En matbild

Guider

Matbloggat

Författare Ämne: Skala ägg med ättika  (läst 10440 gånger)

Nippe

  • Gäst
Skala ägg med ättika
« skrivet: 2013-12-09 19:03 »
Det tycks vara svårt för en massa folk att koka ägg. Jag har slutat koka äggen för jag fixar inte att skala dem.

Jag kokar förloradeägg istället nu mer.

MVH!

kurt

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 453
    • Visa profil
SV: Skala ägg med ättika
« Svar #1 skrivet: 2013-12-10 18:43 »
Man lägger det kokta ägget i ättika, så löses skalet upp

agnetasch

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 4441
    • Visa profil
SV: Skala ägg med ättika
« Svar #2 skrivet: 2013-12-11 17:24 »
Hur många år tar det? ;D

agnetasch

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 4441
    • Visa profil
SV: Skala ägg med ättika
« Svar #3 skrivet: 2013-12-11 17:30 »
Jag har slutat koka äggen för jag fixar inte att skala dem.
Det verkar vara väldigt vanligt nuförtiden att folk inte kan skala kräftor, bena ur en fisk eller t.o.m äta kyckling med ben. Men att inte kunna skala ett ägg, du skojar ???

webguide

  • Kock
  • *****
  • Antal inlägg: 961
    • Visa profil
    • Vassaknivar.se
SV: Skala ägg med ättika
« Svar #4 skrivet: 2013-12-12 07:55 »
Hur många år tar det? ;D

En dag typ...

agnetasch

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 4441
    • Visa profil
SV: Skala ägg med ättika
« Svar #5 skrivet: 2013-12-13 08:10 »
Hur smakar äggen då? Lite som picklade?

webguide

  • Kock
  • *****
  • Antal inlägg: 961
    • Visa profil
    • Vassaknivar.se
SV: Skala ägg med ättika
« Svar #6 skrivet: 2013-12-13 08:33 »
Komemr inte ihåg, testade en gång för lääänge sedan... :)

Hasse

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 1428
    • Visa profil
SV: Skala ägg med ättika
« Svar #7 skrivet: 2013-12-13 18:40 »
Detta måste provas!   :)

Ett kokt ägg och ett halvt glas vatten med en matsked ättika.

Ägget blev snabbt täckt av små gasbubblor. Vad kan det vara för gas? Koldioxid, kanske?

Jag återkommer efterhand som experimentet fortskrider.

agnetasch

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 4441
    • Visa profil
SV: Skala ägg med ättika
« Svar #8 skrivet: 2013-12-14 07:32 »
Det här blir spännande :)

Hasse

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 1428
    • Visa profil
SV: Skala ägg med ättika
« Svar #9 skrivet: 2013-12-14 16:48 »
Nu har äggsperimentet pågått i ett dygn och det har inte hänt speciellt mycket. Skalet är kvar även om man kan känna att ytan känns lite strävare än på ett obehandlat ägg.

Nu har jag bytt ut blandningen av vatten och ättika till outspädd 24 % ättika, så får vi se om det blir lite mer fart på skalandet.

Hasse

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 1428
    • Visa profil
SV: Skala ägg med ättika
« Svar #10 skrivet: 2013-12-14 21:53 »
Så här blev det!

Efter att ha lagt ägget i outspädd ättika blev det fart på processen. Fyra timmar senare var ägget mjukt och jag bestämde mig för att avsluta och provsmaka.

Trots att ägget kändes mjukt med fingrarna, kände jag vid provsmakningen en obehaglig hinna kring ägget. Kanske avbröt jag för tidigt? Ägget hade en tydlig smak av ättika, men inte jättestark och skulle nog funka i rätt sammanhang.

Min slutsats: Det var inte gott! Framförallt hinnan kring ägget var obehaglig. Jag rekommenderar därför traditionell skalning av ägg med fingrarna, vilket ger ett bättre resultat och går mycket fortare.

agnetasch

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 4441
    • Visa profil
SV: Skala ägg med ättika
« Svar #11 skrivet: 2013-12-15 08:19 »
Tänk vad mycket ättika man spar också med traditionell skalning :)

webguide

  • Kock
  • *****
  • Antal inlägg: 961
    • Visa profil
    • Vassaknivar.se
SV: Skala ägg med ättika
« Svar #12 skrivet: 2013-12-15 10:27 »
Så här blev det!

Efter att ha lagt ägget i outspädd ättika blev det fart på processen. Fyra timmar senare var ägget mjukt och jag bestämde mig för att avsluta och provsmaka.

Trots att ägget kändes mjukt med fingrarna, kände jag vid provsmakningen en obehaglig hinna kring ägget. Kanske avbröt jag för tidigt? Ägget hade en tydlig smak av ättika, men inte jättestark och skulle nog funka i rätt sammanhang.

Min slutsats: Det var inte gott! Framförallt hinnan kring ägget var obehaglig. Jag rekommenderar därför traditionell skalning av ägg med fingrarna, vilket ger ett bättre resultat och går mycket fortare.

Man kan ju testa en vanlig inläggningslag och köra med vaktelägg!

MagnusH

  • Kökspraktikant
  • *
  • Antal inlägg: 15
  • En glad matamatör
    • Visa profil
    • Receptsamling
SV: Skala ägg med ättika
« Svar #13 skrivet: 2014-08-18 23:08 »
Ta en vanlig liten sked och skala med en.

Det går enkelt.

Enklare än ättika :)

agnetasch

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 4441
    • Visa profil
SV: Skala ägg med ättika
« Svar #14 skrivet: 2014-08-19 06:15 »
Ta en vanlig liten sked och skala med en
Hurdå?

MagnusH

  • Kökspraktikant
  • *
  • Antal inlägg: 15
  • En glad matamatör
    • Visa profil
    • Receptsamling
SV: Skala ägg med ättika
« Svar #15 skrivet: 2014-08-20 08:04 »
Man tar bort lite skal och sedan för man in skeden in under skalet och för skeden runt under skalet.

Med lite träning går det jättelätt.

Använd en tesked.

webguide

  • Kock
  • *****
  • Antal inlägg: 961
    • Visa profil
    • Vassaknivar.se
SV: Skala ägg med ättika
« Svar #16 skrivet: 2014-08-20 14:41 »

agnetasch

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 4441
    • Visa profil
SV: Skala ägg med ättika
« Svar #17 skrivet: 2014-08-21 06:23 »
Men vad är det som är så svårt med att skala ägg?Jag hårdkokar c:a 15 ägg i veckan.Vilka ägg som helst;nya som gamla,stora som små.Tar dom ur kylen, pickar o kokar i 12 minuter.Låter dom ligga i kallt vatten tills dom kallnat,knackar dom lätt mot köksbänken.......o skalar dom.Var är problemet? ???

Helge

  • Köksbiträde
  • ***
  • Antal inlägg: 106
    • Visa profil
SV: Skala ägg med ättika
« Svar #18 skrivet: 2014-08-21 10:06 »
Problemet för mig uppträder oftast med löskokta ägg, som kylts ned en kort stund.
/Helge

webguide

  • Kock
  • *****
  • Antal inlägg: 961
    • Visa profil
    • Vassaknivar.se
SV: Skala ägg med ättika
« Svar #19 skrivet: 2014-08-21 10:10 »
Men vad är det som är så svårt med att skala ägg?Jag hårdkokar c:a 15 ägg i veckan.Vilka ägg som helst;nya som gamla,stora som små.Tar dom ur kylen, pickar o kokar i 12 minuter.Låter dom ligga i kallt vatten tills dom kallnat,knackar dom lätt mot köksbänken.......o skalar dom.Var är problemet? ???

Håller med, det är ju inte världens mest komplicerade köksteknik.

agnetasch

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 4441
    • Visa profil
SV: Skala ägg med ättika
« Svar #20 skrivet: 2014-08-21 11:00 »
Problemet för mig uppträder oftast med löskokta ägg, som kylts ned en kort stund.
/Helge
Låt dom ligga en stund i kallt vatten. Det viktiga med löskokta ägg är ju inte värmen utan att dom blir exakt så lösa eller hårda som man önskar ;)

 

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator. Om du blir medlem hos Matforum visas det du skriver direkt.

Använd ditt riktiga namn eller smeknamn. Inlägg där namn är företags-, produkt-, hemside-, eller bloggnamn kommer inte att godkännas. Reklam är ej tillåtet. Formulera dig vänligt.

Namn: E-post:
Verifiering:
Stava ordet kjaffägredde rätt!:
Write pancake in Swedish!:

- Annonser -