En matbild

Guider

Matbloggat

Författare Ämne: Mitt hemliga köksknep  (läst 29134 gånger)

Kari

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 2142
    • Visa profil
Mitt hemliga köksknep
« skrivet: 2007-06-21 12:30 »
Hemlisar är kul. Hemligt värre kan det ju vara om hu man får till det där lilla extra, pricken över i:et. 

Kokta ärtor och morötter, lite socker gör smaken som förr i tiden!
Potatis, pasta och sånt som kokar över jämt, en skvätt olja i vattnet!
Citronsaft, tar bort fisklukten på händer och i slasken!
Salt i stekpannan när löken _inte_ ska få färg!
Några droppar soya eller colorit ger stekt lök rätt färg!
Paprikapulver över stektpotatis, ger fin gyllene färg utan att det bränner och blir mosigt!
Förkoka bakpotatisen, låt svalna och alufolie dubbla lager!
Revbensspjäll, förkoka och marinera efter, grilla utan att behöva kremera!
Sockerbit i rökspånen när Du röker fisk, fisken blir som guld i skinnet!
Riv eller skär sallad, äpplen mm med kniv av plast, Du slipper mörka kanter!

-----------

Har Du någon mat/köks hemlis? Lovar att inte skvallra!

/En halvsvensk tiger

[Andreas tog bort lite väl många underliga smileys och en massa tomrader så det ser lite mer städat ut såhär dagen efter midsommar.]
« Senast ändrad: 2007-06-23 09:39 av Andreas »

crlhrv

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1301
    • Visa profil
    • Mina foton och allt annat
SV: Mitt HEMLIGA knep
« Svar #1 skrivet: 2007-06-21 12:49 »
Om du t ex har räklukt eller löklukt på fingrarna så testa att gnida dem mot något rostfritt (t ex diskbänken) samtidigt som du sköljer med lite kallt vatten.

Lite socker i tomatsåsen lockar fram tomatsmaken.
Tittar gärna på djur. Och äter dem också.

Kari

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 2142
    • Visa profil
SV: Mitt HEMLIGA knep
« Svar #2 skrivet: 2007-06-21 12:56 »
Om du t ex har räklukt eller löklukt på fingrarna så testa att gnida dem mot något rostfritt (t ex diskbänken) samtidigt som du sköljer med lite kallt vatten.

Lite socker i tomatsåsen lockar fram tomatsmaken.

Varför blir det så? Har sett rostfria tvålar med aldrig tänkt tanken..

Mycket riktigt med socker och tomater, mormor strödde socker på skivade tomater, salt och peppar. Konstigt men gott.

crlhrv

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1301
    • Visa profil
    • Mina foton och allt annat
SV: Mitt HEMLIGA knep
« Svar #3 skrivet: 2007-06-21 13:10 »
Rostfri tvål är bara ett försäljningstrick, går lika bra med diskbänken. Vet inte hur det fungerar men hörde någonstans att det har med jonerna att göra. Någon annan som vet?
Tittar gärna på djur. Och äter dem också.

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6541
    • Visa profil
    • Matforum
SV: Mitt HEMLIGA knep
« Svar #4 skrivet: 2007-06-23 10:38 »
samtidigt som du sköljer med lite kallt vatten.

Just det här att skölja bort saker som luktar från händerna med kallt vatten är något som jag inte lärt mig förän rätt nyligt, men när man tänker efter är det logiskt - använder man varmt vatten öppnas porerna och då tränger lukten bara djupare in i huden.
Den som inte frågar får inga svar.

kryddburken

  • Kock
  • *****
  • Antal inlägg: 976
  • Li - Kryddburken
    • Visa profil
    • Kryddburken - matblogg
SV: Mitt hemliga köksknep
« Svar #5 skrivet: 2007-06-23 18:22 »
Bidrar med ett litet knep när det gäller alla former av bär & frukkrämer & soppor man kokar själv. För att undvika att få en "hinna" på ytan, tillsätt två, tre droppar pressad citron!

För att få sockerkakor, pajer, lufsa, fläskpannkakor o dyl att inte bränna fast i formen, smörj med smör eller margarin & bröa sedan med vanligt VETEMJÖL! Funkar perfekt!!

Gul överbliven lök, ställ i ett glas vatten så "rumpan" doppar sig, och låt den gro, använd "den gröna grodden" finklippt över maträtter och som smakförstärkning i soppor, grytor mm... Supergott!

Hemmagjord saft fryser jag ofta in i "plast-påse-iskuber", enkelt att ta fram och servera med ett glas vatten & två iskuber saft! :-)

Nu kommer jag inte på mer för stunden, men det finns säkert fler, får fylla på vad tiden lider! :-)






Urban

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 1355
    • Visa profil
SV: Mitt hemliga köksknep
« Svar #6 skrivet: 2007-06-24 10:27 »
För att få sockerkakor, pajer, lufsa, fläskpannkakor o dyl att inte bränna fast i formen, smörj med smör eller margarin & bröa sedan med vanligt VETEMJÖL! Funkar perfekt!!

Om det funkar så bra på fläskpankaka så borde du tilldelas nobelpriset :-).
Ska absolut testa det nästa gång jag lagar det.

kryddburken

  • Kock
  • *****
  • Antal inlägg: 976
  • Li - Kryddburken
    • Visa profil
    • Kryddburken - matblogg
SV: Mitt hemliga köksknep
« Svar #7 skrivet: 2007-06-24 11:20 »
Jo, det gör de!! Jag fick tipset av den stora kocken på Sandviks Kvarn, han bakade lufsa så det stod härliga till & den är aningens mer stabbig i konsistensen än vanlig fläskpannkaka, hans enkla knep med vetemjöl som "ströbröd" funkar utmärkt! Är honom evigt tacksam!! ;-) 

agnetasch

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 4441
    • Visa profil
SV: Mitt hemliga köksknep
« Svar #8 skrivet: 2007-06-24 11:38 »
När jag gör fläskpannkaka brukar jag ha i en knivsudd  bakpulver i smeten så blir den inte så stabbig.

