små muffins av smeten också, då blir det ca 30 st o man gräddar dem i 12-15 minuter istället :)

edit: man kan trycka ner några minimarschmallows i varje muffin också om man inte räds det söta *S*
« Senast ändrad: 2009-05-13 11:07 av ena »
man kan prova allt -minst en gång!!;)

Krista

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 376
    • Visa profil
SV: Amerikanska chokladjättemuffins, recept?
« Svar #2 skrivet: 2009-05-14 09:03 »
Det låter lovande med både smör och olja, och både kakao och choklad också...great! ;D Jag vill absolut ha gigantmega-tar-över-världen muffins, så jag kommer testa göra 6 muffins av denna sats. Jag gillar receptet, det ser "rätt" ut även om fettmängden inte är så grotesk. Tnx :)

ena

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 468
    • Visa profil
    • enas mattankar
SV: Amerikanska chokladjättemuffins, recept?
« Svar #3 skrivet: 2009-05-14 11:48 »
Hoppas du blir lika nöjd som jag är med det då... :)
man kan prova allt -minst en gång!!;)

Krista

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 376
    • Visa profil
SV: Amerikanska chokladjättemuffins, recept?
« Svar #4 skrivet: 2009-05-14 21:03 »
Men...bakpulvret?! Ena? Visst ska det vara bakpulver i? Står här med slickepotten i högsta hugg (har inte blandat äggsmeten med det torra än). Eller ska det inte vara bakpulver...det kanske blir kompakta och saftiga muffins eftersom det inte är bakpulver i...eller? *småpanik*

Krista

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 376
    • Visa profil
SV: Amerikanska chokladjättemuffins, recept?
« Svar #5 skrivet: 2009-05-14 21:21 »
Update: blandade ihop utan bakpulver nu och testgräddar två stycken. Ska se hur det blir, om jag får två megamuffins eller två chokladpannkakor :)

ena

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 468
    • Visa profil
    • enas mattankar
SV: Amerikanska chokladjättemuffins, recept?
« Svar #6 skrivet: 2009-05-14 22:04 »
det ska vara bakpulver i givetvis...2 msk bakpulver o 2 msk vaniljsocker

sorry, är tydligen hopplös på att skriva av recept *skäms*
man kan prova allt -minst en gång!!;)

Krista

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 376
    • Visa profil
SV: Amerikanska chokladjättemuffins, recept?
« Svar #7 skrivet: 2009-05-14 22:18 »
Ingen fara på taket :D De blev toppen utan! Vaniljsockret fick jag med. De blev höga och fina, vänta ska fota :)

ena

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 468
    • Visa profil
    • enas mattankar
SV: Amerikanska chokladjättemuffins, recept?
« Svar #8 skrivet: 2009-05-14 22:31 »
så bakpulvret var helt onödigt?? där ser man... *s* alltid lär man sig nåt
man kan prova allt -minst en gång!!;)

Krista

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 376
    • Visa profil
SV: Amerikanska chokladjättemuffins, recept?
« Svar #9 skrivet: 2009-05-14 22:38 »
Jag hade vetemjöl special, kanske reste sig lättare tack vare det. Fortfarande höga och fina nu när de börjat svalna :)

ena

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 468
    • Visa profil
    • enas mattankar
SV: Amerikanska chokladjättemuffins, recept?
« Svar #10 skrivet: 2009-05-14 22:53 »
kanske det... får nog prova dem med "vanligt" vetemjöl också utan bakpulver *s*

Ser de ut som du tänkt dig?
man kan prova allt -minst en gång!!;)

Krista

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 376
    • Visa profil
SV: Amerikanska chokladjättemuffins, recept?
« Svar #11 skrivet: 2009-05-14 23:00 »
Ja! :D Jag tänkte om angående storleken och kom på att jag mest var ute efter höga muffins. Ska smaka imorn, återkommer med smakresultatet!

Krista

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 376
    • Visa profil
SV: Amerikanska chokladjättemuffins, recept?
« Svar #12 skrivet: 2009-05-15 15:06 »
Goda! Fast min kakao tog slut så det blev knappt 1 dl och det märktes nog, hade velat ha en mer framträdande chokladsmak. Men de blev sådär perfekt höga och bulligt kupolformade som jag var ute efter. Jag fyllde dem nästan ända upp i formarna, smeten var ca 3 mm från kanten. Tack för bra recept!

ena

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 468
    • Visa profil
    • enas mattankar
SV: Amerikanska chokladjättemuffins, recept?
« Svar #13 skrivet: 2009-05-15 15:08 »
jag brukar ta lite mer kakao...o så helst en fin med mkt smak :)

ska dock testa dem utan bakpulver nästa gång ;)
man kan prova allt -minst en gång!!;)

Kaktusblomman

  • Kökspraktikant
  • *
  • Antal inlägg: 8
    • Visa profil
    • Matbluffen
SV: Amerikanska chokladjättemuffins, recept?
« Svar #14 skrivet: 2009-10-15 22:21 »
2 msk av bakpulver o vanljsocker måste vara för mycket? Ska det inte var tsk?

ena

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 468
    • Visa profil
    • enas mattankar
SV: Amerikanska chokladjättemuffins, recept?
« Svar #15 skrivet: 2009-10-18 14:57 »
kaktusblomman -du har helt rätt, det ska vara tsk... fast de blev lika bra utan *S*
man kan prova allt -minst en gång!!;)

Alice

  • Kökspraktikant
  • *
  • Antal inlägg: 19
    • Visa profil
    • Mat är ammunition
SV: Amerikanska chokladjättemuffins, recept?
« Svar #16 skrivet: 2009-10-23 03:40 »
Jag gjorde chokladmuffins så sent som igår och de stämmer bra in på det du eftersöker.

Receptet finns här: http://matarammunition.wordpress.com/2009/10/23/chokladmuffins-med-hallonfrosting/

Det räckte till 6 muffins.

Krista

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 376
    • Visa profil
SV: Amerikanska chokladjättemuffins, recept?
« Svar #17 skrivet: 2010-01-15 08:51 »
Vad tjusiga de blev med den rosa frostingen! :)

corneliace

  • Gäst
SV: Amerikanska chokladjättemuffins, recept?
« Svar #18 skrivet: 2015-04-24 18:55 »
Hej! Jag har testat receptet två gånger nu och älskar det! Bästa recepten jag har prövat på för muffins. Har ändrat vissa proportioner efter min egen smak men receptet är utmärkt som ett grundrecept liksom. Det är bara att smaksätta med det man vill och eventuellt utesluta kakaon. Tack så mycket!  :D

webguide

  • Kock
  • *****
  • Antal inlägg: 961
    • Visa profil
    • Vassaknivar.se
SV: Amerikanska chokladjättemuffins, recept?
« Svar #19 skrivet: 2015-04-26 11:40 »
Jag hade vetemjöl special, kanske reste sig lättare tack vare det. Fortfarande höga och fina nu när de börjat svalna :)

Gammal tråd, men vetemjöl special är inte det bästa mjölet för muffins (eller sockerkakor) eftersom det är tyngre pga den högre proteinhalten. Kakorna reser sig bättre med vetemjöl som har låg proteinhalt.

 

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator. Om du blir medlem hos Matforum visas det du skriver direkt.

Använd ditt riktiga namn eller smeknamn. Inlägg där namn är företags-, produkt-, hemside-, eller bloggnamn kommer inte att godkännas. Reklam är ej tillåtet. Formulera dig vänligt.

Namn: E-post:
Verifiering:
Skriv ordet klöjm baklänges!:
Hur många laxar finns i en laxask? Skriv antalet med bokstäver!:

- Annonser -