En matbild

Guider

Matbloggat

Författare Ämne: Förekonst av Salmonella och Yersinia i vildsvin  (läst 1566 gånger)

kurt

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 453
    • Visa profil
SVA/SLU har undersökt förekomsten av Salmonella spp., Yersinia enterocolitica, Yersinia pseudotuberculosis och E. coli O157:H7 i vildsvin. Av 88 undersökta vildsvin fann man att 10% av djuren bar på Salmonella, 20% av djuren bar på Yersinia enterocolitica och 20% av djuren bar på  Yersinia pseudotuberculosis, medan  E. coli O157:H7 inte hittades alls.

Totalt bar 38,6% av djuren någon av dessa bakterier.

http://pub.epsilon.slu.se/10620/1/jacobson_etal_130812.pdf
http://www.slu.se/sv/om-slu/fristaende-sidor/aktuellt/alla-nyheter/2014/2/matforgiftningsbakterier-funna-hos-svenska-vildsvin/

Kommentar: Det är inte ovanligt med Yersinia enterocolitica i griskött, däremot är det nog oväntat mycket Salmonella och  Yersinia pseudotuberculosis funnet,

agnetasch

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 4441
    • Visa profil
SV: Förekonst av Salmonella och Yersinia i vildsvin
« Svar #1 skrivet: 2014-02-18 07:19 »
Tråkigt vilt det där; elaka trädgårdsmarodörer med osmakligt o otjänligt kött >:(

webguide

  • Kock
  • *****
  • Antal inlägg: 961
    • Visa profil
    • Vassaknivar.se
SV: Förekonst av Salmonella och Yersinia i vildsvin
« Svar #2 skrivet: 2014-02-18 10:39 »
Osmakligt kött? Vildsvin är ju väldigt gott, som gris fast lite mer viltsmak.

agnetasch

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 4441
    • Visa profil
SV: Förekonst av Salmonella och Yersinia i vildsvin
« Svar #3 skrivet: 2014-02-18 16:42 »
Smaken är som baken.. ;) Jag är inte så förtjust i vildsvin, jag tycker det smakar härsket (inte vilt, den smaken är jag bekant med) Det har inte med åldern på grisen att göra, jag tycker även små kultingar smakar så. Men sen fick jag ett tips att först röka o sedan grilla en bog o DET var gott; rökningen tog bort den härskna smaken :)

webguide

  • Kock
  • *****
  • Antal inlägg: 961
    • Visa profil
    • Vassaknivar.se
SV: Förekonst av Salmonella och Yersinia i vildsvin
« Svar #4 skrivet: 2014-02-19 11:02 »
Det är gott att koka en gryta på vildsvin och Chianti.
Skär en stek (1 kg) i tärningar, marinera den med en flaska Chianti (ju bättre vin ju bättre smak :) ), en kvist timjan, en morto skuren i bitar, en grovhackad rödlök och en stjälk selleri i 12 timmar. Sila av vinet (men spara det) ta bort grönsakerna lägg undan köttet. Fräs en silverlök på låg temp i ca 8-10 minuter höj temperaturen och tillsätt köttet och låt det fräsa några minuter, häll på 3 dl vinmarinad och sänk värmen, låt puttra i 3 timmar, tillsätt lite mer vinmarinad om det går tort. Gott med vitlöksbröd och potatispuré + en god Chianti till.

 

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator. Om du blir medlem hos Matforum visas det du skriver direkt.

Använd ditt riktiga namn eller smeknamn. Inlägg där namn är företags-, produkt-, hemside-, eller bloggnamn kommer inte att godkännas. Reklam är ej tillåtet. Formulera dig vänligt.

Namn: E-post:
Verifiering:
Stava ordet kjaffägredde rätt!:
Hur många laxar finns i en laxask? Skriv antalet med bokstäver!:

- Annonser -