En matbild

Guider

Matbloggat

Författare Ämne: Svenska kändiskockar, mästerkockar och kocklegender  (läst 30895 gånger)

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6544
    • Visa profil
    • Matforum
Jag tänkte vi skulle ägna en tråd åt svenska mäster- och kändiskockar.

Namn som Tore Wretman, Werner Vögeli, Erik Lallerstedt, Jonas Borssén, Melker Andersson, Tina Nordström, Niklas Ekstedt och Alexandra Zazzi (Har jag glömt nån?) känner de flesta nog till, men vad har dessa personer egentligen tillfört kokkonsten?

Är vissa kockar bara kända utan att egentligen ha gjort nåt märkvärdigt? Eller krävs det ändå något väldigt speciellt för att bli känd?

Vad är det som utmärker en riktig mästerkock?
Den som inte frågar får inga svar.

crlhrv

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1301
    • Visa profil
    • Mina foton och allt annat
SV: Svenska kändiskockar, mästerkockar och kocklegender
« Svar #1 skrivet: 2007-09-20 19:58 »
Hur kan du glömma Leif Mannerström!!? ;) En riktig rockstar-kock!

Tveksamt om t ex Zazzi, Ekstedt och Nordström skulle vara kända för sin mat om de inte varit programledare/programdeltagare och i offentlighetens ljus. Min spontana känsla är att kopplingen kändiskock - mästerkock är relativt svag. Sverige är fullt med mycket kvalificerade krögare som aldrig/sällan syns.

Bidrar också med Uffe Wagner, första Göteborgskrögaren som fick stjärna i Guide Michelin.
Tittar gärna på djur. Och äter dem också.

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6544
    • Visa profil
    • Matforum
SV: Svenska kändiskockar, mästerkockar och kocklegender
« Svar #2 skrivet: 2007-09-21 09:25 »
En stjärna i Guide Michelin..? Är det kännetecknet för en mästerkock? Eller finns det något annat man kan uppnå eller göra för att betraktas som en mästare?
Den som inte frågar får inga svar.

crlhrv

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1301
    • Visa profil
    • Mina foton och allt annat
SV: Svenska kändiskockar, mästerkockar och kocklegender
« Svar #3 skrivet: 2007-09-21 09:34 »
Inom branschen bör väl stjärnor i Guiden väga tyngre än medverkan i något tv-program?
Tittar gärna på djur. Och äter dem också.

Anne

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1083
    • Visa profil
    • Anne's Food
SV: Svenska kändiskockar, mästerkockar och kocklegender
« Svar #4 skrivet: 2007-09-21 09:38 »
Mathias Dahlgren kan vi väl lägga till i så fall. Han har gjort sensationellt mycket, framför allt när han drev Bon Lloc.
Anne's Food - min matblogg

agnetasch

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 4442
    • Visa profil
SV: Svenska kändiskockar, mästerkockar och kocklegender
« Svar #5 skrivet: 2007-09-21 11:01 »
Sverige är fullt med mycket kvalificerade krögare som aldrig/sällan syns.
Tror jag också. Tyvärr hamnar dom ofta i skuggan av s.k. kändiskockar.
En mästerkock är en kock som jobbar av egen kraft o uppmärksammas för att han för matlagningskonsten vidare (vinner tävlingar,driver krogar kända för bra mat o likn.) En mästerkock kan laga vad som helst o få det att smaka gott.
En kändiskock är en person som har känningar i TV-branschen,ser trevlig ut o blir rekommenderad av en kompis att få ett eget matprogram. En kändiskock behöver egentligen inte kunna laga fler än de två-tre rätter per vecka som visas i rutan. Öppnar kändiskocken restaurang är det i kraft av sitt namn snarare än av skicklighet.
Svensk kocklegend:Tore Wretman! Jag tycker synd om alla ungdomar som gått miste om en sådan personlighet. Kunnig, ödmjuk, trevlig, artig i sin framtoning, han hade allt som dagens TV-kocksdivor saknar. En auktoritet på sitt område där inget var främmande, från svensk husmanskost till haute cuisine. Dessutom en nyskapare både vad det gäller maträtter o möte med massmedia, med "Novisen vid spisen" tror jag han blev Sveriges första Radiokock. Fler som han tack.   

