Mögelgift i vårt ris

Startat av roffekock, 2008-02-16 11:14

Föregående ämne - Nästa ämne

roffekock

Jag läser med förfäran att man hittat det cancerorgena mögelgiftet aflatoxin i våra mest använda rissorter. (Tur man inte äter dyligt) Nästan hälften av risproverna som livsmedelsverket har tagit bar spår av detta gift. Prover togs på Basmati och jasminris.
Det ska dock sägas att det måste krängas ris flera gånger om dagen för att man ska exponera sig för faror som cancer. Märkena på dom rissorter som togs påstås endast komma från mindre märken (gud bevars) det enda större märke som hade problem var Eldorado.

/rolf

ingen som hört talas om "kärringpesten" den brukar börja omk mars mån när saven stigen i träden ;D
Matforum är bäst

Andreas

Jag tittade lite mer på detta

Hela 47 av 100 prover som Livsmedelsverket har tagit på ris i svenska livsmedelsbutiker innehåller alltså mögelgiftet aflatoxin. http://www.slv.se/templates/SLV_Page.aspx?id=21092&epslanguage=SV

Vad är aflatoxin? Det starkt cancerframkallande giftet bildas av mögelsvampar och "kan förekomma i nötter, mandlar och oljerika fröer (t ex solrosfrön), majs, bovete, torkad frukt (t ex fikon) och kryddor". http://www.slv.se/templates/SLV_Page.aspx?id=14184&epslanguage=SV

Varför bildas aflatoxin i riset? "Svampangrepp inträffar normalt när livsmedlen hanteras eller förvaras på ett felaktigt sätt. Angrepp på ris äger rum när riset legat för länge innan det torkas." http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=763&a=401535

Vilka risfabrikat innehåller mest gift? "De tolv proverna som översteg gränsvärdet kom i huvudsak från ett antal mindre märken. Det enda större märket på listan som översteg gränsvärdet var Eldorado." http://www.expressen.se/nyheter/1.1047379/mogelgift-upptackt-i-manga-rissorter

Vilka nivåer rör det sig om? I själva rapporten "Mögel och mykotoxiner i ris - fokus på basmati och råris" http://www.slv.se/upload/dokument/rapporter/bakterier_virus_mogel/2008_2_Livsmedelsverket_Mogel_mykotoxiner_ris.pdf  på s. 6 står att en tolerabel intagsnivå av aflatoxin är 1 nanogram per kilo kroppsvikt och dag vilket motsvarar ett extra cancerfall på 100.000 till 1.000.000 individer. Men att den som äter basmatiris två gånger per dag, sju dagar i veckan kan komma upp i 4 nanogram per dag. (2 gånger om dan, 7 dagar i veckan, ja då är man verkligen storkonsument, vem äter så mycket ris?)

Vet inte om det låter så jättealarmerande..?
Den som inte frågar får inga svar.

crlhrv

GP har i sann konsumentanda gjort en fint liten .PDF som visar några av de vanligaste rispåsarna och dess innehåll: http://www.gp.se/content/1/c6/40/79/82/0313_basmatiris.pdf
Tittar gärna på djur. Och äter dem också.

kurt

Det här är ju en risk för alla torkade livsmedel (nötter och frukt har varit aktuellt tidigare), men det kan ju lika gärna drabba t ex vete eller andra sädesslag.

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal