En matbild

Guider

Matbloggat

Författare Ämne: Muurikka tips för nybörjare  (läst 68553 gånger)

roffekock

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1269
  • Ta inget för givet !!!!!
    • Visa profil
SV: Muurikka tips för nybörjare
« Svar #20 skrivet: 2009-03-15 14:44 »
Både plåten och pannan kyls ner när du lägger på råvaror, eftersom pannan har mer massa tar det längre tid att värma upp igen. Och därmed ökar risken av att det hela börjar koka istället för att brynas på hetta.

/rolf
Matforum är bäst

helfgren

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 271
    • Visa profil
SV: Muurikka tips för nybörjare
« Svar #21 skrivet: 2009-06-11 22:32 »
Såg i ett tidigare inlägg att man kunde frysa ner pannkaks smet , jag funderar bara på varför man ska bära med sig vatten i flaskan , vatten väger ju en del . Jag brukar göra kolbullar när jag är ute i skogen och då blandar jag alla torr varor i flaskan och när jag kommer fram brukar jag ta vatten ur någon bäck eller vad som finns i närheten , och fylla up flaskan med så mycket jag vill ha . Sedan är det bara att skaka flaskan och steka dem goda kolbullarna .

MVH// Henrik
Carpe diem

roffekock

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1269
  • Ta inget för givet !!!!!
    • Visa profil
SV: Muurikka tips för nybörjare
« Svar #22 skrivet: 2009-06-16 13:17 »
Henrik ett bra tips men man har inte så ofta tillgång på dessa vattendrag i södra delarna av Sverige.

/rolf
Matforum är bäst

helfgren

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 271
    • Visa profil
SV: Muurikka tips för nybörjare
« Svar #23 skrivet: 2011-06-12 20:26 »
Rycker lite i tråden , då jag har tillverkat stekhällar och andra redskap att laga mat i när man är i skogen. Så kan jag med största säkerhet säga att plåt är det bästa. Släpper inte ifrån sig något som är onyttigt, som aluminium. Har en bra och jämn värme, lätt att rengöra då man bara ska skölja ur dem och inte diska dem med diskmedel. Har det bränt fast så skickar man i lite vatten och kokar ur den, sedan i med lite nytt fett. Sedan kan jag inte påminna mig om att Muurikka har gjort någon panna i aluminium, det är väl mest trangia som har aluminium ??

Vad som är gott att tillaga i den är nog upp till var o en att avgöra, men en favorit är egen pytt i panna. Sedan är det väldigt gott att ha med sig räkor som man har marinerat och bara ljummar på i pannan. Servera med lite aioli , baguette och en öl , vildmarks lyx ;)
Carpe diem

magnus

  • Köksbiträde
  • ***
  • Antal inlägg: 120
    • Visa profil
SV: Muurikka tips för nybörjare
« Svar #24 skrivet: 2011-08-21 19:07 »
En fundering på Muurikka eller liknade, går det att lägga en sån på en Weber 57cm grill?

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6541
    • Visa profil
    • Matforum
SV: Muurikka tips för nybörjare
« Svar #25 skrivet: 2011-08-22 11:46 »
Det lät som en kul idé! Men man behöver nog något slags specialhållare/stativ? Muurikkans egen benställning blir förmodligen racklig mot en rund weberbotten och man skulle nog dessutom skada emaljen i grillen. Och man kan inte heller lägga en 58 cm muurikka direkt på nederdelen av en 57as weber, muurikkan lär behöva vara en eller två centimeter upp så att glöden får luft.
Den som inte frågar får inga svar.

helfgren

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 271
    • Visa profil
SV: Muurikka tips för nybörjare
« Svar #26 skrivet: 2011-08-24 21:44 »
Jag skulle tillverka en ram som ser ut som en trekant av 12mm rundstång. Där varje sida är ca 65cm lång, då kommer den ligga stadigt. Kan man inte tillverka den själv skulle jag vända mig till en verkstad på orten, borde inte kosta mer än 100-150 kr att få det gjort. Annars kan man väl lägga den direkt på själva gallret ??

MVH// Henrik
Carpe diem

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6541
    • Visa profil
    • Matforum
SV: Muurikka tips för nybörjare
« Svar #27 skrivet: 2011-08-25 12:49 »
Fast svårt lägga muurikkan direkt på gallret om muurikkan är 58 och grillen 57 cm. Smart tänkt där med trekanten! Finns det förresten muurikkor som har helt platt undersida? I så fall skulle det kanske bli hyfsat stadigt om man la ett par fyrkantsrör på grillunderdelen och sen muurikkan ovanpå rören.
Den som inte frågar får inga svar.

Brandjanne.

  • Gäst
SV: Muurikka tips för nybörjare
« Svar #28 skrivet: 2012-09-09 14:05 »
Hej alla jag har nyss kommit in i gänget, köpte mitt stekbord 58 cm i går. Hoppas att det blir lika gott som jag tror.

magnus

  • Köksbiträde
  • ***
  • Antal inlägg: 120
    • Visa profil
SV: Muurikka tips för nybörjare
« Svar #29 skrivet: 2013-06-28 21:32 »
Bumpar gammal tråd.
Såg att Weber kommit med ett galler med hål i mitten för att passa deras BBQ system. Borde gå att klämma in en 48cm på en 57cm grill och lägga den i deras hål på gallret.
Någon som vet totala yttermåtten på 48cm gallret med handtag?

FinnGriller

  • Kökspraktikant
  • *
  • Antal inlägg: 1
    • Visa profil
Adaptersats Muurikka 48 cm --> Weber 57 cm
« Svar #30 skrivet: 2013-07-18 10:27 »
Ifall någon är intresserad  8)

Jag hade dessa liggande kvar från ett annat projekt, och de visade sig vara perfekta för detta ändamål. Stabilt och bra!

OBS. pannan blir mycket het med den mängd kol som visas på bilden, jag blev tvungen att minska.

1. 2 st alu-U-profil 20x20 mm, längd ca 10 cm (lite mer än handtagets bredd)
2. installation
3. slutresultat

FinnGriller


Kjell.öhman59

  • Kökspraktikant
  • *
  • Antal inlägg: 5
    • Visa profil
SV: Muurikka tips för nybörjare
« Svar #31 skrivet: 2013-11-26 13:24 »
Ifall någon är intresserad  8)

Jag hade dessa liggande kvar från ett annat projekt, och de visade sig vara perfekta för detta ändamål. Stabilt och bra!

OBS. pannan blir mycket het med den mängd kol som visas på bilden, jag blev tvungen att minska.

1. 2 st alu-U-profil 20x20 mm, längd ca 10 cm (lite mer än handtagets bredd)
2. installation
3. slutresultat

FinnGriller




Smart!

magnus

  • Köksbiträde
  • ***
  • Antal inlägg: 120
    • Visa profil
SV: Muurikka tips för nybörjare
« Svar #32 skrivet: 2015-04-12 20:42 »
Nu har jag äntligen slagit till på en Muurikka 58cm.
Den passar perfekt på Weber 57cm klotgrill. Jag har eldat med briketter och nu även testat med pellets.
Pellets har jag lagt i en bestickkorg från Ikea (http://www.ikea.com/se/sv/catalog/products/30011832/) och fyllt till hälften, hällt på lite rödsprit och satt fart på det.
Det ger bra med värme, men inte tokhett, skulle isåfall behöva flera bestickkorgar.
Pellets hade fördelen att den tände väldigt snabbt jämfört med briketter och minimalt med aska och billigare.

 

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator. Om du blir medlem hos Matforum visas det du skriver direkt.

Använd ditt riktiga namn eller smeknamn. Inlägg där namn är företags-, produkt-, hemside-, eller bloggnamn kommer inte att godkännas. Reklam är ej tillåtet. Formulera dig vänligt.

Namn: E-post:
Verifiering:
Skriv ordet klöjm baklänges!:
Hur många laxar finns i en laxask? Skriv antalet med bokstäver!:

- Annonser -