Torkad Majs

Startat av jandersson, 2015-12-04 14:31

Föregående ämne - Nästa ämne

jandersson

Hej!

Söker efter torkad majs för att göra egna tortillas från grunden. Alltså inte Popcorn majs som är för hårda vad jag förstått.
Någon som vet var man kan finna detta i sverige?

Trevlig Helg
//Joel

kayaker

/F

jandersson

Nej faktist inte, det använder jag idag. Jag är ute efter att göra färsk masa :)

kayaker

OK. Kan du inte köpa färsk majs och torka själv då?
/F

agnetasch

http://www.granngarden.se/Granng%C3%A5rden/Foderr%C3%A5vara-Granng%26aring%3Brden-Fodermajs,-25-kg/p/1230660_BASE

kurt

Om det är icke nixtamaliserat majsmjöl du söker, så är det ju mycket lättare att du skriver det! Dt mesta av majsmjölet man finner i butiken är väl icke nixtamaliserat, det finns väl ingen anledning att mala själv?

jandersson

Citat från: kayaker skrivet 2015-12-06 00:02
OK. Kan du inte köpa färsk majs och torka själv då?


Jag antar att jag skulle kunna göra det. dock var väl tanken här att försöka få tag på redan torkat majs.
Men visst, det är ju en tänkbar möjlig utväg  8)

Citat från: agnetasch skrivet 2015-12-06 06:38
http://www.granngarden.se/Granng%C3%A5rden/Foderr%C3%A5vara-Granng%26aring%3Brden-Fodermajs,-25-kg/p/1230660_BASE


Ja precis så där ska den ju se ut. frågan är om man vill äta majs som är framtagen för att vara foder åt djur?

Citat från: kurt skrivet 2015-12-06 17:05
Om det är icke nixtamaliserat majsmjöl du söker, så är det ju mycket lättare att du skriver det! Dt mesta av majsmjölet man finner i butiken är väl icke nixtamaliserat, det finns väl ingen anledning att mala själv?


Hej jag söker inte icke nixtamaliserat majsmjöl, utan jag söker torkad majs som jag vill nixtalimasera själv och mala för att få färsk masa att göra tortillas på. Absolut en jädra omväg men tycker sånt är kul  :)

kurt

Om du är orolig över att äta djurfoder, så kommer du nog inte äta majs som du behandlat med lut!

webguide

Citat från: jandersson skrivet 2015-12-07 08:06
Hej jag söker inte icke nixtamaliserat majsmjöl, utan jag söker torkad majs som jag vill nixtalimasera själv och mala för att få färsk masa att göra tortillas på. Absolut en jädra omväg men tycker sånt är kul  :)


Kul, berätta gärna hur det går. Jag tar också omvägar och det lär man sig ju en hel del på.

Andreas

Nixtamalisering var ett nytt ord för mig...

https://sv.wikipedia.org/wiki/Nixtamal "torkad majs kokas i en blandning av tre delar vatten och en del kalciumhydroxid. Något mer kalk används utifall majskornen är hårda och därefter mals massan till en formbar deg. Processen medför att en del vitaminer försvinner, men istället att aminosyror och mineraler blir mer lättillgängliga samt att halten niacin ökar."

http://www.dn.se/mat-dryck/recept/majstortillas/ Efter koket låter man kornen vila över natten och skalen separerar från fruktköttet och gör det lättare att mala. Därefter sköljs kornen för att avlägsna det mesta av kalken.
Den som inte frågar får inga svar.

webguide

Jag köpte Masa Harina, blev inspirerad! :)

jandersson

Citat från: kurt skrivet 2015-12-07 17:21
Om du är orolig över att äta djurfoder, så kommer du nog inte äta majs som du behandlat med lut!


Antar att du har en poäng i vad du säger, men ska nog leta efter annat majs en liten stund till först innan jag ger mig på djurfodret :)

Citat från: webguide skrivet 2015-12-08 11:08
Kul, berätta gärna hur det går. Jag tar också omvägar och det lär man sig ju en hel del på.

Precis, det är det som är hela poängen!

Citat från: webguide skrivet 2015-12-10 11:23
Jag köpte Masa Harina, blev inspirerad! :)


Om du ska göra tortillas kan jag rekommender en tortilla press av något slag. (antar att man kan vara kreativ på många sätt, men det är nästan omöjligt att kavla ut majstortilllas!)
Om du inte har gjort det redan kan jag rekommendera Jonas Crambys två böcker om Texmex och mex käk.
Taco Loco är den senaste http://www.bokus.com/bok/9789127141834/taco-loco-mexikansk-gatumat-fran-grunden/
Tex-mex från grunden är den första med lite mer amerika influerad mex käk. http://www.bokus.com/bok/9789127133037/texmex-fran-grunden/

jandersson

Citat från: Andreas skrivet 2015-12-10 09:01
Nixtamalisering var ett nytt ord för mig...

https://sv.wikipedia.org/wiki/Nixtamal "torkad majs kokas i en blandning av tre delar vatten och en del kalciumhydroxid. Något mer kalk används utifall majskornen är hårda och därefter mals massan till en formbar deg. Processen medför att en del vitaminer försvinner, men istället att aminosyror och mineraler blir mer lättillgängliga samt att halten niacin ökar."

http://www.dn.se/mat-dryck/recept/majstortillas/ Efter koket låter man kornen vila över natten och skalen separerar från fruktköttet och gör det lättare att mala. Därefter sköljs kornen för att avlägsna det mesta av kalken.


Precis! det är detta jag vill göra. men som sagt majsen verkar vara kluriga att hitta :) popcorn majs ska inte fungera enligt vad jag förståt!

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal