En matbild

Guider

Matbloggat

Författare Ämne: Hemgjord sojasås på champinjoner.  (läst 185 gånger)

Skogis

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 421
    • Visa profil
Hemgjord sojasås på champinjoner.
« skrivet: 2017-07-30 12:45 »
Blev med Hagdahls kokbok av en händelse.

Intressant är att han ondgörs sig över styggelsen margarin som enligt honom inte är speciellt användbart om man har tillgång till riktigt smör.
Trodde i min enfald att margarin var ett nytt påfund(kanske från kriget), men det fanns tydligen på 1870-talet.

Har inhandlat 2liter champinjoner som ska behandlas enligt följande.
Tror nog att copyrighten har slutat gälla :)

"Sedan rotändan afskurits, sönderdela svamparne, läggas i en lerkruka samt beströs väl med salt, i synnerhet ofvanpå.
Stå i 3 á 4 dagar och omröras dagligen. Saften afhälles genom linne och mätes. Till 40cl. deraf tages 4 gr. hel peppar och ett blad muskotblomma; hopkokas öfver stark eld tills dess endast hälften återstår, slås i en kruka som betäckes med mångdubbelt linne, och ställes i svalt rum till följande dag. Afhälles då sakta från bottensatsen och buteljeras. En tesked olja slås öfverst i hvarje butelj, varefter de korkas, hartsas och förvaras.
Anm.
Den i handeln förekommande champignonsojan är vanligen så underhaltig, att besväret med denna tillredning väl lönar sig."

När jag stod med 2 liter champinjoner i butiken insåg jag att detta aldrig kommer att löna sig, men när jag kolla i sortimentet av soyasås visade det sig att det finns inte någon champinjonsoya alls. Alla soyasås som säljs i den butiken jag var i var gjord på sojabönor, även mushroomsoya.

Återkommer med rapport hur det gått om någon vecka.

Skogis

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 421
    • Visa profil
SV: Hemgjord sojasås på champinjoner.
« Svar #1 skrivet: 2017-08-07 00:03 »
Slutresultatet blev ca 2,5dl soja av yppersta kvalitén, ja eller vad det nu blev?

Det jag trodde var 2 liter champinjoner i butiken (1,5 kg) visade sig vara 5liter så slutnotan för sojan blev i runda slängar 245:-/litern :)
Kanske inte mitt bästa test rent ekonomiskt men vätskan luktar gott, är svart till färgen och smakar.... ja salt med lite umami.
Får väl se när den blir använd.

agnetasch

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 4441
    • Visa profil
SV: Hemgjord sojasås på champinjoner.
« Svar #2 skrivet: 2017-08-07 07:03 »
Hahaha, 245:-/litern! Den såsen får du dosera med pipett ;D

 

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator. Om du blir medlem hos Matforum visas det du skriver direkt.

Använd ditt riktiga namn eller smeknamn. Inlägg där namn är företags-, produkt-, hemside-, eller bloggnamn kommer inte att godkännas. Reklam är ej tillåtet. Formulera dig vänligt.

Namn: E-post:
Verifiering:
Skriv ordet klöjm baklänges!:
Stava ordet kjaffägredde rätt!:

- Annonser -