En matbild

Guider

Matbloggat

Författare Ämne: Meningslöst att slipa själv?  (läst 7674 gånger)

danielmalm

  • Kökspraktikant
  • *
  • Antal inlägg: 48
    • Visa profil
Meningslöst att slipa själv?
« skrivet: 2010-06-22 18:38 »
Mina knivar behövs slipas och nu funderar jag på huruvida man ska köpa en knivslip eller lämna in dem.

Finns det knivslipar på marknaden som kan leverera ett någotsånär bra resultat? Vad kostar de? Tips på märken?

Och slutligen vad kostar det att lämna in dem istället?

crlhrv

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1301
    • Visa profil
    • Mina foton och allt annat
SV: Meningslöst att slipa själv?
« Svar #1 skrivet: 2010-06-22 19:13 »
jag lämnar in mina knivar på muhréns i göteborg och betalar 35 kr per slipning (kniv, yxa, etc.) för ett perfekt resultat
Tittar gärna på djur. Och äter dem också.

danielmalm

  • Kökspraktikant
  • *
  • Antal inlägg: 48
    • Visa profil
SV: Meningslöst att slipa själv?
« Svar #2 skrivet: 2010-06-29 11:38 »
Oj, det var ju sannerligen inte dyrt! Då blir det nog till att lämna in dem, för jag betvivlar att jag kan uppnå samma resultat genom att slipa dem själv.

phila54

  • Kökspraktikant
  • *
  • Antal inlägg: 45
    • Visa profil
SV: Meningslöst att slipa själv?
« Svar #3 skrivet: 2010-07-01 07:37 »
Jag vet inte riktigt men tycker min MinoSharp MC550 gör ett riktigt bra jobb. Fick ett par djupa hack i min globalkniv. 5 minuters slipande med MC550 så var hacken som bortblåsta och kniven känns vassare än ny. Men har aldrig lämnat in mina knivar på slipning så har inget att jämföra med.

danielmalm

  • Kökspraktikant
  • *
  • Antal inlägg: 48
    • Visa profil
SV: Meningslöst att slipa själv?
« Svar #4 skrivet: 2010-07-02 14:09 »
Intressant. Och vad har du gett för den?

phila54

  • Kökspraktikant
  • *
  • Antal inlägg: 45
    • Visa profil
SV: Meningslöst att slipa själv?
« Svar #5 skrivet: 2010-07-02 22:18 »
Om jag inte minns fel kostar den 595 på cervera. Annars 550 billigaste på prisjakt http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=393861 Kollade reviews först på amazon.co.uk men kunde inte beställa den därifrån
http://www.amazon.co.uk/MinoSharp-Plus-Ceramic-Sharpener-Black/dp/B000WZFBOS/ref=sr_1_2?ie=UTF8&s=kitchen&qid=1278101737&sr=8-2
Alla verkar gilla den, samt den med två hjul.

Jag kan inte annat en rekommendera den!

danielmalm

  • Kökspraktikant
  • *
  • Antal inlägg: 48
    • Visa profil
SV: Meningslöst att slipa själv?
« Svar #6 skrivet: 2010-07-05 22:02 »
Okej. Tack! Det är ju naturligtvis roligare att slipa knven själv,om det nu verkar som om resultatet är bra så får jag nog överväga att köpa mig en sådan knivslip.

dePaul

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 372
    • Visa profil
    • dePaul's knives
SV: Meningslöst att slipa själv?
« Svar #7 skrivet: 2011-02-08 16:21 »
jag lämnar in mina knivar på muhréns i göteborg och betalar 35 kr per slipning (kniv, yxa, etc.) för ett perfekt resultat
Muhréns har vid ett antal tillfällen totalt saboterat knivar. Personligen skulle jag inte lita på dem.

Det bästa sättet att bryna/slipa är ju att göra det själv. Mitt tips är som vanligt att köra på ett system som hjälper till att hålla koncisa vinklar. Spyderco Sharpmaker 204 är enligt min åsikt det bästa av dessa.

~Paul~

Håkan Lindén

  • Gäst
SV: Meningslöst att slipa själv?
« Svar #8 skrivet: 2013-03-28 21:51 »
Hej!

Att slipa knivar gör man enklast på en våtslipsten som roterar långsamt. Håll en vinkel på ca 20 grader vardera sida om eggen. Slipa med stenens rotationsriktning så att det uppstår en råegg (dvs att metallen viker sig över eggen). Därefter vinkla kniven lite mer (1 grad) och slipa med lätt tryck tills råeggen försvinner. Nu polerar man eggen så att den blir slät på en läderrem preparerad med brynpasta så att den blir slät. Använd sedan ett fint bryne och dra kniven att par gånger på var sida i samma vinkel som du slipat på, Känn med nageln så att eggen tar tag i den. Nu har du en vass kniv!

Det krävs lite övning men det är ju som med allt annat. Ju mer man håller på desto bättre blir man.

 

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator. Om du blir medlem hos Matforum visas det du skriver direkt.

Använd ditt riktiga namn eller smeknamn. Inlägg där namn är företags-, produkt-, hemside-, eller bloggnamn kommer inte att godkännas. Reklam är ej tillåtet. Formulera dig vänligt.

Namn: E-post:
Verifiering:
Stava ordet kjaffägredde rätt!:
Hur många laxar finns i en laxask? Skriv antalet med bokstäver!:

- Annonser -