crlhrv

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1301
    • Visa profil
    • Mina foton och allt annat
SV: Svenska kändiskockar, mästerkockar och kocklegender
« Svar #6 skrivet: 2007-09-21 11:22 »
Agneta: jag tillhör nog en av de generationer som du förbarmar du över och har knappt någon koll alls på Wretman.  Så som jag uppfattat det består Wretmans storhet främst i att han förändrade svenskars förhållnings- och angreppssätt tillmatlagning. Pre-Wretman var Sveriges matlagningskonst något efterbliven? Är han lika upphöjd utomlands som han är i Sverige eller är han en nationell storhet och kanske?
Tror du att det skulle vara möjligt för en ny Wretman-person att revolutionera matlagningen så som originalet gjorde med tanke på den samhällsutveckling vi genomlevt sedan Wretmans glada dagar?

I den tid han verkade var han säkerligen en superstar men han var också helt utan konkurrens.

Jag vill bara poängtera att jag inte försöker skriva ner Wretman, tvärtom! Syftet är endast att sätta in honom i ett lite större sammanhang och diskutera hur hans stjärnstatus och kunnande skulle stå sig idag.
« Senast ändrad: 2007-09-21 11:25 av crlhrv »
Tittar gärna på djur. Och äter dem också.

Kocken

  • Diskare
  • **
  • Antal inlägg: 62
    • Visa profil
SV: Svenska kändiskockar, mästerkockar och kocklegender
« Svar #7 skrivet: 2007-09-21 12:18 »
Fredrik Eriksson, Marcus Samuelsson, Markus Aujalay, Ervin Hugh (hur det nu stavas) Jan hedh (konditor). Sedan finns det en hel drös mindre kända kockar som borde nämnas, som stått bakom framgångarna för de som gillar media.
Driver en webbutik med köksredskap

agnetasch

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 4442
    • Visa profil
SV: Svenska kändiskockar, mästerkockar och kocklegender
« Svar #8 skrivet: 2007-09-21 12:49 »
Calle:Det är lätt att vara efterklok; pre-Wretman var ju alla nöjda med sin matlagning, de visste inget annat. Nu är vi också rätt nöjda med vår matlagning men en ny Wretman skulle kanske ställa allt på ända (röja upp lite i couscous-träsket kanske?) ;) Jag kan inte se att vi har förbättrat vårt matlagningkunnande på senare år, tvärtom. Ingen undervisning längre vare sig i skolan eller i hemmet. Är det det som gör att vi beundrar vilken medioker kock som helst som råkar visa sig i TV-rutan? Vi har inte skaffat oss någon bättre matlagningskunskap men en himla massa utländska ingredienser, men dom gör oss ju inte skickligare bara lite trendigare.
Jag undrar om Wretman var utan konkurrens, det måste väl ha funnits duktiga kockar då också, men de var inte det universalgeni som Wretman var. Det var väl inte för inte som han blev utnämnd till hovtraktör o är man hovtraktör i ett land tror jag inte man är okänd utomlands heller. Det ska bli spännande att se vem som blir hovtraktör efter Wretmans vän Werner Vögeli.

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6544
    • Visa profil
    • Matforum
SV: Svenska kändiskockar, mästerkockar och kocklegender
« Svar #9 skrivet: 2007-09-21 13:53 »
Fredrik Eriksson, Marcus Samuelsson, Markus Aujalay, Ervin Hugh

Det var nya namn för mig - vad har dessa personer åstadkommit för minnesvärt?

En mästerkock är en kock som jobbar av egen kraft o uppmärksammas för att han för matlagningskonsten vidare (vinner tävlingar,driver krogar kända för bra mat o likn.)

Ang. tävlingar - då tänker du på http://www.aretskock.se ?

