Fusket på Ica - Uppdrag granskning/SVT (ommärkt kött)

Startat av Kari, 2007-12-04 14:14

Föregående ämne - Nästa ämne

Andreas

Idag är förstås tidningarna fulla av köttfärsartiklar, både underhållande och tragiskt...

Först några Icabutiker som försäkrar att de inte fuskar:

Mikael Norling som driver Ica Kronhallen i Karlskoga och Degerfors "-När datumet gått ut kasseras kött och köttfärs omedelbart!" http://www.karlskoga-kuriren.se/artikel.asp?intId=85572

Rikard Hillarp butikschef vid Ica Maxi vid Högskolan i Halmstad "Jag lovar till 110 procent att vi inte ändrar datum ... mellan 3 och 4,5 procent av vår köttavdelning går i svinn. Allt det kastas, förutom en liten del som vi ger till Tropikcenter." http://www.hallandsposten.se/artikel.asp?oid=281729

Mikael Norling ägare till Ica Kronhallen i Sanviken: "- Ompackning i syfte att förlänga hållbarhetstiden får inte förekomma på Ica Kronhallen" http://www.nwt.se/ArticlePages/200712/06/20071206230054_233/20071206230054_233.dbp.asp

Sen en som faktiskt säger att det kan ha förekommit

Johan Svensson på Ica Kvantum i Odensala: "Datumfusket är inget hans butik har ägnat sig åt systematiskt, säger han. - Men jag kan inte garantera att det aldrig har hänt och jag känner att vi måste gå igenom och förstärka alla rutiner ytterligare. Han tappar fattningen ett ögonblick när vi tittar ned i kyldisken med köttfärs och ser att butikens egen färs har två dagars hållbarhet trots att den mest kända rekommendationen är en dags hållbarhet." http://www.op.se/parser.php?level1=2&level2=6&id=854529

Sen ur samma artikel en som faktiskt använder gammfärsen till något nyttigt

Lars Ocklind, Ica-handlare i Åre: "- Om datumet är på väg att gå ut förädlar vi maten, säger han. Man kan göra bruna bönor och fläsk eller koka köttfärssås. Då kan man ta mer betalt också. - Det gör ju ont att slänga varorna."

Även Coop medger fusk

"Det har förekommit fel i kötthanteringen även i Coops butiker. Det medger företagets informationschef Magnus Frisk. - Vi är inte felfria. Vi har haft något enstaka fall, säger han. " http://sydsvenskan.se/sverige/article285222.ece

Sen några som beskylls för fusk:

"Ica Maxi i Hemlingby blandade ut gammal köttfärs med ny. Det berättar en före detta anställd. Christer Johansson, köpman och högste ansvarig: - Jag och nuvarande färskvaruchefen kände inte kände till denna händelse. Nuvarande färkvaruchef känner väl till våra rutiner, lagar och förordningar. Dessa följs till 100 procent, säger Christer Johansson." http://www.gd.se/Article.jsp?article=120344

"Fusk med falsk datummärkning av köttfärs har förekommit också i Umeå. - Jag har sett det med egna ögon vid flera tillfällen, säger Sara Larsson, 23, som tidigare arbetat på Ica Maxi. Dåvarande ägaren Bo-Göran Lindgren: "- Det här är inget jag varit medveten om. Och jag kan inte påminna mig om att jag medverkat till något sånt här. Men har en före detta anställd gjort såna här misstag kan jag bara beklaga och konstatera att jag brustit i information om lagar och regler." http://www.vk.se/Article.jsp?article=155408

Men värst av allt är ändå det Calle precis skrev om - att högsta centrala Ica-ledningen informerades om fusket redan för fyra år sedan...

