Sveriges Mästerkock - TV4

Startat av Kari, 2010-12-07 12:03

Föregående ämne - Nästa ämne

Kari


annamaria


Per-Erik

Nu är det ju svårt att känna smaken på maten men när Markus Aujalay tycker att risotton är perfekt men jag tycker den ser soppig ut.
I min värld så är konsistensen på risotton viktig ( det är ju därför man är tvungen att röra hela tiden) och då skall den vara lite mer grötig med ris med lite tuggmotstånd kvar men inte rinnig... nu är ju inte jag på något sätt expert på risotto visserligen men om det där är bra så inser jag att jag inte kan nåt om risotto.


Krista

Såg ca 5 minuter av programmet igår. Kan hända att jag hade kritiska glasögonen på pga denna tråd, men jag gav det ändå en andra chans (ville zappa bort efter 2 minuter) men nej det kändes inte riktigt som ett matprogram utan mer som just Idol. Kanske blir mer matigt när auditionrundan är klar.

Kari

AnnaMaria: Nej nej. Inte så, inte alls. *Phew*

annamaria


Andreas

Citat från: Krista skrivet 2011-01-20 12:55
Såg ca 5 minuter av programmet igår. Kan hända att jag hade kritiska glasögonen på pga denna tråd, men jag gav det ändå en andra chans (ville zappa bort efter 2 minuter)...


Då var du betydligt uthålligare än mig, jag såg 30 sekunder av förra avsnittet innan jag bytte kanal. :)

Men nytt försök ikväll, då skall det hackas lök med sylvassa knivar och blodvite utlovas: Catrin Åberg 39 skär sig.

Ett par andra deltagare i kvällens avsnitt är
¤ Taxichauffören Andreas Wennborg 32 från Helsingborg med bloggen http://foodges.blogg.se/ "- Min matlagning är unik. Jag blandar svensk husmanskost med italienska influenser. ...Förhoppningen är att någon gång i framtiden kunna öppna en restaurang med det konceptet."
¤ Linda Tjällberg från Sollefteå "- Min dröm är att öppna en restaurang här i Sollefteå."
Den som inte frågar får inga svar.

Gilius

Annars kunde man ju hoppas på att klåparen Moberg skulle skära sig, han och vassa knivar verkar inte vara en bra kombination.

/gilius

chepplin

Citat från: Gilius skrivet 2011-01-26 12:07
Annars kunde man ju hoppas på att klåparen Moberg skulle skära sig, han och vassa knivar verkar inte vara en bra kombination.

/gilius


På vilket skulle Moberg vara en klåpare?

Krista

Citat från: Andreas skrivet 2011-01-26 11:08
Då var du betydligt uthålligare än mig, jag såg 30 sekunder av förra avsnittet innan jag bytte kanal. :)

Men nytt försök ikväll, då skall det hackas lök med sylvassa knivar och blodvite utlovas: Catrin Åberg 39 skär sig.


Den här gången gick det bättre med tittandet :) Tyckte detta avsnitt var rätt bra med mer fokus på mat och kunskap. Det är faktiskt inte helt lätt att hacka ett gäng lökar i små jämna bitar (utan blod på) och inte att filea firrar heller. Minns när jag jobbade extra på Ica som tonåring och blev inslängd bakom fiskdisken när fiskkillen var på lunch, ojoj vad jag misshandlade de stackars fiskarna när jag försökte filea dem, där kan vi snacka slöseri med råvara. Så det var imponerande att se hur bra folk som inte hade fileat förut ändå fixade det.

Kari

Citat från: chepplin skrivet 2011-01-28 01:42
På vilket skulle Moberg vara en klåpare?


OT: Jag är också nyfiken på hur Gilius menar om Morberg. Med R. ::)

Andreas

Klåpare är ett starkt ord, men Olle kanske har glimten i ögat eller känner till nån knivincident med Morberg?

