En matbild

Guider

Matbloggat

Författare Ämne: Baksten  (läst 12945 gånger)

milaja

  • Kökspraktikant
  • *
  • Antal inlägg: 39
    • Visa profil
Baksten
« skrivet: 2010-04-12 19:01 »
Jag funderade på att skaffa en baksten!
Är det någon som har en? Är det värt att skaffa? Är det något speciellt man ska tänka på när man letar efter dem? Var kan man skaffa det? Etc.

CII

  • Köksbiträde
  • ***
  • Antal inlägg: 222
    • Visa profil
    • mat i stan
SV: Baksten
« Svar #1 skrivet: 2010-04-12 19:22 »
Du kanske kan få lite svar i den här tråden:
http://matforum.nu/index.php?topic=16.0
matistan.wordpress.com

Hankki

  • Köksbiträde
  • ***
  • Antal inlägg: 177
    • Visa profil
SV: Baksten
« Svar #2 skrivet: 2010-04-13 19:13 »
Jag har en från bagaren och kocken och är mycket nöjd fast den var ganska dyr. Kolla hos köksbänksleverantörer så kan dom ha restbitar av 30mm granit som går att kapa till passlig storlek som passar ugnen. Min är 30cm*40cm, 10kg, men kunde vara 38cm*45cm, vikten kan ju bli ett problem.
JA det är värt att skaffa en.

milaja

  • Kökspraktikant
  • *
  • Antal inlägg: 39
    • Visa profil
SV: Baksten
« Svar #3 skrivet: 2010-04-14 05:52 »
Du kanske kan få lite svar i den här tråden:
http://matforum.nu/index.php?topic=16.0

Ah, tack :)

milaja

  • Kökspraktikant
  • *
  • Antal inlägg: 39
    • Visa profil
SV: Baksten
« Svar #4 skrivet: 2010-04-14 05:56 »
Jag har en från bagaren och kocken och är mycket nöjd fast den var ganska dyr. Kolla hos köksbänksleverantörer så kan dom ha restbitar av 30mm granit som går att kapa till passlig storlek som passar ugnen. Min är 30cm*40cm, 10kg, men kunde vara 38cm*45cm, vikten kan ju bli ett problem.
JA det är värt att skaffa en.

Ja, jag gissar att de väger en del ... kanske tur att jag började styrketräna för en månad sedan ;)

Mattias H

  • Kökspraktikant
  • *
  • Antal inlägg: 11
    • Visa profil
SV: Baksten
« Svar #5 skrivet: 2010-04-28 22:09 »
Hej, jag har också en baksten som jag är väldigt nöjd med. Det är en granitplatta och är köpt på Bauhaus för 75 kr. 40x40 cm och 3-4cm tjock. Finns i mindre storlek också. Annars kan en stenhuggare tillverka en sten eller kapa en annan till önskade mått till en slant extra.

Absolut, det är värt besväret med baksten! /Lycka till!  ;)
Tias

Kari

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 2142
    • Visa profil
SV: Baksten
« Svar #6 skrivet: 2010-09-07 08:47 »
Jag skaffade en iPinuim GSB i vårvintras som jag är grymt nöjd med till brödbaket! Det är en dubbelsidig aluminiumplatta med en beläggning som man använder till grillning, stekning och bakning i vanlig ugn. Ska greja en bild!
« Senast ändrad: 2010-09-07 08:50 av Kari »

Helge

  • Köksbiträde
  • ***
  • Antal inlägg: 106
    • Visa profil
SV: Baksten
« Svar #7 skrivet: 2011-11-14 11:25 »
I somras på gotlandssemester passade jag på att passera Slite stenhuggeri och köpte mig en baksten, 40x30 cm och drygt 1 cm tjock kalksten. Priset var humana 250 SEK kontant i fickan. Nu har jag bakat (matbröd) på den i några månader och kan bara rekommendera den. Om på Gotland ta en tur till Slite och köp, det visade sig vara en av de stora produkterna i alla fall just då.
/Helge

Sara W

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 345
    • Visa profil
    • Cookie crumble
SV: Baksten
« Svar #8 skrivet: 2012-01-28 22:31 »
Köpte en baksten av 3 cm tjock granit via Bagaren och kocken. I deras Göteborgsbutik kan man köpa andrahandsexemplar för runt 300 kronor. Min hade ett litet hack i ena hörnet, inget som påverkar dess hållbarhet eller förmåga att hålla värmen.

Har nu bakat surdegsbröd och surdegspizza ett par gånger och jag är väldigt nöjd med stenen. Brödet får en alldeles fantastisk skorpa som jag inte kunnat få på vanlig plåt.

Alltså, baksten rekommenderas.

Larsa

  • Kökspraktikant
  • *
  • Antal inlägg: 11
    • Visa profil
SV: Baksten
« Svar #9 skrivet: 2013-02-04 23:06 »
Hur läggr ni upp degen på stenen? Tar ni ut stenen och lägger på degen eller lägger ni på degen med en degspade när stenen är i ugnen? Vad har ni för degspade i så fall?

Helge

  • Köksbiträde
  • ***
  • Antal inlägg: 106
    • Visa profil
SV: Baksten
« Svar #10 skrivet: 2013-02-05 13:02 »
Jag har gjort en "stekspade" av en pizzakartong. Den är styv och bra och fungerar alldeles utmärkt. Dessutom billig! Att ta ut stenen ur ugnen skulle jag inte rekommendera.
/Helge

Hankki

  • Köksbiträde
  • ***
  • Antal inlägg: 177
    • Visa profil
SV: Baksten
« Svar #11 skrivet: 2013-02-06 12:17 »
Jag köpte en rund samtidigt som stenen. Efteråt gjorde jag en lång smal och en kort bred av plywood.

Helge

  • Köksbiträde
  • ***
  • Antal inlägg: 106
    • Visa profil
SV: Baksten
« Svar #12 skrivet: 2013-02-06 12:38 »
Skall naturligtvis vara "bakspade". Hjärnsläpp!
/Helge

Robert021

  • Köksbiträde
  • ***
  • Antal inlägg: 170
    • Visa profil
    • Husihelvete.se
SV: Baksten
« Svar #13 skrivet: 2013-11-11 21:38 »
Snart lanseras Bakstål, det är en produkt som har bättre konduktivitet och kapacitans.
www.husihelvete.se - Nu över över 420.000 besökare.

Skogis

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 421
    • Visa profil
SV: Baksten
« Svar #14 skrivet: 2014-08-26 21:33 »
Har nu provat min bakplåt  :)
Den är 10mm tjock så det tar sin lilla tid innan den är helt uppvärmd. Men är helt klart värd väntan!!
Bröden blev som köpe, ja om nu det är ett tecken på kvalité egentligen.

Sambon lär blir gladast för det är hon som vanligtvis bakar hemma hos oss.

 

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator. Om du blir medlem hos Matforum visas det du skriver direkt.

Använd ditt riktiga namn eller smeknamn. Inlägg där namn är företags-, produkt-, hemside-, eller bloggnamn kommer inte att godkännas. Reklam är ej tillåtet. Formulera dig vänligt.

Namn: E-post:
Verifiering:
Write pancake in Swedish!:
Hur många laxar finns i en laxask? Skriv antalet med bokstäver!:

- Annonser -