En matbild

Guider

Matbloggat

Författare Ämne: Frysa upptinad mat  (läst 9809 gånger)

DanaLeFay

  • Gäst
Frysa upptinad mat
« skrivet: 2011-04-18 20:15 »
Hur fungerar egentligen det här med att frysa ned upptinad mat utan att laga till den? Vissa säger att det helt enkelt inte är bra pga bakterier osv och andra säger att det helt enkelt blir sämre mat smakmässigt...Hur ligger det till egentligen? Och finns det några skillnader mellan kött, fisk och andra varor?

Hasse

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 1428
    • Visa profil
SV: Frysa upptinad mat
« Svar #1 skrivet: 2011-04-20 18:47 »
Livsmedelsverket[1] säger att det går bra att frysa om en vara om den inte blivit varmare än kylskåpstemperatur. Kvalitén kan påverkas men säkerheten påverkas inte.

Djupfrysningsbyrån[2] rekommenderar inte att frysa om en tinad vara, oklart varför.

Jag väljer nog att lita på Livsmedelsverket i detta fall. Det verkar ju rimligt att om hygienen i övrigt är god, kan det inte ha någon betydelse om ett livsmedel har varit fryst eller inte. Men jag är absolut ingen expert även om jag själv fryst om varor utan att bli sjuk.

Smakmässigt är det kanske en annan sak. Livsmedel har ju en tendens att tappa vätska när man fryser det och det kan naturligtvis påverka kvalitén.

[1] http://www.slv.se/sv/Fragor--svar/Fragor-och-svar/Hygien-och-hallbarhet/Hur-tar-man-hand-om-delvis-upptinade-matvaror-/

[2] http://www.djupfrysningsbyran.se/om_djupfryst/fragor_svar.html

ludde1.

  • Kökspraktikant
  • *
  • Antal inlägg: 1
    • Visa profil
SV: Att tina djupfryst - hur?
« Svar #2 skrivet: 2012-11-25 11:56 »
varför får/skall man inte fysa om tinade livsmedel?

Hasse

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 1428
    • Visa profil
SV: Frysa upptinad mat
« Svar #3 skrivet: 2012-11-25 20:40 »
Hej Ludde och välkommen till Matforum!

Jag flyttade din fråga till denna tråd, som handlar om just det du frågade om.

Leif

  • Gäst
SV: Frysa upptinad mat
« Svar #4 skrivet: 2015-10-05 18:03 »
Hej. Går det att åter frysa upptinade kantareller och lingon och senare tillaga? De har troligtvis varit upptinade i frysen ca 10 dagar och då haft en temperatur av ca 10 grader. Tacksam för svar

webguide

  • Kock
  • *****
  • Antal inlägg: 961
    • Visa profil
    • Vassaknivar.se
SV: Frysa upptinad mat
« Svar #5 skrivet: 2015-10-06 13:41 »
Uptinade i kylen menar du? 10 grader är en väldigt hög temperatur fr en kyl, den skall helst hålla 4 grader, jag skulle inte frysa om mat som har legat länge i så hög (relativt sett) temperatur!

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6541
    • Visa profil
    • Matforum
SV: Frysa upptinad mat
« Svar #6 skrivet: 2015-10-09 18:02 »
Kanske har frysen gått sönder så det blivit 10 grader i den? Lingon innehåller väl naturligt konserveringsmedel och borde därför tåla en hel del. Hur det är med kantareller vet jag inte.
Den som inte frågar får inga svar.

 

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator. Om du blir medlem hos Matforum visas det du skriver direkt.

Använd ditt riktiga namn eller smeknamn. Inlägg där namn är företags-, produkt-, hemside-, eller bloggnamn kommer inte att godkännas. Reklam är ej tillåtet. Formulera dig vänligt.

Namn: E-post:
Verifiering:
Skriv ordet klöjm baklänges!:
Hur många laxar finns i en laxask? Skriv antalet med bokstäver!:

- Annonser -