En matbild

Guider

Matbloggat

Författare Ämne: Recept på spickekorv?  (läst 224 gånger)

ulltand

  • Kökspraktikant
  • *
  • Antal inlägg: 12
    • Visa profil
Recept på spickekorv?
« skrivet: 2017-11-13 10:48 »
Gjorde sådan till förra julen, då med recept från webben, tänkte göra igen - men hittar inte receptet jag gick efter då :-O

Köpte den nyligen utgivna boken "Isterband, spickekorv och chorizo", för att hitta något bra, men där fanns bara en gotländsk variant som inte lät så spännande.

Någon som har lust att leta i någon gammal kokbok och se vad ni hittar, för att sedan berätta för mig? :-)

Minnet är kort, men jag har för mig att det skulle ligga i grovsalt tre dygn, och sedan hänga på tork i ett par veckor. Men andra varianter är såklart okej.

Hur som, den blev supergod!

Skogis

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 419
    • Visa profil
SV: Recept på spickekorv?
« Svar #1 skrivet: 2017-11-13 11:36 »
Har du kollat på salsus.se?

ulltand

  • Kökspraktikant
  • *
  • Antal inlägg: 12
    • Visa profil
SV: Recept på spickekorv?
« Svar #2 skrivet: 2017-11-13 11:41 »
Jepp, deras recept får vara lite inspiration, men inte mer :-)

Tack för tips!

Skogis

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 419
    • Visa profil
SV: Recept på spickekorv?
« Svar #3 skrivet: 2017-11-13 13:18 »
Gissar att du är lika kunnig som jag i att goggla.

http://www.ostgotamat.se/recept/vasterlosakorv
http://forum.robsoft.nu/viewtopic.php?f=36&t=118897

Är det bara saltningen och torkningen som är speciell för spickekorv? Kryddningen verkar vara lite vad man själv tycker om.

ulltand

  • Kökspraktikant
  • *
  • Antal inlägg: 12
    • Visa profil
SV: Recept på spickekorv?
« Svar #4 skrivet: 2017-11-13 14:15 »
Tack för ditt svar "Skogis" :-)

Det handlar nog om att jag vill hitta receptet som blev supergoda korvar förra julen, men i brist på det så får jag kombinera diverse andra recept.

Mest handlar det om att jag vill hitta det perfekta efter att korven stoppats, alltså saltning och sedan torkning.

Skogis

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 419
    • Visa profil
SV: Recept på spickekorv?
« Svar #5 skrivet: 2017-11-13 15:00 »
Det enda jag kan tipsa om är att vänta med att hälla i saltet så länge du kan när du blandar smeten.

När jag gör emulsionskorv eller vanlig färskkorv åker saltet i så snabbt som möjligt, men när jag gör isterband eller korv som ska torka har jag fått tipset om att inte hälla i saltet förrän på slutet.

Jag minns inte på rak arm varför med det har något med saltets inverkan på cellväggarna att göra.
Kan vara osmosen som hjälper till att torka ur cellerna och bibehålla köttstrukturen i korven.

kayaker

  • Köksbiträde
  • ***
  • Antal inlägg: 124
    • Visa profil
/F

ulltand

  • Kökspraktikant
  • *
  • Antal inlägg: 12
    • Visa profil
SV: Recept på spickekorv?
« Svar #7 skrivet: 2017-11-13 15:41 »
Det enda jag kan tipsa om är att vänta med att hälla i saltet så länge du kan när du blandar smeten.
Tack!

Korven jag gjorde blev salt då jag lade den i grovsalt, och det är den metoden jag är ute efter.

ulltand

  • Kökspraktikant
  • *
  • Antal inlägg: 12
    • Visa profil
SV: Recept på spickekorv?
« Svar #8 skrivet: 2017-11-13 15:43 »
http://www.martenssonskok.se/2014/05/en-salt-korv-och-en-dag-pa-jobbet.html
Har såklart googlat, det var för övrigt därifrån jag beställde boken jag nämner i trådstarten.

Så recept från webben behövs inte, utan från gamla kokböcker.

Men tack ändå.

kurt

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 453
    • Visa profil
SV: Recept på spickekorv?
« Svar #9 skrivet: 2017-11-13 20:29 »
Gjorde sådan till förra julen, då med recept från webben, tänkte göra igen - men hittar inte receptet jag gick efter då :-O

Köpte den nyligen utgivna boken "Isterband, spickekorv och chorizo", för att hitta något bra, men där fanns bara en gotländsk variant som inte lät så spännande.

Någon som har lust att leta i någon gammal kokbok och se vad ni hittar, för att sedan berätta för mig? :-)

Minnet är kort, men jag har för mig att det skulle ligga i grovsalt tre dygn, och sedan hänga på tork i ett par veckor. Men andra varianter är såklart okej.

Hur som, den blev supergod!

Den boken gas ut första gången 1983, en ny utgåva 2011, oklart vilken av utgåvorna som anses vara nyligen utgiven?

Skogis

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 419
    • Visa profil
SV: Recept på spickekorv?
« Svar #10 skrivet: 2017-11-13 20:47 »
Fick kolla min köttbibel och visst finns det recept på spickekorv.
Det finns t o m 3 olika att välja på.

Kryddningen är 2-3gr vitpeppar, 1gr kryddnejlika och 1-2gr socker per kg massa. Tillsättning av lök skiftar alltifrån 0-6gr per kg.
Det som skiljer mellan recepten är vilken sorts kött som använts.



ulltand

  • Kökspraktikant
  • *
  • Antal inlägg: 12
    • Visa profil
SV: Recept på spickekorv?
« Svar #11 skrivet: 2017-11-13 23:55 »
Den boken gas ut första gången 1983, en ny utgåva 2011, oklart vilken av utgåvorna som anses vara nyligen utgiven?
Haha, såg det när jag tittade. Hur som, receptet på spickekorv var ingen höjdare.

ulltand

  • Kökspraktikant
  • *
  • Antal inlägg: 12
    • Visa profil
SV: Recept på spickekorv?
« Svar #12 skrivet: 2017-11-13 23:56 »
Fick kolla min köttbibel och visst finns det recept på spickekorv.
Kul. Fyra veckor i saltalke :-O

Helt klart inspiration. Tack.

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6541
    • Visa profil
    • Matforum
SV: Recept på spickekorv?
« Svar #13 skrivet: 2017-11-14 21:57 »
Är det bara saltningen och torkningen som är speciell för spickekorv? Kryddningen verkar vara lite vad man själv tycker om.

Bra fråga! Spickekorv är nytt för mig så jag roar mig med att läsa på lite.

Wikipedias artikel om Spickekorv är väldigt kortfattad, men det som står om kusinen Spickeskinka är mer matnyttigt. "I Sverige kallades den förr ofta sommarskinka, eftersom den var så hårt konserverad i salt och rök att den klarade sommarvärmen utan att ruttna. ... Ordet spicken betyder just saltad och torkad ... Historiskt finns många livsmedel med förleden spicke, saltade och torkade -- ofta även rökta -- och avsedda att ätas utan att tillagas. Till exempel spickesill, spickelax, spickekorv, spickerova och pickeströmming." https://sv.wikipedia.org/wiki/Spickeskinka

Läser man sen vidare i artikeln Spekning https://sv.wikipedia.org/wiki/Spekning så står "I Sverige finns en tradition med spickekorv och spickeskinka samt den samiska och tornedalska traditionen torrkött. I Norge, där metoden är vanligare och traditionen är mer bevarad och utvecklad, är spekemat vanligt; där äter man spekepølser, spekeskinka och fenalår."

Googlar man sen spekepølser så får man 58800 träffar vs. svenskans spickekorv som ger 2500 träffar. Har du provat googla spekepølser oppskrifter och kollat dem Ulltand?
Den som inte frågar får inga svar.

ulltand

  • Kökspraktikant
  • *
  • Antal inlägg: 12
    • Visa profil
SV: Recept på spickekorv?
« Svar #14 skrivet: 2017-11-14 22:04 »
Har du provat googla spekepølser oppskrifter och kollat dem Ulltand?
Nej du, det har jag missat.

Stort tack!

 

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator. Om du blir medlem hos Matforum visas det du skriver direkt.

Använd ditt riktiga namn eller smeknamn. Inlägg där namn är företags-, produkt-, hemside-, eller bloggnamn kommer inte att godkännas. Reklam är ej tillåtet. Formulera dig vänligt.

Namn: E-post:
Verifiering:
Skriv ordet klöjm baklänges!:
Write pancake in Swedish!:

- Annonser -