En matbild

Guider

Matbloggat

Författare Ämne: Skillnader mellan varmkorv och grillkorv?  (läst 16933 gånger)

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6541
    • Visa profil
    • Matforum
Skillnader mellan varmkorv och grillkorv?
« skrivet: 2010-08-08 14:38 »
Varför finns det både varmkorv och grillkorv, vad är skillnaden?
Den som inte frågar får inga svar.

Mickan

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1532
    • Visa profil
SV: Skillnader mellan varmkorv och grillkorv?
« Svar #1 skrivet: 2010-08-08 16:01 »
Utan att googla eller nåt svarar jag utifrån vad orden betyder för mig. Grillkorv ska grillas eller kanske stekas medan varmkorv är samma sak som "kokekorv" för mig. 
Video meliora proboque deteriora sequor

Johan_

  • Diskare
  • **
  • Antal inlägg: 63
    • Visa profil
SV: Skillnader mellan varmkorv och grillkorv?
« Svar #2 skrivet: 2010-08-09 16:27 »
Håller med Mickan. När jag tänker på varmkorv så tänker jag på smala korvar med skinn. Dessa går inte att steka då de spricker

Hasse

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 1428
    • Visa profil
SV: Skillnader mellan varmkorv och grillkorv?
« Svar #3 skrivet: 2010-08-09 19:37 »
Jag tror inte att det går att definiera någon direkt skillnad. Det beror väl helt enkelt på vad tillverkaren väljer att kalla sin produkt? (Finns det fortfarande någon namnskyddad, svensk korv?)

För mig är en grillkorv tjockare än en sådan man äter kokt i bröd. Men grillkorven ska också ha skinn, menar jag. Jag snittar skinnet försiktigt några gånger tvärs över korven, så spricker den inte och skinnet blir knaprigt och gott.

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6541
    • Visa profil
    • Matforum
SV: Skillnader mellan varmkorv och grillkorv?
« Svar #4 skrivet: 2010-08-10 10:00 »
Så enda skillnaden är egentligen att varmkorv är smalare och grillkorv tjockare, annars är det samma recept?

Eller är skinnet också mer spricktåligt i grillkorv på något sätt?
Den som inte frågar får inga svar.

annamaria

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 2076
    • Visa profil
SV: Skillnader mellan varmkorv och grillkorv?
« Svar #5 skrivet: 2010-08-10 17:42 »
Så enda skillnaden är egentligen att varmkorv är smalare och grillkorv tjockare, annars är det samma recept?

Eller är skinnet också mer spricktåligt i grillkorv på något sätt?

Jamen Denniskorv är ju supersmal och på något sätt utan skinn?

agnetasch

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 4441
    • Visa profil
SV: Skillnader mellan varmkorv och grillkorv?
« Svar #6 skrivet: 2010-08-11 08:50 »
För mig är varmkorv bara en sämre sortens wienerkorv. Bäst att koka annars kan "skinnet" locka ihop sig i ena änden av korven.
Grillkorv kan däremot vara av två väldigt olika sorter; dels en skinnfri Denniskorv, dels en köttrik o gärna kryddad tjock korv med "smälligt" skinn.

David

  • Köksbiträde
  • ***
  • Antal inlägg: 108
    • Visa profil
SV: Skillnader mellan varmkorv och grillkorv?
« Svar #7 skrivet: 2010-08-12 10:31 »
Varmkorv för mig är korv med tjock skin och ganska mjuk fyllning med hög vätskehalt, så att när man biter i en riktig varmkorv "ploppar" det när skinnet spricker. Får aldrig kokas, endast läggas i sjudande vatten som ställts av från plattan, annars spricker korven näst intil omedelbart.

Exempel på riktig varmkorv: Sibylla, Bullens.

Wienerkorv har fastare smet och lägre vätskeinnehåll vilket reducerar ploppverkan och korven måste bitas av med tänderna efter att man passerat skinnet, något man inte måste med traditionella varmkorvar som bullens.


Grillkorv har också fast smet.



