En matbild

Guider

Matbloggat

Författare Ämne: Svenska kändiskockar, mästerkockar och kocklegender  (läst 30405 gånger)

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6541
    • Visa profil
    • Matforum
SV: Svenska kändiskockar, mästerkockar och kocklegender
« Svar #20 skrivet: 2007-10-05 08:40 »
Nej Agneta, tvärt om, formuleringen i annonsen var så fånig att nu har jag ingen lust alls att gå dit. Nu raskt över till nåt mer intressant:

I kvällens K special 20:00 på SVT2 (repris söndag 13:30 och tisdag 23:30) visas Helen Elmquists film "Cajsa Warg och hennes kulinariska systrar" där det bjuds på en genomgång av kända kvinnor vid spisen!

DN har en artikel om detta:
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=2219&a=700555

Och jag måste förstås citera citatet som DN-skribenten återger från Gustafva Björklunds sköldpaddssopperecept: "Sköldpaddan brännes med ett hett jern i ändan, hvarwid han utsträcker sin hals, som genast afhugges".
Den som inte frågar får inga svar.

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6541
    • Visa profil
    • Matforum
SV: Svenska kändiskockar, mästerkockar och kocklegender
« Svar #21 skrivet: 2007-10-11 09:48 »
Och här är två färska kändiskocks-artiklar...

Nigella Lawson http://www.aftonbladet.se/karleksex/article974517.ab "Om någon väljer choklad framför sex har de allvarliga problem, säger hon. ... Jag gillar män som är håriga överallt, som djur."

Carl Jan Granqvist http://www.realtid.se/ArticlePages/200710/09/20071009153949_Realtid096/20071009153949_Realtid096.dbp.asp "Närmast ska jag vara kommentator i TV4 för vissa bitar av Nobelfesten."
Den som inte frågar får inga svar.

agnetasch

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 4441
    • Visa profil
SV: Svenska kändiskockar, mästerkockar och kocklegender
« Svar #22 skrivet: 2007-10-11 10:40 »
Undrar vilket det var; plastfolie eller aluminiumfolie man svepte in Nigella i?

Heja Carl-Jan,maken till karl med drivkraft o karisma får man leta efter!

Mimmi

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 443
    • Visa profil
SV: Svenska kändiskockar, mästerkockar och kocklegender
« Svar #23 skrivet: 2007-12-27 21:45 »
Mitt bidrag blir Örjan Klein som är fader till det Medvetna köket ;)

Robin

  • Kökspraktikant
  • *
  • Antal inlägg: 8
    • Visa profil
    • Trynetillknorr
SV: Svenska kändiskockar, mästerkockar och kocklegender
« Svar #24 skrivet: 2007-12-28 23:37 »
Anna Bergenström är en. Men en av de allra största, inte bara i Sverige utan även internationellt erkänd, är Karin Fransson, som  driver restaurang i Borgholm på Öland.

Drottningen av färska kryddor kan höras i P1 på torsdagar i "Meny".
Trynetillknorr

annamaria

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 2076
    • Visa profil
SV: Svenska kändiskockar, mästerkockar och kocklegender
« Svar #25 skrivet: 2007-12-29 10:57 »
Jag var en dag hos Fredrik Eriksson - i köket på Villa Källhagen. Mycket trevlig och lärorik dag. Fredrik är kanontrevlig och lättsam. Han fick mig att aldrig mer vilja skala sparris - det var väl snällt... ;D
Vi åt sedan på Villa Källhagen på kvällen - en 6 rätters avsmakningsmeny - underbart god mat!

Kari

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 2142
    • Visa profil
SV: Svenska kändiskockar, mästerkockar och kocklegender
« Svar #26 skrivet: 2008-04-02 09:29 »
Vet inte om han är någon kocklegend men lite kändis tycker jag!

Riktigt bråttom hade han in på Biltema, kanske köpte han en ny grill?  ;)

Ingen lera på bilen - det tycker jag en skogsmulle som han borde ha!  :D

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6541
    • Visa profil
    • Matforum
SV: Svenska kändiskockar, mästerkockar och kocklegender
« Svar #27 skrivet: 2009-03-08 11:09 »
Idag är det den internationella kvinnodagen och då kan det väl vara lämpligt att läsa den här artikeln i DN om kvinnor i mathistorien?

http://www.dn.se/mat-dryck/reportage/kockarna-som-gjorde-skillnad-1.812965
Den som inte frågar får inga svar.

liza

  • Gäst
SV: Svenska kändiskockar, mästerkockar och kocklegender
« Svar #28 skrivet: 2014-04-17 10:48 »
Elias Kvarning-Operakällaren- har jobbat bland annat också på 50 Kv Gotland...uprising star!

webguide

  • Kock
  • *****
  • Antal inlägg: 961
    • Visa profil
    • Vassaknivar.se
SV: Svenska kändiskockar, mästerkockar och kocklegender
« Svar #29 skrivet: 2014-04-21 11:15 »
Inom branschen bör väl stjärnor i Guiden väga tyngre än medverkan i något tv-program?

Absolut!

