En matbild

Guider

Matbloggat

Författare Ämne: Mitt hemliga köksknep  (läst 29136 gånger)

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6541
    • Visa profil
    • Matforum
SV: Mitt hemliga köksknep
« Svar #40 skrivet: 2011-07-06 14:19 »
Bra tips! Jag brukar klippa mitt bacon med sax rakt ner i stekpannan, tycker nästan det är smidigast.

Det här med att strö salt på skärbrädan, behövs inte vatten också om man skall vara säker på att saltet verkligen kommer i kontakt med ytan så att alla bakterier dör?
Den som inte frågar får inga svar.

vilsjin

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 298
    • Visa profil
SV: Mitt hemliga köksknep
« Svar #41 skrivet: 2011-07-07 08:23 »
Jo, naturligtvis behövs det en aningens vatten. Jag brukar fukta brädan med en blomspruta, strö på salt och spruta igen.
Här har det talats om det tidigare.
Där finnar man även detta citat:
Abstract:
The microbiology of plastic and wooden cutting boards was studied, regarding cross-contamination of foods in home kitchens. New and used plastic (four polymers plus hard rubber) and wood(nine hardwoods) cutting boards were cut into 5-cm squares("blocks"). Escherichia coli (two nonpathogenic strains plus type OI57:H7), Listeria innocua, L. monocytogenes, or Salmonella typhimurium was applied to the 25-cm2 block surface in nutrient broth or chicken juice and recovered by soaking the surface in nutrient broth or pressing the block onto nutrient agar, within 3-10 min or up to ca. 12 h later. Bacteria inoculated onto plastic blocks were readily recovered for minutes to hours and would multiply if held overnight. Recoveries from wooden blocks were generally less than those from plastic blocks, regardless of new or used status; differences increased with holding time. Clean wood blocks usually absorbed the inoculum completely within 3-10 min. If these fluids contained 103-104 CFU of bacteria likely to come from raw meat or poultry, the bacteria generally could not be recovered after entering the wood. If ?106 CFU were applied, bacteria might be recovered from wood after 12 h at room temperature and high humidity, but numbers were reduced by at least 98%, and often more than 99.9%. Mineral oil treatment of the wood surface had little effect on the microbiological findings. These results do not support the often-heard assertion that plastic cutting boards are more sanitary than wood

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6541
    • Visa profil
    • Matforum
SV: Mitt hemliga köksknep
« Svar #42 skrivet: 2011-07-07 10:29 »
Hur påverkas en träskärbräda av saltvattenbehandlingen, behöver den kanske oljas in oftare?

Och en sak till, ser att det i din länk påstås att 20% saltlösning räcker, var hittar man nåt som styrker det?
Den som inte frågar får inga svar.

vilsjin

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 298
    • Visa profil
SV: Mitt hemliga köksknep
« Svar #43 skrivet: 2011-07-24 14:07 »
Hur påverkas en träskärbräda av saltvattenbehandlingen, behöver den kanske oljas in oftare?
Den blir definitivt "torrare". Jag smörjer alltid in brädorna med en blandning av bivax och mineralolja efter saltningen.

Och en sak till, ser att det i din länk påstås att 20% saltlösning räcker, var hittar man nåt som styrker det?
Jag har letat men inte funnit. Den gegga jag låter torka på mina brädor är snarare 95-procentig.

Edit: skärbrädan jag oftast använder salt-metoden på är runt 40x55cm stor och väger närmre åtta kilo. Inget som lätt diskas av.
Bild nedan.
« Senast ändrad: 2011-07-24 21:22 av vilsjin »

Hasse

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 1428
    • Visa profil
SV: Mitt hemliga köksknep
« Svar #44 skrivet: 2015-03-04 18:19 »
Jag såg en gång i ett TV-program med Jacques Pépin, att han använde potatismospulver för att reda soppa.

 

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator. Om du blir medlem hos Matforum visas det du skriver direkt.

Använd ditt riktiga namn eller smeknamn. Inlägg där namn är företags-, produkt-, hemside-, eller bloggnamn kommer inte att godkännas. Reklam är ej tillåtet. Formulera dig vänligt.

Namn: E-post:
Verifiering:
Skriv ordet klöjm baklänges!:
Hur många laxar finns i en laxask? Skriv antalet med bokstäver!:

- Annonser -