Expert varnade Ica för fyra år sedan "Fram till 2005 var Hans Hallén kvalitetsledare inom Ica med ansvar för södra Sverige. ... Titta här, så här går det till", sade vi 2003 och visade bildmaterial på hur köttet paketerades om ... Gamla och kletiga wienerkorvar spolades av med vatten och paketerades om. Likadant gjorde man med kassler - in under kranen och in i ett nytt paket och ut i disken." http://sydsvenskan.se/sverige/article285216.ece

Och som på beställning får vi förstås också en teknik som stoppar köttfusket

"- Om köttfärsen som såldes på Ica hade varit märkt med vår teknik hade detta troligen inte hänt. ... Lösningen heter MeatTrac och bygger på elektronisk ursprungsmärkning som följer köttet igenom hela förädlingskedjan. Alla köttdetaljer märks elektroniskt hela vägen ut till köttdisken. Ett litet chip i etiketten samlar all data kring köttet, inklusive klimatpåverkan och veterinärsprotokoll om så önskas. I butik kommer konsumenten via en färgskärm att kunna se köttets historik från bondgård till butik." http://nweb.waymaker.se/bitonline/2007/12/07/20071206BIT23110/12062311.htm (Notera FÄRGskärm!!)
Den som inte frågar får inga svar.

Fy för mat fusk

Har ni tänkt på att ICA använde samma tråg (det som köttfärsen låg i) dom bytte bara plasten! Är detta fusk så omfattande att man inte byter trågen för att spara pengar! Hade Ica inte varit så giriga så hade man inte kunnat komma på ICA genom den märkning som uppdrag granskning gjorde.
Det är konsumenten som betalar, tänk om ni skulle ställa krav på att köttfärsen malls inför era ögon?! Själv går jag till en slaktare och köper min köttfärs, där får jag det kött jag ser och det är inte dyrare.
Egenkontroll är ett skämt. I stället för att se att att är rent och fins skriver man på ett papper att det är rent och fint Hälsovårdsinspektörerna kommer på aviserad dag, va bra då kan vi städa till myndighetsbesöket.
Som kund tycker jag dock att ICA har fräshare butiker än många andra.  
Ica har haft många skandaler genom åren, det Holländska moderbolaget fuskade med sin redovisning och hade
uppblåsta tillgångar i balansräkningen.
Den vinst som redovisades i de 4 butikerna är inte stor i förhållande till omsättning, vinsten borde vara större men den ligger kanske i ett ICA bolag Holland som har annan beskattning än i Sverige.
Jag hoppas att ICA stoppar sin TV reklam en tid, just nu är ICA, kött som plockats upp från golvet!!


 


Björn

Körde förbi ICA Maxi på Samarkand i Växjö på lunchen. Gott om plats på parkeringen, har väl aldrig varit fallet en fredag vad jag kan minnas.

Urban

Det verkar inte finnas något slut på denna soppa!. Nu berättar fd. anställda på Ica MAXI i Umeå att man gjorde exakt lika dant som dom andra 4á utpekade Ica MAXI butikerna.

http://www.vk.se/Article.jsp?article=155408

Björn

Detta börjar likna en dokusåpa. Nya avsnitt produceras på löpande band. Har själv gått över till City Gross, vet inte riktigt vad som skulle få in mig i ICA-fållan igen. Är City gross bättre frågar vän av ordning? Vet inte men dom har åtminstone en ägarstruktur som gör att butikschefen åker ut bakvägen i fall som dessa. När jag kom till charken på City Gross idag vid 18-tiden var all blandfärs slutsåld. Kanske fanns några paket kvar hos ICA?

Andreas

Ja Björn det är onekligen en stor svaghet med Ica-konceptet att det inte bums går att göra sig av med uppenbart fuskande handlare.

Apropå tv-reklam så tycker Martin Jönsson i SvD att Ica-Stig aldrig kan komma tillbaka efter detta: "Klokt nog valde Ica att omedelbart dra in alla Ica-filmer i tv. Men det handlar inte om någon tillfällig paus. Naturligtvis kan konceptet aldrig komma tillbaka. Det finns ingen som helst möjlighet att återuppta kommunikationen med marknaden med en småironisk såpaton. Ica-Stig måste begravas, något annat val finns inte." http://blogg.svd.se/reklamochmedier?id=5540

SVD har också talat med varumärkesexperter om vad detta innebär för Ica "Känslor som svek och äckel är så långt bort man kan komma från den gemytliga bild reklamen strävat efter att ge. Därför blir Icas varumärke mer nedsolkat än vad det annars skulle ha blivit, menar varumärkesexperterna." http://www.e24.se/branscher/konsumentvaror/artikel_135749.e24

I samma artiklel ställs även frågan "...om en av de mest känsliga varorna hanteras så här, hur behandlas då resten av produkterna i sortimentet?" - ja det kan man fråga sig, hur hanteras exempelvis degen i butiksbagerierna?

I Visby får nu Ica-anställda skriva på ett särskilt avtal "I avtalet står bland annat att den anställda alltid ska följa livsmedelslagen, att ompackning är förbjuden och att bäst-före-datum aldrig får flyttas fram." http://www.helagotland.se/nyheter/artikel.aspx?articleid=2862035 - precis som om det var de anställda som hittat på det här med ommärkning....

Trelleborgs allehanda vill granska Icas högste chef "Icas högste chef, Kenneth Bengtsson, uttalade sig i utgångsläget inte om skandalen i företaget. Det fick i stället Sverigechefen Peder Larsson göra. Särskilt intressant i sammanhanget är att Kenneth Bengtsson själv tidigare ägde den Maxi-butik i Haninge som avslöjades i Uppdrag Granskning. ... Det går inte att undvika frågan om den sanktionerade fuskkultur som funnits bland de anställda kommit till efter att de nya ägarna tog över. Den frågan måste Bengtsson svara på med trovärdighet." http://www.trelleborgsallehanda.se/article/20071208/OPINION/969461696

Skandalens stora vinnaren är Anticimex "..Dessutom ska nu hela koncernen satsa rejält på utbildning och utökade kontroller. ... Uppdraget att vidareutbilda personalen och göra ytterligare butikskontroller går till Anticimex." http://www.gd.se/Article.jsp?article=120516

Och Norge klarade av sin köttskandal för flera år sedan "Det var i december 2002 som det uppdagades att Meny, en av Norges största livsmedelskedjor, slarvat med kötthanteringen i sex av sina 130 butiker. Bland annat gällde det brister i hygienen och att fruset kött felmärkts som färskt." http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=678&a=72268
Den som inte frågar får inga svar.

Susanna.S

Citat från: Fy för mat fusk skrivet 2007-12-07 08:14
Egenkontroll är ett skämt. I stället för att se att att är rent och fins skriver man på ett papper att det är rent och fint Hälsovårdsinspektörerna kommer på aviserad dag, va bra då kan vi städa till myndighetsbesöket.


Har du sett och arbetat med egenkontroll någon gång?
Företag som bryr sig om livsmedelssäkerhet använder egenkontrollen som det berktyg som det är.

Inspektörerna bokar dag ibland pga att säkerställa att ansvarig är på plats vilket är viktigt för att inspektionen ska genomföras.

Susanna.S

Citat från: Andreas skrivet 2007-12-08 12:07
Skandalens stora vinnaren är Anticimex "..Dessutom ska nu hela koncernen satsa rejält på utbildning och utökade kontroller. ... Uppdraget att vidareutbilda personalen och göra ytterligare butikskontroller går till Anticimex." http://www.gd.se/Article.jsp?article=120516


Snälla kalla anticimex (ja jag jobbar där) inte för stora vinnare, det låter hemskt och girigt som att sko sig på ett annats företags problem. Det som har uppdagats är hemskt och det viktiga är att ICA gör åtgärder centralt. Vilket företag som får uppdraget för revisioner är egentligen oviktigt bara att det blir gjort är bra.

Urban

Privatpersonen Ola Bergström stämmer Ica Humlegården i Stockholm. Efter att ha läst om Ica skandalerna så kollade han in 2 st fläskfiléer som låg i kylen varvid han upptäckte att butiken hade flyttat fram bäst före datum en hel månad genom att klistra över nya lappar. När ska detta ta slut?. Jag är glad att jag inte är aktieägare i Ica just nu :o.

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article1427397.ab

Andreas

Susanna: Inte menade jag att Anticimex behöver skämmas för att de tjänar på att Ica nu gör det de borde gjort för länge sedan.

Urban: Det tar nog inte slut i första taget, så länge det är lätt och tämligen riskfritt att tjäna pengar på fusk kommer det att fuskas. Sen vet säkert butikerna om att de flesta kunder ser genom fingrarna med det mesta - det är faktiskt inte så enkelt att börja handla någon annanstans - dels far många helst till den butik som ligger närmast och dels är det jobbigt att börja handla i en obekant butik där man inte hittar.

Ica ska i alla fall bli tuffare mot handlarna "- Vi har börjat titta på hur sanktionerna kan komma att se ut och räknar med att bli färdiga med det nya regelsystemet inom ett år, säger Kenneth Bengtsson." http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=913&a=387874&ref=puff - fast skall det verkligen behöva ta ett helt år?

Och Expressen tycker i dagens ledare att bäst före-systemet bör ses över "hur moraliskt är det att ha ett datumsystem som leder till att absolut tjänlig föda kasseras, både av handlare och kunder?
Hur försvarligt är det att växthusgasutsläppande kossor föds upp i absolut onödiga mängder?" http://www.expressen.se/ledare/1.960978/070912-fel-slanga-tjanligt-kott
Den som inte frågar får inga svar.

roffekock

Ni som tror att det ska bli ändrig på detta system kan lika bra tro på TOMTEN detta snusk har och kommer alltid att bestå.
Nu så här i juletider kan jag berätta om att våra underbara polyfosfatsprutade julskinkor innehåller 30 procent mer vatten pg. av ovanämda inte så att det är livsfarlig men det är fusk. Jag skulle kunna fortsätta hur länge som hels med allt detta fusk men ingen kommer att tro hur de verkligen förhåller sig. När ska dom kolla andra brancher som rest,pizza mm

Jag vet att jag sticker ut hakan nu men det tål jag. 8)
Matforum är bäst

Kari

Roffekock: polyfosfatsprutade? Vad betyder det? Låter ju jätte gott...  ;) ?

roffekock

Polyfosfat är en potatisfiberprodukt som Tillverkas bla. av Lyckebykoncernen och som hör och häpna kan fylla den mest tomma plånbok snabbt. Den ger nämligen förmågan att binda vatten i tex kött med upp till 50-60 ggr. Denna produkt behöver ej anges på varudekleration. Så i princip betalar vi flera hundra kronor kilot på bundet kranavann. Det är en god affär i dubbel bemärkelse. Polyf. Har även med köttets struktur att göra om du tex tar en kycklingbröst stor och grann och fryst. Så innhåller den just polyf. Och ger en förnimmlelsen av att man äter ett otroligt mört kött men det är alltså bara cellerna i köttet som är sprängda.  ;D
Denna metod används av mej veterligen av alla julskinksproducenter. Om du vill kan du ju kolla med pappa scan. Du får säkerligen ett rakt på saksvar. Andreas detta är en uppgift för dej du som gillar att ta fram fakta.

Jag vill gärna ta upp en artikel ur SVD Potatisfiber binder vatten bäst
Publicerat: 13 mars 2006, 20:12

Modifierad stärkelse, polyfosfat och högeffektiva potatisfibrer har öppnat nya möjligheter för tillverkare som vill dryga ut mat med billigt kranvatten. http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_299274.svd

Vems fel är detta att skinkorna sprutas med dessa vinstgivande fuskprepparat. È det han som gör klippet. Se det som en julgåta.

/rolf
Matforum är bäst

kurt

Citat från: Andreas skrivet 2007-12-09 13:23
Susanna: Inte menade jag att Anticimex behöver skämmas för att de tjänar på att Ica nu gör det de borde gjort för länge sedan.

Urban: Det tar nog inte slut i första taget, så länge det är lätt och tämligen riskfritt att tjäna pengar på fusk kommer det att fuskas. Sen vet säkert butikerna om att de flesta kunder ser genom fingrarna med det mesta - det är faktiskt inte så enkelt att börja handla någon annanstans - dels far många helst till den butik som ligger närmast och dels är det jobbigt att börja handla i en obekant butik där man inte hittar.

Ica ska i alla fall bli tuffare mot handlarna "- Vi har börjat titta på hur sanktionerna kan komma att se ut och räknar med att bli färdiga med det nya regelsystemet inom ett år, säger Kenneth Bengtsson." http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=913&a=387874&ref=puff - fast skall det verkligen behöva ta ett helt år?

