En matbild

Guider

Matbloggat

Författare Ämne: Vad består syltskum av? Måste sylt skummas av?  (läst 1724 gånger)

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6541
    • Visa profil
    • Matforum
Attention alla syltexperter!

När man kokar köttgryta blir det skum av protein som man tar bort för att skummet kan ge besk smak.

När man kokar lingonsylt blir det också skum. Men vad består det skummet av? Och är det verkligen sant att sylten möglar lättare om man inte skummar? Mögel är svamp och sylt kokas, kan verkligen mögel överleva kokningen? Eller är det så att syltmögel älskar att växa på syltskum?
Den som inte frågar får inga svar.

Cathy

  • Gäst
SV: Vad består syltskum av? Måste sylt skummas av?
« Svar #1 skrivet: 2015-06-13 12:11 »
Jag är ingen expert på syltkokning, så jag vet inte vad syltskummet består av.

Men jag tror att mögelsporerna kommer från luften efter kokning, och skummet ger dem en större yta att växa på. En yta som dessutom svalnar till mögelvänlig temperatur snabbare än själva sylten, och snabbare än man hinner få dit locket på syltburken. Så det kan mycket väl stämma att oskummad sylt möglar lättare.

kurt

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 453
    • Visa profil
SV: Vad består syltskum av? Måste sylt skummas av?
« Svar #2 skrivet: 2015-06-15 19:40 »
Man kan sänka ytspänningen genom att tillsätta lite smör,

Förövrigt så kall lingon i de flesta fall råröras i stället för kokas (det är naturligtvis helt olika produkter!)

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6541
    • Visa profil
    • Matforum
SV: Vad består syltskum av? Måste sylt skummas av?
« Svar #3 skrivet: 2015-07-25 11:16 »
Men jag tror att mögelsporerna kommer från luften efter kokning, och skummet ger dem en större yta att växa på. En yta som dessutom svalnar till mögelvänlig temperatur snabbare än själva sylten, och snabbare än man hinner få dit locket på syltburken.

Hmm intressant teori. Större yta javisst. Men tvivlar på att skummet är svalare längre än sylten, ty skummet ligger ovanpå och värme stiger uppåt. Och ska verkligen syltskummet hinna samla nämnvärt fler mögelsporer på den korta tid som går fram tills dess att locket fås på?

Man kan sänka ytspänningen genom att tillsätta lite smör,

Förstod inte hur du menade först. Men jag antar att du menar att om man tillsätter smör så bildas inte skum? Finns risk att hållbarheten påverkas av smöret?

Förövrigt så kall lingon i de flesta fall råröras i stället för kokas (det är naturligtvis helt olika produkter!)

Varför skall lingon råröras, du menar att de blir godare/bättre?
Den som inte frågar får inga svar.

 

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator. Om du blir medlem hos Matforum visas det du skriver direkt.

Använd ditt riktiga namn eller smeknamn. Inlägg där namn är företags-, produkt-, hemside-, eller bloggnamn kommer inte att godkännas. Reklam är ej tillåtet. Formulera dig vänligt.

Namn: E-post:
Verifiering:
Stava ordet kjaffägredde rätt!:
Write pancake in Swedish!:

- Annonser -