En matbild

Guider

Matbloggat

Författare Ämne: Är allt margarin skräp? Finns margarin utan onödiga kemikalier?  (läst 12327 gånger)

Anders Lindström

  • Kökspraktikant
  • *
  • Antal inlägg: 13
    • Visa profil
En motfråga blir för min del i den här tråden, är allt margarin skräp? Finns det idag margarin som inte innehåller onödiga kemikalier? Industrin måste väl lära sig av sina misstag? Är Becel en evigt dålig produkt? Det förefaller osannolikt.

juliang

  • Kökspraktikant
  • *
  • Antal inlägg: 18
    • Visa profil
En motfråga blir för min del i den här tråden, är allt margarin skräp? Finns det idag margarin som inte innehåller onödiga kemikalier? Industrin måste väl lära sig av sina misstag? Är Becel en evigt dålig produkt? Det förefaller osannolikt.

Verkar vara en röra bland alla åsikter om margarin kontra smör. Det som skrämmer folk till margarin är kolesterolbabblet som tack och lov blivit mer nyanserad. Men jag rör mig alltmer mot att kolesterol är bra, vi består av kolesterol. Att det skulle finnas bra och dåligt kolesterol låter mer som ett sätt att dra folk till margarin så länge som möjligt. Så var på din fråga blir JA allt margarin är skräpmat till dess att motsatsen bevisats. Det kan alltså finnas bra margarin. Men vilket i så fall?

Stig Björne

  • Kökspraktikant
  • *
  • Antal inlägg: 22
    • Visa profil
    • Stig Björne Blogg
Så var på din fråga blir JA allt margarin är skräpmat till dess att motsatsen bevisats. Det kan alltså finnas bra margarin. Men vilket i så fall?

Någon flytande sort kanske?

Anders Lindström

  • Kökspraktikant
  • *
  • Antal inlägg: 13
    • Visa profil
Livsmedelsverket: Flytande margarin nyttigare
"Andelen nyttiga fleromättade fetter är i genomsnitt dubbelt så stor i flytande matlagningsmargariner som i fasta, visar en analys av Livsmedelsverket"
http://www.testfakta.se/livsmedel/article14294.ece

Borde vi inte kunna lita på LVM? De är experter, de vill vårt bästa och det är en myndighet vi lugnt kan lita på.

Anders Lindström

  • Kökspraktikant
  • *
  • Antal inlägg: 13
    • Visa profil
Titta en källa till Netdoktor.se som talar för flytande margarin.

"Flytande margarin eller olja är bäst att steka i ur hälsosynpunkt. Det innehåller mer omättat fett, som är mer hälsosamt än mättat."

"Mättat fett ökar det "onda" kolesterolet (LDL), som är en riskfaktor för hjärt-kärlsjukdomar. Mättat fett finns i smör, ost, mjölk och kokosfett."

http://www.netdoktor.se/overvikt/?_PageId=290

Anders Lindström

  • Kökspraktikant
  • *
  • Antal inlägg: 13
    • Visa profil
Och titta här, en källa till Vårdguiden säger att flytande margarin är toppen och bättre än smör. Oftast nämns flytande margarin innan raps- och olivolja nämns i texterna. Alltså måste flytande margarin var det allra bästa.

"Spädbarn och småbarn under tre års ålder behöver extra fett i maten. Tillsätt en tesked fett per portion i maten du lagar till ditt barn, till exempel flytande margarin eller olja (rapsolja eller olivolja)."

http://www.vardguiden.se/Tema/Barn-och-foraldrar/Nyfodd-och-forsta-aret/Mat-och-halsa/

juliang

  • Kökspraktikant
  • *
  • Antal inlägg: 18
    • Visa profil
Att margarin fortfarande kan höjas till skyarna är märkligt. Första fanns det smör, sedan smör och smör igen i några 100 år. Sedan kom margarin som en fluglort. Så upptäcktes att margarin var en industrisoppa. Okay! nu borde sången vara smör igen. Inte. Nej margarin hänger kvar. why?

juliang

  • Kökspraktikant
  • *
  • Antal inlägg: 18
    • Visa profil
Någon flytande sort kanske?

Smält smör?

Margasmör?

Smörgarin?

Anders Lindström

  • Kökspraktikant
  • *
  • Antal inlägg: 13
    • Visa profil
Att margarin fortfarande kan höjas till skyarna är märkligt. Första fanns det smör, sedan smör och smör igen i några 100 år. Sedan kom margarin som en fluglort. Så upptäcktes att margarin var en industrisoppa. Okay! nu borde sången vara smör igen. Inte. Nej margarin hänger kvar. why?

Bara för att man trott på smör länge betyder inte det att smör är bättre. Var finns bevisen för att smör är bättre oavsett om margarin är en raffinerad modern produkt? Men jag kanske har fel.

Anders Lindström

  • Kökspraktikant
  • *
  • Antal inlägg: 13
    • Visa profil
Bojs gjorde en bra insats mot transfetterna 2009:

Bojs: "Transfett har länge varit en hjärtefråga för DN:s vetenskapsredaktion. Mina medarbetare och jag har under åren haft många duster med Livsmedelsverkets företrädare. Det började redan för åtta år sedan, när reportern Per Snaprud upptäckte flera grova felaktigheter på verkets hemsida som helt förnekade transfettets hälsorisker. När DN hade påtalat felen togs uppgifterna bort.

Redan vid denna tid var det helt uppenbart att konstgjorda transfetter kraftigt ökar risken för hjärt-kärlsjukom, och troligen också för diabetes och vissa cancerformer."

Tydligen fick hon bort positiv transfettinformation från Livsmedelsverkets hemsida. Inte illa. Transfett  tror jag själv inte på. Frågan jag ställer mig är hur likt är transfett med margarin?

