En matbild

Guider

Matbloggat

Författare Ämne: Salmonellautbrottet på Öland fortsätter att växa - 70 personer drabbade  (läst 1017 gånger)

kurt

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 453
    • Visa profil
Salmonellautbrottet på Öland fortsätter att växa - minst 70 personer drabbade. Grundproblemet är ju naturligtvis kockar som inte tillagar fläskfilén korrekt och/eller kontaminerar den tillagade fläskfilén med råa livsmedel:

http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=86&grupp=3671&artikel=6204105

Hasse

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 1428
    • Visa profil
Vi får väl vara glada så länge salmonella är sällsynt i Sverige, men kanske måste vi på sikt vänja oss vid risk för salmonella på ett helt annat sätt än nu.

Jag tror att kunskap om kökshygien generellt sett är låg eftersom vi hittills inte har behövt bry oss så mycket om det. Vi är helt enkelt inte vana vid att salmonellsmitta kan finnas i maten.

Är det dags att säga hej då till den råa äggulan på pyttipannan?

kurt

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 453
    • Visa profil
Även om Salmonella är ovanligt, så får man ju räkna med Yersinia i fläskkött och E. coli i nötkött, och de utgör samma hygienproblem som Salmonella.  Kockar måste lära sig använda termometer, det finns ingen genväg!

http://barfblog.com/2015/05/hamburgers-and-memorial-day/

agnetasch

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 4441
    • Visa profil
På måndag får vi veta labbresultaten lovar P4 Kalmar. Spännande!

kurt

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 453
    • Visa profil
Nu misstänker man att Salmonellan kan komma från allkrydda. Det en ovanlig stam av Salmonella, är man dessutom lite fördomsfull så kan man ju tänka sig att just en sådan här restaurang använder "allkrydda"! Salmonella är kända för att kunna överleva ovanligt bra i torra livsmedel (inte lika bra som sporbildande bakterier dock)

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=86&artikel=6206874

 

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator. Om du blir medlem hos Matforum visas det du skriver direkt.

Använd ditt riktiga namn eller smeknamn. Inlägg där namn är företags-, produkt-, hemside-, eller bloggnamn kommer inte att godkännas. Reklam är ej tillåtet. Formulera dig vänligt.

Namn: E-post:
Verifiering:
Skriv ordet klöjm baklänges!:
Stava ordet kjaffägredde rätt!:

- Annonser -