Men du tror inte att sådana tävlingar kanske mest är en arena för en viss typ av tävlingsintriktade och karriärshungriga kockar som vill synas?
Den som inte frågar får inga svar.

crlhrv

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1301
    • Visa profil
    • Mina foton och allt annat
SV: Svenska kändiskockar, mästerkockar och kocklegender
« Svar #10 skrivet: 2007-09-21 15:09 »
De båda Mark/cusarna Samuelsson och Aujalay gillar jag skarpt. Samuelssons recept i Street Food är omständliga men tillhör bland det godaste jag lagat. Aujalay verkar vara en trevlig prick som ofta har med sina barn i matprogrammet (middagstipset TV4), dessutom är han så liten att man bara vill klappa honom på huvudet ;D
Tittar gärna på djur. Och äter dem också.

agnetasch

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 4442
    • Visa profil
SV: Svenska kändiskockar, mästerkockar och kocklegender
« Svar #11 skrivet: 2007-09-21 15:35 »
Andreas: tror du inte man måste vara både tävlingsinriktad o karriärshungrig för att bli en mästerkock? Annars blir man nog kvar på Konsumbaren i Åmål ;)

Kocken

  • Diskare
  • **
  • Antal inlägg: 62
    • Visa profil
SV: Svenska kändiskockar, mästerkockar och kocklegender
« Svar #12 skrivet: 2007-09-21 18:59 »
Fredrik Eriksson har lång meritlista läs här http://www.langbrovardshus.se/fredrik.html
Driver en webbutik med köksredskap

roffekock

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1269
  • Ta inget för givet !!!!!
    • Visa profil
SV: Svenska kändiskockar, mästerkockar och kocklegender
« Svar #13 skrivet: 2007-09-25 14:08 »
Ni har glömmt en kis som Heter Krister Lingström han om någon har gjort mycket för den svenska kokonsten med sitt Edsbacka Krog. Han är Wretmans adept och en yrkesman ut i fingerspetsarna. Han har dessutom 2* i Guide Michelin. Han är den ende mej veterligen som har en varningsskylt utanför krogen Fara För Matos. De ni smäller högt. Han har grjort variationer på husmans som hammnat i finrummet även det en god sak. Men som agneta vill ha sagt så finns det otroligt många fler som kan nämnas även dom som började i Åmål 8)
« Senast ändrad: 2007-09-25 19:28 av roffekock »
Matforum är bäst

agnetasch

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 4442
    • Visa profil
SV: Svenska kändiskockar, mästerkockar och kocklegender
« Svar #14 skrivet: 2007-09-26 08:31 »
Jättebra roffekock, ge oss fler namn, då kan man googla o göra sig bekant med fler duktiga kockar än dem man tvångsmatas med via TV.

roffekock

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1269
  • Ta inget för givet !!!!!
    • Visa profil
SV: Svenska kändiskockar, mästerkockar och kocklegender
« Svar #15 skrivet: 2007-09-26 20:10 »
Ett gäng matglada kalaskokerskor som aldrig näms men som minns i många människors hjärtan tyvärr börjar dom att bli få. Jag tycker att vi alla bör resa oss upp och utbringa ett rungande hurrrrraa... för dem .
Jag kan nämna några vid namn
Edith Jonsson
Carin Bergström
Ingeborg Zethelius
Min egen lilla mormor Frida
Mina ögon blir tårfyllda när jag tänker på dessa kvinnor som slet för äran men som aldrig blev TV kockar.
Matforum är bäst

agnetasch

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 4442
    • Visa profil
SV: Svenska kändiskockar, mästerkockar och kocklegender
« Svar #16 skrivet: 2007-09-27 11:07 »
HURRA! :D

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6544
    • Visa profil
    • Matforum
SV: Svenska kändiskockar, mästerkockar och kocklegender
« Svar #17 skrivet: 2007-10-04 21:55 »
Det var fint sagt roffekock!

På tal om tv-kockar - vissa somliga verkar i alla fall tro att om man nämner att man varit med i TV så kommer folket till restaurangen... se bild.

Nån av er som känner till Frederic Andersson förresten?
Den som inte frågar får inga svar.