Anders Lindström

  • Kökspraktikant
  • *
  • Antal inlägg: 13
    • Visa profil
Hittade denna artikel

Livsmedelsverkets analys: Nästan inget transfett kvar i margarin

Frågan är naturlig – hur kommer det sig då att Livsmedelsverket fortfarande hittar lite transfett i margariner? Vi kan endast svara för våra produkter Lätta, Milda och Becel. Det kommer alltid att finnas en minimal mängd transfett i en förädlad olja, och vissa av margarinerna innehåller dessutom små mängder mjölk, som i sin tur innehåller transfett.
http://www.margarin.se/inlagg/livsmedelsverkets-analys-nastan-inget-transfett-kvar-i-margarin/

Jag hittar inget snabbt svar på min egen fråga, men texten ovan kanske är en ledtråd i alla fall.

Wikipedia:
Transfett är fett som innehåller transfettsyror vilket är en typ av omättade fettsyror. Transfettsyror bildas vid industriell delvis härdning av fetter och oljor. Fullständigt härdat fett innehåller dock enbart mättade fettsyror och alltså inget transfett. Det bildas även naturligt transfett i små mängder i våmmen hos idisslare och förekommer därför även bland fettsyrorna i mejeriprodukter.
 

angelina

  • Kökspraktikant
  • *
  • Antal inlägg: 14
    • Visa profil
Var finns bevisen för att smör är bättre oavsett om margarin är en raffinerad modern produkt? Men jag kanske har fel.

Räcker det inte med att smör är en naturlig produkt. Är inte en naturprodukt i sig bevis för att den är bra?

angelina

  • Kökspraktikant
  • *
  • Antal inlägg: 14
    • Visa profil
Bojs har ändrat sig tycker, blivit mer positiv till det naturliga och det intressanta. Jag menar hon är inte lika mainstream längre. Om det är så undrar varför? jag tycker det är bra!!!


Bojs gjorde en bra insats mot transfetterna 2009:

Bojs: "Transfett har länge varit en hjärtefråga för DN:s vetenskapsredaktion. Mina medarbetare och jag har under åren haft många duster med Livsmedelsverkets företrädare. Det började redan för åtta år sedan, när reportern Per Snaprud upptäckte flera grova felaktigheter på verkets hemsida som helt förnekade transfettets hälsorisker. När DN hade påtalat felen togs uppgifterna bort.

Redan vid denna tid var det helt uppenbart att konstgjorda transfetter kraftigt ökar risken för hjärt-kärlsjukom, och troligen också för diabetes och vissa cancerformer."

Tydligen fick hon bort positiv transfettinformation från Livsmedelsverkets hemsida. Inte illa. Transfett  tror jag själv inte på. Frågan jag ställer mig är hur likt är transfett med margarin?

angelina

  • Kökspraktikant
  • *
  • Antal inlägg: 14
    • Visa profil
ha ha men jag tror margarinbolagen tjänar mer på att rida på smör än tvärtom om förstås.

Smält smör?
Margasmör?
Smörgarin?

Anders Lindström

  • Kökspraktikant
  • *
  • Antal inlägg: 13
    • Visa profil
Håller med om det. Jag har läst hennes senaste artiklar och är mer vidsynta. Frågan är vad hon skriver nästa gång om mat, kost å fettet.

Bojs har ändrat sig tycker, blivit mer positiv till det naturliga och det intressanta. Jag menar hon är inte lika mainstream längre. Om det är så undrar varför? jag tycker det är bra!!!

Stig Björne

  • Kökspraktikant
  • *
  • Antal inlägg: 22
    • Visa profil
    • Stig Björne Blogg
Ingrid Larsson, med dr, klinisk näringsfysiolog, Sahlgrenska Universitetssjukhuset:

"Så gjorde Larsson gjorde ett sensationellt och efterlängtat avslöjande. Äntligen kan vi sluta grubbla över vad medelhavskost består av.
Det är den mat man åt på Kreta före 1960. Den finns på nedanstående PP-bild. Titta noga på den! Det ser gott ut."

http://www.kostdemokrati.se/margareta/files/2012/03/Medelhavskost-traditionell.png

http://www.kostdemokrati.se/margareta/files/2012/03/Matpyramid_portf%C3%B6ljkost.png

http://www.kostdemokrati.se/margareta/2012/03/17/nu-kan-det-antligen-avslojas/


Nils Uhlin

  • Gäst
Hej,

Jag begriper inte att människor fortfarande ärter Margarin 2013. Speciellt korkad är produkten "flytande margarin" som verkligen understryker idiotin. Använd ren rapsolja istället, som ju är det man gör margarin av och som ju självklart är det nyttigaste alternativet.


webguide

  • Kock
  • *****
  • Antal inlägg: 961
    • Visa profil
    • Vassaknivar.se
Hej,

Jag begriper inte att människor fortfarande ärter Margarin 2013. Speciellt korkad är produkten "flytande margarin" som verkligen understryker idiotin. Använd ren rapsolja istället, som ju är det man gör margarin av och som ju självklart är det nyttigaste alternativet.
Exakt. Tillverkningsprocessen är ju inte hejsan hoppsan precis, kemikalietungt och känns ganska obehagligt tycker jag. Jag har inte använt margarin på 20 år eller så.

 

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator. Om du blir medlem hos Matforum visas det du skriver direkt.

Använd ditt riktiga namn eller smeknamn. Inlägg där namn är företags-, produkt-, hemside-, eller bloggnamn kommer inte att godkännas. Reklam är ej tillåtet. Formulera dig vänligt.

Namn: E-post:
Verifiering:
Write pancake in Swedish!:
Hur många laxar finns i en laxask? Skriv antalet med bokstäver!:

- Annonser -