En matbild

Guider

Matbloggat

Författare Ämne: Kalvbuljong, kalvfond, varför?  (läst 24186 gånger)

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6541
    • Visa profil
    • Matforum
Kalvbuljong, kalvfond, varför?
« skrivet: 2011-01-19 10:09 »
Varför görs buljong och fond på kalv, kalv smakar ju knappt något och poängen med buljong/fond är väl fyllig smak?
Den som inte frågar får inga svar.

agnetasch

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 4441
    • Visa profil
SV: Kalvbuljong, kalvfond, varför?
« Svar #1 skrivet: 2011-01-19 10:24 »
Håller med. Man kan väl lika gärna ta halva mängden av en nötköttsbuljong/fond ???

chepplin

  • Köksbiträde
  • ***
  • Antal inlägg: 115
    • Visa profil
SV: Kalvbuljong, kalvfond, varför?
« Svar #2 skrivet: 2011-01-19 10:53 »
det stavas väl natriumglutamat..

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6541
    • Visa profil
    • Matforum
SV: Kalvbuljong, kalvfond, varför?
« Svar #3 skrivet: 2011-01-19 13:44 »
Hur menar du stavas natriumglutamat, tänker du dig att buljong- och fondfabrikörerna har i massor av glutamat för att kompensera för att kalv smakar mindre än nöt?  ??? Jag är osäker på om Bongs kalvfond innehåller glutamat, det börjar ju faktiskt försvinna på sina håll.
Den som inte frågar får inga svar.

Gilius

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 306
    • Visa profil
    • Gott på riktigt
SV: Kalvbuljong, kalvfond, varför?
« Svar #4 skrivet: 2011-01-19 16:16 »
Intressant fråga, säker på att jag sett svaret på detta, skall kolla och återkomma.

/gilius

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6541
    • Visa profil
    • Matforum
SV: Kalvbuljong, kalvfond, varför?
« Svar #5 skrivet: 2011-01-20 08:10 »
Ja gör gärna det!

Jag kan komma med två teorier:
1) Det äts en hel del kalvkött och något ska man ju göra med kalvslaktresterna, att koka fond på dem är alltså en fråga om ekonomi.
2) Kalvfond har en på något sätt finare/mjukare smak än fond på äldre djur som gör kalvfond lämpligare i vissa maträtter.
Den som inte frågar får inga svar.

Krista

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 376
    • Visa profil
SV: Kalvbuljong, kalvfond, varför?
« Svar #6 skrivet: 2011-01-20 13:00 »
Intressant frågeställning. Behövde kalvfond till en sås nyligen, hade oxfond hemma, men köpte en kalvfond för att jag tänkte att det är en betydande smakskillnad...men kanske inte då.

Gilius

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 306
    • Visa profil
    • Gott på riktigt
SV: Kalvbuljong, kalvfond, varför?
« Svar #7 skrivet: 2011-01-20 16:38 »
Kalvben ger en mjukare smak, man kan nästan tycka att den är smaklös men en kalvfond är extremt bra på att smakförstärka. Tydligen innehåller även benen mer kollagen( ? översättning) som ger en "tjockare" fond. Jag kan rekommendera Michael Ruhlmans Elements of Cooking, där han diskuterar kring kalvfond. Jag kokar regelbundet min egen fond och fryser in, detta kan rekommenderas att göra. Att sedan reducera ned till en riktigt kraftig Demi Glace och bygga en sås på är en upplevelse som smakmässigt väl betalas av all tid det tar att göra detta.

/gilius

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6541
    • Visa profil
    • Matforum
SV: Kalvbuljong, kalvfond, varför?
« Svar #8 skrivet: 2011-01-21 12:46 »
Tack Olle! Men vad är det månne för beståndsdel i just kalvfond som gör att den förstärker smak extra bra?
Den som inte frågar får inga svar.

annamaria

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 2076
    • Visa profil
SV: Kalvbuljong, kalvfond, varför?
« Svar #9 skrivet: 2011-01-21 16:09 »
Jag kokar regelbundet min egen fond och fryser in,

Hur gör du? Vad har du mer i? Har bara gjort kycklingfond själv, inte kalv.

Gilius

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 306
    • Visa profil
    • Gott på riktigt
SV: Kalvbuljong, kalvfond, varför?
« Svar #10 skrivet: 2011-01-24 21:00 »
Hej,

Följ detta så kan man inte misslyckas.
http://carolcookskeller.blogspot.com/2008/04/veal-stock.html

/gilius

annamaria

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 2076
    • Visa profil
SV: Kalvbuljong, kalvfond, varför?
« Svar #11 skrivet: 2011-01-25 19:23 »

BertilG

  • Gäst
SV: Kalvbuljong, kalvfond, varför?
« Svar #12 skrivet: 2012-05-21 17:04 »
Vad trevligt att se vettiga människor diskutera på ett vettigt sätt!
Tack snälla för tipsen
Bertil

kurt

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 453
    • Visa profil
SV: Kalvbuljong, kalvfond, varför?
« Svar #13 skrivet: 2012-05-22 19:28 »
Det finns helt olika traditioner när det gäller att koka buljonger. Fransmännen separerar ju t ex traditionellt sett av fettet, medan man i t ex Japan i stället stormkokar buljongen i bortåt 20 h så att fettet emulgerar in i buljongen. Lyssna gärna på "Food programme" från BBC4 från den 26/4

http://www.bbc.co.uk/podcasts/series/foodprog

Leif E Ström

  • Gäst
SV: Kalvbuljong, kalvfond, varför?
« Svar #14 skrivet: 2013-04-10 14:47 »
Man bör skilja på ljus och mörk kalvfond. Då du kokar den ljusa varianten rostar du inte vare sig ben eller grönsaker på plåt eller i panna innan du tillsätter vätska. i den mörka varianten finns även tomatpuré och mjöl.