Hestefar

  • Gäst
SV: Svenska kändiskockar, mästerkockar och kocklegender
« Svar #30 skrivet: 2014-10-26 11:41 »
Hur kan ni ha gömt köksmästare Julius Carlsson?
http://sv.wikipedia.org/wiki/Julius_Carlsson_%28kock%29
« Senast ändrad: 2014-10-26 12:26 av Hasse »

Glada Kocken

  • Gäst
SV: Svenska kändiskockar, mästerkockar och kocklegender
« Svar #31 skrivet: 2015-02-23 10:15 »
Tommy Myllimäkki, Adam Dahlberg, Melker Andersson, Mathias Dahlgren och Fredrik Eriksson samtliga verksamma inom "Svenska Bocuse d´Or Akademien" samt Marcus Samuelsson, Leif Mannerström, Per Morberg och Tina Nordström med flera är bara några av de svenska gastronomiska genier och fantastiska välmeriterade kockar med en och annan stjärna i Guide Michélin och med en diger guldkantad meritlista av högsta klass!  8)

Psilander

  • Köksbiträde
  • ***
  • Antal inlägg: 128
    • Visa profil
SV: Svenska kändiskockar, mästerkockar och kocklegender
« Svar #32 skrivet: 2015-02-25 00:18 »
De tre största är nog
Verner Vögeli
Tore Wretman
Regis Cadier

Sedan finns en rad bubblare som
Dahlgren
Franzén
Myllemäki
Nils Emil
Mannerström
Cattenaci

agnetasch

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 4441
    • Visa profil
SV: Svenska kändiskockar, mästerkockar och kocklegender
« Svar #33 skrivet: 2015-02-25 07:47 »
Några ni glömmer (?)

Karin Fransson
Malin Söderström
Saori Ichihara
Emma Erlandsson
Frida Nilsson

Någon lite enklare rätt kan dom väl svänga ihop? ::)

webguide

  • Kock
  • *****
  • Antal inlägg: 961
    • Visa profil
    • Vassaknivar.se
SV: Svenska kändiskockar, mästerkockar och kocklegender
« Svar #34 skrivet: 2015-02-25 09:14 »
Några ni glömmer (?)

Karin Fransson
Malin Söderström
Saori Ichihara
Emma Erlandsson
Frida Nilsson

Någon lite enklare rätt kan dom väl svänga ihop? ::)

Absolut, Karin kan nog på en stjärna imorgon och Malin är i sig en stjärna :) De tillhör helt klart de både mest kända och inflytelserika kockarna i Sverige (vilket även Karin gör).

Emma Bengtsson bör också omnämnas!

Gilius

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 306
    • Visa profil
    • Gott på riktigt
SV: Svenska kändiskockar, mästerkockar och kocklegender
« Svar #35 skrivet: 2015-02-25 10:56 »
Karin Chädström kanske?

/gilius

Nils Bexborn

  • Gäst
SV: Svenska kändiskockar, mästerkockar och kocklegender
« Svar #36 skrivet: 2015-05-28 22:53 »
Älskar mat och därför också bra kockar. Vägrar framhålla någon framför någon utan säger bara att alla har sina egna idéer.
Namn som Leif Mannerström, Jan Hedh, Tina Nordström, Uffe Wagner, Marcus Samuelsson eller Aujalay mne jag är gammal nu och mina favoriter var Tore Vretman och sedan Werner Vögeli som var kungarna innan TV-kockarna kom med i bilden.(Jag köpte faktiskt Tore´s gamla silverfärgade Jaguar XJ när han köpte en ny ung.-77.
Men jag tar också reda på varifrån namn som vi förknippar med vissa rätter kommer ifrån.Detta är rätt intressant
Jag ger några exempel som jag tror de flesta hört talas om någon gång.
Jansson´s frestelse - filé a la Oscar (II) - Walewska - Wallenbergare - Wellington - Waldorf-sallad - tournedos Rossini
Sen några funderingar om delikatesser som t.ex. murklor, dessa är ju egentligen dödliga. Varför säger man tistron när det egentligen bara är svarta vinbär. Tryffel betalar folk mycket för, men ingen kan skilja en svartfärgad fårticka från originalet. och gåsleverpastej (dyr) går att ersätta med ankleverpastej utan att någon märker skillnad (dock ej kycklingpast. som inte håller måttet.)


webguide

  • Kock
  • *****
  • Antal inlägg: 961
    • Visa profil
    • Vassaknivar.se
SV: Svenska kändiskockar, mästerkockar och kocklegender
« Svar #37 skrivet: 2015-05-31 13:08 »
Älskar mat och därför också bra kockar. Vägrar framhålla någon framför någon utan säger bara att alla har sina egna idéer.
Namn som Leif Mannerström, Jan Hedh, Tina Nordström, Uffe Wagner, Marcus Samuelsson eller Aujalay mne jag är gammal nu och mina favoriter var Tore Vretman och sedan Werner Vögeli som var kungarna innan TV-kockarna kom med i bilden.(Jag köpte faktiskt Tore´s gamla silverfärgade Jaguar XJ när han köpte en ny ung.-77.
Men jag tar också reda på varifrån namn som vi förknippar med vissa rätter kommer ifrån.Detta är rätt intressant
Jag ger några exempel som jag tror de flesta hört talas om någon gång.
Jansson´s frestelse - filé a la Oscar (II) - Walewska - Wallenbergare - Wellington - Waldorf-sallad - tournedos Rossini
Sen några funderingar om delikatesser som t.ex. murklor, dessa är ju egentligen dödliga. Varför säger man tistron när det egentligen bara är svarta vinbär. Tryffel betalar folk mycket för, men ingen kan skilja en svartfärgad fårticka från originalet. och gåsleverpastej (dyr) går att ersätta med ankleverpastej utan att någon märker skillnad (dock ej kycklingpast. som inte håller måttet.)

Varför? Jo därför att det är en av definitionerna på lyx. Något som inte så många har möjlighet att få tag på.

 

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator. Om du blir medlem hos Matforum visas det du skriver direkt.

Använd ditt riktiga namn eller smeknamn. Inlägg där namn är företags-, produkt-, hemside-, eller bloggnamn kommer inte att godkännas. Reklam är ej tillåtet. Formulera dig vänligt.

Namn: E-post:
Verifiering:
Skriv ordet klöjm baklänges!:
Write pancake in Swedish!:

- Annonser -