Själv skrev jag tidigare att jag tyckte Mannerström var den folk skulle smöra för och inte Morberg, och det är nog för att jag mest förknippar Morberg med skådespeleri. Men jag har hört sägas att han jobbat på massa fina ställen, så jag tog och kollade upp hur det egentligen är med det:

I Wikipedia står att Per Morberg är född 23 juni 1960 och sen att "Han utbildade sig till kock vid Kristinebergs hotell- och restaurangskola och arbetade sedan på anrika krogar som bland annat Riche, Café Opera, Club Alexandra och Tullgarns värdshus." varefter han började Teater- och Operahögskolan 1982. http://sv.wikipedia.org/wiki/Per_Morberg

I en cafeintervju berättar Per med egna ord "Han började diska, ”tidigt som vid alla grönsvansade isbjörnar”, på Tullgarns värdshus. Efter några år fick han hjälpa till i köket, sedan väntade restaurang-skola och några års kockkarriär innan skådespeleriet kallade. – Jag jobbade mellan 14 och 23 i alla fall, som kock, servitör och barmästare på en massa krogar. – En gång, när jag hade bränt mig på handen, sa en äldre kock till mig: ”Bästa tricket är att bränna tillbaka.” Jag var så liten, så jag trodde på det och brände mig ännu mer. ... En annan klassiker är när de bad en hacka mjöl..." http://cafe.se/sommarlasning-per-morberg/

"– Jag började som diskare på Tullgarns värdshus. Kocken där var en konstnär i köket och gjorde att jag blev fascinerad av den världen. Men han drack i perioder, så när han tuppade av fick jag som 16-åring ta hand om hela köket." http://www.aftonbladet.se/matvin/article410185.ab

Om Kristinebergs hotell- och restaurangskola "1947 invigs Stockholms Stads Hotell- och Restaurangskola i Hasselbacken på Djurgården med 2-åriga kurser... 1969 flyttade skolan till Kristineberg... under namnet Kristinebergs gymnasium med livsmedelsteknisk linje." http://www.hog.edu.stockholm.se/historia.php

På Morbergs hemsida finns pdf med bild på klassen från 1976. http://www.morberg.com/morberg.pdf

Om restaurangpraktiken "När jag sen gjorde min restaurangpraktik på Källaren Diana i Gamla stan lärde jag mig att plättar på krogen kallas crêpes och att clubsoda gör crêpen frasigare. Jag stod en hel dag och gjorde crêpes som skulle fyllas med olika stuvningar." http://www.recept.nu/1.289658/per_morberg/frukost_brunch/agg_mejeri/per_morbergs_plattar

Om krogjobben "Jag har arbetat på flera krogar i Stockholm och även i USA. Dit reste jag 1980 tillsammans med min långe vän John. ... Kroglivet i Stockholm i början av 80-talet var en karusell och jag snurrade med. Efter restaurangskolan fick jag jobb på den hetaste klubben, Club Alexandra." http://www.bonnierfakta.se/upload/BonnierFakta/Upload/MorbergBroschyr.pdf

"På 80-talet jobbade jag på Sergio Campogianis krog La Pasta i Stockholm. Där lärde jag mig vad ”al dente” betyder." http://www.recept.nu/1.289875/per_morberg/varmratter/pasta_nudlar/per_morbergs_pasta_di_piero_moreno

Och så måste han då samtidigt, innan han började på Teater- och Operahögskolan 1982, även hunnit med Riche och Café Opera. Kort och intensiv karriär! Men hade varit intressant veta hur länge han var på varje ställe och vad han egentligen hade för befattningar...
Den som inte frågar får inga svar.

Andreas

Citat från: Krista skrivet 2011-01-28 10:44
Den här gången gick det bättre med tittandet :) Tyckte detta avsnitt var rätt bra med mer fokus på mat och kunskap. Det är faktiskt inte helt lätt att hacka ett gäng lökar i små jämna bitar (utan blod på) och inte att filea firrar heller. Minns när jag jobbade extra på Ica som tonåring och blev inslängd bakom fiskdisken när fiskkillen var på lunch, ojoj vad jag misshandlade de stackars fiskarna när jag försökte filea dem, där kan vi snacka slöseri med råvara. Så det var imponerande att se hur bra folk som inte hade fileat förut ändå fixade det.


Jo jag håller med, det var bättre, jag såg faktiskt hela tredje delen! Mest imponerande var Mannerströms skicklighet i att dela upp lax i 160-gramsbitar, eller undrar om det var fejkat?

Men apropå det du skriver om slöseri med råvara så kan jag inte låta bli att tänka att det är ett riktigt svineri med folk som står i tv och leker med och kasserar mat, jag blev faktiskt beklämd av att se alla misslyckade äggsepareringsförsök hällas i soptunnan, och det skulle inte förvåna mig om alla råvaror de tävlade med gick samma öde till mötes.
Den som inte frågar får inga svar.

Gilius

Glöm det, jag får bara rysningar när jag ser Moberg (inte av den trevliga sorten). Jag känner inte till någon knivincident med honom, förutom att han inte har så bra "knife skills" för att utge sig för att vara kock. Det var mer en passning till "inte den vassaste kniven i lådan".

/gilius

Krista

Himla trist om de slänger alla grejerna. Men det är nog så det är, tror inte underhållningsbranschen reflekterar över det konstiga i detta. Jag blir skitsur bara jag råkar glömma äta upp mat i tid och måste slänga nåt. (För att inte tala om när jag råkade laga till en hel fin laxsida och glömde bort den när den stod för att svalna, upptäckte den dagen därpå; lätt topp 3 mest förbannade ögonblick i mitt liv.)

Intressant sammanställning över Morbergs karriär däruppe, trodde inte heller han hade haft nån direkt matkarriär. Hade lite problem med Morberg i de första av hans program pga håret... Det såg inte helt trevligt ut när händerna ena stunden svepte bort flottig pannlugg för att i nästa hantera maten. Men det blev bättre med det sen, kanske fick han en tillsägelse.

Hasse

Om det inte vore för frånvaron av Agneta Sjödin, Gunde Svan och den där tönten i tornet, så är programmet förvirrande likt "Fångarna på fortet".   ;)

Nä, tummen ned för min del.

Andreas

Först fattade jag inte alls vad du menade "Fångarna på fortet", men efter lite grunnande tror jag poletten trillade ner, senaste programmet utspelade sig ju i en väldigt märkligt fortliknande miljö. Vad var det för byggnad egentligen?

Den som inte frågar får inga svar.

Andreas

Citat från: Gilius skrivet 2011-01-28 13:09
Glöm det, jag får bara rysningar när jag ser Moberg (inte av den trevliga sorten). Jag känner inte till någon knivincident med honom, förutom att han inte har så bra "knife skills" för att utge sig för att vara kock. Det var mer en passning till "inte den vassaste kniven i lådan".


Fast "inte den vassaste kniven i lådan" brukar ju betyda att nån är korkad, Per Morberg är tvärt om en slipad herre. Man kanske kan ifrågasätta om han egentligen är en så fantastisk kock, men han är utan tvekan slug nog att dra in bra med pengar.

Per Morberg är nämligen den tv-kock som tjänar bäst i vårt land. "Bäst går det för Per Morberg. Han har gett ut boken "Morberg grillar" som blivit en storsäljare. Han säljer dessutom spishällar i sitt bolag Dramab och Skölden AB. Bolaget omsatte 9,1 miljoner kronor och gjorde en vinst på 5,6 miljoner kronor." http://www.restaurangvarlden.se/Nyhetsarkiv/Arkiv/Tv-kockarna-gor-miljonvinster/

Stekhällar? "Stekhällarna tillverkas för hand i Sörmland av vännen Jan Lilliesköld. ... Allt började med ett missnöje över de stekhällar som fanns på marknaden. Stekhällarna är omkring en meter i diameter och väger ca 50 kilo. Produkten finns att köpa på bland annat NK i Stockholm och en rad tillbehör sägs vara på gång. Konceptet kan även - i bästa Jamie Oliver-stil - komma att breddas till stekpannor, grytor och kastruller." http://www.dagensps.se/artiklar/2010/11/19/49214679/index.xml

22995 kr http://www.grillbutiken.se/product/413-per-morberg-prod-stekhall.aspx
Den som inte frågar får inga svar.

Karolina

Citat från: Patrik skrivet 2011-01-12 00:25
Den australiensiska varianten är bland de bästa matprogrammen på TV. Så skönt med trevliga progamledare och ett koncept där det faktiskt går ut på att lära deltagarna nya saker. Jämfört med den hemska USA-varianten med Gordon och två andra som ska försöka hitta så mycket elakt som möjligt. Dessutom går det bara ut på utslagning, till skillnad mot australiska.

Bara att hoppas att svenska versionen tar efter Australien.


Åh, jag håller verkligen med! Satt som klistrad framför Australiens mästerkock. Och favoriten vann dessutom.

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal