En matbild

Guider

Matbloggat

Författare Ämne: Era bästa kaninrecept!  (läst 13531 gånger)

LindaA

  • Kökspraktikant
  • *
  • Antal inlägg: 6
    • Visa profil
    • Svingsåsen
Era bästa kaninrecept!
« skrivet: 2011-10-25 11:02 »
Driver en gårdsbutik och säljer bland annat kaninkött!

Kaninkött är ju mycket gott och trevligt kött - om man tillagar det rätt!

Vill göra en liten receptbroschyr till mina kunder och undrar om någon vill dela med sig av sina kaninrecept?

Obs! Vill inte ha några recept på hare, då hare är ett mörkt viltkött och kanin är något helt annat ;)
Matlagningsamatör med stort intresse för mathantverk. Driver Svingsåsen, en gårdsbutik i Fotskäl.

bryggens

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 440
    • Visa profil
SV: Era bästa kaninrecept!
« Svar #1 skrivet: 2011-10-25 17:59 »
Prova gärna sökfunktionen, har för mig att kanin dryftats tidigare.

kurt

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 453
    • Visa profil
SV: Era bästa kaninrecept!
« Svar #2 skrivet: 2011-10-25 19:47 »
En konfiterad kanin ger ett mört kött.

Mickan

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1532
    • Visa profil
SV: Era bästa kaninrecept!
« Svar #3 skrivet: 2011-10-25 21:59 »
Ett tips är att leta i franska och italienska kokböcker av klassiskt snitt då kanin är vanligt förekommande där.
Video meliora proboque deteriora sequor

kayaker

  • Köksbiträde
  • ***
  • Antal inlägg: 124
    • Visa profil
SV: Era bästa kaninrecept!
« Svar #4 skrivet: 2011-10-26 14:09 »
Ett tips är att leta i franska och italienska kokböcker av klassiskt snitt då kanin är vanligt förekommande där.
... för att inte nämna Spanien... :)
/F

agnetasch

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 4441
    • Visa profil
SV: Era bästa kaninrecept!
« Svar #5 skrivet: 2011-10-26 18:10 »
Den här kaningrytan brukar gå hem hos alla, stora som små. Vill man ha den hetare är det bara att ha i röd curry

Kokos-kanin 4 port

Stycka en kanin på 1,5 kg i sex delar o bryn bitarna i stekpanna. Sjud dem i buljong/äppeljuice c:a en timme. Låt svalna o ta sedan köttet från benen o skär i bitar.
Bryn 200 g champinjoner, en knippe salladslök o ½ röd paprika.
Vispa ihop 4 msk vetemjöl med 2 dl vispgrädde o en burk kokosmjölk (400 g) Koka upp. Vid behov; späd med äppeljuice.
Lägg i kött o grönsaker. Smaka av med salt o peppar o ev röd curry.
Servera med ris


Den här är inte heller så dum.

Kanin Pina 4 port  (från Solens mat)

1,5 kg    kanin i bitar
0,5 dl    extra jungfruolja
1 dl    grovt hackad lök
0,5 dl    hackade morötter
1 st    hackad stjälkselleri
3 st    vitlöksklyftor
100 g    pancetta eller rimmat sidfläsk
1 st    grovt skuren röd paprika
1 krm    riven muskot
1 krm    malen kanel
2 dl    hönsbuljong
50 cl    mustigt rödvin
        
Bryn kaninbitarna runt omkring i oljan tills de fått färg. Lägg i lök, morötter, selleri, fläsk och vitlök och stek vidare tills grönsakerna mjuknat. Slå på buljongen och koka utan lock på medelvärme i 7 - 8 minuter. Slå på rödvinet och låt småputtra under lock ytterligare 30 minuter. Lägg i paprikan och krydda med muskot och kanel och bräsera tills kaninköttet är helt mört. Servera med ris eller kokt potatis och en grönsallad.


Jag såg att du även har rökt kanin. Om du inte provat det; kallrök kanin! Det är bland det godaste man kan äta :)

agnetasch

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 4441
    • Visa profil
SV: Era bästa kaninrecept!
« Svar #6 skrivet: 2011-10-27 11:45 »
Vingar (framben) o klyftpotatis brukar jag göra efter ett recept på nätet:
Häll lite olja i en långpanna. Klyfta i oskalad ekologisk potatis i pannan. Pensla vingarna med olja o krydda dem med salt,peppar o lite mald paprika. Lägg vingarna ovanpå potatisen o sätt in i ugnen, 200 grader i 40-50 minuter. Vänd runt potatis och vingar någon gång under tillagningstiden. Allt blir färdigt samtidigt.

Ska man grilla kanin är det bäst att koka den först; låren 1,5 tim, resten 1 tim. Torka, pensla med olja o senare "Vårrullesås" som man köper på asiatiska affärer.   

« Senast ändrad: 2011-10-27 17:36 av agnetasch »

LindaA

  • Kökspraktikant
  • *
  • Antal inlägg: 6
    • Visa profil
    • Svingsåsen
SV: Era bästa kaninrecept!
« Svar #7 skrivet: 2011-10-31 15:13 »
Vill man ugnssteka kanin är det bäst att göra det i svag värme ca 150-175 grader. Då blir den mör och fin.

Mitt egna söndagsrecept.