Mohedakocken

  • Kökspraktikant
  • *
  • Antal inlägg: 19
  • Matkreatör
    • Visa profil
SV: Kalvbuljong, kalvfond, varför?
« Svar #15 skrivet: 2013-04-11 08:25 »
Buljong och fonder är basen i maträtter som såser, soppor, grytor och andra maträtter.
Buljong och fond använder man antingen som en grund i maträtten eller tillsätter man under tiden man tillreder sin maträtt.
Om man vill använda färdigköpta buljonger och fonder eller man vill koka egna är givetvis en smaksak.
När man kokar egen buljong kan man få sin buljong som man själv vill ha den.
Att koka sin egen buljong och frysa in är enkelt och det finns massor av recept i böcker och på nätet.
Stora grytor finns att köpa för en billig peng och det går oftast bra med billiga grönsaker och billigare kött och ben.
Att använda färdiga fonder och buljonger är bekvämt men man bör noga läsa innehållsförteckningen.
Färdiga buljonger i butikerna Innhåller oftast mycket salt och oftast smakförstärkare.
Därför bör man hålla god koll på saltmängden i den maträtt man lagar annars kan det bi för salt.
När man använder färdiga buljonger är det oftast också svårt att få den goda mustigheten i maträtterna.
Mohedakocken

webguide

  • Kock
  • *****
  • Antal inlägg: 961
    • Visa profil
    • Vassaknivar.se
SV: Kalvbuljong, kalvfond, varför?
« Svar #16 skrivet: 2013-04-11 12:17 »
Buljong och fonder är basen i maträtter som såser, soppor, grytor och andra maträtter.
Buljong och fond använder man antingen som en grund i maträtten eller tillsätter man under tiden man tillreder sin maträtt.
Om man vill använda färdigköpta buljonger och fonder eller man vill koka egna är givetvis en smaksak.
När man kokar egen buljong kan man få sin buljong som man själv vill ha den.
Att koka sin egen buljong och frysa in är enkelt och det finns massor av recept i böcker och på nätet.
Stora grytor finns att köpa för en billig peng och det går oftast bra med billiga grönsaker och billigare kött och ben.
Att använda färdiga fonder och buljonger är bekvämt men man bör noga läsa innehållsförteckningen.
Färdiga buljonger i butikerna Innhåller oftast mycket salt och oftast smakförstärkare.
Därför bör man hålla god koll på saltmängden i den maträtt man lagar annars kan det bi för salt.
När man använder färdiga buljonger är det oftast också svårt att få den goda mustigheten i maträtterna.

Jag tror att alla här vet vad en fond är!

Mohedakocken

  • Kökspraktikant
  • *
  • Antal inlägg: 19
  • Matkreatör
    • Visa profil
SV: Kalvbuljong, kalvfond, varför?
« Svar #17 skrivet: 2013-04-11 15:59 »
Jag tror att alla här vet vad en fond är!
Om alla vet vad fond och buljong är det kan jag inte svara på.
Jag kan endast tillföra mina åsikter till ämnet.
Jag tittade på innehållsförteckningen på Knorrs hemsida och kalvbuljong.
Där står det salt först i innehållsförteckningen vilket betyder att det är ett stort saltinnehåll i denna buljong.
http://knorr.se/#/produkter/buljong/267
Jag tycker det är viktigt att läsa dessa innehållsförteckningar för att inte få en maträtt förstörd av för mycket salt.
Mohedakocken

webguide

  • Kock
  • *****
  • Antal inlägg: 961
    • Visa profil
    • Vassaknivar.se
SV: Kalvbuljong, kalvfond, varför?
« Svar #18 skrivet: 2013-04-11 19:54 »

Jag tycker det är viktigt att läsa dessa innehållsförteckningar för att inte få en maträtt förstörd av för mycket salt.

Nu får du faktiskt ursäka mig, men i en annan tråd är du synerligen upprörd över att det över huvud taget finns innehållsförteckningar på förpackningar och i den här tråden tycker du tydligen att det är praktiskt!?

Mohedakocken

  • Kökspraktikant
  • *
  • Antal inlägg: 19
  • Matkreatör
    • Visa profil
SV: Kalvbuljong, kalvfond, varför?
« Svar #19 skrivet: 2013-04-11 20:28 »
Nu får du faktiskt ursäka mig, men i en annan tråd är du synerligen upprörd över att det över huvud taget finns innehållsförteckningar på förpackningar och i den här tråden tycker du tydligen att det är praktiskt!?
Jag tycker att trådarna sammanfaller mycket bra.
När man läser innehållsförteckningen på buljonger inser man
att man köper salt, vatten, smakförstärkare socker och soja.
Dessa saker finns i de flesta hushåll.
Resterande tillsatser har ingen verka på min matlagning.
Dvs. köp inte skräpet utan gör din egen.
Mohedakocken

 

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator. Om du blir medlem hos Matforum visas det du skriver direkt.

Använd ditt riktiga namn eller smeknamn. Inlägg där namn är företags-, produkt-, hemside-, eller bloggnamn kommer inte att godkännas. Reklam är ej tillåtet. Formulera dig vänligt.

Namn: E-post:
Verifiering:
Skriv ordet klöjm baklänges!:
Write pancake in Swedish!:

- Annonser -