Kari

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 2142
    • Visa profil
SV: Mitt hemliga köksknep
« Svar #9 skrivet: 2007-06-26 18:00 »
Bakpulver i fläskpannkaka kan göra under som det låter. Annars händer det att min fp reser sig här och där och ser ut som ett månlandskap. Bara luftbubblor som blir brända...

Pite-Långnäs

  • Kökspraktikant
  • *
  • Antal inlägg: 37
    • Visa profil
SV: Mitt hemliga köksknep
« Svar #10 skrivet: 2007-07-30 21:27 »
Tandkräm använder jag för att ta bort dålig lukt från fingrar, kastruller, även diskbänken.

När jag bakar limpor,frallor, plattar jag ut degen" ämnet" och rullar ihop den som en rulltårta.
Då jäser den på höjden och inte bara på bredden.

rallysally

  • Kökspraktikant
  • *
  • Antal inlägg: 39
  • Bannlys flintan!
    • Visa profil
SV: Mitt hemliga köksknep
« Svar #11 skrivet: 2007-08-01 20:08 »
Skala gul lök? (funkade även med vitlök)
Lägg lökarna i kallt vatten ca. 5 min. Gör det lättare att skala, dessutom lindrar det för ögonen om du har någorlunda tempo i köket.
Lev gott.
Lev gott

Hasse

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 1428
    • Visa profil
SV: Mitt hemliga köksknep
« Svar #12 skrivet: 2007-10-06 15:47 »
Tag brödkaveln till hjälp när du vill ha ut det sista ur tuben. Eller ännu bättre, en bit rundstav ungefär lika tjock som ett kvastskaft. Tryck och rulla från tubens botten mot spetsen.

Tobias

  • Köksbiträde
  • ***
  • Antal inlägg: 197
    • Visa profil
SV: Mitt hemliga köksknep
« Svar #13 skrivet: 2007-10-06 17:02 »
- Frys ingefära. Ta fram och riv när du behöver. Mycket enklare att riva när den är fryst.
- Gör din egen färdigrätt. Laga mycket av något enkelt, frys in smart och värm på några minuter när du inte orkar laga nåt.

Urban

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 1355
    • Visa profil
SV: Mitt hemliga köksknep
« Svar #14 skrivet: 2007-10-07 19:04 »
Tack för tipset om ingerfäran Tobias!, det ska jag testa.

Kari

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 2142
    • Visa profil
SV: Mitt hemliga köksknep (skogen denna gång)
« Svar #15 skrivet: 2007-12-13 16:19 »
Här kommer ett tips för skogen när det skall göras eld!

Alcogel 85%, det är sånt man desinficerar händerna med och finns på apotek och friluftsaffärer, i kombination med en vanlig tampong.

20-30ml på tampongen och runt omkring och sen ett drag på eldstålet! Napalm så att säga!

Väger lite i ryggsäcken och ger rena händer och sår på köpet.

BUA! Brasa utan anmärning, med hög imponatorfaktor!  ;D

---

(så har orden tampong och napalm kommit i ett sammanhang på Matforum.nu, vem trodde det??  8) )

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6541
    • Visa profil
    • Matforum
SV: Mitt hemliga köksknep
« Svar #16 skrivet: 2007-12-14 09:30 »
Ah det var innoviativt! Kan du inte ta en bild på nästa gång du tänder napalmtampongen (vad sägs om det ordet då?) med eldstålet? :)
Den som inte frågar får inga svar.

Kari

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 2142
    • Visa profil
SV: Mitt hemliga köksknep
« Svar #17 skrivet: 2008-01-15 15:44 »
Ljusstumpar som fick brinna lite för länge är svåra att ta ur..

Skruva ner korkskruven längs med veken och fortsätt skruva tills ljuset kryper upp av sig själv, inga skador varken på sig själv eller ljusstaken!  ;D

Suddig bild tyvärr

Hasse

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 1428
    • Visa profil
SV: Mitt hemliga köksknep
« Svar #18 skrivet: 2008-02-21 20:41 »
Redan min farmor använde Svinto. Jag hade glömt bort denna förträffliga hjälp vid rengöring tills alldeles nyligen.

Svinto är en "trasselsudd" av mycket tunn ståltråd och tvål. Förnämlig till disk av kastruller och plåtar där smutsen bränt in.

Rookie-T

  • Köksbiträde
  • ***
  • Antal inlägg: 235
    • Visa profil
SV: Mitt hemliga köksknep
« Svar #19 skrivet: 2008-03-12 02:05 »
och finns inte svinto till hans så kan man ta till sockerbiten på brända ytor.
53 55 47 20 4d 49 4e 20 52 c3 96 56 21

 

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator. Om du blir medlem hos Matforum visas det du skriver direkt.

Använd ditt riktiga namn eller smeknamn. Inlägg där namn är företags-, produkt-, hemside-, eller bloggnamn kommer inte att godkännas. Reklam är ej tillåtet. Formulera dig vänligt.

Namn: E-post:
Verifiering:
Stava ordet kjaffägredde rätt!:
Hur många laxar finns i en laxask? Skriv antalet med bokstäver!:

- Annonser -