1 hel styckad kanin (inkl lever och njurar), marinera först snabbt med en skvätt rödvin, soja och matolja, grovt salt, libsticka och örtsalt.
Lägg i en ugnsfast form. Klyfta 5-6 gula lökar och lägg med. Ställ in i ugnen ca 1-1 1/2 timme i 150 grader. Skala och koka under tiden potatis och gör potatismos.

Mums!
Matlagningsamatör med stort intresse för mathantverk. Driver Svingsåsen, en gårdsbutik i Fotskäl.

LindaA

  • Kökspraktikant
  • *
  • Antal inlägg: 6
    • Visa profil
    • Svingsåsen
SV: Era bästa kaninrecept!
« Svar #8 skrivet: 2011-10-31 15:17 »
En konfiterad kanin ger ett mört kött.

Vad är konfiterad?
Matlagningsamatör med stort intresse för mathantverk. Driver Svingsåsen, en gårdsbutik i Fotskäl.

LindaA

  • Kökspraktikant
  • *
  • Antal inlägg: 6
    • Visa profil
    • Svingsåsen
SV: Era bästa kaninrecept!
« Svar #9 skrivet: 2011-10-31 15:18 »
Jag såg att du även har rökt kanin. Om du inte provat det; kallrök kanin! Det är bland det godaste man kan äta :)

Tack för recepten, ska hem och prova!

Var hittar man nån som kan kallröka kaninkött? Eller är det lätt att göra själv?
Matlagningsamatör med stort intresse för mathantverk. Driver Svingsåsen, en gårdsbutik i Fotskäl.

kayaker

  • Köksbiträde
  • ***
  • Antal inlägg: 124
    • Visa profil
SV: Era bästa kaninrecept!
« Svar #10 skrivet: 2011-10-31 15:36 »
Ett tips är att leta i franska och italienska kokböcker av klassiskt snitt då kanin är vanligt förekommande där.
http://exploringsilverspoon.blogspot.com/search?q=rabbit
/F

Siri Looft

  • Kökspraktikant
  • *
  • Antal inlägg: 14
    • Visa profil
    • Olive & Hummer
SV: Era bästa kaninrecept!
« Svar #11 skrivet: 2011-10-31 18:16 »
Konfitera är att koka något i fett. Kan vara till exempel konfiterad anka som är kokt i sitt eget fett eller så använder man helt enkelt vilket fett som helst. Tillaga i ugnen, i en kraftig gryta med lock. Spisen är inte att rekommendera för konfitering.

agnetasch

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 4441
    • Visa profil
SV: Era bästa kaninrecept!
« Svar #12 skrivet: 2011-10-31 18:46 »
Var hittar man nån som kan kallröka kaninkött? Eller är det lätt att göra själv?
Vi kallröker själva i en Bradleyrök o tycker att det är rätt lätt. Men man får passa på när det är kallt ute, fast det är det ju snart.

Coniglio al Miele con Verdure - Rabbit with Honey and Vegetables från kayakers länk måste bara testas :D

Carl G Sandelin

  • Gäst
SV: Era bästa kaninrecept!
« Svar #13 skrivet: 2017-02-01 20:08 »
Om du känner någon äldre kaninuppfödare som har sparat sina medlemstidningar från 20- och 30-talet så brukar de innehålla bra recept på kanin.

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6541
    • Visa profil
    • Matforum
SV: Era bästa kaninrecept!
« Svar #14 skrivet: 2017-02-05 18:05 »
Vad hette den tidningen? Provade söka på kaninuppfödare och tidning, men denna känns inte riktigt som den skall innehålla recept: http://www.skaf.info/kaninuppfoumldaren.html
Den som inte frågar får inga svar.

agnetasch

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 4441
    • Visa profil
SV: Era bästa kaninrecept!
« Svar #15 skrivet: 2017-02-06 07:27 »
Hmm, undrar just om det är någon 117-årig kaninuppfödare som fått släpa med sig alla sina gamla medlemstidningar till hemmet ;)

kurt

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 453
    • Visa profil
SV: Era bästa kaninrecept!
« Svar #16 skrivet: 2017-02-06 13:45 »
Vad hette den tidningen? Provade söka på kaninuppfödare och tidning, men denna känns inte riktigt som den skall innehålla recept: http://www.skaf.info/kaninuppfoumldaren.html

Sökte du i LIBRIS?

Den började inte ges ut förrän 1950!

http://libris.kb.se/bib/3679117

För de äldre tidskrifterna så gäller:

Tidskrift för kaninskötsel 1919-1920
Svenska kaninavelsföreningens tidskrift 1909-1921
Medlemsblad för Sveriges kaninavelsföreningars riksförbund 1930-1949
Medlemsblad för Sveriges kaninavelsföreningars centralförbund. 1923-1930
Kanintidningen : Skånska kaninavelsföreningens tidskrift 1909-1912

http://libris.kb.se/hitlist?q=AMNE%3A%28Kaniner+periodika%29&d=libris&m=10&p=1&hist=true

 

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator. Om du blir medlem hos Matforum visas det du skriver direkt.

Använd ditt riktiga namn eller smeknamn. Inlägg där namn är företags-, produkt-, hemside-, eller bloggnamn kommer inte att godkännas. Reklam är ej tillåtet. Formulera dig vänligt.

Namn: E-post:
Verifiering:
Skriv ordet klöjm baklänges!:
Stava ordet kjaffägredde rätt!:

- Annonser -