En matbild

Guider

Matbloggat

Författare Ämne: BBQ-grop  (läst 4508 gånger)

Lars i Uppsala

  • Kökspraktikant
  • *
  • Antal inlägg: 4
    • Visa profil
BBQ-grop
« skrivet: 2009-06-08 13:13 »
Hej!
När jag för några år sedan jobbade i Texas blev jag ibland bjuden på BBQ, där köttet tillagas i en stor grop. Jag har även testat detta hemma i Uppsala enligt följande:

1. Själva gropen är ca en meter djup och 70 cm i diamter.
2. Fyller gropen till 2/3 med björkved som får brinna tills det blir en glödbädd.
3. Under tiden kryddar man köttet (det ska vara en stor bit). Sedan slår man in det bakplåtspapper + två lager blött tidningspapper. Knyt ihop.
4. Därefter lägger man något som ska ge rök på glödbädden. Jag har använt de rökflisor som man kan köpa lite här och var nuförtiden, men i Texas hade man i allmänhet hela vedträn (som naturligtvis legat länge i blöt). Köttpaketet lägger man sedan på fyra korslagda klabbar, så att man får lite distans till glödbädden.
5. På med stort lock (plywood-skiva) och täpp till med jord så att röken inte slipper ut.
6. Vänta i 8 - 10 timmar.

Med fläskkött blir resultatet mycket bra (gjorde bl.a. julskinkan i gropen), men när jag prövat med nötkött har smaken blivit lite fadd. Är det någon som också använt en BBQ-grop och har några tips när det gäller nöt? Eller är det så enkelt - och trist - att nöt inte passar för sådan tillagning?

roffekock

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1269
  • Ta inget för givet !!!!!
    • Visa profil
SV: BBQ-grop
« Svar #1 skrivet: 2009-06-08 17:16 »
Trevligt Lars. :D

/rolf
Matforum är bäst

Per-Erik

  • Köksbiträde
  • ***
  • Antal inlägg: 175
    • Visa profil
SV: BBQ-grop
« Svar #2 skrivet: 2009-06-08 20:23 »
Hoppas bara det inte blir en trend i stadens parker ;)

Pokol

  • Diskare
  • **
  • Antal inlägg: 77
    • Visa profil
    • Sybariterna
SV: BBQ-grop
« Svar #3 skrivet: 2009-06-08 22:32 »
Det är ju ett måste att prova!
Det låter ju hur festligt som helst.

Lars i Uppsala

  • Kökspraktikant
  • *
  • Antal inlägg: 4
    • Visa profil
SV: BBQ-grop
« Svar #4 skrivet: 2009-06-08 23:49 »
Ja, det är faktiskt riktigt festligt och gott. Problemet är som sagt att jag bara har lyckats med fläskkött. Dessutom känns det lite läskigt när man väl lagt på locket och täppt igen. Då finns det inget annat att göra än att be för en lyckat tillagning (och kanske ta en öl under tiden).

I Texas blev jag också bjuden på nötkött, men hittills har jag inte fått till det själv.

roffekock

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1269
  • Ta inget för givet !!!!!
    • Visa profil
SV: BBQ-grop
« Svar #5 skrivet: 2009-06-09 16:51 »
Finessen är att det aldrig blir för varmt. ???

/rolf
Matforum är bäst

Pokol

  • Diskare
  • **
  • Antal inlägg: 77
    • Visa profil
    • Sybariterna
SV: BBQ-grop
« Svar #6 skrivet: 2009-06-09 19:07 »
Hur stor köttbit är det som gäller igentligen?

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6580
    • Visa profil
    • Matforum
SV: BBQ-grop
« Svar #7 skrivet: 2009-06-10 10:28 »
Med fläskkött blir resultatet mycket bra (gjorde bl.a. julskinkan i gropen), men när jag prövat med nötkött har smaken blivit lite fadd. Är det någon som också använt en BBQ-grop och har några tips när det gäller nöt? Eller är det så enkelt - och trist - att nöt inte passar för sådan tillagning?

Välkommen till Matforum Lars!

Nötkött brukar ju inte bli så roligt om man tillagar det för mycket, är det kanske det som är problemet? Aldrig funderat på att stoppa in en mätprob från en stektermometer i köttet och avbryta vid säg 65 grader eller hur vällagat du nu vill ha ditt kött?
Den som inte frågar får inga svar.

Lars i Uppsala

  • Kökspraktikant
  • *
  • Antal inlägg: 4
    • Visa profil
SV: BBQ-grop
« Svar #8 skrivet: 2009-06-10 13:03 »
Hur stor köttbit är det som gäller igentligen?

Julskinkan, som är det mest lyckade resultatet var på knappt 4 kg. Nötköttsbitarna har varit på dryga 2 kg.

Andreas, jo det vore nog en god idé att försöka få ett hum om köttemperaturen. En misslyckad tillagning var en stor bit ryggbiff, som blev för varm. Nästa misslyckande var en lika stor bit entrecot. Den låg inte lika länge och var 64 när jag skar upp den. Men det var inte riktigt bra. Jag misstänker att det kanske är för mycket fett i det köttet eftersom det ligger i en sorts paket.

Finns det någon bra trådlös termometer, som skulle klara av att vara nere gropen?

Men som sagt, fläskkött blir väldigt bra. Nästa gång ska jag lägga i bit kotlettspjäll.

 

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator. Om du blir medlem hos Matforum visas det du skriver direkt.

Använd ditt riktiga namn eller smeknamn. Inlägg där namn är företags-, produkt-, hemside-, eller bloggnamn kommer inte att godkännas. Reklam är ej tillåtet. Formulera dig vänligt.

Namn: E-post:
Verifiering:
Skriv ordet klöjm baklänges!:
Hur många laxar finns i en laxask? Skriv antalet med bokstäver!:

- Annonser -