Sidofundering: Varför gör svenskar endast smet-korv istället för riktig korv med malet kött, som britterna eller italienarna?

agnetasch

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 4441
    • Visa profil
SV: Skillnader mellan varmkorv och grillkorv?
« Svar #8 skrivet: 2010-08-12 15:28 »
Sidofundering: Varför gör svenskar endast smet-korv istället för riktig korv med malet kött, som britterna eller italienarna?
Enkelt att svara på; därför att smetkorvarna är godare ;D

Hasse

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 1428
    • Visa profil
SV: Skillnader mellan varmkorv och grillkorv?
« Svar #9 skrivet: 2010-08-12 15:54 »
Nja, en smetkorv av bra kvalité är god. Men är det inte så, att hos en korv med lite grövre struktur måste råvaran vara bra för att korven över huvud taget ska vara ätlig?

Så länge man (svensken?) vill ha korv för 30 kr/kg eller mindre, är man tvingad till (dålig) smetkorv.

agnetasch

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 4441
    • Visa profil
SV: Skillnader mellan varmkorv och grillkorv?
« Svar #10 skrivet: 2010-08-12 18:20 »
Men varför utgå ifrån att smetkorv är dålig korv o "riktig" korv som är gjord på malt kött är bra. Det finns väl olika kvalite på båda sorterna.Jag har fått "riktig" korv utomlands som har varit gräslig.
Sen har det väl med vanor, tycke o smak att göra också; en god wienerkorv slår en engelsk gråsugga med flera korvlängder tycker jag som är svensk, medan en kryddig grovmalen korv är roligare på grillen än en Denniskorv.
Alla korvar har väl sina fans (t.o.m Bullens Pilsnerkorv) o passar bra i något sammanhang. Men det är ju klart, det låter ju tjusigare att säga att man hade salciccia med rigatoni än stekt falukorv o makaroner till kvällsmat ;)

Hasse

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 1428
    • Visa profil
SV: Skillnader mellan varmkorv och grillkorv?
« Svar #11 skrivet: 2010-08-12 21:17 »
Jag utgår inte från att smetkorv är dålig. Det skriver jag ju också i min första mening.

Hela min poäng är, att så länge konsumenterna vill ha, och köper, extrembillig korv, kommer kvalitén att vara därefter.

Kanske uttryckte jag mig dumt när jag i min sista mening skrev "(dålig) smetkorv". Jag menade inte att smetkorv per automatik är dålig, utan att krav på billig korv tvingar fram dålig smetkorv.


agnetasch

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 4441
    • Visa profil
SV: Skillnader mellan varmkorv och grillkorv?
« Svar #12 skrivet: 2010-08-13 09:27 »
Lugn Hasse, jag förstår din poäng med att vi får den korv vi förtjänar. Men jag blev lite småputt över Davids kommentar att svenskar inte gör "riktig" korv.
Det kanske inte är nödvändigt att vi gör det, det går ju att importera. Det viktiga är väl att det finns att köpa.Jag tycker vi har ett bra korvutbud i det här landet. Hur ofta hittar man Falukorv i England o Italien? Korvlandet nr ett är i så fall Tyskland som tillhandahåller alla sorter du kan önska :D

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6541
    • Visa profil
    • Matforum
SV: Skillnader mellan varmkorv och grillkorv?
« Svar #13 skrivet: 2010-08-13 10:14 »
Hur vet man om en korv är smetkorv eller "riktig korv" gjord på malet kött?
Den som inte frågar får inga svar.

agnetasch

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 4441
    • Visa profil
SV: Skillnader mellan varmkorv och grillkorv?
« Svar #14 skrivet: 2010-08-13 11:22 »
Får du små broskbitar mellan tänderna är det en "riktig" korv du äter ;) ;)

phila54

  • Kökspraktikant
  • *
  • Antal inlägg: 45
    • Visa profil
SV: Skillnader mellan varmkorv och grillkorv?
« Svar #15 skrivet: 2010-08-13 12:38 »
Tror vi mer och mer har blivit ett korvland, tycker utbudet bara på ett par år har blivit bättre. Det började med Scans lite "kryddigare korvar" till egen korvtillverkning i butik. Vet många butiker i Stockholm som säljer butikstillverkad korv.
Sedan är det inte så svårt att göra egen korv heller om man skulle vilja det, krävs bara lite tålamod :)