Fredrik Goldhahn

  • Köksbiträde
  • ***
  • Antal inlägg: 184
    • Visa profil
    • www.eventkock.se
SV: Svenska kändiskockar, mästerkockar och kocklegender
« Svar #18 skrivet: 2007-10-05 01:57 »
...måste vara lokal-tv...=)
Fredrik Goldhahn
http://www.eventkock.se

agnetasch

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 4442
    • Visa profil
SV: Svenska kändiskockar, mästerkockar och kocklegender
« Svar #19 skrivet: 2007-10-05 08:23 »
Andreas: rusar du inte iväg nu till restaurang Viktor o frotterar dig med TV-kändisen?

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6544
    • Visa profil
    • Matforum
SV: Svenska kändiskockar, mästerkockar och kocklegender
« Svar #20 skrivet: 2007-10-05 08:40 »
Nej Agneta, tvärt om, formuleringen i annonsen var så fånig att nu har jag ingen lust alls att gå dit. Nu raskt över till nåt mer intressant:

I kvällens K special 20:00 på SVT2 (repris söndag 13:30 och tisdag 23:30) visas Helen Elmquists film "Cajsa Warg och hennes kulinariska systrar" där det bjuds på en genomgång av kända kvinnor vid spisen!

DN har en artikel om detta:
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=2219&a=700555

Och jag måste förstås citera citatet som DN-skribenten återger från Gustafva Björklunds sköldpaddssopperecept: "Sköldpaddan brännes med ett hett jern i ändan, hvarwid han utsträcker sin hals, som genast afhugges".
Den som inte frågar får inga svar.

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6544
    • Visa profil
    • Matforum
SV: Svenska kändiskockar, mästerkockar och kocklegender
« Svar #21 skrivet: 2007-10-11 09:48 »
Och här är två färska kändiskocks-artiklar...

Nigella Lawson http://www.aftonbladet.se/karleksex/article974517.ab "Om någon väljer choklad framför sex har de allvarliga problem, säger hon. ... Jag gillar män som är håriga överallt, som djur."

Carl Jan Granqvist http://www.realtid.se/ArticlePages/200710/09/20071009153949_Realtid096/20071009153949_Realtid096.dbp.asp "Närmast ska jag vara kommentator i TV4 för vissa bitar av Nobelfesten."
Den som inte frågar får inga svar.

agnetasch

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 4442
    • Visa profil
SV: Svenska kändiskockar, mästerkockar och kocklegender
« Svar #22 skrivet: 2007-10-11 10:40 »
Undrar vilket det var; plastfolie eller aluminiumfolie man svepte in Nigella i?

Heja Carl-Jan,maken till karl med drivkraft o karisma får man leta efter!

Mimmi

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 443
    • Visa profil
SV: Svenska kändiskockar, mästerkockar och kocklegender
« Svar #23 skrivet: 2007-12-27 21:45 »
Mitt bidrag blir Örjan Klein som är fader till det Medvetna köket ;)

Robin

  • Kökspraktikant
  • *
  • Antal inlägg: 8
    • Visa profil
    • Trynetillknorr
SV: Svenska kändiskockar, mästerkockar och kocklegender
« Svar #24 skrivet: 2007-12-28 23:37 »
Anna Bergenström är en. Men en av de allra största, inte bara i Sverige utan även internationellt erkänd, är Karin Fransson, som  driver restaurang i Borgholm på Öland.

Drottningen av färska kryddor kan höras i P1 på torsdagar i "Meny".
Trynetillknorr

annamaria

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 2076
    • Visa profil
SV: Svenska kändiskockar, mästerkockar och kocklegender
« Svar #25 skrivet: 2007-12-29 10:57 »
Jag var en dag hos Fredrik Eriksson - i köket på Villa Källhagen. Mycket trevlig och lärorik dag. Fredrik är kanontrevlig och lättsam. Han fick mig att aldrig mer vilja skala sparris - det var väl snällt... ;D
Vi åt sedan på Villa Källhagen på kvällen - en 6 rätters avsmakningsmeny - underbart god mat!

