En matbild

Guider

Matbloggat

Författare Ämne: Produktnyhet: Smaksatthonung Hjortron  (läst 8059 gånger)

Lyman

  • Kökspraktikant
  • *
  • Antal inlägg: 23
    • Visa profil
    • Aromia
Produktnyhet: Smaksatthonung Hjortron
« skrivet: 2009-08-22 09:50 »
Vi/Aromia.se har nu en ny honungsmak i sortimentet.
 Den nya smaken är hjortron.

Honung 'Hjortron'.Honung från svenska biodlare smaksatt med naturlig hjortronarom.
Innehåll/Storlek: Honung och hjortron.
Glasburk 95x45mm. Honung 130g. Vikt med burk ca.245g.

Sedan tidigare finns smakerna:

Honung 'Blåbär'.
Honung från svenska biodlare smaksatt med naturlig blåbärsarom.
Innehåll/Storlek: Honung och blåbär. Färgämne E120 Karmin, E133.
Glasburk 95x45mm. Honung 130g. Vikt med burk ca.245g

Honung 'Smultron/Vanilj'.
Honung från svenska biodlare smaksatt med smultronextrakt och vaniljstång.
Innehåll/Storlek: Honung, smultron och vaniljstång. Färgämne E120 Karmin.
Glasburk 95x45mm. Honung 130g. Vikt med burk ca.245g.


Direktlänk till Aromia's smaksatta honung: http://www.aromia.se/produkter/te-kaffe-tillbehor.htm#23021
« Senast ändrad: 2009-08-22 10:01 av Lyman »

CII

  • Köksbiträde
  • ***
  • Antal inlägg: 222
    • Visa profil
    • mat i stan
SV: Produktnyhet: Smaksatthonung Hjortron
« Svar #1 skrivet: 2009-08-22 10:25 »
Kommer karminet från kochenillsköldlusen?
matistan.wordpress.com

Lyman

  • Kökspraktikant
  • *
  • Antal inlägg: 23
    • Visa profil
    • Aromia
SV: Produktnyhet: Smaksatthonung Hjortron
« Svar #2 skrivet: 2009-08-22 11:03 »
Kommer karminet från kochenillsköldlusen?
En lista med förklaringar på e- nr finns här http://sv.wikipedia.org/wiki/Lista_%C3%B6ver_E-nummer

CII

  • Köksbiträde
  • ***
  • Antal inlägg: 222
    • Visa profil
    • mat i stan
SV: Produktnyhet: Smaksatthonung Hjortron
« Svar #3 skrivet: 2009-08-22 13:32 »
Jag vet vad E120 är och jag vet att det tillverkas på olika sätt, det kan tillverkas syntetiskt och från kochenillsköldlushonor. Jag undrade vilket av de tillverkningssätten som E120 kommer ifrån i den här honungen?
matistan.wordpress.com

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6541
    • Visa profil
    • Matforum
SV: Produktnyhet: Smaksatthonung Hjortron
« Svar #4 skrivet: 2009-08-28 09:46 »
Klickar man sig vidare från wikipediasidan Lyman hänvisar till kommer man hit http://sv.wikipedia.org/wiki/Karminsyra och där nämns bara kochenillsköldlöss och inget om att det går att framställa E120 syntetiskt, jag skulle därför gissa att han menar att honungen är gjord på lusfärg. Förutom det som nämns i wikipedia om misstankar om att det orsakar hyperaktivitet och koncentrationssvårighete r hos barn så antar jag att vegetarianer inte gärna äter produkter med luskarmin i?

Det verkar som ett mindre bra val att ta in en sån produkt i sitt sortiment. Rent generellt är det nog en god idé för dem som berättar om sina produkter här att ha riktigt bra detaljkoll på innehållet.
Den som inte frågar får inga svar.

CII

  • Köksbiträde
  • ***
  • Antal inlägg: 222
    • Visa profil
    • mat i stan
SV: Produktnyhet: Smaksatthonung Hjortron
« Svar #5 skrivet: 2009-08-28 11:25 »
Andreas, man har börjat att tillverka E120 syntetiskt för att vegetarianer ska kunna äta det, men nu sedan Den hemlige kockens härjningar, så har det blivit vanligt att återgå till kochenillsköldlusen igen, för att det ska vara "naturligt" och inte syntetiskt.

Var det någon som sa att det är omöjligt att tillfredsställa alla?

