En matbild

Guider

Matbloggat

Författare Ämne: Torkad Majs  (läst 3700 gånger)

jandersson

  • Kökspraktikant
  • *
  • Antal inlägg: 5
    • Visa profil
Torkad Majs
« skrivet: 2015-12-04 14:31 »
Hej!

Söker efter torkad majs för att göra egna tortillas från grunden. Alltså inte Popcorn majs som är för hårda vad jag förstått.
Någon som vet var man kan finna detta i sverige?

Trevlig Helg
//Joel

kayaker

  • Köksbiträde
  • ***
  • Antal inlägg: 124
    • Visa profil
SV: Torkad Majs
« Svar #1 skrivet: 2015-12-04 23:13 »
Jag antar att du är ute efter Masa harina. Det finns bl.a. på http://www.extremefood.se/348-masa-harina-vitt-mexikanskt-majsmjol-1kg.html
/F

jandersson

  • Kökspraktikant
  • *
  • Antal inlägg: 5
    • Visa profil
SV: Torkad Majs
« Svar #2 skrivet: 2015-12-05 14:54 »
Nej faktist inte, det använder jag idag. Jag är ute efter att göra färsk masa :)

kayaker

  • Köksbiträde
  • ***
  • Antal inlägg: 124
    • Visa profil
SV: Torkad Majs
« Svar #3 skrivet: 2015-12-06 00:02 »
OK. Kan du inte köpa färsk majs och torka själv då?
/F


kurt

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 453
    • Visa profil
SV: Torkad Majs
« Svar #5 skrivet: 2015-12-06 17:05 »
Om det är icke nixtamaliserat majsmjöl du söker, så är det ju mycket lättare att du skriver det! Dt mesta av majsmjölet man finner i butiken är väl icke nixtamaliserat, det finns väl ingen anledning att mala själv?

jandersson

  • Kökspraktikant
  • *
  • Antal inlägg: 5
    • Visa profil
SV: Torkad Majs
« Svar #6 skrivet: 2015-12-07 08:06 »
OK. Kan du inte köpa färsk majs och torka själv då?

Jag antar att jag skulle kunna göra det. dock var väl tanken här att försöka få tag på redan torkat majs.
Men visst, det är ju en tänkbar möjlig utväg  8)

http://www.granngarden.se/Granng%C3%A5rden/Foderr%C3%A5vara-Granng%26aring%3Brden-Fodermajs,-25-kg/p/1230660_BASE

Ja precis så där ska den ju se ut. frågan är om man vill äta majs som är framtagen för att vara foder åt djur?

Om det är icke nixtamaliserat majsmjöl du söker, så är det ju mycket lättare att du skriver det! Dt mesta av majsmjölet man finner i butiken är väl icke nixtamaliserat, det finns väl ingen anledning att mala själv?

Hej jag söker inte icke nixtamaliserat majsmjöl, utan jag söker torkad majs som jag vill nixtalimasera själv och mala för att få färsk masa att göra tortillas på. Absolut en jädra omväg men tycker sånt är kul  :)

kurt

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 453
    • Visa profil
SV: Torkad Majs
« Svar #7 skrivet: 2015-12-07 17:21 »
Om du är orolig över att äta djurfoder, så kommer du nog inte äta majs som du behandlat med lut!

webguide

  • Kock
  • *****
  • Antal inlägg: 961
    • Visa profil
    • Vassaknivar.se
SV: Torkad Majs
« Svar #8 skrivet: 2015-12-08 11:08 »
Hej jag söker inte icke nixtamaliserat majsmjöl, utan jag söker torkad majs som jag vill nixtalimasera själv och mala för att få färsk masa att göra tortillas på. Absolut en jädra omväg men tycker sånt är kul  :)

Kul, berätta gärna hur det går. Jag tar också omvägar och det lär man sig ju en hel del på.

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6541
    • Visa profil
    • Matforum
SV: Torkad Majs
« Svar #9 skrivet: 2015-12-10 09:01 »
Nixtamalisering var ett nytt ord för mig...

https://sv.wikipedia.org/wiki/Nixtamal "torkad majs kokas i en blandning av tre delar vatten och en del kalciumhydroxid. Något mer kalk används utifall majskornen är hårda och därefter mals massan till en formbar deg. Processen medför att en del vitaminer försvinner, men istället att aminosyror och mineraler blir mer lättillgängliga samt att halten niacin ökar."

http://www.dn.se/mat-dryck/recept/majstortillas/ Efter koket låter man kornen vila över natten och skalen separerar från fruktköttet och gör det lättare att mala. Därefter sköljs kornen för att avlägsna det mesta av kalken.
Den som inte frågar får inga svar.

webguide

  • Kock
  • *****
  • Antal inlägg: 961
    • Visa profil
    • Vassaknivar.se
SV: Torkad Majs
« Svar #10 skrivet: 2015-12-10 11:23 »
Jag köpte Masa Harina, blev inspirerad! :)

jandersson

  • Kökspraktikant
  • *
  • Antal inlägg: 5
    • Visa profil
SV: Torkad Majs
« Svar #11 skrivet: 2015-12-11 11:20 »
Om du är orolig över att äta djurfoder, så kommer du nog inte äta majs som du behandlat med lut!

Antar att du har en poäng i vad du säger, men ska nog leta efter annat majs en liten stund till först innan jag ger mig på djurfodret :)

Kul, berätta gärna hur det går. Jag tar också omvägar och det lär man sig ju en hel del på.
Precis, det är det som är hela poängen!

Jag köpte Masa Harina, blev inspirerad! :)

Om du ska göra tortillas kan jag rekommender en tortilla press av något slag. (antar att man kan vara kreativ på många sätt, men det är nästan omöjligt att kavla ut majstortilllas!)
Om du inte har gjort det redan kan jag rekommendera Jonas Crambys två böcker om Texmex och mex käk.
Taco Loco är den senaste http://www.bokus.com/bok/9789127141834/taco-loco-mexikansk-gatumat-fran-grunden/
Tex-mex från grunden är den första med lite mer amerika influerad mex käk. http://www.bokus.com/bok/9789127133037/texmex-fran-grunden/

jandersson

  • Kökspraktikant
  • *
  • Antal inlägg: 5
    • Visa profil
SV: Torkad Majs
« Svar #12 skrivet: 2015-12-11 11:23 »
Nixtamalisering var ett nytt ord för mig...

https://sv.wikipedia.org/wiki/Nixtamal "torkad majs kokas i en blandning av tre delar vatten och en del kalciumhydroxid. Något mer kalk används utifall majskornen är hårda och därefter mals massan till en formbar deg. Processen medför att en del vitaminer försvinner, men istället att aminosyror och mineraler blir mer lättillgängliga samt att halten niacin ökar."

http://www.dn.se/mat-dryck/recept/majstortillas/ Efter koket låter man kornen vila över natten och skalen separerar från fruktköttet och gör det lättare att mala. Därefter sköljs kornen för att avlägsna det mesta av kalken.

Precis! det är detta jag vill göra. men som sagt majsen verkar vara kluriga att hitta :) popcorn majs ska inte fungera enligt vad jag förståt!

 

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator. Om du blir medlem hos Matforum visas det du skriver direkt.

Använd ditt riktiga namn eller smeknamn. Inlägg där namn är företags-, produkt-, hemside-, eller bloggnamn kommer inte att godkännas. Reklam är ej tillåtet. Formulera dig vänligt.

Namn: E-post:
Verifiering:
Skriv ordet klöjm baklänges!:
Write pancake in Swedish!:

- Annonser -