Kari

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 2142
    • Visa profil
SV: Svenska kändiskockar, mästerkockar och kocklegender
« Svar #26 skrivet: 2008-04-02 09:29 »
Vet inte om han är någon kocklegend men lite kändis tycker jag!

Riktigt bråttom hade han in på Biltema, kanske köpte han en ny grill?  ;)

Ingen lera på bilen - det tycker jag en skogsmulle som han borde ha!  :D

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6544
    • Visa profil
    • Matforum
SV: Svenska kändiskockar, mästerkockar och kocklegender
« Svar #27 skrivet: 2009-03-08 11:09 »
Idag är det den internationella kvinnodagen och då kan det väl vara lämpligt att läsa den här artikeln i DN om kvinnor i mathistorien?

http://www.dn.se/mat-dryck/reportage/kockarna-som-gjorde-skillnad-1.812965
Den som inte frågar får inga svar.

liza

  • Gäst
SV: Svenska kändiskockar, mästerkockar och kocklegender
« Svar #28 skrivet: 2014-04-17 10:48 »
Elias Kvarning-Operakällaren- har jobbat bland annat också på 50 Kv Gotland...uprising star!

webguide

  • Kock
  • *****
  • Antal inlägg: 969
    • Visa profil
    • Vassaknivar.se
SV: Svenska kändiskockar, mästerkockar och kocklegender
« Svar #29 skrivet: 2014-04-21 11:15 »
Inom branschen bör väl stjärnor i Guiden väga tyngre än medverkan i något tv-program?

Absolut!

Hestefar

  • Gäst
SV: Svenska kändiskockar, mästerkockar och kocklegender
« Svar #30 skrivet: 2014-10-26 11:41 »
Hur kan ni ha gömt köksmästare Julius Carlsson?
http://sv.wikipedia.org/wiki/Julius_Carlsson_%28kock%29
« Senast ändrad: 2014-10-26 12:26 av Hasse »

Glada Kocken

  • Gäst
SV: Svenska kändiskockar, mästerkockar och kocklegender
« Svar #31 skrivet: 2015-02-23 10:15 »
Tommy Myllimäkki, Adam Dahlberg, Melker Andersson, Mathias Dahlgren och Fredrik Eriksson samtliga verksamma inom "Svenska Bocuse d´Or Akademien" samt Marcus Samuelsson, Leif Mannerström, Per Morberg och Tina Nordström med flera är bara några av de svenska gastronomiska genier och fantastiska välmeriterade kockar med en och annan stjärna i Guide Michélin och med en diger guldkantad meritlista av högsta klass!  8)

Psilander

  • Köksbiträde
  • ***
  • Antal inlägg: 128
    • Visa profil
SV: Svenska kändiskockar, mästerkockar och kocklegender
« Svar #32 skrivet: 2015-02-25 00:18 »
De tre största är nog
Verner Vögeli
Tore Wretman
Regis Cadier

Sedan finns en rad bubblare som
Dahlgren
Franzén
Myllemäki
Nils Emil
Mannerström
Cattenaci

agnetasch

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 4442
    • Visa profil
SV: Svenska kändiskockar, mästerkockar och kocklegender
« Svar #33 skrivet: 2015-02-25 07:47 »
Några ni glömmer (?)

Karin Fransson
Malin Söderström
Saori Ichihara
Emma Erlandsson
Frida Nilsson

Någon lite enklare rätt kan dom väl svänga ihop? ::)

webguide

  • Kock
  • *****
  • Antal inlägg: 969
    • Visa profil
    • Vassaknivar.se
SV: Svenska kändiskockar, mästerkockar och kocklegender
« Svar #34 skrivet: 2015-02-25 09:14 »
Några ni glömmer (?)

Karin Fransson
Malin Söderström
Saori Ichihara
Emma Erlandsson
Frida Nilsson

Någon lite enklare rätt kan dom väl svänga ihop? ::)

Absolut, Karin kan nog på en stjärna imorgon och Malin är i sig en stjärna :) De tillhör helt klart de både mest kända och inflytelserika kockarna i Sverige (vilket även Karin gör).

