En matbild

Guider

Matbloggat

Författare Ämne: Brödmisstag och katastrofbröd  (läst 6189 gånger)

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6541
    • Visa profil
    • Matforum
Brödmisstag och katastrofbröd
« skrivet: 2009-07-02 22:17 »
I den här tråden kan du berätta om dina misslyckade brödbak.

Jag börjar. Idag har jag lärt sig att man inte ska långjäsa bröd om man har bananflugor i köket. Det började med att komposthinken under diskbänken vips häromdagen var full med bananflugor. Fort ut och tömma den förstås men skadan var redan skedd, ett antal fluguslingar fanns i köket. Gjorde en mix av diskmedel, vinäger och vatten och dit drogs dom och dog en efter en och jag trodde väl det var ganska frid och fröjd på flugfronten. Så igår tog jag och blandade jäst, mjöl och vatten för att stå i bunke under bakduk på jäsning i köket till idag. Men vad tror ni händer när jag idag glad i hågen lyfter på bakduken för att fortsätta på min deg? Just det, en JÄTTESVÄRM av bananflugor flaxar upp från bunken. Bara att hälla bort och baklusten är som bortblåst....  >:(

Bild 1: Bananfluga på kanten av min rostfria bunke
Bild 2: Bananfluga på träsleven nere i degen
Bild 3: Bananflugor (som parar sig?!) på träsleven
Den som inte frågar får inga svar.

Sweber

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 415
    • Visa profil
SV: Brödmisstag och katastrofbröd
« Svar #1 skrivet: 2009-07-03 08:08 »
Hm, tror du inte att proteinbröd är ganska så GI-korrekt? ;D
Weber One Touch Gold 22,5" lätt modifierad, samt Weber Go-Anywhere helt i orginal.

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6541
    • Visa profil
    • Matforum
SV: Brödmisstag och katastrofbröd
« Svar #2 skrivet: 2009-07-03 10:06 »
Hehe jo, kanske kan bananflugebröd bli en fluga i gi-kretsar som ersättning för bananbröd?

Allvarligt talat så, visst är jag egentligen lite pjoskig som slänger en deg på grund av några bananflugor. De är knappast farliga att äta och alla eventuella bakterier de bär med sig på fötterna går definitivt under i ugnsvärmen. Men tyvärr har jag något slags mental spärr mot att äta insekter.
Den som inte frågar får inga svar.

Hasse

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 1428
    • Visa profil
SV: Brödmisstag och katastrofbröd
« Svar #3 skrivet: 2009-07-03 12:03 »
Hmm, vad håller flugorna på den understa bilden på med? Gör de fler flugor, eller hur går sådant till i flugvärlden?

annamaria

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 2076
    • Visa profil
SV: Brödmisstag och katastrofbröd
« Svar #4 skrivet: 2009-07-03 19:21 »
Jag har en fin förmåga att ösa på massor av dyra och goda frön på mina bröd. De fastnar så fint så på degen. Kan säga att de inte sitter lika bra när man alltid glömmer att pensla innan. Varenda litet frö ramlar av...jämt.

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6541
    • Visa profil
    • Matforum
SV: Brödmisstag och katastrofbröd
« Svar #5 skrivet: 2009-07-09 09:11 »
Hasse: För att inte glida ifrån brödämnet alltför mycket skrev jag inlägget om bananflugans reproduktion i vår bananflugetråd. http://matforum.nu/index.php?topic=388.msg33487#msg33487

AnnaMaria: Brukar du pensla med vatten för att få fröna att fästa eller använder du något annat?
Den som inte frågar får inga svar.

Groet

  • Kökspraktikant
  • *
  • Antal inlägg: 39
    • Visa profil
SV: Brödmisstag och katastrofbröd
« Svar #6 skrivet: 2009-07-09 18:43 »
Jag ersatte filmjölk i ett recept med turkisk yoghourt och lite vatten. Det verkade helt okej tills att jag skulle få ut brödet ur formen, något hade gått snett och brödet hade inte blivit gräddat, jag försökte steka kladdet för att få ut något av det hela men det slutade med att allt åkte ned i soporna.

När man bakar bagels så kokar man dem först för att få lite tuggmotstånd, sen ska de få svalna. Om man inte låter de svalna och istället lägger dem på en plåt direkt in i ugnen så fastnar dom, ordentligt. Alla mina bagels satt som sten, inte ens en brödkniv sågandes längst plåten kunde få bort dom, så alla skars därför av en bit in och blev lite mindre men mycket fulare. Plåten lades i blöt en längre tid innan man fick bort det sista.

Sen så har jag gjort de flesta vanliga misstagen som man kan göra, baguetter som åker för långt utanför plåten och blir L-formade, bröd som inte är mjölade tillräckligt och fastnar i bakdukar m.m.

annamaria

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 2076
    • Visa profil
SV: Brödmisstag och katastrofbröd
« Svar #7 skrivet: 2009-07-09 18:53 »
Anderas: Det är ju just det jag inte gör..... ;) Ägg eller vatten funkar nog fint.

Tilde

  • Kökspraktikant
  • *
  • Antal inlägg: 1
    • Visa profil
SV: Brödmisstag och katastrofbröd
« Svar #8 skrivet: 2016-07-26 12:20 »
Blanda ihop en bananflugefälla så väljer de små kräken den istället för din deg och de dör för gott och kommer inte tillbaka. Följer dessa råd och har sedan dess inga problem alls med bananflugor: https://www.rightinfonow.com/sv/bananflugor/

 

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator. Om du blir medlem hos Matforum visas det du skriver direkt.

Använd ditt riktiga namn eller smeknamn. Inlägg där namn är företags-, produkt-, hemside-, eller bloggnamn kommer inte att godkännas. Reklam är ej tillåtet. Formulera dig vänligt.

Namn: E-post:
Verifiering:
Stava ordet kjaffägredde rätt!:
Hur många laxar finns i en laxask? Skriv antalet med bokstäver!:

- Annonser -