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6541
    • Visa profil
    • Matforum
SV: Skillnader mellan varmkorv och grillkorv?
« Svar #16 skrivet: 2010-08-15 09:51 »
Men allvarligt talat, när blir en korv smetkorv och hur ser man att det är en sån på innehållsförteckningen?
Den som inte frågar får inga svar.

David

  • Köksbiträde
  • ***
  • Antal inlägg: 108
    • Visa profil
SV: Skillnader mellan varmkorv och grillkorv?
« Svar #17 skrivet: 2010-08-16 12:09 »
Du ser det ju på korvens yttre direkt. Om färgen har en jämn ton är det en smetkorv, om du kan se små kött- eller fettbitar är det en riktig korv. Man måste kunna se köttbitar genom fjälstret.

Svenska "vad heter det" korvar är ju mil ifrån orginalen och borde ärligt talat inte få ha samma namn. Jag tycker svensk smetkorv i vadheterdet varianter är längre från orginalet är än om man skulle kalla amerikansk hamburgercheddar i färdiga skivor för Västerbottensost.


Här en bild på en svensk chorizo från scan:
http://se-pic2.ciao.com/se/4770925.jpg

och en riktig chorizo
http://www.channel4.com/food/images/mb/Channel4/4Food/features/2008/march/week_11/spanish_gallery/spanish_food_chorizo_gallery--gt_full_width_landscape.jpg

Det enda svenska exemplet jag vet om som kommer nära riktig korv är isterband, som tyvärr är fylld med gryn och potatispulver. Inte ens när man ska köpa typ älg- eller renkorv får man en riktig korv utan en medwurst variant som smakar surt från bakteriefloran istället för köttsmak. Synnerligen besviken på svenska korvmarknaden hehehe.

Ludvig korvspecialist

  • Gäst
SV: Skillnader mellan varmkorv och grillkorv?
« Svar #18 skrivet: 2017-08-03 22:34 »
Hej! Hittade denna tråd eftersom jag ville veta om det gick att steka/grilla varmkorv. Men eftersom alla här drar till med diverse gissningar så tog jag tag i saken i egna händer och tog fram ett svar. Ja det går att steka varmkorv. [Modererat: Olämplig forumlering borttagen]
« Senast ändrad: 2017-08-03 23:32 av Andreas »

Skogis

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 419
    • Visa profil
SV: Skillnader mellan varmkorv och grillkorv?
« Svar #19 skrivet: 2017-08-06 19:58 »
All korv går väl att steka?

Det är väl bara så att någon fiffig produktnamnsgivare inom korvbranschen tyckte att varmkorv var ett bra namn för en korv med större vinstmarginal än t ex Wienerkorv. Man har ju sett hur korv saluförs som t ex handknuten i brist på annat som kan höja värdet(priset)

Min erfarenhet är att emulsionskorv (smetkorv) har stor möjlighet att innehålla allt möjligt, vilket den också gör i de flesta fall. Ju billigare desto mer jox.
Men stoppar man sin egen emulsionskorv blir det utan jox och den blir "riktig"t god.
Att den är stekbar eller ej beror mer på om det är billigt fjälster från Kina eller dyrare från Tyskland än själva innehållet i korven.
Man får vad man betalar för och billigt är tyvärr sällan prisvärt ;)
 

 

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator. Om du blir medlem hos Matforum visas det du skriver direkt.

Använd ditt riktiga namn eller smeknamn. Inlägg där namn är företags-, produkt-, hemside-, eller bloggnamn kommer inte att godkännas. Reklam är ej tillåtet. Formulera dig vänligt.

Namn: E-post:
Verifiering:
Stava ordet kjaffägredde rätt!:
Write pancake in Swedish!:

- Annonser -