Och Expressen tycker i dagens ledare att bäst före-systemet bör ses över "hur moraliskt är det att ha ett datumsystem som leder till att absolut tjänlig föda kasseras, både av handlare och kunder?
Hur försvarligt är det att växthusgasutsläppande kossor föds upp i absolut onödiga mängder?" http://www.expressen.se/ledare/1.960978/070912-fel-slanga-tjanligt-kott


Om Expressens ledarredaktion tror sig kunna lukta sig till höga bakteriehalter i köttfärs så är de helt fel ute! När det gäller helt kött där det främst finns bakterier på ytan, kan man ofta använda syns och lukt för att bedöma dålig kvalitet. Men det fungerar inte på köttfärs med en enormt mycket större yta. Där finns det ALLTID mycket bakterier.

Andreas

Kurt: Men om det skulle finnas så ohyggligt mycket farliga bakterier i Icas gamla färs, varför har då inte väldigt många människor blivit sjuka? (Försök att inte citera en massa text i onödan är du snäll, se http://matforum.nu/index.php?topic=180.msg8131#msg8131)

I Gefle dagblad skriver Magnus Lundquist nåt tänkvärt - om allt Icas kött nu skall vara centralpackat är det en tragedi för lokalproducerat kvalitetskött "Ska du vara säker på att butiken inte säljer gammalt kött är det den grovmalda lång hållbarhet-behandlade färsen från Västerås som gäller. Just som vi kommit så långt i utvecklingen att lokalt och kvalitet åter blivit trendigt händer det här."

Visst verkar det osannolikt att Ica toppar förtroendeligan i Svenskt kvalitetsindex som offentliggörs idag och som mäter kundernas betyg på olika butiker? "ICA har ett försprång mot Coop på drygt 5 enheter, medan Coop ligger lägst ner och Axfood mitt emellan bland de stora kedjorna" (se tabell ungefär mitt på sidan) http://www.kvalitetsindex.se/index.php?option=com_content&task=view&id=95 Men intervjuerna skedde 8 - 29 november strax innan köttskandalen, undrar hur samma undersökning skulle se ut idag?

Många är arga på Ica och argast är kanske de som är i matbranschen "Köttproducenten Christina Persson, som tillsammans med sin make äger gården Värsta Torp utanför Trelleborg, har klippt sönder sitt Icakort. - Jag är rasande. Fusket Ica sysslar med drabbar inte bara dem utan hela livsmedelsbranschen." http://www.atl.nu/Article.jsp?article=43902&a=LRF_i_möte_med_Icas_ledning_efter_fusket

Och på debattsidan i dagens DI ger Lennart Nilsson (fd. Unilever, Scan osv.) girika handlare en riktig avhyvling "Den nu pågående debatten om Maxibutikers ommärkning av köttfärs är inte förvånande för dem som har gjort affärer med svenska livsmedelshandlare" .. "Så länge Ica med flera kedjor leds av direktörer som Kenneth Bengtsson och Peder Larsson finns nog inget ljus i tunneln." http://www.icanyheter.se/iny_artikel.html?id=22167 Hoppsan!
Den som inte frågar får inga svar.

kurt

Det är väldigt många som blir magsjuka varje år, men ofta kan man inte direkt associera vad för mat som orsakat magsjukan. Oftast blir man sjuk inom några timmar, men för Salmonella, Yersinia och campylobacter kan det ta flera dagar innan man insjuknar.

Sedan värms ju alltid köttfärsen, det dödar de flesta bakterie. Men om bakteriena får växa lite längre, så hinner de producera toxiner som inte alltid förstörs lika lätt av värme.

crlhrv

Uffe Wagner var ju suverän när han beskrev sin känsla när köttbiten plockades upp från golvet.
Tittar gärna på djur. Och äter dem också.

Björn


crlhrv

"NEJNEJ" sa han och såg förskräckt ut ;D. Och han ICA-Stig såg nästan gråtfärdig ut.. kan man kanske förstå.
Tittar gärna på djur. Och äter dem också.

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal