En matbild

Guider

Matbloggat

Författare Ämne: Iranska Kolstålsknivar.  (läst 17825 gånger)

roffekock

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1269
  • Ta inget för givet !!!!!
    • Visa profil
Iranska Kolstålsknivar.
« skrivet: 2007-08-21 12:20 »
Jag har en antal kolståls knivar som är helt underbara att jobba med men dom har ett skaft med en infästning som är bedrövlig,dom är helt nya. Jag skulle behöva hjälp med att få dessa "knivar" brukbara genom att montera nya skaft på dom. Finns det någon som är kunnig i detta?  Hör i så fall av dig. Dessa knivar kan även säljas som dom är för en billig peng. Jag har ett 50 tal ,kocknivsmodell bladlängd 30 cm.
Matforum är bäst

Rob

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 317
    • Visa profil
SV: Iranska Kolstålsknivar.
« Svar #1 skrivet: 2007-08-22 22:53 »
Var finns de och kan man kika på dem (kort)?
Något kortare än 30 cm? Lite långt för en kockkniv i normala hem...

Jag skulle kunna tänka mig att köpa en om de är tunna och stålet hårt! Sedan försöka göra ett nytt handtag själv!

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6541
    • Visa profil
    • Matforum
SV: Iranska Kolstålsknivar.
« Svar #2 skrivet: 2007-08-23 08:27 »
Jag blir också lite nyfiken på dessa knivar, visste inte att det fanns Iranska knivar- vad kallas fabrikatet? Vilket år är de tillverkade? Är de köpta i Sverige? Du råkar inte ha en bild på hur de ser ut?
Den som inte frågar får inga svar.

roffekock

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1269
  • Ta inget för givet !!!!!
    • Visa profil
SV: Iranska Kolstålsknivar.
« Svar #3 skrivet: 2007-08-23 15:29 »
Bilder kommer inom snart gubbar. Vad dom heter ,det finns en arabisk kråka på dom  det är allt. Bladet är väl utan skaft ungf. 23-25 cm. Hårda är dom inte för det är kolstål av mjuk typ men skäpan blir som rakblad. Alla som fått en sådan kniv av mig har alltid kommenterat den när vi träffats av en speciell orsak dom kan inte vara utan den. Denn är inte heller tunn den är ganska tjock. Det bästa med den är att den håller skärpan. Jag har själv importerat dom för ca. 20 år sedan ett hundratal ,av dessa finns ca. 50 kvar Priset?  100 kr plus frakt det är ett bra pris men som sagt du måste byta skaft.
Matforum är bäst

Rob

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 317
    • Visa profil
SV: Iranska Kolstålsknivar.
« Svar #4 skrivet: 2007-08-31 23:49 »
Hur går det med bilderna???

roffekock

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1269
  • Ta inget för givet !!!!!
    • Visa profil
SV: Iranska Kolstålsknivar.
« Svar #5 skrivet: 2007-09-01 08:53 »
Dom kommer Rob. Inom en vecka.
Matforum är bäst

Urban

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 1355
    • Visa profil
SV: Iranska Kolstålsknivar.
« Svar #6 skrivet: 2007-09-24 19:19 »
En vecka har nog gått nu  ;).

roffekock

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1269
  • Ta inget för givet !!!!!
    • Visa profil
SV: Iranska Kolstålsknivar.
« Svar #7 skrivet: 2007-09-24 21:24 »
Urban förlåt att jag strulat men håll ögonen öppna det e på gång. Men jag har funderat kring att jag gärna vill skänka dig en kniv. Du behöver bara tala om för mig vart jag ska sända den. Och så kan du resensera den här i forumet ok.
Matforum är bäst

Rob

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 317
    • Visa profil
SV: Iranska Kolstålsknivar.
« Svar #8 skrivet: 2007-09-25 12:38 »
Va, skall Urban FÅ kniven ;-(

Fasten jag väntar tålmodigt på bilder...

Nåväl Urban, visa nu att du kan slipa så får vi en recension sedan!!

roffekock

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1269
  • Ta inget för givet !!!!!
    • Visa profil
SV: Iranska Kolstålsknivar.
« Svar #9 skrivet: 2007-09-25 13:49 »
Rob.
Du ska få samma förmån kom igen med adress bara. ;D
Matforum är bäst

Sweber

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 415
    • Visa profil
SV: Iranska Kolstålsknivar.
« Svar #10 skrivet: 2007-09-25 16:25 »
Tusan, nu blev det pinsamt. Jag väntar ju oxå på en bild. Men det törs man ju knappt skriva nu, då tror väl ni andra att man tigger? ;D

Seriöst, om bladet har rätt utformning är jag klart intresserad av en kolstålskniv. Min favvokniv är en billig rostfri som är mjuk i stålet. Efter att ha haft den som övningsobjekt åp en Tormek-slip, är den numera lätt att hålla riktigt skarp. Ett par drag på brynpinnen efter varje användning. Att den blir fort slö är inget problem då det är så lätt att få den skarp igen. Jag är så trött på Globalerna, jag körde dom på Tormeken men det vill sig inte  riktigt. Jag får inte till den där riktiga skärpan. Dom blir bara bra. Resten av familjen tycker att dom är skarpa men inte jag. Jag kan hålla dom hyggliga med brynpinnen, men jag gissar att dom inte är bra nog i "grundslipningen". Att göra ett eget skaft kan ju var en kul utmaning nu när vi går mot mörkare tider.

Men som sagt, en bild vore bra... :D
Weber One Touch Gold 22,5" lätt modifierad, samt Weber Go-Anywhere helt i orginal.

Rob

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 317
    • Visa profil
SV: Iranska Kolstålsknivar.
« Svar #11 skrivet: 2007-09-25 19:07 »
Roffe, PM skickat till dig.
Vi kan nog komma överens om ett pris till slut skall du se!

Tackar!

roffekock

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1269
  • Ta inget för givet !!!!!
    • Visa profil
SV: Iranska Kolstålsknivar.
« Svar #12 skrivet: 2007-09-25 19:18 »
Här kommer nu bilder på dessa kolstålknivar frå Iran. Bilderna ger ingen rättvisa av kniven det är kanske därför som jag dragit mej för att sätta ut dem. Men en sak är säker att bättre stål får man leta efter. Och alla ni som är knivfantaster och vill ha en sån här kniv ni behöver bara betala frakt så kommer Jultomten hem till er.
Matforum är bäst

Rob

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 317
    • Visa profil
SV: Iranska Kolstålsknivar.
« Svar #13 skrivet: 2007-09-25 19:31 »
hmmm, det ser spännande ut.
Är det små rester efter hammarmärken som gör att ytan är ojämn tro?

Handtaget ser ut att vara i en modell för sig, men det blir ett utmärkt projekt att byta över vintern. Kanske skall man sätta ett traditionellt 8-kantingt japanskt handtag på istället...

Ser fram emot att se den "live"



Urban

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 1355
    • Visa profil
SV: Iranska Kolstålsknivar.
« Svar #14 skrivet: 2007-09-25 19:34 »
Tackar så mycket för din gåva Roffe!.

Både jag o Rob är som små barn på Julafton nu  ;D.

Sweber

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 415
    • Visa profil
SV: Iranska Kolstålsknivar.
« Svar #15 skrivet: 2007-09-26 09:48 »
Hur lång är själva "pinnen" (tang?) som går in i handtaget? Går den genom hela handtaget? När jag en gång i tiden gjorde en kniv i slöjden på högstadiet, borrade man hål i det handtag man gjort och pressade in pinnen(tangen?) i hålet tillsammans med något PlasticPudding liknade gegg.

Jag är intresserad. (Mmmmmmm....kolstål)

Min favoritkniv i skogen är en kolstålsmora med plastskaft. Det blir ett sånt härligt bett i eggen på den, fast man får bryna ofta.
Weber One Touch Gold 22,5" lätt modifierad, samt Weber Go-Anywhere helt i orginal.

roffekock

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1269
  • Ta inget för givet !!!!!
    • Visa profil
SV: Iranska Kolstålsknivar.
« Svar #16 skrivet: 2007-09-26 19:26 »
Den är tyvärr inte så lång att den går genom hela skaftet men eftersom den år i kolstål kan du ju förlänga den på olika sätt men jag har jobbat med dessa knivar i 15 år och fortfarande har jag inte märkt att den inte räckt till om du förstår. Om du diggar kolstål kom loss ge mej din adr. så kommer det en, men du måste recensera plus att du betalar frakt OK?
Matforum är bäst

Sweber

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 415
    • Visa profil
SV: Iranska Kolstålsknivar.
« Svar #17 skrivet: 2007-09-27 09:31 »
Låter toppen. Frakt och recension är självklart inga problem. Adress kommer.
Weber One Touch Gold 22,5" lätt modifierad, samt Weber Go-Anywhere helt i orginal.

Sweber

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 415
    • Visa profil
SV: Iranska Kolstålsknivar.
« Svar #18 skrivet: 2007-09-28 08:53 »
Den är tyvärr inte så lång att den går genom hela skaftet men eftersom den år i kolstål kan du ju förlänga den på olika sätt men jag har jobbat med dessa knivar i 15 år och fortfarande har jag inte märkt att den inte räckt till om du förstår. Om du diggar kolstål kom loss ge mej din adr. så kommer det en, men du måste recensera plus att du betalar frakt OK?

Du har PM.
Weber One Touch Gold 22,5" lätt modifierad, samt Weber Go-Anywhere helt i orginal.

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6541
    • Visa profil
    • Matforum
SV: Iranska Kolstålsknivar.
« Svar #19 skrivet: 2007-09-28 17:32 »
Skapade nya tråden "Min favoritkniv / mina knivar! Berätta om dina knivar i denna tråd!" http://matforum.nu/index.php?topic=888.0 och flyttade över era fina knivbilder dit, fortsätt gärna diskussionen där, här var den OT!
Den som inte frågar får inga svar.

smarrens

  • Kökspraktikant
  • *
  • Antal inlägg: 25
  • Det är serverat
    • Visa profil
SV: Iranska Kolstålsknivar.
« Svar #20 skrivet: 2007-11-02 23:16 »
Hehe, den ser ut att passa till halloween. Nu väntar jag på recension...
Ät, drick och var glad!

smarrens

  • Kökspraktikant
  • *
  • Antal inlägg: 25
  • Det är serverat
    • Visa profil
SV: Iranska Kolstålsknivar.
« Svar #21 skrivet: 2007-11-14 00:37 »
blir det ingen recension?
Ät, drick och var glad!

roffekock

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1269
  • Ta inget för givet !!!!!
    • Visa profil
SV: Iranska Kolstålsknivar.
« Svar #22 skrivet: 2009-01-16 06:50 »
Ni som fick knivar från Iran. Har ni jobbat med dem ännu eller var dom inte bra?

/rolf
Matforum är bäst

Mickan

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1532
    • Visa profil
SV: Iranska Kolstålsknivar.
« Svar #23 skrivet: 2009-01-16 07:57 »
Ja, rapport om dom iranska knivarna vill jag ha! En kock hos oss är från Iran och ska snart åka och hälsa på släkten. Ska man skriva önskelista?
Video meliora proboque deteriora sequor

Sweber

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 415
    • Visa profil
SV: Iranska Kolstålsknivar.
« Svar #24 skrivet: 2009-01-16 09:22 »
Om det är denna kniv vi pratar om så finns min första recensions här: http://matforum.nu/index.php?topic=888.0

Jag har inte använt den så mycket de senaste månaderna, inget alls om man ska vara noga. Den ligger i garaget isärtagen på en bänk eftersom jag fick för mej att jag skulle göra ett nytt handtag till den. Nu kommer det hela tiden så mycket i mellan, men när jag blir klar så kommer det lite nya bilder och en ny recension.
Weber One Touch Gold 22,5" lätt modifierad, samt Weber Go-Anywhere helt i orginal.

 

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator. Om du blir medlem hos Matforum visas det du skriver direkt.

Använd ditt riktiga namn eller smeknamn. Inlägg där namn är företags-, produkt-, hemside-, eller bloggnamn kommer inte att godkännas. Reklam är ej tillåtet. Formulera dig vänligt.

Namn: E-post:
Verifiering:
Write pancake in Swedish!:
Hur många laxar finns i en laxask? Skriv antalet med bokstäver!:

- Annonser -