Så här skriver Livsmedelsverket på sin hemsida om Karmin:
"Karmin (E 120), ett rött färgämne, har rapporterats orsaka allergiska reaktioner som anafylaktisk chock, nässelfeber, astma och svullnader. Flera reaktioner har skett efter intag av en spritdryck färgad med karmin. Fall har också orsakats av yoghurt med frukt, av druvjuice, crab-sticks, glass och isglass. Karmin är ett vanligt färgämne i kosmetika och sannolikt har sensibilisering skett den vägen. Karmin har beskrivits som orsak till astma, rinnande ögon och snuva vid arbete i färgfabriker, med kosmetika- och kryddtillverkning och hos bagare och slaktare som hanterade karmin."
« Senast ändrad: 2009-08-28 11:37 av CII »
matistan.wordpress.com

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6541
    • Visa profil
    • Matforum
SV: Produktnyhet: Smaksatthonung Hjortron
« Svar #6 skrivet: 2009-08-28 11:36 »
Bra poäng. Men finns det inget bättre "naturligt" färgämne än E120 som ger liknande färg? (Fast om de nu gjort sig besväret att framställa det syntetiskt är kanske inte det så troligt.)

Och måste honungen vara färgad?
Den som inte frågar får inga svar.

CII

  • Köksbiträde
  • ***
  • Antal inlägg: 222
    • Visa profil
    • mat i stan
SV: Produktnyhet: Smaksatthonung Hjortron
« Svar #7 skrivet: 2009-08-28 11:38 »
Bra poäng. Men finns det inget bättre "naturligt" färgämne än E120 som ger liknande färg? (Fast om de nu gjort sig besväret att framställa det syntetiskt är kanske inte det så troligt.)

Och måste honungen vara färgad?
Ja, det var en mycket bra fråga. Varför måste man färga honung?
matistan.wordpress.com

Mickan

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1532
    • Visa profil
SV: Produktnyhet: Smaksatthonung Hjortron
« Svar #8 skrivet: 2009-08-30 09:16 »
Utan att skriva negativt om en produkt jag inte testat vill jag bara framföra min åsikt. Dessa smaksatta honungssorter från gällande firma är i mina ögon enbart presentartiklar. Små, dyra burkar med produkter jag aldrig saknat och inte heller börjar sukta efter när de dyker upp. Visst borde det gå lika bra att leta upp en lokal biodlare, köpa en burk och själv röra i lite hjortronsylt om man ska ha en speciell ost eller något annat? Jag tycker att en kedja som säljer oil och vinegar, nämner inget firmanamn ;) , har hamnat i samma fack. Om du köper en svartvinbärsbalsamico får du en tysk vinäger med tillsats.
Video meliora proboque deteriora sequor

Lyman

  • Kökspraktikant
  • *
  • Antal inlägg: 23
    • Visa profil
    • Aromia
SV: Produktnyhet: Smaksatthonung Hjortron
« Svar #9 skrivet: 2009-09-10 19:23 »
Aromia har nu utökat sortimentet av smaksatthonung med ytterligare två smaker.
De nya är Saffranshonung och förkylningshonung.

Saffranshonung.
Honung från svenska biodlare smaksatt med saffran.
Innehåll/Storlek: Honung och saffran.
Glasburk 95x45mm. Honung 130g. Vikt med burk ca.245g.   
Pris: 39:-/st.
Länk: http://www.aromia.se/produkter/te-kaffe-tillbehor.htm#23041


Förkylningshonung.
Honung från svenska biodlare. Äkta förkylningshonung enligt recept av Apotekare Gyllenbom*. En dunderkur mot förkylning. Innehåller eucalyptus, som vidgar luftvägarna samt pepparmynta och menthol som ger en uppfriskande känsla.
Innehåll/Storlek: Honung, eukalyptus, pepparmynta och menthol.
Glasburk ca.80mmx55mm. Honung 155g. Vikt med burk ca.270g.
Pris: 44:-/st.
Länk: http://www.aromia.se/produkter/te-kaffe-tillbehor.htm#23311

*= Gyllenbom (1889 - 1973) var en känd apotekare som verkade vid flera olika apotek runt om i Sverige.
 


http://www.aromia.se
« Senast ändrad: 2009-09-10 19:25 av Lyman »

irene

  • Gäst
SV: Produktnyhet: Smaksatthonung Hjortron
« Svar #10 skrivet: 2011-07-02 22:55 »
tack för upplysningarna, jag är starkt allergisk och fattar inte att lusblod måste vara i all mat? Eller andra tillsatser?
Fram för rena färska produkter och stoppa dessa giriga människor som luras hela tiden, bättre att göra all mat själv då,
gammal mat, fryst, och färgad mat även godis är inte bara allergi framkallande det skapar cancer

 

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator. Om du blir medlem hos Matforum visas det du skriver direkt.

Använd ditt riktiga namn eller smeknamn. Inlägg där namn är företags-, produkt-, hemside-, eller bloggnamn kommer inte att godkännas. Reklam är ej tillåtet. Formulera dig vänligt.

Namn: E-post:
Verifiering:
Stava ordet kjaffägredde rätt!:
Hur många laxar finns i en laxask? Skriv antalet med bokstäver!:

- Annonser -