Emma Bengtsson bör också omnämnas!

Gilius

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 306
    • Visa profil
    • Gott på riktigt
SV: Svenska kändiskockar, mästerkockar och kocklegender
« Svar #35 skrivet: 2015-02-25 10:56 »
Karin Chädström kanske?

/gilius

Nils Bexborn

  • Gäst
SV: Svenska kändiskockar, mästerkockar och kocklegender
« Svar #36 skrivet: 2015-05-28 22:53 »
Älskar mat och därför också bra kockar. Vägrar framhålla någon framför någon utan säger bara att alla har sina egna idéer.
Namn som Leif Mannerström, Jan Hedh, Tina Nordström, Uffe Wagner, Marcus Samuelsson eller Aujalay mne jag är gammal nu och mina favoriter var Tore Vretman och sedan Werner Vögeli som var kungarna innan TV-kockarna kom med i bilden.(Jag köpte faktiskt Tore´s gamla silverfärgade Jaguar XJ när han köpte en ny ung.-77.
Men jag tar också reda på varifrån namn som vi förknippar med vissa rätter kommer ifrån.Detta är rätt intressant
Jag ger några exempel som jag tror de flesta hört talas om någon gång.
Jansson´s frestelse - filé a la Oscar (II) - Walewska - Wallenbergare - Wellington - Waldorf-sallad - tournedos Rossini
Sen några funderingar om delikatesser som t.ex. murklor, dessa är ju egentligen dödliga. Varför säger man tistron när det egentligen bara är svarta vinbär. Tryffel betalar folk mycket för, men ingen kan skilja en svartfärgad fårticka från originalet. och gåsleverpastej (dyr) går att ersätta med ankleverpastej utan att någon märker skillnad (dock ej kycklingpast. som inte håller måttet.)


webguide

  • Kock
  • *****
  • Antal inlägg: 969
    • Visa profil
    • Vassaknivar.se
SV: Svenska kändiskockar, mästerkockar och kocklegender
« Svar #37 skrivet: 2015-05-31 13:08 »
Älskar mat och därför också bra kockar. Vägrar framhålla någon framför någon utan säger bara att alla har sina egna idéer.
Namn som Leif Mannerström, Jan Hedh, Tina Nordström, Uffe Wagner, Marcus Samuelsson eller Aujalay mne jag är gammal nu och mina favoriter var Tore Vretman och sedan Werner Vögeli som var kungarna innan TV-kockarna kom med i bilden.(Jag köpte faktiskt Tore´s gamla silverfärgade Jaguar XJ när han köpte en ny ung.-77.
Men jag tar också reda på varifrån namn som vi förknippar med vissa rätter kommer ifrån.Detta är rätt intressant
Jag ger några exempel som jag tror de flesta hört talas om någon gång.
Jansson´s frestelse - filé a la Oscar (II) - Walewska - Wallenbergare - Wellington - Waldorf-sallad - tournedos Rossini
Sen några funderingar om delikatesser som t.ex. murklor, dessa är ju egentligen dödliga. Varför säger man tistron när det egentligen bara är svarta vinbär. Tryffel betalar folk mycket för, men ingen kan skilja en svartfärgad fårticka från originalet. och gåsleverpastej (dyr) går att ersätta med ankleverpastej utan att någon märker skillnad (dock ej kycklingpast. som inte håller måttet.)

Varför? Jo därför att det är en av definitionerna på lyx. Något som inte så många har möjlighet att få tag på.

 

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator. Om du blir medlem hos Matforum visas det du skriver direkt.

Använd ditt riktiga namn eller smeknamn. Inlägg där namn är företags-, produkt-, hemside-, eller bloggnamn kommer inte att godkännas. Reklam är ej tillåtet. Formulera dig vänligt.

Namn: E-post:
Verifiering:
Skriv ordet klöjm baklänges!:
Stava ordet kjaffägredde rätt!:

- Annonser -